بازگشت سفیر ترکیه به اراضی اشغالی و خوش خدمتی آنکارا به آمریکا و رژیم صهیونیستی
- ترکیه ۱۰ سال پیش، پس از آن که ارتش رژیم صهیونیستی به کشتی کمک رسان مرمره حمله کرد، روابط دیپلماتیک خود را با اسرائیل قطع کرد.
کشتی مرمره برای کمک رسانی به مردم فلسطین راهی این کشور شده بود؛ گروههای مردمی برای رساندن کمکهای خود به مردم فلسطین این کشتی را راهی منطقه کردند؛ شهروندان ترکیه نیز در این کشتی حضور داشتند و از ملیتهای دیگر کشورها نیز مسافر آن بودند.
اما نیروی دریایی رژیم صهیونیستی با حمله وحشیانه خود این کشتی را هدف قرار داد و چندین تن از شهروندان ترکیه و دیگر مسافران آن کشته شدند.
ترکیه نیز در واکنش به اقدام رژیم اسرائیل سفیر خود را از «تل آویو» فراخواند و سفیر رژیم صهیونیستی را از آنکارا اخراج کرد.
تنشها میان ترکیه و اسرائیل در آن زمان بالا گرفت و حتی برخی تصور میکردند ترکیه واکنش نظامی به اقدام اسرائیل انجام خواهد داد.
هر چند روابط دیپلماتیک میان ترکیه و رژیم صهیونیستی قطع شده بود، اما مناسبات اقتصادی میان این دو برقرار بود.
اکنون پس از گذشت ۱۰ سال از جنایت صهیونیستها علیه کشتی کمک رسان مرمره، اخباری به گوش میرسد که آنکارا قصد دارد سفیر خود را راهی «تل آویو» کند.
ترکیه در منطقه خود را درگیر چند مسئله کرده است که حتی به خاطر سیاستهایی که اردوغان در پیش گرفته در خطر تحریمهای اقتصادی آمریکا و اتحادیه اروپا قرار دارد؛ در تازه ترین مورد آمریکا تحریمهایی را علیه صنایع دفاعی ترکیه اعمال کرد.
آمریکا و اروپا از گسترش نفوذ ترکیه و مداخلات آن در منطقه نگران هستند، به ویژه آن که ترکیه ضریب اختلافات خود را با یونان بر سر قبرس و منابع نفتی منطقه بالا برده است.
اردوغان اکنون تحت فشار قرار دارد، هزینههای دخالت در منطقه، لشگر کشی به سوریه، لیبی و جمهوری آذربایجان برای ترکیه گران تمام شده است.
از سوی دیگر رکود اقتصادی به خاطر شیوع ویروس کرونا، صنعت گردشگری این کشور را مختل کرده و درآمدهای ارزی آن را به شدت کاهش داده است؛ روند کنونی باعث کاهش شدید ارزش پول ملی ترکیه شده و سران این کشور در پی راهی هستند تا از بحران خارج شوند.
حتی اظهارات و شعر خوانی اردوغان در مراسم رژه نیروهای مسلح جمهوری آذربایجان و ترکیه در باکو که علیه حاکمیت ملی ایران بود، باعث واکنش به جا و قاطع مردم و مسئولان شد.
اما تصمیم به از سرگیری روابط آنکارا با «تل آویو» چه مفهومی در شرایط حال حاضر منطقه دارد؟
رژیمهای عربی منطقه طرح سازش با رژیم صهیونیستی را یکی پس از دیگری در حال اجرا هستند.
نخستین رژیم، امارات بود که تن به سازش داد و با آرمان مسلمانان جهان و مردم فلسطین خیانت کرد.
پس از آن بحرین سوار بر قطار خیانت شد و سپس سودان و مراکش مسافران قطاری شدند که در آخر به دره سقوط خواهد کرد.
عربستان سعودی در تلاش است تا روابط خود را با رژیم صهیونیستی عادی کند و تن به سازش بدهد.
ترکیه در چنین شرایطی است که تصمیم گرفته تا سفیر خود را به «تل آویو» بازگرداند و با بهره گیری از چنین فضایی، از هزینههای اقدام خود کم کند.
البته در کنار آن سعی دارد با برقراری روابط دیپلماتیک خود با رژیم صهیونیستی، از فشارهای آمریکا و اروپا نیز بکاهد.
اتحادیه اروپا و آمریکا پس از آنکه اردوغان ۱۰ سال پیش تصمیم به قطع روابط سیاسی با اسرائیل گرفت، آنکارا را تحت فشار قرار دادند و اکنون اگر میبینیم فشارها افزایش یافته و نزدیک به تحریم شدن ترکیه است، اردوغان ضعف خود را بروز داده تا بتواند از این اقدام خود بهره برده و با خوش خدمتی به آمریکا و اروپا، فشارها را کاهش دهد.
تصمیم ترکیه برای برقراری مجدد روابط با رژیم اسرائیل نشان دهنده ضعف اقتصادی و سیاسی آنکاراست.
شرایط ترکیه ثابت میکند که این کشور با کمترین فشاری تضعیف خواهد شد چرا که ترکیه در طول سالهای قدرت اردوغان، زیرساختها را تقویت نکرده است.
برای همین است که نمیتواند مقابل تحریمهای اقتصادی اتحادیه اروپا و آمریکا طاقت بیاورد.
برقراری روابط آنکارا و «تل آویو» راهی برای اردوغان است تا خود را از مخمصه نجات دهد، اما خود را در یک مخمصه دیگر گرفتار خواهد کرد که ۱۰ سال بود از آن خلاص شده بود.
اشتباه پشت اشتباه در سیاستهای اردوغان، ترکیه را ضعیفتر خواهد کرد، کشوری که میتوانست نقش مثبتی در منطقه داشته باشد، تبدیل به کشوری کرده است که مردم منطقه از سوریه گرفته تا عراق و لیبی و ایران و حتی مردم جمهوری آذربایجان از آن ناخرسند هستند.