حقایقی درباره نوشابه های بدون قند
- روزنامه خراسان نوشت: نوشابههای گازدار بدون قند برخلاف ادعایی که میکنند بیضرر نیستند بلکه به دلیل استفاده از قند مصنوعی، اسید فسفریک، طعم دهندههای مصنوعی و کافئین و... برای سلامت من و شما ضرر دارند و چه بسا مصرف کننده به دلیل عبارت «بدون قند» از این نوشیدنی بیشتر هم استفاده کند.
دکتر خدیجه رحمانی متخصص تغذیه درباره مضرات نوشابههای رژیمی به ما میگوید: «به طور کلی نوشابه ترکیبات مفیدی برای بدن ندارد. در تهیه نوشابههای گازدار بدون قند، از قندهای مصنوعی استفاده میشود که درجه شیرینی آنها از نوشابه معمولی بیشتر است و باعث افزایش استفاده از شیرینی میشود و دیگر ترکیبات آنها هم مضر است، بهویژه این که در طولانی مدت مصرف شود.»، اما مضرات این نوشیدنی گازدار به همین جا ختم نمیشود و به همین دلیل در ادامه به قند شیرین کننده این نوشابه و تاثیر آن بر سلامت میپردازیم:
نوشابه گازدار بدون قند، کالری، چربی، پروتئین و شکر ندارد و برای شیرین شدن به آن شیرین کننده مصنوعی اضافه میکنند. شیرین کنندهای که هنوز هم متخصصان تغذیه درباره اثرآن اختلاف نظر دارند.
حاوی اسید فسفریک است که عاملی برای پوسیدگی دندانها شناخته میشود.
* نتایج تحقیقات نشان میدهد افرادی که نوشیدنیهای حاوی شیرین کنندههای مصنوعی را مصرف کرده اند نسبت به دیگران بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ قرار گرفته اند و خطر ابتلا به این بیماری کاهش نیافته است.
* مصرف این نوشیدنی خطر ابتلا به بیماریهای قلبی و کلیوی را افزایش میدهد.
* باکتریهای مفید معده را از بین میبرد.
* خطر ابتلا به پوکی استخوان را هم بالا میبرد.
* بسیاری از افراد نوشیدنیهای گازدار بدون قند مصرف میکنند، زیرا کالری کمتری نسبت به
گزینههای شیرین شده با قند تأمین میکند. با این حال، شیرین کنندههای مصنوعی موجود در این نوشیدنیها در واقع منجر به افزایش وزن میشود.
* طبق مقاله منتشر شده در «Yale Journal of Biology and Medicine” در ژوئن ۲۰۱۰، خوردن شیرین کنندههای طبیعی مسیرهای پاداش غذایی را در مغز شما فعال میکند، اما شیرین کننده مصنوعی این مسیرها را به طور کامل فعال نمیکند و این
میتواند احساس نارضایتی را در شما ایجاد کند و به افزایش اشتها منجر شود، حتی اگر قبلاً کالری کافی برای روز خود خورده باشید عطر و طعم بسیار شیرین کننده شیرین کنندههای مصنوعی اشتیاق به مصرف مواد غذایی شیرین را تحریک میکند.
* طبق تحقیقی که در آوریل ۲۰۰۹ در مجله «مراقبت از دیابت» منتشر شد، افرادی که روزانه از این نوع نوشابه مینوشند ۳۶ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندروم متابولیک و ۶۷ درصد بیشتر در معرض خطر ابتلا به دیابت نوع ۲ هستند.
* نتایج نشان داد که نوشیدن یک نوشابه رژیمی در روز تقریبا خطر سکته مغزی و آلزایمر را سه برابر میکند.
راهکارهای کاهش مصرف نوشابههای گازدار
۱- قبل از مصرف نوشابه آب بنوشید.
۲- بطری نوشابه کوچک خریداری کنید.
۳- از نوشیدنیهای میوهای سالم و شیرین استفاده کنید.
۴-هر وقت احساس کردید که تمایل به نوشیدن نوشابه دارد در شما شکل میگیرد و زیاد میشود سعی کنید از فکر آن فاصله بگیرید. کارهایی مانند پیادهروی یا دوش گرفتن هم ممکن است به شما کمک کند حواستان پرت شود و دیگر میلی به نوشیدن نوشابه نداشته باشید.