خوراکیهای خون ساز
اگر دچار کاهش گلبولهای قرمز شده اید و علایم کم خونی دارید از چغندر و هویج استفاده کنید.
خبرگزاری میزان -
_ نبض ما نوشت: اگر میزان گلبولهای قرمز خون شما کم باشد، بدن شما باید برای تحمل اکسیژن در بدن، بیشتر تلاش کند. بدن انسان هر روز، میلیونها گلبول قرمز به واسطه مواد غذایی خون ساز تولید میکند. این گلبولها در مغز استخوان تولید میشوند و حدود ۱۲۰ روز در اطراف بدن گردش میکنند.
سپس به کبد رفته و در آن جا، اجزای سلولی آنها بازیافت میشود. کم خونی میتواند شما را در معرض خطر عوارض جانبی قرار دهد، بنابراین مهم است که سطوح گلبول قرمز خون را در اسرع وقت به مسیر اصلی بازگردانیم.
مصرف غذاهای غنی از این پنج ماده غذایی خون ساز میتواند به بهبود سطح گلبولهای قرمز شما کمک کند:
آهن
استفاده از یک رژیم غذایی غنی با آهن میتواند تولید گلبولهای بدن را افزایش دهد.
غذاهای غنی از آهن عبارتند از:
گوشت قرمز، مانند گوشت گاو
سبزیجات با برگهای سبز تیره، سبزیجاتی مانند اسفناج، میوههای خشک، مانند آلو و کشمش
حبوبات
زرده تخم مرغ
اسید فولیک
اضافه کردن بعضی از ویتامینهای B به رژیم غذایی برای خون رسانی میتواند مفید باشد.
مواد غذایی با ویتامین B-۹ بالا (اسید فولیک) عبارتند از:
غلات غنی شده سبزیجات برگ دار و سبز مانند اسفناج و لوبیا و عدس
نخود فرنگی
آجیل
ویتامین B-۱۲
مواد غذایی خون ساز با ویتامین B-۱۲ شامل:
گوشت قرمز مانند گوشت گاو و ماهی، محصولات لبنی مانند شیر و پنیر و تخم مرغ
غذاهای خون ساز در طب سنتی
در طب سنتی برخی مواد غذایی را به عنوان مواد خون ساز برای بدن معرفی کرده اند و همچنان برای خون رسانی استفاده میشوند.
از جمله خونسازترین مواد غذایی در طب سنتی میتوان به کنجد و عسل اشاره کرد.
در طب سنتی از کنجد به عنوان یکی از مواد غذایی خون ساز اشاره شده است و شما میتوانید هر شب کمی کنجد خرد شده مصرف کنید.
از دیگر مواد غذایی خون ساز عسل است که بنا بر طب سنتی، اشاره شده است که عسل، پس از مصرف به سرعت به خون تبدیل شده و دارای خواص دارویی برای بدن است.
همچنین در طب سنتی به گندم، شاه دانه، عدس، تخم گشنیز و زنجبیل به عنوان مواد خونساز اشاره شده است و شیره انگور و آبگوشت از جمله خون سازترین مواد غذایی در طب سنتی هستند.
میوههای خون ساز
زمانی که گلبولهای قرمز خون در اندازه طبیعی خود باشند، عمل اکسیژن رسانی به تمام ارگانهای بدن به خوبی صورت میگیرد. اما زمانی که به هر دلیلی دچار کم خونی میشوید، باید این کم خونی را با میوهها و مواد غذایی خون ساز جبران کنید.
میوههای خون ساز عبارتند از:
چغندرقند و هویج
چغندر معمولا برای بیماران آنمی (کم خون) توصیه میشود. طبق مطالعات انجام شده، مصرف یک کاسه هویج و چغندرقند، دو بار در هفته باعث افزایش تعداد پلاکت خون میشود.
کشمش
کشمش دارای آهن فراوان است که برای رشد گلبولهای قرمز و پلاکت خون بسیار مهم است. اختلال ترومبوسیتوپنی یا تعداد پلاکتهای کم و کم خونی، ناشی از کمبود آهن رخ میدهد.
بنابراین، شما میتوانید در رژیم غذایی خود ازکشمش استفاده کنید تا سطوح آهن بدن متعادل شود.
انار
انار از معروفترین میوههای خون ساز است که حاوی آهن بالایی است. انار باعث خونرسانی به بدن شده و کم خونی را برطرف میکند.
سیب
سیب در جذب آهن به بدن کمک میکند. برای تعادل آهن هر روز سیب میل کنید.
آلو
این میوه یکی از میوههای مناسب برای درمان کم خونی است، زیرا سرشار از آهن بوده و مصرف روزانه آلو میتواند مشکل کم خونی را برطرف کند.
موز
موز یکی از میوههای بسیار مفید برای بدن است که حاوی اسید فولیک است و اسید فولیک برای ساخت گلبولهای خون موثر است. روزی یک عدد موز مصرف کنید.
زردآلو
زردآلو هم یکی از میوههای خون ساز و حاوی آهن است. شما میتوانید این میوه را هنگام صبحانه میل کنید.
پرتقال
اکثر میوهها مانند پرتقال، حاوی ویتامین سی فراوانی هستند که باعث حفظ سطح آهن بدن و از بین بردن کم خونی میشود.
تنقلات خون ساز
شما میتوانید برای رفع کم خونی و یا افزایش خون رسانی از برخی تنقلات در طی روز استفاده کنید از جمله، کنجد و فندق که باعث افزایش خون رسانی شده و میزان آهن را به سطح مطلوبی میرساند.
کنجد میتواند نقش زیادی در جذب آهن داشته باشد؛ بنابراین، مصرف روزانه کنجد برای هر فردی توصیه میشود. یکی دیگر از تنقلات خونساز، تخم کدوحلوایی است که کمبود آهن را جبران میکند.
آیا پسته خون ساز است؟
آجیلهای خون ساز از منابع مورد علاقه و تغذیهای افراد است. آجیل دارای مزایای متعددی سلامتی از جمله کاهش کلسترول، سلامت قلب، کنترل وزن و حتی کاهش خطر سرطان است.
آجیل همچنین منبع غنی آهن است که سطح هموگلوبین را بهبود میبخشد.
به منظور خون رسانی و تنظیم سطح آهن بدن، توصیه میشود انواع آجیل به میزان مناسب مصرف کنید. آجیلهای خون ساز عبارتند از:
بادام زمینی، یکی از آجیلهای غنی از پروتئین است جزو خون سازترین مواد غذایی است. بادام زمینی، همچنین دارای کلسیم و آهن است. همچنین حاوی مس، ویتامین B۱، B۲ و E و روی است. هضم بادام زمینی کمی مشکل است بنابراین، آن را به مدت یک شب در آب بگذارید، تا هضم آن آسانتر شود.
قندها، منبع غنی آهن، کلسیم، منیزیم، روی، اسید فولیک، ویتامین E و امگا ۳ و ۶ چربی ضروری هستند؛ بنابراین تمام آجیلهای با قند ساده برای خون رسانی بسیار مفید هستند. به این ترتیب، میتوانید از آهن موجود در آجیل لذت ببرید.
گردو برای سلامتی بسیار مفید است، زیرا با اسیدهای چرب امگا ۳، ۶ و ۹ بسته بندی میشود. گردو، حاوی مقدار زیادی آهن است. در صورتی که دچار کم خونی شده اید، میتوانید گردو مصرف کنید تا سطح هموگلوبین شما بهبود پیدا کند.
بهتر است گردو را به صورت خام مصرف کنید، زیرا گردوی خام حاوی آهن بیشتری است.
پسته، یکی از مهمترین آجیلها است، زیرا غنی از آنتی اکسیدان گاما توکوفرول، آهن و پتاسیم و ویتامین B۶ است.
مصرف پسته تازه برای بهبود هموگلوبین بسیار مفید است شما میتوانید بدون هیچ گونه نگرانی در مصرف کالری بسیار زیاد، پسته مصرف کنید. زیرا کالری پسته زیاد بالا نیست.
معجونهای خون ساز + طرز تهیه
شما میتوانید مواد غذایی خون ساز مختلف را با هم مخلوط کرده و یک معجون خون ساز مفید برای خود تهیه کنید. مثلا میتوانید موز، گردو، پسته، دانه کنجد و آب هویج را به صورت یک معجون کامل و خون ساز مصرف کنید.
یا میتوانید از معجون زیر برای رفع کم خونی و افزایش گردش خون استفاده کنید:
یک قاشق عسل
پودر دارچین
چند عدد برگه زرد آلو
عرق بیدمشک
انجیر خشک
۱ تا دو عدد موز
برای تهیه این معجون، تمام مواد را کاملا ترکیب کرده و مخلوط کنید. به همین راحتی معجون شما آماده است و میتوانید روی آن کمی کنجد بریزید و میل کنید.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *