دغدغه و مشکلات پرستاران؛ از کمبود نیرو تا کاهش درآمد‌ها

13:00 - 25 آذر 1399
کد خبر: ۶۸۳۸۷۵
پرستاران که این روز‌ها در خط مبارزه با کرونا از سلامت مردم دفاع می‌کنند بیش از پیش با مشکلات و کمبودهایشان دست و پنجه نرم می‌کنند.
_ روزنامه صبح‌نو نوشت: چند روز تا روز پرستار باقی نمانده است، افرادی که در سال گذشته بیشتر آن‌ها را شناختیم، بیشتر از آن‌ها حرف زدیم، بیشتر به حضورشان احساس نیاز کردیم و بیشتر از دغدغه‌های‌شان آگاه شدیم و البته بیشتر از همیشه به آن‌ها کم لطفی کرده ایم. حالا در این روز‌ها مسوولان نظام پرستاری از دغدغه‌ها، کمبود‌ها و نگرانی‌های پرستارانی حرف می‌زنند که در یک سال گذشته فقط و فقط در سکوت خدمت کرده‌اند. آن‌ها کمبود نیرو را جدی‌ترین معضل فعلی جامعه پرستاری نیاز عنوان کرده‌اند.
 
پرستاران پیش از شیوع کرونا هم مشکلاتی داشتند، اما با شیوع این بیماری، مشکلات آن‌ها بیش از پیش شد و در عین حال آحاد جامعه نیز به آگاهی بیشتری از مشکلات این شغل رسیدند؛ در همین رابطه دکتر شمس‌الدین شمسی، رییس شورای عالی نظام پرستاری گفت:یکی از اصلی‌ترین مشکلات پرستاران که حتی مانع خدمت رسانی نیز هست، کمبود شدید نیروی پرستاری است. پیش از بحران کرونا هم شدیدا  کمبود نیروی پرستاری حس می‌شد و در این بحران این کمبود بیش از پیش به چشم آمد. یکی از درخواست‌های سازمان نظام پرستاری به‌عنوان نهاد صنفی و مدافع پرستاران، تربیت نیروی پرستاری کافی بود.
 
او ادامه داد: «برای رفع مشکل کمبود نیروی پرستارای اقداماتی صورت گرفت و برای نیمه دوم سال‌۹۸ آزمون استخدامی حدود ۱۰‌هزار نفری برگزار شد که در اوایل امسال به تدریج این افراد جذب دانشگاه‌های علوم‌پزشکی شدند. گرچه این تعداد کاملا مربوط به پرستاران نیست، اما درصد عمده آن مربوط به جذب پرستاران است. در سال جاری نیز حدود سه هزار نفر از ذخیره‌های سال قبل، ۲۲۰۰‌نفر با آزمون قراردادی و حدود ۷۰۰۰‌نفر هم اخیرا به نظر می‌رسد که با نشر آگهی جذب شوند؛ یعنی با احتساب این موارد، حدود ۲۲‌هزارنفر از نیمه دوم سال‌۹۸ تا آخر امسال جذب خواهند شد که عمده آن‌ها پرستاران هستند.» شمسی ادامه داد: علی‌رغم این تعداد جذب نیرو بازهم کمبود نیرو بسیار بالاست. با توجه به اینکه تعدادی از پرستاران به علت ابتلا به کرونا از چرخه کار خارج‌می‌شوند، نیاز بیشتر ما به نیروی انسانی حس می‌شود. خوشبختانه سازمان برنامه و بودجه با به‌کارگیری ۳۰هزار نیرو موافقت کرده است و بنابر اعلام آقای نوبخت، بودجه این کار در اعتبارات سال آینده وزارت بهداشت درنظر گرفته شده است، قطعا عمده این ۳۰‌هزارنفر هم از گروه پرستاری خواهند بود.

جذب نیرو‌های ۸۹‌ روزه پرستاری

جذب نیرو‌های ۸۹‌ روزه پرستاری از آن موضوع داغی بود که مدت‌هاست سوژه فضای مجازی شده! شمسی  درباره جذب نیرو‌های ۸۹‌ روزه، اظهار کرد: متاسفانه جذب این نیرو‌ها هنوز در برخی از نقاط ادامه دارد که از روی ناچاری این اتفاق می‌افتد. ما به شدت مخالف جذب نیرو به این صورت هستیم. ان‌شاءالله امتیازاتی برای این نیرو‌های ۸۹‌روزه که بر بالین مبتلایان کرونا هستند در نظر گرفته شود تا در اولویت استخدام‌ها قرار گیرند البته؛ با برخورد‌ها و اعتراضاتی که صورت گرفت جذب نیرو‌های ۸۹‌روزه به حداقل رسید، اما هنوز هم در برخی دانشگاه‌ها وجود دارد.
 
شمسی درخصوص معوقات پرستاران، بیان کرد: با‌توجه به پرداخت‌های یک یا دو هفته قبل برخی بیمارستان‌ها، آمار دقیقی از معوقات نداریم، اما خوشبختانه میزان معوقات کارکنان به حداقل رسیده‌است. البته در برخی دانشگاه‌ها معوقات طولانی مدت که حتی مربوط به سال قبل باشد هم داریم، اما عمده مراکز، پرداخت‌هایی به‌ویژه در مورد کارانه‌ها داشتند. در برخی دانشگاه‌ها هم که معوقات وجود دارد، امیدواریم سریع‌تر پرداخت شود.

کاهش پرداختی‌ها با وجود افزایش بار کاری

در آمد پرستاران می‌تواند به عنوان یک موضوع بسیار مهم پشتوانه روانی برای بالا رفتن کارکرد آن‌ها تلقی شود، شمسی گفت: آنچه دغدغه ایجاد کرده است کاهش پرداختی‌هاست. درآمد بیمارستان‌ها در دوران کرونا کاهش پیدا کرد و از آنجایی که کارانه‌ها از محل درآمد بیمارستان‌ها پرداخت می‌شود، به تبع آن پرداخت‌ها هم کاهش یافت؛ در حالی که کار و فعالیت پرستاران به هیچ‌وجه کاهش پیدا نکرده و حتی بسیار بیش از دوره‌های ماقبل کرونا شده است. با صحبتی که با سازمان برنامه‌و‌بودجه داشتیم به ما اعلام کردند آن‌ها از محل بودجه عمومی اعتباراتی را به بیمارستان‌ها اختصاص دادند تا کارانه پرداخت شود. در حال حاضر با اینکه مدت معوقات به دو یا سه ماه رسیده است، اما آنچه که باعث گله‌مندی جامعه پرستاری است، کاهش میزان پرداختی‌ها است.
 
وی درباره نظام پرداخت حقوق و معوقات پرستاران، تصریح کرد: در اکثر بیمارستان‌ها نظام پرداخت قاصدک حذف شده است، ولی از پرستاران می‌خواهیم هر دانشگاهی که هنوز این نظام پرداخت را دنبال می‌کند، به ما گزارش دهند. خود وزارت بهداشت مخالف قاطع نظام پرداخت قاصدک است و هر دانشگاهی که این دستور را دنبال نکرده از دستور شخص وزیر تخطی کرده است.


برچسب ها: مشکلات پرستار

ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *