بازگشت «منیر قیدی» به جشنواره فیلم فجر/«مهران» روایتی از روزگار دفاع و حماسه
- سینمای کشور طی نیمه اول سال ۹۹ با چالشهای فراوانی روبرو بوده است، بروز و شیوع بیماری کرونا از اسفند ماه سال گذشته چرخ تولید و اکران در سینما را به طور کامل متوقف کرد و به اذعان بسیاری از کارشناسان ضربه طولانی مدتی را بر بدنه این هنر وارد کرد.
حال پس از مدتها انتظار دو روز پیش بالاخره بعد از گذشت ماهها فراخوان سی و نهمین جشنواره فیلم فجر منتشر شد، فراخوانی که در نوع خود می تواند امید به آینده سینما در سال جاری را زنده نگه دارد.
در این میان کارگردانان جوان و پیشکسوت سینما با توجه به اعلام رییس سازمان سینمایی مبنی بر قطعی بودن برگزاری جشنواره فیلم فجر پیش تولید آثار خود را آغاز کرده اند و سینما بار دیگر با سرعت به سمت مسیر همیشگی تولید و عرضه قرار گرفته است.
محمدحسین مهدویان، رضا میرکریمی، مانی حقیقی، مرتضی علی عباس میرزایی، وحید جلیلوند، محسن قرایی، اصغر فرهادی، آرش انیسی، مهدی جعفری و نیما جاویدی از جمله کارگردانان سرشناسی هستند که هم اکنون پیش تولید و یا تولید آثار سینمایی خود را آغاز کرده اند.
«منیر قیدی» یکی از کارگردان زن سینمای ایران است که طی سالهای گذشته با آثاری همچون فیلم سینمایی «مادری» و «ویلایی ها» توانست در میان کارگردانان سینما نامی برای خود دست و پا کند، آثاری که توانستند در ادوار مختلف جشنواره فیلم فجر و اکران در سینماها مخاطبان زیادی را به خود اختصاص دهند.
وی به تازگی ساخت جدیدترین ساخته خود به نام «مهران» را به پایان برده است، فیلمی در همان حال و هوای دوران دفاع مقدس که این بار مقدس شهر یزد را برای خود انتخاب کرده است. حال قیدی با وجود شرایط سخت کرونایی پروانه نمایش فیلم سینمایی «مهران» را دریافت کرده و باید دید چه زمانی را برای اکران این فیلم انتخاب می کند.
داستان فیلم «مهران» در تابستان سال ۶۵ میگذرد. شهر مهران اشغال شده و یک خانواده کُرد جنگزده وارد شهر یزد میشود. پسربچه ۱۲ ساله یزدی با نام مهران، میزبان این خانواده است.
در دوران دفاع مقدس مردم از همه شهرهای این مرز و بوم درگیر جنگ بودند و در خلق حماسههای مختلف تاریخ این کشور سهم داشتند. فیلم «مهران» درباره شهری است که در مرکز کشور قرار دارد و شاید در نگاه اول به طور مستقیم درگیر دفاع مقدس نباشد اما جنگ، تأثیرات آن و مشارکتهای اجتماعی را نمیتوان دربارهاش نادیده گرفت.
«مهران» جزو معدود فیلمهای بلند سینمایی است که اکثر عواملش متعلق به همان شهر هستند و این حداقل در شهر یزد سابقه نداشته است.
توکلی درباره ساخت فیلم سینمایی مهران گفت: از زمان ساخت اولین فیلم بلند سینماییام (مادری) درگیر ایده «مهران» بودم و سرانجام پس از چندین بار نگارش های مختلف، فیلمنامه نهایی شکل گرفت و «فرشاد رضایی» زحمت نگارش آن را کشید. میتوانم بگویم «مهران» تجربهای کاملاً متفاوت از «مادری» برای من است با دنیایی متفاوت از آن فیلم و البته یک نقطه اشتراک به نام شهر یزد.
عوامل سازنده «مهران» عبارتند از: کارگردان: رقیه توکلی، تهیهکننده: محمد پیرهادی، مدیرتولید: مسعود یزدی، نویسنده فیلمنامه: فرشاد رضایی و رقیه توکلی، تدوین: سعید سلمانروغنی، صدابردار و صداگذار: طاهر پیشوایی، طراح لباس: نگارالسادات مرتضویزاده، طراح صحنه: سجاد دهقان، دستیار اول کارگردان و برنامهریز: جمال دهقان عکاس: محمدهادی آخوندی. بازیگران: سجاداسماعیلی، باسط رضایی، امیررضاوزیری، معصومه قاسمیپور.