مشکلاتی که کرونا برای دانشجویان خارجی به ارمغان آورد

13:20 - 22 آذر 1399
کد خبر: ۶۸۲۸۳۲
شیوع ویروس کرونا و تداوم آن مشکلاتی را برای دانشجویان خارجی به وجود آورده است. برخی از آن‌ها با شیوع بیماری به کشور‌های خود بازگشتند، اما دانشجویانی که مانده اند از مشکلات پیش آمده می‌گویند.

_ ایسنا نوشت: شیوع ویروس کرونا و احتمال تداوم شیوع این ویروس در سال‌های آینده دانشجویان خارجی را با نوعی سردرگمی و بلاتکلیفی روبه‌رو کرده است، برخی از دانشجویان در ابتدای شیوع کرونا به کشورشان بازگشتند و حالا برای ورود به ایران دچار مشکل هستند، برخی نیز در ایران ماندند و با توجه به تعطیلی خوابگاه‌ها با مشکلات دیگری روبه‌رو شدند، از طرفی رفت‌وآمد دانشجویان به کشور خودشان نیز مشکلاتی را برایشان ایجاد کرده است.

سجاد یوسف زاده، دانشجوی دکتری ادبیات دانشگاه بین‌الملل امام خمینی (ره) که اهل کشور افغانستان است در این خصوص می‌گوید: از سال گذشته که کرونا شیوع پیدا کرد در ایران هستم و نتوانستم به افغانستان برگردم با توجه به وضعیت موجود ترجیح می‌دهم همین‌جا بمانم و با خانواده‌ام به‌صورت آنلاین ارتباط برقرار کنم.

وی تأکید می‌کند: کلاس‌های ما به‌صورت آنلاین برگزار می‌شود و کیفیت کلاس‌ها بالا است چراکه استاد‌ها کلاس را جدی می‌گیرند، در حال حاضر یکی از مشکلات اساسی ما این است که به کتابخانه دانشگاه دسترسی نداریم و اغلب وقت خود را در خوابگاه می‌گذرانیم.

نتوانستیم به کشورمان برگردیم

حسام سلامه دانشجوی دانشگاه بین‌المللی امام خمینی (ره) اهل کشور سوریه در این خصوص می‌گوید: کرونا باعث ایجاد مشکلاتی برای همه مردم شده است دانشجویان غیر ایرانی نیز در این میان با مشکلات مختلفی روبه‌رو هستند، یکی از مشکلاتی که می‌شود به آن اشاره کرد بستن فرودگاه‌ها است که به‌واسطه آن نتوانستیم به کشورمان برگردیم، یک ماه پیش فرودگاه بین تهران و دمشق باز شد، اما طی ۷ ماه گذشته دانشجویان سوری نتوانستند به کشور سوریه برگردند.

وی ادامه می‌دهد: یکی از اساسی‌ترین مشکلاتی که دانشجویان غیر ایرانی در حال حاضر با آن روبه‌رو هستند استفاده از امکانات خوابگاهی است، اگرچه ما در استان قزوین با مشکل خوابگاه مواجه نشدیم و امکانات کامل شامل غذا و سلف‌سرویس برای ما مهیا شده، اما دانشجویان برخی دانشگاه‌ها با این مسئله مشکل جدی دارند و اغلب بیرون از خوابگاه، فضایی را اجاره کرده‌اند.

سلامه یادآور می‌شود: یکی از مشکلات جدی دانشجویان دکتری در ایام کرونا، عدم برگزاری آزمون جامع زبان خارجی msrt است، دانشجویان برای دفاع در این مقطع باید مدرک انگلیسی داشته باشند، اما به خاطر کرونا این امتحان لغو می‌شود، برای برگشت به کشورمان باید دفاع کنیم و لازمه دفاع نیز برگزاری این آزمون است، بنابراین از مسئولین می‌خواهیم این آزمون را به‌صورت آنلاین برگزار کنند تا ما بتوانیم با دریافت مدرک به کشورمان برگردیم.

مسوولین دانشگاه در دسترس نیستند

یکی از دختران دانشجوی دکتری دانشگاه تهران که اهل شمال آفریقا است، می‌گوید: اغلب دانشجویانی که از کشور ما آمده بودند اوایل شیوع کرونا به کشورمان برگشتند و تعداد محدودی از دانشجویان همچنان در ایران هستند که برخی برای تأمین خوابگاه دچار مشکل هستند که این امر در بین دانشجویان متأهل خارجی بیشتر است.

وی می‌گوید: در ایام کرونا ارتباط گرفتن ما با مسئولین دانشگاه سخت شده است، اگرچه به مسئولین آموزش و بخش کنسولی دسترسی داریم، اما دسترسی به مسئول بین‌المللی دانشگاه بسیار سخت شده و پاسخگویی بسیار ضعیف است، اگر سؤالی داشته باشیم باید مدت‌ها منتظر پاسخ بمانیم با توجه به این‌که آموزش‌ها آنلاین است انتظار داریم که پاسخگویی نیز به‌صورت آنلاین باشد.

این دانشجو معتقد است اساسی‌ترین مشکل دانشجویان خارجی در حال حاضر مسائل بانکی است و تأکید می‌کند: یک مدت حساب بانکی برخی از دانشجویان خارجی را مسدود کردند، یکی از دوستان من در دانشگاه قم تحصیل می‌کند که برای فعال کردن حساب بانکی باید به تهران مراجعه کند که در شرایط کرونا مقدور نیست.

وی خاطرنشان می‌کند: در حال حاضر دریافت اقامت و پاسپورت اغلب دانشجویان زیر نظر وزارت علوم است بنابراین دانشجویان خارجی نمی‌توانند گاه به‌حساب بانکی خود دسترسی پیدا کنند چراکه بانک بدون پاسپورت خدمات نمی‌دهد، بااینکه صاحب حساب در بانک حضور پیدا می‌کند حتی با ارائه برگه‌ای که بخش کنسولی دانشگاه می‌دهد خدمات بانکی به ما ارائه نمی‌شود.

این دانشجو یادآور می‌شود: اوایل سال، تاریخ انقضای کارت‌بانکی من تمام‌شده بود و تمدید اقامت و  پاسپورتم انجام نمی‌شد، از اسفند تا اردیبهشت‌ماه بخش کنسولی پاسپورت را تمدید نمی‌کرد و به‌سختی طی سه ماه زندگی کردم.

تأیید صلاحیت تحصیل دانشجویان با تأخیر صورت می‌گیرد

محمدتقی الشطری، دانشجوی کارشناسی ارشد رشته حفاظت و مرمت میراث معماری دانشگاه تهران که اهل عراق است می‌گوید: نکته اساسی و مهمی که در دوران کرونا دانشجویان غیر ایرانی با آن روبه‌رو شدند مشکل خوابگاه‌ها است، در برخی موارد با تعطیلی خوابگاه‌ها دانشجویان مجبور به بازگشت به کشورشان شده‌اند یا در بعضی دانشگاه‌ها از خوابگاه‌های اصلی خود به ساختمان‌های غیر مجهز انتقال داده شدند.

وی اظهار می‌کند: دانشجویانی که به کشور‌های خود بازگشتند توانایی ارتباط با اساتید یا با بخش آموزش دانشگاه را ندارند، از طرفی اطلاع‌رسانی مناسبی صورت نمی‌گیرد و راهکاری برای ارتباط با آموزش بیان نمی‌شود.

دبیر کانون فرهنگی علمی دانشجویان بین‌الملل استان تهران بیان می‌کند: دانشجویان غیر ایرانی که متقاضیان جدیدالورود هستند با پروسه‌های طولانی و در‌های بسته دانشگاه مواجه می‌شوند، بااینکه از شروع ترم جدید می‌گذرد دانشجویان به خاطر عدم اتمام امور ثبت‌نام خود تاکنون سرکلاس‌ها حضور پیدا نکردند.

وی یادآور می‌شود: دانشجویان مقطع دکتری نیز مشکل اساسی در خصوص برگزاری امتحان جامع و امتحان زبان (تافل) دارند، چندین بار به وزارت علوم و به دانشگاه‌ها برای به تأخیر انداختن امتحان زبان و فرصت دادن برای امتحان جامع درخواست دادیم، اما توجهی نشده است.

الشطری خاطرنشان می‌کند: یکی دیگر از مشکلات جدی دانشجویان که به کشورشان سفر کردند، دریافت مجدد ویزا و اقامت است، با توجه به تمام شدن زمان اقامتشان توانایی بازگشت به ایران را ندارند و برای گرفتن ویزای جدید با مشکلات جدی روبه‌رو هستند، از طرفی برخی از دانشجویان نیز می‌خواهند به کشور خودشان برگردند، اما بخش کنسولی دانشگاه‌ها تعطیل شده است.

وی تأکید می‌کند: تأیید صلاحیت تحصیل دانشجویان در سامانه سازمان امور دانشجویان با تأخیر صورت می‌گیرد و بیش از یک ماه طول می‌کشد تا کد آن‌ها تأیید شود و مقابل آن پروسه ثبت‌نام آن‌ها طولانی‌تر می‌شود و گاهی به ثبت‌نام به ترم جاری هم نمی‌رسند و به ترم‌های دیگر موکول می‌شوند.

دبیر کانون فرهنگی علمی دانشجویان بین‌الملل استان تهران بیان می‌کند: یکی از مشکلات ما کارت عابر بانک است که نمی‌توانیم برای آن رمز پویا دریافت کنیم و می‌گویند طبق قوانین بانکی رمز پویا به اتباع خارجی داده نمی‌شود، همچنین از زمان شیوع کرونا فروش بلیط قطار به اتباع خارجی ممنوع شده و ما نمی‌توانیم از خدمات ریلی ایران نیز استفاده کنیم.

وی یادآور می‌شود: عدم ثبت‌نام برای خرید سیم‌کارت، رجیستری موبایل، بسته شدن حساب بانکی دانشجویان غیر ایرانی بدون اطلاع و عدم دسترسی به کتابخانه‌ها از دیگر مشکلاتی است که با آن روبه‌رو هستیم.

بسته شدن کامل مرز‌ها در اغلب کشور‌های جهان در ایام کرونا مشکلاتی برای دانشجویان خارجی همه کشور‌ها ایجاد کرده است، درواقع این مشکلی است که مختص دانشگاه‌های ایران نیست و بسیاری از دانشگاه‌های دنیا با آن روبه‌رو شده‌اند.

دانشجویان خارجی اغلب حاضر به مصاحبه نمی‌شوند، اما درنهایت چالش‌ها و مشکلات دانشجویان بین‌المللی درنتیجه ویروس کرونا مواردی مثل ممنوعیت سفر و بسته بودن مرزها، افزایش غم غربت با توجه به تعطیلی دانشگاه‌ها و برگزاری کلاس‌ها به‌صورت مجازی، دوری از خانواده و نگرانی برای آن‌ها، عدم اطمینان از امکان بازگشت به کشور‌های محل تحصیل در صورت رفتن به موطن، اعتبار ویزا، نداشتن بیمه درمانی معتبر، دغدغه پرداخت کرایه‌خانه، اجاره خوابگاه درنتیجه رکود اقتصادی، کاهش دسترسی به تست‌های ورودی مانند تافل، آیلتس سردرگمی و بلاتکلیفی برای دانشجویان ایجاد کرده است که انتظار می‌رود مسئولین برای حل چالش‌های این دانشجویان فکری کنند.



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *