خورشید به زمین آمد
_ روزنامه خراسان نوشت: اخبار جدیدی در چند روز گذشته منتشر شده مبنی بر این که چین راکتور همجوشی هستهای یا همان «خورشید مصنوعی» را با نام «توکامک HL-۲M» ساخته و برای اولین بار آن را روشن کرده و توانسته به دمایی حدود ۱۰ برابر بیشتر از دمای خورشید دست پیدا کند. به گزارش راشاتودی، راکتور توکامک HL-۲M که برای شبیه سازی واکنشهای طبیعی در خورشید با استفاده از سوخت هیدروژن و دوتریم ساخته شده، بزرگترین و پیشرفتهترین دستگاه تحقیق تجربی همجوشی هستهای چین است. گفته میشود این راکتور انقلابی در نحوه تولید و مصرف انرژی ایجاد خواهد کرد.
ساختار خورشید مصنوعی
این خورشید مینیاتوری دارای میدان الکترومغناطیسی است و توانایی پرتاب ذرات یونیزه را دارد. این وسیله آلومینیومی میلیونها مرتبه از خورشید واقعی کوچکتر است و با تنها ۳ متر عرض، شبیه توپی است که سیمهای مختلف به آن متصل شده. دانشمندان این خورشید کوچک را «توپ بزرگ قرمز» نام گذاری کرده اند. در مرکز این وسیله یک آهن ربا برای شبیه سازی میدان مغناطیسی خورشید قرار گرفته است. دانشمندان با تزریق هلیوم به آن، گاز درونی را یونیزه و به پلاسما تبدیل میکنند.
کارایی خورشید مصنوعی
اصلیترین مزیت ساخت خورشید مصنوعی، توان فوق العاده آن برای تبدیل هیدروژن به انرژی سبز و پاک است. انرژی سبزی که زمین را از آلودگیهای ناشی از سوختهای فعلی عاری و مشکل کمبود منابع انرژی را برطرف میسازد. گفته میشود این راکتور میتواند انرژی مورد نیاز دو میلیون خانوار را تامین کند و هیچ زباله رادیواکتیوی هم از خود به جا نمیگذارد. همچنین همجوشی هستهای توسط آب دریا و لیتیوم تامین میشود که در زمین فراوان است پس برای تامین سوخت مورد نیاز راکتور هم مشکلی به وجود نمیآید.
تاریخچه و هزینه ساخت خورشید مصنوعی
«ایرنا» درباره طرح ساخت این خورشید مصنوعی نوشته که از سال ۲۰۱۶ و با حضور ۳۵ کشور آغاز شده است. این طرح تاکنون با پنج سال تاخیر رو به رو شده و بودجه اولیه آن هم تا سه برابر افزایش داشته و به بیش از ۲۰ میلیارد یورو رسیده است. البته برخی رسانهها مدعی شده اند طرح مونتاژ کوره قرار است تا سال ۲۰۲۴ ادامه یابد و انتظار میرود نتایج اولیه این طرح اواخر سال ۲۰۲۵ و اوایل ۲۰۲۶ مشخص شود. پیش از این هم دانشمندان اروپایی در آلمان به دمایی بالاتر از ۱۰۰ میلیون درجه رسیده بودند، اما به دلیل احتمال ذوبشدگی نتوانستند مدت زیادی آن دما را حفظ کنند. کاربری نوشت: «وقتی این پروژه را میبینم میفهمم چقدر انرژی هستهای میتونه کاربردی و مفید باشه.»