حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی توسط دستگاه قضا / آزادسازی ۱۳ هزار هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی طی یکسال اخیر
- قوه قضاییه در دوره تحول، اقدامات مجدانهای را در راستای آزادسازی و رفع تصرف از اراضی ملی و منابع طبیعی انجام داده است.
به طور کلی، آزادسازی و رفع تصرفات از منابع طبیعی و اراضی دولتی از جمله اولویتهای دستگاه قضایی در راستای اجرای بند دوم اصل ۱۵۶ قانون اساسی ناظر بر احیای حقوق عامه است.
طی حدود دو سال اخیر و با آغاز دوره تحول در دستگاه قضایی، احیای حقوق عامه در حوزه آزادسازی و رفع تصرفات از منابع طبیعی و اراضی دولتی با جدیت بیشتری در حال پیگیری است و آیتالله رئیسی ریاست قوه قضاییه نیز بر این مهم تاکید زیادی دارند.
آزادسازی ۱۳ هزار هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی طی یکسال اخیر
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه، شنبه ۲۷ دی در برنامه نگاه یک تلویزیون گفت: در یکسال اخیر قوه قضاییه بیش از ۱۳ هزار هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی را که توسط سودجویان مورد تصرف قرار گرفته بود، بازپس گرفته و به نهادهای متولی داده است. همچنین حدود ۴۰ هزار هکتار نیز از اراضی سواحل دریا در شمال و جنوب آزادسازی شده است و مسیر برخورد با زمین خواری ادامه دارد و به اتمام نرسیده است.
در ادامه نگاهی به بخشی از اقدامات اخیر دستگاه قضایی در راستای آزادسازی و رفع تصرف از اراضی ملی و منابع طبیعی در استانهای مختلف کشور خواهیم داشت:
اعاده ۶۸۴ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی استان ایلام به بیت المال در سال ۹۹
علی دهقانی رییس کل دادگستری ایلام در گفتوگو با میزان اعلام کرد: از ابتدای امسال با احکام صادره از محاکم قضایی ۶۸۴ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی استان به بیتالمال اعاده شده است.
رییس کل دادگستری استان ایلام در این خصوص اظهار داشت: در راستای احیای حقوق عامه و حفظ اراضی ملی و منابع طبیعی و پیرو ابلاغ دستورالعملهای «سند امنیت قضایی» و «دستورالعمل اجرایی شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی کشور» از سوی ریاست قوه قضائیه، از ابتدای سال ۱۳۹۹ تا کنون ۶۸۴ هکتار از اراضی ملی استان به بیت المال اعاده گردیده است.
اعاده ۸۵ هکتار از اراضی تصرف شده به بیتالمال در پردیس
علیرضا آقاجاری، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان پردیس در گفتوگو با میزان ضمن تشریح عملکرد ۹ ماهه اقدامات دادستانی بیان کرد: با همکاری ادارات و ارگانهای ذی نفع در موضوع حفظ حقوق بیتالمال در اراضی ملی و منابع طبیعی در شهرستان پردیس، تاکنون ۸۵ هکتار از اراضی تصرف شده با احکام صادره به بیت المال بازگردانده شد.
قلع و قمع ۱۳۸ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در دماوند با ورود دادستانی
محمدتقی تقیزاده، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان دماوند در گفتوگو با میزان از قلع و قمع ۱۳۸ مورد ساخت و ساز غیرمجاز در راستای اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون حفظ کاربری اراضی زراعی و باغی در روستای زان این شهرستان خبر داد و بیان کرد: با حضور دستگاههای متولی ۱۳۸ فقره از ساخت و سازهای غیرمجاز در اراضی زراعی در روستای زان تخریب شد.
آزادسازی ۱۲۰ هکتار از اراضی زراعی ساوجبلاغ
احمد نوروزی رئیس دادگستری ساوجبلاغ با اعلام آزادسازی ۱۲۰ هکتار از اراضی زراعی در این شهرستان گفت: اجرای مصوبات «قرارگاه صیانت از بیتالمال و مقابله با تغییر کاربری استان البرز» یکی از اولویتهای این حوزه قضایی برای مقابله با تغییر کاربریها بوده که دستاوردهای بزرگی برای شهرستان در پی داشته است.
وی با اشاره به ارزش ۱۲ هزار میلیارد ریالی این اراضی آزادسازی شده متذکر شد: این اقدام در راستای اجرای تبصره ۲ ماده ۱۰ قانون مقابله با تغییر کاربریها و اراضی زراعی در منطقه «عباس آباد» بخشداری مرکزی ساوجبلاغ انجام شده است.
رئیس دادگستری ساوجبلاغ با اعلام قلع و قمع شدن تعداد زیادی قطعهبندی ، ویلا و دیوارکشی غیرمجاز در این شهرستان از آزادسازی نزدیک به ۹۵۰ هکتار از اراضی زراعی این حوزه قضایی با ایجاد قرارگاه صیانت از بیتالمال و مقابله با تغییر کاربری شهرستان ساوجبلاغ از ابتدای سال جاری خبر داد.
رفع تصرف از ۴ هزار و ۶۲۰ متر از اراضی ملی و موات در بهاباد استان یزد
علیرضا ایزدی، رئیس حوزه قضایی بهاباد در استان یزد از رفع تصرف از ۴ هزار و ۶۲۰ متر از اراضی ملی و موات خبر داد و بیان کرد: حفاظت و صیانت از اراضی ملی از اولویتهای دستگاه قضا بوده و مطمئناً با زمین خواران و متصرفان در این راستا برخورد قاطع صورت میگیرد.
بازگشت ۴۷۰ هکتار از مراتع گنبد کاووس به منابع طبیعی پس از ۵۰ سال با پیگیری دستگاه قضایی
هادی هاشمیان، رئیس کل دادگستری استان گلستان از بازگشت ۴۷۰ هکتار از مراتع گنبد کاووس به منابع طبیعی پس از ۵۰ سال خبر داد و اظهار کرد: مالک این اراضی با سند رسمی مدعی ۵۰۰ هکتار از مراتع گنبد کاووس بود و رای دادگاه را نیز برای این اراضی گرفته بود.
رئیس کل دادگستری گلستان افزود: به علت اهمیت موضوع، پرونده در کمیسیون ماده ۴۷۷ دادگستری گلستان بررسی و رای خلاف بین شرع تشخیص داده شد و برای اعلام نظر به دفتر رئیس قوه قضاییه فرستاده شد.
وی با بیان این که پس از موافقت رئیس قوه قضاییه پرونده به دیوان عالی کشور ارجاع شد، گفت: قضات شعبه اول دیوان عالی پس از بررسی پرونده و با استناد به نقشههای هوایی قدیمی منطقه، فقط حدود ۲۷ هکتار از این زمینها را کشاورزی شناختند و مابقی را منابع ملی اعلام کردند.
هاشمیان با بیان اینکه رای دیوان عالی کشور قطعیست، گفت: با ابطال سند، این مراتع پس از بیش از ۵۰ سال دوباره به منابع طبیعی استان گلستان بازگشت.
آزاد سازی ۶۰ هکتار از اراضی تغییر کاربری شده درشهرستان بستانآباد
بابک محبوب علیلو، دادستان مرکز استان آذربایجان شرقی با بیان اینکه اراضی کشاورزی در موضوع تامین امنیت غذایی مردم دارای اهمیت بوده و همه در مقابل حفظ آن مسئول هستیم اظهار داشت: بر اساس قانون تغییر کاربری اراضی زراعی و باغی بدون اخذ مجوزهای لازم جرم محسوب شده و با هرگونه تغییر کاربری غیرمجاز قاطعانه برخورد میشود.
وی با تاکید بر اینکه مردم پیش از اقدام به هرگونه ساخت و ساز در اراضی کشاورزی استعلامات مورد نیاز را انجام داده و فریب سودجویان را نخورند، افزود: هرگونه ساخت و ساز قلع و قمع شده و اراضی مورد نظر به حالت زراعی و باغی باز گردانده خواهد شد.
دادستان مرکز استان آذربایجان شرقی بیان کرد: با توجه به این موضوع ۸۰ فقره تغییر کاربری تغییر کاربری غیرمجاز در شهرستان بستان آباد، قلع و قمع شد. به طور کلی در مجموع نزدیک به ۶۰ هکتار از اراضی تغییر کاربری شده، آزاد سازی و تبدیل به زمین زراعی شد.
رفع تصرف بیش از ۱۵ هزار متر مربع از اراضی دولتی در پارسیان استان هرمزگان
علی صالحی درگفتوگو با میزان، از رفع تصرف دو قطعه زمین دولتی در شهرستان پارسیان خبر داد و گفت: این زمینها در مجموع به متراژ ۱۵ هزار و ۸۰۰ متر مربع با اقدام به موقع دستگاه قضایی و همکاری یگان حفاظت اراضی ملی از زمین خواران پس گرفته شد.
رییس کل دادگستری استان هرمزگان ارزش این اراضی اعاده شده را ۳۱ میلیارد و ۶۰۰ میلیون تومان اعلام کرد.
آزادسازی بیش از ۳ هزار مترمربع از اراضی آبشار یاسوج از دست سودجویان
در میانه دی ماه سال جاری، با حضور معاون پیگیری حقوق عامه دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، بیش از ۳ هزار مترمربع از اراضی آبشار یاسوج از دست سودجویان، رفع تصرف و آزادسازی شد.
در پی شکایت اداره منابع طبیعی شهرستان بویراحمد مبنی بر تصرف بخشی از زمینهای جنگلی در محدوده آبشار شهر یاسوج، به مقدار ۳ هزار و ۶۵۵ متر مربع از ید سود جویان خارج شد.
عبدالحسین تمدن معاون پیگیری حقوق عامه دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد، با اعلام این خبر در همین زمینه اظهار کرد: یکی از برنامههای دادسرای عمومی و انقلاب مرکز استان، در اجرای وظیفه احیای حقوق عامه و حفظ حقوق بیتالمال در اراضی ملی، رصد آرای قطعی صادره از محاکم حقوقی در خصوص قلع و قمع اعیانی ایجاد شده در اراضی ملی میباشد.
تمدن در ادامه افزود: در این خصوص و در اجرای دادنامه قطعی صادره از شعبه دوم دادگاه عمومی حقوقی یاسوج، با پیگیری دادستان مرکز استان و نظارت و پیگیری معاون حقوق عامه، با همکاری اداره منابع طبیعی شهرستان و یگان امداد و ضابطان دادگستری نسبت به قلع و قمع اعیانی احداث شده به مقدار ۳ هزار و ۶۵۵ مترمربع از اراضی ملی واقع شده در آبشار یاسوج اقدام گردید.
معاون دادستان عمومی و انقلاب مرکز استان بیان داشت: اعیانی احداثی شامل سوله نگهداری علوفه، آغل نگهداری دامها، اتاق نگهبانی، استراحتگاه و آبشخور دام بوده است.
رفع تصرف ۲۰ هزار متر از اراضی دولتی در بندرعباس
علی صالحی رییس کل دادگستری استان هرمزگان در گفتوگو با میزان، از رفع تصرف ۲۰ هزار متر از اراضی دولتی در بندر عباس خبر داد و گفت: به دستور مقام قضایی و در پی شکایت یکی از بانکهای دولتی، مأموران پلیس امنیت اقتصادی شهرستان بندرعباس با حضور در روستای آبشورک نسبت به اعاده و رفع تصرف از این اراضی اقدام نمودند.
وی در ادامه افزود: در نتیجه تحقیقات مشخص شد یکی از ساکنین محل از مدتها قبل اقدام به تصرف غیرقانونی اراضی ملی و دولتی در این روستا کرده است.
رفع تصرف ۶۰۰ هکتاری اراضی ملی در کهگیلویه و بویراحمد
نگینتاجی رئیس کل دادگستری استان کهگیلویه و بویراحمد با عنوان این نکته که در کلیه شهرستانها و حوزههای قضایی استان کارگروههای مبارزه با زمینخواری تشکیل شده است افزود: هدف این کارگروه مبارزه با فساد در ادارات و مبارزه با زمینخواری میباشد.
نگین تاجی اظهار داشت: در سال ۹۹ نزدیک به ۶۰۰ هکتار رفع تصرف در اراضی ملی داشته ایم و در این راه و مبارزه با فساد، کوتاه نخواهیم آمد.
۸۰۰ باغ و ویلای غیرمجاز در کرمانشاه تخریب شد
پرویز توسلیزاده رئیس کل دادگستری استان کرمانشاه در نشست شورای حفظ حقوق بیتالمال این استان، گفت: در راستای مقابله با پدیده تغییر کاربری اراضی که در برخی مناطق استان بویژه حاشیه شهر کرمانشاه بشدت دیده میشود، از ابتدای امسال تاکنون دستور تخریب ۸۰۰ باغ و ویلای غیرمجاز را صادر کردهایم.
به گفته این مسئول قضایی در این مدت ۱۳۰ حلقه چاه عمیق غیرمجاز هم مسدود شده است.
آزادسازی هزار و ۹۰۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی استان زنجان
حجتالاسلاموالمسلمین اسماعیل صادقی نیارکی، رئیس کل دادگستری استان زنجان از آزادسازی هزار و ۹۰۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی این استان خبر داد و اظهار کرد: در ۹ ماهه سال جاری به دستور مقام قضایی هزار و ۹۰۷ هکتار از اراضی ملی و منابع طبیعی در استان زنجان رفع تصرف شد.
رفع تصرف از ۱۳۶۴ هکتار اراضی جنگلی در گیلان در ۸ ماه ابتدایی سال ۹۹
آقایی در گفتوگو با میزان گفت:با ابلاغ مصوبات شوای حفظ حقوق بیتالمال استان گیلان و دستور ریس کل دادگستری و بازدیدمیدانی وی و تلاشهای شبانهروزی دادستانهای استان، ۱۳۶۴ هکتار اراضی جنگلی در ۸ ماه سال جاری با اقدام موثر منابع طبیعی رفع تصرف شد.
معاون اجتماعی و پیشگیری دادگستری استان گیلان ادامه داد: این رفع تصرفات پس از طی روند قانونی با صدور دستور قضایی به مرحله اجرا درآمده است.
آقایی افزود: دستگاه قضایی در جهت صیانت و حفاظت از حقوق بیت المال، کاملا جدی است و با حساسیت خاصی نسبت به موضوعات مطروحه در این حوزه ورود پیدا می کند و انتظار ما این است، تمامی دستگاههای متولی نیز در اجرای وظایف قانونی خود قاطعانه عمل کنند.
رفع تصرف ۸ هکتار اراضی ملی رحیم آباد گیلان
علیرضا پشته، رییس حوزه قضایی رحیم آباد گیلان در گفتوگو با میزان از رفع تصرف ۸ هکتار اراضی ملی این بخش در سه ماهه پاییز سال جاری خبر داد.
وی با تاکید بر اراده جدی دستگاه قضایی در برخورد با متعرضین به اراضی ملی اظهار داشت: با رصد و نظارت اداره منابع طبیعی و صدور دستور قضایی، با هرگونه دست اندازی و تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی در این حوزه قضایی به طور جدی برخورد میشود.
آزادسازی سه هزار و ۵۰۰ هکتار از اراضی در استان البرز
فاضلی هریکندی رئیس کل دادگستری استان البرز، سوم دی ماه سال جاری با تببین اقدامات ضربتی دادگستری استان البرز در برآورده کردن مصوبات سفر رئیس قوه قضاییه به استان البرز تصریح کرد: دادگستری استان البرز به منظور اقدام سریع در حوزههای مورد تاکید رئیس قوه قضاییه اقدام به تشکیل «قرارگاه صیانت از بیتالمال و مقابله با تغییر کاربری» کرد که در این قرارگاه علاوه بر حوزههای گفته شده، مقابله با تصرف اراضی ملی و منابع طبیعی، جرایم علیه محیط زیست، تعرض به حریم راهها و رودخانهها را پوشش میدهد؛ الحمدالله با تشکیل قرارگاه، اقدامات خوبی با سیاستگذاریها، رصد و نظارت متوالی دادگستری و با حمایت مسئولان اجرایی استان انجام شده است.
وی اضافه کرد: در راستای اقدامات این قرارگاه در ۶ ماهه نخست امسال حدود ۲ هزار و ۲۰۰ هکتار از اراضی تغییر کاربری یافته آزادسازی شد که حجم این آزادسازیها در شش ماهه اول سال به تنهایی با میزان آزادسازیهای چهار سال ۹۴، ۹۵، ۹۶ و ۹۷ برابری میکند و در سال ۱۳۹۸ نیز حدود ۱۳۰۰ هکتار آزادسازی صورت گرفته است.
فاضلی هریکندی گفت: درصد بالایی از آزادسازیهای شش ماهه استان البرز یعنی ۶۷۵ هکتار مربوط به شهرستان ساوجبلاغ است.
آزادسازی ۳۰ هزار متر مربع از اراضی حریم رودخانهای در فیرورکوه
عباس رضایی، دادستان عمومی و انقلاب شهرستان فیروزکوه در گفتوگو با میزان از آزادسازی ۳۰ هزار متر مربع از اراضی حریم رودخانهای خبر داد و بیان کرد: در راستای اعمال تبصره ۴ ماده ۲ قانون توزیع عادلانه آب، آزادسازی از تصرفات صورت گرفته از طریق ساخت و ساز غیرمجاز در بستر و حریم رودخانه ساواشی واقع در منطقه نام آور فیروزکوه صورت گرفت.
دادستان عمومی و انقلاب فیروزکوه افزود: با تخریب این تصرفات بیش از ۳۰ هزار متر مربع از اراضی بستر و حریم رودخانه رفع تصرف و به صورت کامل آزادسازی شد.
وی در پایان گفت: ارزش تقریبی اراضی رفع تصرف شده که به اراضی ملی و بیت المال بازگردانده شده است، به مبلغ ۱۰ میلیارد ریال است.
بازگشت بیش از ۱۰۵۰ هکتار از اراضی ملی به بیتالمال با اقدامات دادگستری خراسان شمالی
حجتالاسلاموالمسلمین جعفری رئیس دادگستری استان خراسان شمالی با اشاره به اینکه دادگستری استان خراسان شمالی در راستای حفظ حقوق بیتالمال در اراضی ملی و منابع طبیعی گامهای بسیار مؤثری برداشته است از بازگشت بیش از ۱۰۵۰ هکتار از اراضی ملی به بیتالمال در سال گذشته و ۶ ماهه نخست سال جاری خبر داد.
جعفری افزود: این اراضی اعاده شده سابقا جهت اجرای طرحهای اقتصادی و عمرانی به برخی اشخاص حقیقی و حقوقی واگذار شده بود که که علت عدم اجرای طرحهای پیش بینی شده از این افراد خلع ید شد.
موارد ذکر شده در بالا، تنها بخشهایی از اقدامات دستگاه قضایی در استانهای مختلف کشور طی مدت اخیر در راستای احیای حقوق عامه در حوزه آزادسازی و رفع تصرفات از منابع طبیعی و اراضی دولتی است؛ امری که با توجه به صدور اسناد و دستورالعملهایی همچون «سند امنیت قضایی» و «دستورالعمل اجرایی شورای حفظ حقوق بیتالمال در امور اراضی و منابع طبیعی کشور» از سوی ریاست قوه قضاییه، با جدیت بیشتری دنبال خواهد شد.