فانوس یازدهمین جشنواره عمار از شبکه افق روشن شد
- مراسم افتتاحیه یازدهمین جشنواره مردمی عمار از طریق شبکه افق سیما آغاز شد. این دوره از جشنواره به دلیل همهگیری بیماری کرونا و لزوم رعایت پروتکلهای بهداشتی، اکرانها و برنامههای این دوره جشنواره، به دو صورت آنلاین و تلویزیونی برگزار میشود در ابتدای این برنامه آیاتی چند از کلام آلله مجید توسط یکی از پرستاران بیمارستان شهید چمران قرائت شد.
نادر طالب زاده دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار در ابتدای این برنامه در سخنانی گفت: جشنواره مردمی فیلم عمار ویترین عمار است و امسال آنقدر تعداد فیلمها زیاد بود که انتخاب ۱۷ اثر در یک بخش برای مسابقه برای داوران بسیار سخت و دشوار بود. کلا شاهد ارتقاء پیدا کردن آثار بودیم و البته هرسال آثار نسبت به دوره قبل بهتر میشود. البته تکنولوژی هم در حال پیشرفت کردن است و از ان طرف هم حرف برای گفتن بسیار است. شاهد هستیم که جسارت بچههای فیلمساز در حال بالا رفتن است و عمار هم یکی از آن محافلی است که به بچهها فرصت میدهد تا نقد کنند.
وی افزود: امروز شاهد هستیم که در همه جاها و در همه روستاها فیلمها در حال نمایش و اکران است. اما برای کشف استعداد و برای اینکه آنها شناسایی شوند نمایش فیلمها و دعوت کارگردانهای جوان به تلویزیون بسیار خوب است. البته جنس عمار در همان سالهای اول و دوم و سوم نشان داد که این حوزهای است برای آنهایی که به انقلاب متعهد هستند و دغدغه اول آنها انقلاب اسلامی است.
دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار ادامه داد: جشنواره مردمی فیلم عمار با جشنوارههای دیگر متفاوت است. البته سایر جشنوارههای مستند و داستانی هم خوب هستند، اما در جشنواره عمار در دوره چهارم و پنجم به بعد آثاری را دیدیم که من خودم در برنامه خودم کارگردانهای جوان را آوردم که قبلا در تلویزیون نبودند، ولی آثار آنها چشمگیر و برنده بود. حتی بر اساس برخی از آثاری که به این برنامه آورده بودند موجب شد تا برخی از قوانین عوض شود. من چهار تا پنج مورد داشتم که توسط آن فیلم موضوعی را مطرح کردیم که در قوانین کشور تغییر وضعیت ایجاد شد.
طالب زاده خاطرنشان کرد: جشنواره عمار از این جهت ایجاد شده که یک خلاعی وجود داشت و افرادی بودند که دغدغه و هدف کمک به انقلاب را داشتند. زیرا این انقلاب هدف و ایدئولوژی داشت که بعد از اتفاق افتادن آن همه چیز را به هم ریخت. بر این اساس آنهایی که سرباز این میدان هستند این خلاء برای آنها وجود داشت و وجود اصلی جشنواره عمار برای کمک به آنها است.
وی اضافه کرد: امسال یکی از دوستان فیلم خوبی به نام «خصوصی سازی» در مورد ماشین سازی تبریز ساخته بود؛ که البته با تلاش دانشجویان به بیت المال برگشت. خیلی بهتر بود که به آن بگوییم خصوصی سوزی که کار آقای «محسن اسلام زاده» بود. آثار این جشنواره فقط درباره جنگ نیست بلکه انتقادی است.
دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار یادآور شد: پالایش انقلاب اسلامی هم با خود ماها است. ببینید ما خیلی از وزرا توقع نداریم، زیرا آنها درگیر کارتابل هستند. ما از آنهایی توقع داریم که هرجا هستند دغدغه دارند. سال گذشته در جنوب یکی از برادران فیلمی درباره ماهیگیران چینی ساخته بود. در نهایت هم جلوی چینیها را گرفتند، چون صیادان جنوب بیکار شده بودند. خب کی اینکار را کرد؟ چندبار واحد مرکزی خبر آمده بود و گزارشهایی را هم تهیه کرده بود، ولی همه چی مقطعی و کوتاه بود.
طالب زاده عنوان کرد: یک اثر خوب هنری یک جور فریاد است. بدون هنر هم اصلا کشور تمی تواند خودش را پالایش کند. فیلمی به نام «قزل قیه» که در مورد معدن مرمر بود. برخی از این کارها را ممکن است حتی رسانه ملی هم پخش نکند. مستند «معراج از روم» بود که درباره یک برادر افغانستانی بود که از ایران به روم برای تحصیل میرود که با جنگ سوریه به این کشور میرود و بعد از جانباز شدن و قطع نخاع شدن به ایران برمی گردد.
وی اظهار داشت: دیگر فیلمی که دیدم «ما» نام داشت. فیلمی زیبایی بود که موضوعی اجتماعی داشت. مستند دیگری به نام «تروکاژ» دیدم که در مورد مقایسه رفتارهای سلبریتیهای ایرانی و غربی است. این قبیل موضوعات شاید در قالب برنامههای تلویزیونی نگنجد، ولی در یک مستند میتوان به خوبی به آن پرداخت.
دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار تصریح کرد: کار دیگری دیدم به نام «چرا سوریه» که سازمان اوج و «وحید فراهانی» آن را ساخته است. این مستند یک کالبد شکافی درمورد سوریه دارد که میگوید ماجرای سوریه از سال ۲۰۰۹ آغاز نشد بلکه از سال ۲۰۰۰ آغاز شد و مسئله نفت و انتقال انرژی از سوریه است. مستند دیگری که دیدم «دریک نگاه» نام داشت که کار «مهدی فارسی» بود. مستند «مظلومان عشق» کار اسماعیلی از شبکه کوثر در مورد سفر برادران سیاه پوست به اربعین است.
طالب زاده افزود: طیفهای مختلفی به جشنواره فیلم عمار میآیند و برخیها فیلمسازان حرفهای در شبکههای مختلف هستند، ولی ما خیلی آنها را نمیشناسیم، ولی دغدغه و جوهره آنها دیدنی است. من شخصا هرسال که جشنواره عمار برگزار میشود من یکی از ماهیگیران عمار هستم که این سوژهها را شکار میکنم. برخی حوزهها ترسناک هستند و کسی جرات ورود به آنها را ندارد، ولی این کار عمار است.
وی ادامه داد: ما وارد یک زمان جدیدی شدیم و الان که داریم صحبت میکنیم وارد دوره جدیدی شدیم. خود به خود آینه هنری کار هم متفاوت خواهد بود. البته نیاز به جمع بندی دوبارهای با اهالی انقلابی رسانه است که باید از این به بعد چه کارهایی انجام بدهیم. اما هرسال که میگذرد به طور خودکار ارتقاء کیفت و تنوع موضوع آثار را شاهد هستیم.
دبیر جشنواره مردمی فیلم عمار خاطرنشان کرد: امسال ۲۴۰۰ اثر به دبیرخانه ارسال شده است. از این تعداد آثار ۶۰۰ اثر مستند و ۳۰۰ اثر نیز داستانی است. همچنین فیلمنامههای بسیار خوب و قوی به دست ما رسیده است.
طالب زاده در پایان گفت: ما نیروی اصلاح گر به معنای قرآنی لازم داریم و فیلمسازان عماری اینگونه هستند، زیرا حال و انرژی خاصی دارند و ان محفلی که باید به آنها کمک کند تا آثار آنها وارد صحنه شود جشنواره عمار است. یک نکته دیگر هم اینکه به نظر من شبکههای استانی باید متحول شوند و شبکههای استانی باید به مسائل و مشکلات استانی بپردازند.
در قسمت بعدی برنامه، بعد از پخش کلیپی از محمد محیدلی؛ خواننده لبنانی، معین عارفی، یکی از مجریان برنامه، به ارائه آمار بخشهای مختلف این دوره جشنواره پرداخت.
در ادامه ویژهبرنامه افتتاحیه یازدهمین جشنواره عمار که به بخش اهدای جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت» داشت، بعد از پخش قسمتهایی از مستند «رو در رو با شیطان» درباره شهید نادر مهدوی که در جنگ نفتکشها امریکاییها را تحقیر کرد، برادر شهید نادر مهدوی، با حضور در استودیوی برنامه در سخنانی گفت: مادر ما که در تربیت ما نقش موثری داشت، میگفتیم ناراضی هستید از شهادت فرزندتان، به ما میگفت: نه، اما، چون دلم میشکند، گریه میکنم. میگفت میدانم قیامتی برپا میشود و هرکسی، اگر چیزی در راه خدا داده، به خدا میگوید که من این را برای تو دادم. حضرت زهرا (س) روز قیامت به خدا میگوید من امام حسین (ع) در راه تو دادم، مادرم میگفت من هم میگویم فرزند شهیدم را در راه خدا دادم.
برادر شهید مهدوی ادامه داد: شهید مهدوی به یارانش میگفت امریکا کور خوانده که بخواهد به خاک ما تجاوز کند، میگفت اگر به من امکانات دهند حاضرم در هرجای دنیا، علیه امریکا مبارزه کنم. میگفت به خدا ذرهای ترس از امریکا در دلم نیست. شهید مهدوی را ستون پنجم به امریکا معرفی کرده بود، میگفت امریکا کور خوانده که از من اطلاعات بگیرد، وقتی هم امریکا او را به اسارت گرفت، زیر شکنجه به شهادت رساند.
بعد از پخش کلیپی درباره جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت»، پاسدار هاشمی، فرمانده عملیات توقیف نفتکش انگلیسی در خلیج فارس در سال جاری با حضور در استودیوی برنامه در سخنانی گفت: جا دارد از طرف خودم و نیروی دریایی سپاه از عوامل جشنواره عمار که حوزه رسانه با استکبار مبارزه میکنند و ارزشها را نشر میدهند.
وی ادامه داد: ۱۲تیرماه ۹۸ کشتی نفتکش گریس۱ جمهوری اسلامی در جبل الطارق توسط انگلیسیها توقیف شد، رهبری در ۲۵تیر سخنرانی داشتند و گفتند اقدام انگلیسیها بیپاسخ نمیماند. عصر جمعه ۲۸ تیر ماه که ما منطقه خلیج فارس و تنگه هرمز را مثل همیشه رصد میکردیم، به ما ابلاغ شد که نفتکش انگلیسی تخلفاتی میکند و باید توقیف شد، خیلی از زوایای این عملیات گفته نشده، سه گروه رزمی متفاوت در این عملیات حضور داشتند یکی از نکات مهم این عملیات، این بود که در یک بازه زمانی کوتاه بعد از ابلاغ مأموریت، عملیات اجرا شد، عزیزانی که کار رسانهای میکنند اسم این کار را توقیف نگذرند، این کار تحقیر انگگلیس بود.
هاشمی خاطرنشان کرد: آقای لرد کرزن، وزیر امور خارجه انگلیس در یک قرن پیش، در کتابش میگوید اگر در ایسلند مار پیدا بشوئد، در ایران هم دریانورد پیدا میشود، کاش این آقای کرزن میبود و میدید که چطور شهید مهدوی و نسل مهدویها انگلس و اربابش را تحقیر کردند.
حمیدرضا یحییزاده، کاپیتان نفتکش ایرانی که رشوه پنجمیلیون دلاری امریکا را رد و محموله صادراتی ایران را به کشور ونزوئلای تحت تحریم امریکا رساند، مهمان ویژه، برنامه افتتاحیه جشنواره عمار بود که با اهدای جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت» توسط پاسدار هاشمی از او تقدیر شد.
حمیدرضا یحییزاده، کاپیتان نفتکش ایرانی که رشوه پنجمیلیون دلاری امریکا را رد و محموله صادراتی ایران را به کشور ونزوئلای تحت تحریم امریکا رساند، مهمان ویژه، برنامه افتتاحیه جشنواره عمار بود که با اهدای جایزه ویژه «دستکش ننه عصمت» توسط پاسدار هاشمی از او تقدیر شد.
زاده در سخنان خود بعد از این تقدیر گفت: من این هدایا را به همکارانم اهدا میکنم. رفت و برگشت ما به ونزوئلا سه ماه طول کشید. خانوادههای ما خیلی صبور هستند اگر صبوری و پشت گرمی آنها نباشد نمیتوانیم ماموریت خود را انجام بدهیم. مجموعه شرکت نفتکش و پرسنل آن، همه تلاش میکنند چرخ اقتصاد کشور یک روز هم نخوابد.
وی درباره رشوه امریکا توضیح داد: این پیشنهاد رشوه از طریق ایمیل برای من رسیده بود. ولی ما با موفقیت، محموله را به ونزوئلا بعد از طی ۱۵ هزار کیلومتر رساندیم.
پاسدار هاشمی گفت: نفتکش استیناپرو در حالی توقیف شد که اینها از ماهها قبل با اسکورت در حال خلیج فارس حضور داشتند، آن روز هم در حالی که ناو محافظ انگلیسی که یکی از پیشرفتهترین کشتیهای رزمی این کشور حضور داشت، رزرمندگان سپاه، نفتکش انگلیسی را توقیف کردند. وقتی نفتکش را توقیف کردیم آنها یک بالگرد بلند کردند که ما اخظار شدید به اینها دادیم، وقتی اخطار و آمادگی ما را دیدند.
پاسدار هاشمی افزود: بعد از اخطار شدید ما به ناو انگلیسی که همه اینها ضبط شده است، برخلاف صحبت ابتداییشان که سلیس صحبت میکردند، با صدای لرزان پاسخ دادند و نتوانستند کاری کنند.
در ادامه ویژهبرنامه افتتاحیه یازدهمین جشنواره مردمی فیلم عمار، بعد از اجرای گروه سرود نوجوان، برگزیدگان بخش «نماهنگ» جشنواره، معرفی و تقدیر شدند.
سیدمحمد میرزمانی که به نمایندگی از هیئت داوران بخش «نماهنگ» در استودیوی برنامه حاضر شده بود، در سخنانی گفت: در جشنواره یازدهم میبینیم که امسال کارها خیلی خوب شده است، حدود ۲۴۰ اثر در این بخش حضور داشتند. از مسئولان جشنواره میخواهم حتما بخش بین الملل جشنواره را برگزار کنند، حتما موجب رقابتی شدن این بخش میشود.
وی ادامه داد: نماهنگ، یک فایل صوتی هست که برای آن، تصاویری میگذارند، معمولا سناریویی برای آن نوشته نمیشود، یکی از خصوصیاتی که ما متوجه شدیم برخی کارهای جشنواره، سناریو و داستان داشتند، این آثار قبل از اینکه اثر موسیقایی داشته باشد، طراحی داشتند و این نشان میدهد قصهای برای این کارها تعریف شده است.
هیئت داوران بخش «نماهنگ» ضمن تقدیر از اثر «باهم که باشیم» به کارگردانی «اسماعیل معنوی»، لوح افتخار این بخش را به علت «ذوق و خلاقیت در پرداخت تصاویر و دکوپاژ مناسب و شعر» به اثر «من و تو» به کارگردانی «مهران علوی» اهدا کرد. همچنین فانوس این بخش به اثر «تار و پود» به کارگردانی «محمدصادق رمضانی مقدم» به علت «قصه، پرداخت، کارگردانی و موسیقی خوب و بازیگری «ثریا قاسمی» اهدا شد.
ضمنا در بخش تجربه نو به علت «تلاش قابل تحسین در شخصیت پردازی قهرمانان و مبارزان محلی و همت و جسارت در تولید و بازسازی تاریخی مبارزات مردم گیلان و موسیقی خوب» به اثر «سردار جنگل» به کارگردانی «سجاد عزیزپور» لوح افتخار اهدا شد.
محمدصادق رمضانی مقدم بعد از دریافت فانوس در سخنانی کوتاه گفت: اگر یک نماهنگی به واسطه قصه قابل ساختن است، به همراهی استاد فرید سعادتمند ساخته شده است. من پیشانی یک هستم اگر نبودند همکاران و تیم ما، این کار ساخته نمیشد، این جایزه برای تیم است. جوایز این بخش، توسط خانواده شهید مجید قربانخوانی امضا شده بود که امسال به دلیل کرونا، در افتتاحیه جشنواره حضور ندارند.
در بخش بعدی ویژهبرنامه افتتاحیه یازدهمین جشنواره عمار، جایزه شهید سیاح توسط برادر شهید نادر مهدوی به خانمها بهرامی و قریبزاده اکرانکنندگان مردمی هشتبندی هرمزگان اهدا شد.
هیئت داوران بخش «فیلم ما» ضمن تقدیر از اثر «قهرمان کوشکک» به کارگردانی «میثم جوکار» و اثر «مادران سه ستاره» به کارگردانی «صادق صادقی چلیچه»، لوح افتخار این بخش را به علت «روایت صمیمی از یک فعالیت آتش به اختیار فرهنگی در شهرستان جیرفت» به اثر «پیک کتاب رسان» به کارگردانی «مجید حاجبی» و همچنین اثر «دست به دست» به کارگردانی «محمدطه ناطقی» به علت «مشاهده و ارائه موفق مزیتهای ملی و اسلامی در مواجهه با بحران کرونا با نگاه بین المللی» اهدا کرد.
محمدرضا امامقلی به نمایندگی از هیئت داوران جشنواره در سخنانی کوتاه گفت: در سینمای ایران، جای خیلی چیزها خالی است. یکی از این چیزها، فرصت برابر آموزشی است، به نظرم استعدادهایی که در مناطقی مثل جیرفت و کرمان هستند و قهرمانانی که حول اینها هستند، قابلیت این را دارند که در سطح ملی و بین المللی دیده شوند و ما مسئولیم برای اینکه این فرصت را ایجاد کنیم.
محمدطه ناطقی کارگردان اثر «دست به دست» نیز در سخنانی کوتاه بعد از دریافت جایزه خود گفت: امشب من اگر اینجا هستم، یک به خاطر مسجد هست و همچنین از عوامل جشنواره عمار تشکر میکنم که چنین فرصتی برای ما فراهم کردند.
نیکنفس نیز که به نمایندگی از کارگردان «پیک کتاب رسان» حاضر شده بود، در سخنان خود گفت: من به نمایندگی از یک تیم دهه هشتادی در این جشنواره حضور دارم، محوریت کار ما هم مسجد بود و فکر میکنم برکت کار ما بخاطر مسجد بوده است.