امام جمعه موقت تهران: آیت الله یزدی از مجاهدان دوره غربت انقلاب بود
- در ایام مقابله با کرونا که برای حفظ سلامت شهروندان نماز جمعه با حضور نمازگزاران اقامه نمیشود، هر هفته خطبای جمعه سخنرانی خود را که جایگزین خطبه محسوب میشود از طریق رسانه ملی (شبکه یک سیما و رادیو تهران) و بدون حضور نمازگزاران به سمع و نظر مردم میرسانند.
آیت الله سید احمد خاتمی سخنان خطبه گونه امروز را در برنامه «پیام جمعه» به سمع و نظر مردم رساند که با هم میخوانیم.
اعوذ بالله من الشیطان الرجیم
بسم الله الرحمن الرحیم
الْحَمْدُلِلّهِ الَّذِی جَعَلَ الْحَمْدَ مِفْتَاحاً لِذِکْرِهِ، وَ سَبَباً لِلْمَزِیدِ مِنْ فَضْلِهِ، وَ دَلِیلاً عَلَى آلاَئِهِ وَ عَظَمَتِه و نُصَلّی و نُسلَّم علی البشیر النّذیر السّراج المنیر العبد مؤیّد الرّسول المسدّد ابی القاسم المصطفی محمّد صلی الله علیه و آله الطّیبین الطّاهرین و لعنه اللّه على أعدائهم أجمعین، من الآن الى قیام یوم الدّین.
اَللّهُمَّ کُنْ لِوَلِیِّکَ الْحُجَّهِ بْنِ الْحَسَنِ صَلَواتُکَ عَلَیْهِ وَعَلى آبائِهِ فی هذِهِ السّاعَهِ وَفی کُلِّ ساعَهٍ وَلِیّاً وَحافِظاً وَ قائِداً وَ ناصِراً وَ دَلیلاً وَ عَیْناً حَتّى تُسْکِنَهُ أَرْضَکَ طَوْعاً وَ تُمَتِّعَهُ فیها طَویلاً.
«یا أَیُّهَا الَّذینَ آمَنوا إِن تَنصُرُوا اللَّهَ یَنصُرکُم وَیُثَبِّت أَقدامَکُم»
در خطبههای رسانهای، همانند خطبههای حضوری، عرایضمان را در دو بخش خدمت محضر شما خوبان تقدیم میکردیم، یکی بخش معارفی یکی هم بخش مناسبتها و تحلیل ها؛ در بخش معارفی محور بحث سبک زندگی قرآنی بود با الهام از یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُواهای قرآن کریم که در حقیقت سبک زندگی قرآنی است.
آیه ۷ سوره محمد محور بحث هست «یَا أَیُّهَا الَّذِینَ آمَنُوا إِنْ تَنْصُرُوا اللَّهَ یَنْصُرْکُمْ وَیُثَبِّتْ أَقْدَامَکُمْ» (سوره محمد صلی الله علیه و آله و سلم، آیه ۷) مؤمنین شما یار خدا باشید، خداوند هم یار شماست و شما را ثابت قدم نگه میدارد. این حقیقتی است که انسان در زندگی فردی و اجتماعی اش به تنهایی نمیتواند همه مشکلاتش را حل کند نیازی به پشتیبان دارد. سخن این است پشتیبان کیست؟ چه کسی میتواند از انسان در زندگی در حل مشکلاتش حمایت کند یا او را کمک کند. اینجا خط مکاتب مادی از مکاتب الهی جداست. مکاتب مادی میگویند این و آن، این نهاد و آن نهاد، خدا در مقوله شان نیست؛ اما مکاتب الهی کمک خدا را مطرح میکنند، عنایات او را مطرح میکنند و ما افتخار این را داریم که از کسانی هستیم که با جان و دل مکتب الهی اسلام ناب محمدی را پذیرفتهایم. قرآن کریم در این عرصه دو بخش سخن دارد؛ یکی بخش ایجابی و یکی بخش سلبی. در بخشی ایجابی سخن قرآن این است «متدینین، خداباوران، با خدا باشید، بنبست ندارید» سوره طلاق هست آیه ۲ و ۳ «وَ مَنْ یَتَّقِ اللّهَ یَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجاً وَ یَرْزُقْهُ مِنْ حَیْثُ لا یَحْتَسِبُ» کسی که برای خدا حریم نگه دارد، خداوند او را از بنبست میرهاند و از آنجا که فکر نمیکند، به او روزی میدهد. «وَ مَنْ یَتَوَکَّلْ عَلَى اللّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ» کسی که توکل بر خدا کند، خودش را به خدا بسپارد، خدا برای او کافیست و مشکلاتش را حل میکند. این بخش اثباتی و ایجابی است. در همین بخش اثباتی، یک سخن دیگری هم قرآن دارد، با خدا قهر کنید، بن بست دارید. «وَ مَنْ أَعْرَضَ عَنْ ذِکْرِی فَإِنَّ لَهُ مَعِیشَةً ضَنْکًا» مَعِیشَةً ضَنْکًا یعنی زندگی با مشکل، زندگی با بن بست. اگر میخواهید در زندگیتان به مشکل بر نخورید، خدا را باور کنید، نه فقط تو کتاب بخونید. این باور خیلی مهمه. باور کنید یار خدا باشید، خدا کمکتان میکند. آیهای که خواندم.
سوره حج آیه ۳۸ «إِنَّ اللَّهَ یُدَافِعُ عَنِ الَّذِینَ آمَنُوا» شما عنصر ایمانتان را حفظ کنید، خدا از شما دفاع میکند.
سوره فاطر آیه ۱۰ «من کان یُرِیدُ الْعِزَّةَ فَلِلَّهِ الْعِزَّةُ جَمیعاً» میخواهید عزیز بشید، محترم بشید، همه عزت در پیشگاه ذات مقدس ربوبی است؛ به خدا متصل بشید؛ خدا را باور کنید؛
«إِنَّ اللَّهَ هُوَ الرَّزَّاقُ ذُو الْقُوَّةِ الْمَتِینُ» (ذاریات، آیه ۵۸) خدا رزاق است و توانایی رزق شما را دارد. سخن این است که باور کنیم خدا را و باور کنیم قدرت ذات مقدس ربوبی بی نهایت است، نامحدود است، همه چیز در دست اوست.
ما به دریا حکم طوفان میدهیم ما به سیل و موج فرمان میدهیم
رودها از خود نه طغیان میکنند آنچه میگوییم ما آن میکنند
نقش هستی نقشی از ایوان ماست خاک و باد و آب سرگردان ماست
ما بسی گمگشته باز آورده ایم ما بسی بی توشه را پرورده ایم
سوزن ما دوخت هر جا هر چه دوخت ز آتش ما سوخت هر شمعی که سوخت
این در عرصه ایجابی و اثباتی. سخنی هم دارد قرآن، سخن سلبی، که دهها آیه قرآن در این زمینه هست و آن این است که معبودهای دروغین، به دادتان نمیرسند، معبودهای دروغین به داد خودشان نمیتوانند برسند تا چه رسد که به داد شما برسند. من دو تا از این آیات را نوشتم محضرتان بخوانم، یکی سوره حج است آیه ۷۳ «یَا أَیُّهَا النَّاسُ ضُرِبَ مَثَلٌ فَاسْتَمِعُوا لَهُ» یک مثالی میخواهیم برای شما بزنیم و یک تشبیه «إِنَّ الَّذِینَ تَدْعُونَ مِنْ دُونِ اللَّهِ» این معبودهای دروغینی که شما به آنها دل بستید چه بت چوبی چه بت سنگی چه بت انسانی «لَنْ یَخْلُقُوا ذُبَابًا وَلَوِ اجْتَمَعُوا لَهُ» یک مگس نمیتوانند خلق کنند ولو همه جمع شوند «وَإِنْ یَسْلُبْهُمُ الذُّبَابُ شَیْئًا لَا یَسْتَنْقِذُوهُ مِنْهُ» اگر مگس یک چیزی از اینها بگیرد، نمیتوانند باز پس بگیرند، «ضَعُفَ الطَّالِبُ وَ الْمَطْلُوبُ» هم عابدان ضعیف اند، هم معبودها ضعیف اند.
سوره عنکبوت آیه ۴۱ «مَثَلُ الَّذِینَ اتَّخَذُوا مِنْ دُونِ اللَّهِ أَوْلِیَاءَ کَمَثَلِ الْعَنْکَبُوتِ اتَّخَذَتْ بَیْتًا» اعتماد به غیر خدا اعتماد به خانه عنکبوتی است «وَإِنَّ أَوْهَنَ الْبُیُوتِ لَبَیْتُ الْعَنْکَبُوتِ لَوْ کَانُوا یَعْلَمُونَ» لانه عنکبوت از آیات الهی است، ولی ضربالمثل سستی است. تعدادی تارهای بسیار نازک، مصالح به قدری سست و بی دوام است که در برابر هیچ حادثهای مقاومت نمیکند. نسیم ملایم، تار و پودش را در هم میریزد، چند قطره باران متلاشیش میکند. کمترین شعله آتش نابودش میکند، حتی گرد و غبار، پاره پاره اش میکند. این ترسیم بسیار روشنی است از معبودهای دروغین.
تا اینجا آنچه از این آیات بهره مند میشویم که البته اندکی از آیات فراوانی بود که در این خطبه محدود بیشتر از این فرصت نیست، این است که تمام امیدمان به خدا باشد و در طول امید به خدا، امید به مؤمنان، امید به داخل، چشم به داخلیها بدوزیم. «هُوَ الَّذِی أَیَّدَکَ بِنَصْرِهِ وَبِالْمُؤْمِنِینَ» (سوره انفال آیه ۶۲) این آیه و این آیات پیام صریح دارد به آحاد ملت ما، به تک تک مردم عزیز ما، به مسئولان محترم که برای حل مشکلات امیدتان به خدا باشد و همان خداوند میگوید به نیروهای مؤمن داخلیتون اعتماد کنید، تکیه کنید، فرهنگ ما میتوانیم را باور داشته باشید.
نکته دوم این است که همه بدانند مسئولان و غیر مسئولان با امید به بیگانگان چیزی گیر ملت نمیآید. این را هم قرآن میگوید، هم تجربههای قطعی تاریخی؛ اصلاً دشمنان شما انگیزه دارند، شما در مشکلات دست و پا بزنید. «إِنْ تَمْسَسْکُمْ حَسَنَةٌ تَسُؤْهُمْ وَإِنْ تُصِبْکُمْ سَیِّئَةٌ یَفْرَحُوا بِهَا» (آل عمران ۱۲۰) اینها نمیخواهند ذرهای خوشی به شما برسد اگر گرهای در کارتان افتاد اینها خوشحال میشوند. نه به خود امید به دشمن داشته باشند، نه دیگران را امیدوار کنند به این خانه عنکبوتی، خانه سست.
در زمان کنونی، چون خطیب جمعه دعوت به تقوا و وظیفه اش هست، من یکی از مصادیق تقوا را همین میدانم که امید به خدا داشته باشید، چشم از دیگران بشویید، آنها کاری برای شما نمیکنند، چه آدمهای بی عرضه قبلی آمریکا، چه تازه به دوران رسیدهها و تازه به قدرت رسیده ها؛ اینها تجربه تاریخی میگوید که کمک نمیکنند، غارت میکنند، بعد هم میگویند «گاوشیرده» با عربستان چه کردند، غارت کردند، عربستان رو و ترامپ گفت عربستان «گاو شیرده» هست. قذافی رهبر مفلوک لیبی، تمام تمام ابزار و لوازم انرژی هستهای اش را فرستاد به آمریکا برای اینکه بگوید ما هیچی نداریم. ولی چه کردند. حتی صدام چقدر به اینها اعتماد کرد؟ این نشانهها به ما میگوید فقط به خدا اعتماد کنیم و اعتماد به او به فضل خدا ما را بس است خوب این در بخش معارف. اما بخش مناسبت ها، دو مناسبت و در بخش تحلیلها هم دو تحلیل کوتاه. در بخش مناسبت ها، این روزها ایام سالگرد شهادت شهید محراب، عارف واصل، بزرگی که هنوز هم نوارهاش سازنده است، شهید آیت الله دستغیب. بزرگی که مرید امام بود، با تمام وجودش و در برابر نقشههای شیطانی شاه او بود میایستاد مقاومت میکرد، مردم همه به دنبال ایشون، مردم خوب شیراز. بزرگی که شیفته مقام معظم رهبری بود. هنوز مقام معظم رهبری رئیس جمهور نشده بودند، تشریف بردند شیراز، این شهید بزرگ گفته بود بعد از امام ایشان برای رهبری لیاقت دارند. رضوان الله تعالی علیه که خداوند مزد این بصیرتش را هم با شهادت، این نعمت عظیم به او عنایت کرد.
چهارشنبه گذشته ایران اسلامی ما فقیهی مجاهد، عالمی انقلابی، آیت الله شیخ محمد یزدی را از دست داد. جامعترین پیام.
چهارشنبه گذشته ایران اسلامی ما فقیهی مجاهد، عالمی انقلابی، آیت الله شیخ محمد یزدی را از دست داد. جامعترین پیام، پیام مقام معظم رهبری بود که هم از نصاب علمی ایشان فرمودند، هم از اجتهادشان فرمودند و هم این بزرگ را عالم مجاهد پارسا خواندند، از سوابق انقلابیشون و حضورشان در صحنه و تاثیرگذاریشون فرمودند. معمولاً در این عرصهها، جامعترین پیام ها، پیام مقام معظم رهبری است، با شناخت نیم قرنه و بیش از نیم قرنهای که از آیتالله یزدی داشتند.
بنده بیش از ۴۰ سال است، حدود ۴۵ سال، محشور بودم با آیتالله یزدی در جامعه مدرسین، در مجلس خبرگان و در عرصههای دیگر، شورای عالی حوزه، چهار خصوصیت رو در کنار خصوصیات برجستهای که دارند، در مورد آیت الله یزدی بسیار تأکید کردنی میدانم.
اولاً؛ آیت الله یزدی از مجاهدان دوره غربت انقلاب بود، دوره تنهایی امام بود. در آن دورهها اسم امام بردن، زندان داشت. او با شجاعت تمام، نام امام را میبرد و میگفت من همراه امام هستم. این از نگاه قرآن یک ارزش والاست. «لَا یَسْتَوِی مِنْکُمْ مَنْ أَنْفَقَ مِنْ قَبْلِ الْفَتْحِ وَقَاتَلَ أُولَئِکَ أَعْظَمُ دَرَجَةً مِنَ الَّذِینَ أَنْفَقُوا مِنْ بَعْدُ وَقَاتَلُوا وَکُلًّا وَعَدَ اللَّهُ الْحُسْنَى» (سوره حدید آیه ۱۰) ایستادن در مقابل شاه هزینه داشت، هزینه اش زندان بود، هزینه اش تبعید بود، این بزرگ با افتخار این هزینه را پرداخت.
دو؛ ایشان بسیار شجاع بود. در برابر طاغوت، افضل الجهاد را داشت. افضل الجهاد، کلمه عدل عند سلطان جائر عرض شجاعتش فقط مربوط به قبل از انقلاب نبود، بعد از انقلاب هم بود. تکلیف میدید، موضع میگرفت ولو فحش بارانش کنند، ولو تخریبش کنند، هیچ بیمی به خود راه نمیداد «یُجَاهِدُونَ فِی سَبِیلِ اللَّهِ وَ لَا یَخَافُونَ لَوْمَةَ لَائِمٍ» (سوره مائده آیه۵۴) در اوج تخریبها و اهانتهایی که به ایشان میشد، شرفیاب حضورشان شدم، دیدم ایشون کانون آرامش است. انگار هیچ تخریبی نیست. این اسمش شجاعت است. تقریباً از سنخ همان شجاعتهای قبل از انقلاب که از تخریبها نهراسد. سه؛ بصیرت داشت و بصیرتی ویژه و بصیرت افزا بود «وَ لَا یَحْمِلُ هَذَا الْعَلَمَ إِلَّا أَهْلُ الْبَصَرِ وَ الصَّبْرِ وَ الْعِلْمِ بِمَوَاضِعِ الْحَقِّ» او به جد بصیرت داشت. از روز اول در مقابل فتنه ۸۸ که جریان ولایت ستیز بود، ایستاد تا آخر عمرش موضعش همین بود و نکته چهارم؛ بر اساس همین بصیرت، خدمتگزار صدیق نظام، در عرصههای مختلف بود؛ مجلس شورای اسلامی، مجلس خبرگان، رئیس دستگاه قضا، شورای نگهبان، جامعه مدرسین و جاهای دیگر، حضور را به عنوان تکلیف میدید. گفتنی زیاد است خوب به همین مقدار اکتفا میکنم.
دو تحلیل مختصر خدمتتان تقدیم میکنم. بنده از روز اولی که خطبه رسانهای خواندم تا امروز در هر خطبه از کرونا گفتم، از رعایت دستورالعملهای بهداشتی گفتم، این دفعه با دست پرتر با شما صحبت میکنم، این دو هفتهای که مردم عزیز ما را رعایت کردند، دیدیم نتیجه داد، جواب داد، مبتلایان کمتر شدند، درگذشتگان کمتر شدند، خوب این یک تجربهی شیرینی است. تقاضا میکنم عاجزانه مردم عزیزمان رعایت کنند تا انشاءالله شرّ این ویروس منحوس کنده بشود از سر این کشور مسئولان عزیز هم همراهی کنند، هیچ کس در این کشور نمیخواهد ویروس بگیرد و نمیخواهد سرایت بدهد وقتی اتوبوس کم است در تهران، وقتی واگن متروکم است، قول دادند مسئولان که انشاءالله اینها را بیشتر کنند. مردم، مردم خوب و مردم همراهی هستند. مطلب دیگر، در نوبت قبل این سخن را عرض کردم که آمریکا در پی مذاکره نیست؛ هیچ تردیدی نکنید که آمریکا در پی سلطه هست، میگوید اون ور میز شما بنشینید این ور میز هم ما، هرچه ما میگیم بگید چشم، این عین ذلت است، جواب نداده جواب نمیده و جواب نخواهد داد. لیکن در این خطبه میخواهم بر یک نکته تاکید کنم که امریکاییها در کنار فشار اقتصادی، در پی ایجاد فشار فرهنگی هم هستند. دارند با استفاده از ابزارهای نوین، به خیال خودشان جا میاندازند که مذاکره با آمریکا سبب گشایش اقتصادی میشود و قیمت طلا میاد پایین، قیمت دلار میاد پایین؛ صد در صد این تحلیل، تحلیل نادرستی است. اولاً؛ قصه آمریکا با ما قصه بنیادین است، آنها با اسلام ما درگیرند، آنها اساس نظام اسلامی را نمیخواهند، چه ترامپش به بایدنش همه اینها از این قبیل اند «وَلا یَزَالُونَ یُقَاتِلُونَکُمْ حَتَّى* یَرُدُّوکُمْ عَن دِینِکُمْ إِنِ اسْتَطَاعُوا» آنقدر با شما میجنگند تا شما را از دینتان برگردانند، اگر قدرت پیدا کنند که به یاری خدا قدرت پیدا نخواهند کرد. پس مشکلشون با اسلام ناب محمدی است (صلی الله علیه و آله و سلم) البته با اسلام آمریکایی عربستان که اینها مشکلی ندارند که، با اسلام آمریکایی حکام مرتجع منطقه نه تنها مشکل ندارند، بلکه ترویجش میکنند پس این اولا قصه قصه این دولت و آن دولت و این حرفا نیست.
قصه قصهی اساس اسلام و نظام اسلامی است. ثانیاً؛ تجربه نشان داده با مذاکره نه تنها گرهی باز نمیشود، بلکه بر گره افزوده میشود. خدا رحمت کند امام را، امام میفرمود مثل سگ است سگ وقتی تعقیب تان میکند، فرار کنید، میدود تا بگیردت، اما اگر وایسی سگ هم وایمیسته. قصه امریکا دقیقاً چنین چیزی است. تجربیات فراوان تاریخی، عرض کردم در بخش سابق، چه معاملهای با صدام کردند، چه معاملهای با قذافی کردند و همین الان چه معاملهای با عربستان دارند میکنند، واقعیت و حقیقت این است که هرچه انعطاف در این عرصه بیشتر شود، ذلت و بردگی بیشتر میشود. این خصوصیات مذاکره با این دشمنان است. تحقیقاً حل مشکلات معیشتی کشور در داخل است. زیاد در این عرصه تحقیق کردهام، شعاری صحبت نمیکنم، بحمدلله در کشور غنی هستیم، ما نیاز به تدبیر بیشتر و مدیریت جهادی داریم و قطع امید از بیگانگان. اینها، مسئولان خودشان میگویند اول کرونا به ما ماسک نمیدادند، حالا ما در حدی هستیم که ماسک میتوانیم صادر کنیم، این یک نمونه از اعتماد به خود. در عرصههای دیگر هم بحمدالله هر جا به عون الله و فضله با اتکا به خدا وارد شدیم، شنیدم شهید عزیز تهرانی پدر موشکی ایران هرکس که میگفته نمیتوانیم، بدش میآمده، ما به فضل خدا میتوانیم تو این ۴۰ سال بیش از ۴۰ سال گردنههای سختی را پشت سر گذاشتیم، این گردنه را هم به سر خواهیم گذاشت انشاالله، باید مراقب باشیم تحت تأثیر این فرهنگ ساخته امریکا قرار نگیریم؛ و السلام علیکم و رحمت الله و برکاته