علت ابتلای شدید افراد به کووید ۱۹
- ایسنا نوشت: "ربکا آیکلر درباره علل ابتلای شدید افراد به کووید ۱۹ گفت: اینکه یک فرد مبتلا به کووید ۱۹ به فرم شدید این بیماری مبتلا میشود یا خیر به نحوه واکنش سیستم ایمنی بدن در برابر ویروس کرونا بستگی دارد، اما دانشمندان هنوز نمیدانند که چرا برخی از افراد به بیماری شدید مبتلا میشوند در حالی که دیگران فقط علائم خفیف را داشته یا هیچ علائمی ندارند.
وی به مطالعه جدیدی از دانشگاه "ییل" که تاحدودی این موضوع را روشن کرده است اشاره کرد و گفت: در این تحقیق که هنوز بررسی نشده و در ژورنالی نیز منتشر نشده است، نشان میدهد که در بیماران با کووید شدید، بدن "آنتی بادی" تولید میکند که این آنتی بادیها به جای حمله به ویروس مهاجم؛ به سیستم ایمنی بدن و اندامهای خود بیمار حمله میکنند.
این مدرس ارشد ایمن شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن افزود: محققان در این تحقیق دریافته اند که افرادی که به کووید شدید مبتلا میشوند، آنتی بادیهایی دارند که به پروتئینهای حیاتی در شناسایی، هشدار و پاکسازی سلولهای آلوده به ویروس کرونا متصل میشوند. این پروتئینها شامل سیتوکینها و کموکاینهایی که پیام رسانهای مهم در سیستم ایمنی بدن میباشند، بوده که این امر با عملکرد طبیعی سیستم ایمنی بدن تداخل ایجاد کرده و باعث جلوگیری از دفاع ضد ویروسی بدن شده و بیماری را به شدت تشدید میکند.
آیکلر با اشاره به اینکه در اوایل سال جاری، دانشمندان گزارش دادند که بیمارانی که هیچ سابقه بیماری خود ایمنی ندارند، پس از ابتلا به کووید در بدن آنها آنتی بادی ایجاد میشود تصریح کرد: در این مطالعات، مشخص شد که آنتی بادیها اهداف مشابهی را که در سایر بیماریهای خود ایمنی شناخته شده مانند پروتئینهایی که به طور معمول در هسته سلولها یافت میشوند، را تشخیص میدهند. مطالعات بعدی همچنین نشان داد که افراد مبتلا به کووید ۱۹ شدید میتوانند آنتی بادی به اینترفرونها (پروتئینهای ایمنی بدن که نقش اصلی در مبارزه با عفونتهای ویروسی دارند) ایجاد کنند.
وی با بیان اینکه دانشمندان دانشگاه ییل که آخرین مطالعه را در این زمینه انجام داده اند، از تکنیک جدیدی استفاده کرده که در این روش آنتی بادیهایی را که علیه هزاران پروتئین بدن کار میکنند را غربال میکند افزود: دانشمندان این دانشگاه در ۱۷۰ بیمار بستری در بیمارستان به جستجوی آنتی بادی پرداختند و آنها را با آنتی بادیهایی که در افراد مبتلا به بیماری خفیف یا عفونت بدون علامت و همچنین افرادی که به ویروس آلوده نشده بودند، مقایسه کردند.
این مدرس ارشد ایمنی شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن با اشاره به اینکه محققین در خون بیماران بستری در بیمارستان، آنتی بادیهایی یافتند که میتواند به اینترفرونها حمله کرده همچنین آنها آنتی بادیهایی را مشاهده کردند که میتواند با سایر سلولهای مهم سیستم ایمنی بدن مانند سلولهای کشنده طبیعی و سلولهای T تداخل داشته باشند تصریح کرد: یافتههای آنها نشان داد که آنتی بادیها یک ویژگی بسیار شایع در بیماران مبتلا به کووید شدید است.
آیکلر با بیان اینکه محققان ییل آزمایشات بیشتری را بر روی موشها انجام دادند که نشان داد وجود این آنتی بادیها میتواند باعث بدتر شدن بیماری شود که حاکی از آن است که این آنتی بادیها میتواند به شدت کووید در انسان کمک کنند افزود: اگرچه بیماران کووید آنتی بادیهای زیادی دارند که پروتئینهای سیستم ایمنی بدن را هدف قرار میدهند، اما محققان هیچ آنتی بادی اختصاصی کووید را پیدا نکردند که بتواند برای تشخیص بیماران کووید به شدت مریض، استفاده شود
وی با تاکید بر اینکه آنچه تعیین میکند آیا فردی به کووید ۱۹ شدید مبتلا میشود یا خیر قطعا به موارد زیادی بستگی دارد و آنتی بادیها تمام داستان نیستند افزود: این تحقیق نشان میدهد که افراد با آنتی بادیهای موجود ممکن است در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به کووید شدید باشند. این افراد ممکن است در هنگام ابتلا به ویروس کرونا در نقص پاسخ ایمنی خود دچار کمبود شده و یا مستعد ایجاد آنتی بادیهای جدید هستند که میتواند مانع پاسخ ایمنی آنها به ویروس شود.
این دکترای ایمن شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن با اشاره به اینکه محققان به طور فزایندهای بر ارتباط بین کووید شدید و پاسخهای ایمنی سو جهت گیری شدهای که بافتهای سالم و پروتئینهای بدن را هدف قرار میدهند، تمرکز کرده اند اظهار کرد: وجود آنتی بادیها نشان میدهد که برای برخی از بیماران، کووید میتواند یک بیماری خود ایمنی باشد که توسط ویروس کرونا ایجاد میشود، اما درک آنچه که باعث تولید آنتی بادی میشود، به دانشمندان کمک خواهد کرد تا درمانهای جدیدی برای این بیماری ایجاد کنند.
وی خاطر نشان کرد: دانشمندان نمیدانند که این آنتی بادیها پس از پاک شدن عفونت چه مدت در بدن دوام خواهد آورد، اما یک سوال مهم و بی پاسخ این است که آیا آسیب طولانی مدت ناشی از آنتی بادی میتواند برخی از علائم کووید طولانی را توضیح دهد.
آیکلر در بخش دیگری از گفت و گوی خود با ایسنا درباره سویه جدید کرونا ویروس که به عنوان عامل گسترش سریع ویروس در لندن و جنوب شرق انگلیس مطرح شده است گفت: گزارشهای تأیید نشده نشان میدهد که نوع ویروس کرونا جدید که به سویه N ۵۰۱ Y معروف است سبب افزایش تعداد مبتلایان به بیماری کووید از ماه آگوست در این کشور بوده است.
این دکترای ایمن شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن با تاکید بر اینکه اصطلاح جهش معمولاً تصاویری از ویروسهای جدید خطرناک با تواناییهای پیشرفته را در سراسر کره زمین به ذهن متبادر میکند، در حالی که جهشها دائماً پدیدار میشوند و گاهاً نیز از بین میروند افزود: جهشها یک قسمت کاملاً طبیعی از هر ارگانیسم از جمله ویروسها هستند. اکثریت قریب به اتفاق این جهشها هیچ تاثیری بر توانایی ویروس در انتقال یا ایجاد بیماری ندارند.
وی با اشاره به اینکه ایده ویروس جهش یافته و ایجاد سویههای جدید، برای ترساندن بیشتر مردم بوده، اما سوال اساسی این است که آیا این ترسها موجه است؟ و از کجا ناشی میشود؟ به ایسنا گفت: سازندگان جلوههای ویژه فیلمهای هالیوودی دوست دارند تغییرات DNA را به چشمگیرترین حالت ممکن نشان دهند که اغلب با رنگهای درخشان و انفجار همراه است، اما جهشهای ژنتیکی در زندگی واقعی مسئلهای بسیار آرام تری است، بنابراین وقتی میشنویم ویروس کرونا دچار جهش میشود، نباید خیلی نگران بود، زیرا این تغییر جهش یک قسمت طبیعی از تکامل است.
آیکلر با اشاره به اینکه برای درک جهش ها، ابتدا باید انحرافی در دنیای پروتئینها داشته باشیم اظهار کرد: حدود یک پنجم بدن ما از پروتئین تشکیل شده است. پروتئینها مولکولهای بدن ما هستند که از رشته اسیدهای آمینه ساخته شده اند. پروتئین یک اصطلاح چتر است که از مولکولهای پروتئینی که در معده ما به عنوان آنزیم عمل میکنند گرفته تا پروتئینهای ساختاری که پوست و مو را تشکیل میدهند، شامل میشوند.
این دکترای ایمن شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن افزود: فقط ۲۰ نوع اسید آمینه وجود دارد که میتوان با آنها تمام پروتئینها روی زمین را ساخت که در این ۲۰ نوع، بسیاری از آنها شبیه هم هستند و میتوان آنها را بر اساس خواصشان در خانوادهها مختلف دسته بندی کرد. مواردی با بار مثبت، بار منفی، بزرگ، کوچک و برخی با اختلاف ظریفتر وجود دارد.
وی با بیان اینکه با ترکیب این ۲۰ نوع اسید آمینه با ترتیبها و مقادیر مختلف، میتوان مجموعهای خیره کننده از پروتئینهای بسیار متفاوت با اهداف خاص در یک موجود زنده را ایجاد کرد، افزود: همانطور که میتوان از ۲۰ نوع آجر لگو برای ایجاد تعداد زیادی مدل مختلف استفاده کرد از ۲۰ نوع آمینو اسید نیز میتوان برای ساخت ۶ میلیون نوع پروتئین مختلف استفاده شود.
آیکلر ادامه داد:DNA یا در مورد ویروس کرونا، RNA، مجموعه دستورالعملهای ژنتیکی است که به ارگانیسم معروف بوده و نشان میدهد کدام آجر لگو مورد نیاز است و به چه ترتیب پروتئینهای مورد نیاز برای زنده ماندن باید ایجاد شود و جهشها نیز بر روی این دستورالعملها تأثیر میگذارند، به این معنی که تعداد یا نوع اسیدهای آمینه سازنده پروتئین تغییر میکند که به نوبه خود، توانایی تغییر خواص پروتئین را هم دارد.
وی با تاکید بر اینکه بیشتر جهشها منجر به تغییر مطلق خواص پروتئین نمیشوند افزود: در حقیقت جهشهایی که خصوصیات یک پروتئین را تغییر میدهند، بیشتر از تقویت آن، ویروس را ضعیف میکنند و تنها جهشهایی که باعث ایجاد مزیت (یا تفاوتی نمیشوند) در DNA میشوند باقی میخواهند ماند.
این دکترای ایمن شناسی دانشگاه کاردیف متروپولیتن با اشاره به اینکه صحبت در مورد هدف و اهداف ویروس با جهش، گفتن صرفا از منظر انسانی است اظهار کرد: به روشی مشابه این بحث وجود دارد که آیا "ویروس نهایی" ویروسی خواهد بود که در تمام مدت زندگی شما شناسایی نشده و یا به سرعت و به راحتی بین میزبانهای جدید زنده میماند. هر دو مورد نیاز به جهشهای گستردهای دارند که نتایج آن بسیار تصادفی است و نمیتوان برنامه ریزی کرد.
آیکلر با بیان این این مطلب که در مورد نوع تازه کروناویروس شناسایی شده در جنوب شرق انگلیس، هنوز هیچ مدرکی مبنی بر مضر یا قابل انتقال بودن ویروس در دست نداریم، اظهار کرد: جهش فقط به معنای تفاوت است. یک تغییر نامه در ژنوم. در حالی که جمعیت SARS- CoV-۲ هنگامی که در اواخر سال ۲۰۱۹ به اولین میزبان انسانی خود در استان ووهان چین رسید، از نظر ژنتیکی کاملاً بی تغییر بود، اما اکنون بیش از ۱۳ هزار مورد از این تغییرات در یکصد هزار SARS- CoV-۲ که تاکنون ترتیب یافته اند، یافت شده است.
وی با تاکید بر اینکه مدتی طول میکشد تا ویروس تنوع ژنتیکی قابل توجهی پیدا کند افزود: SARS- CoV-۲ جهش نسبتاً آهستهای برای ویروس ایجاد میکند به طوری که نسبتا هر ماه تغییراتی را به دست میآورد، اما در مجموع جهشهای کرونا ویروس دو تا شش برابر کمتر از تعداد جهشهای به دست آمده توسط ویروسهای آنفلوانزا در مدت زمان مشابه است.