«تور استانبول، ویژه تزریق واکسن کرونا» دام شیادان برای ساده‌لوحان

8:40 - 19 آذر 1399
کد خبر: ۶۸۱۹۵۲
برخی افراد برای دریافت واکسن کرونا قصد دارند به برخی کشور‌های همسایه سفر کنند و این در حالی است که معلوم نیست چه واکسنی به مسافران تزریق خواهد شد.

- روزنامه خراسان نوشت: «تور استانبول، ویژه تزریق واکسن کرونا»؛ عنوانش آن‌قدر جذاب است که ممکن است خیلی‌ها را وسوسه سفری متفاوت به کشور همسایه کند؛ به ویژه آن‌که به نظر می‌رسد کشور ما به دلیل مشکلات ناشی از تحریم در خرید واکسن، احتمالا چندماه دیرتر از کشور‌های همسایه، واکسیناسیون کرونا را آغاز خواهد کرد. روز گذشته انتشار این آگهی در فضای مجازی، برای خیلی‌ها وسوسه‌انگیز شد و ما هم رد آن را زدیم تا ببینیم ماجرایش چیست.

آگهی ساختگی است، اما ...

در آگهی منتشرشده، شماره‌های تماس و آدرس سایت شرکت مربوط مخدوش شده، اما با کمی جست‌وجو از روی نشانه‌ها، می‌توان آن را پیدا کرد. تماس می‌گیرم و خود را به عنوان متقاضی این تور معرفی می‌کنم؛ کارشناس پاسخگو در جریان ماجرا نیست و اجازه می‌خواهد پس از بررسی موضوع، نتیجه پیگیری را اعلام کند. کمتر از ۵ دقیقه بعد، یکی دیگر از کارشناسان این شرکت تماس می‌گیرد و می‌گوید: «ما از شما عذرخواهی می‌کنیم، آگهی منتشرشده مربوط به تور‌های ما نیست و بدون اطلاع ما از تصاویر تبلیغاتی ما برای این کار استفاده کرده‌اند». این‌که این شرکت مسافرتی برگزاری چنین توری را تکذیب می‌کند، امیدوارکننده است، اما جمله آخر صحبت‌های این کارشناس با من، ماجرای دیگری را روشن می‌کند: «از صبح تا الان بیشتر از ۱۰۰ نفر برای این آگهی و سفر به ترکیه با ما تماس گرفته‌اند». ۱۰۰ تماس برای یک آگهی ساختگی!

تور شیادان برای ساده‌لوحان

تماس با چند شرکت مسافرتی دیگر مطمئنم می‌کند که لااقل چنین تور‌هایی به طور رسمی وجود ندارد. هرچندکه احتمالا برخی شیادان بی‌خیال این تب و تاب جامعه برای کسب سود‌های کلان نمی‌شوند و احتمالا با این وعده‌های پوچ، طعمه‌های خود را به دام می‌اندازند و حتی ممکن است به صورت غیر رسمی هم اکنون در حال جذب مسافر برای این تور‌ها باشند.

در ترکیه چه خبر است؟

اما حداقل کار ممکن قبل از سفر به کشور‌های دیگر برای تزریق واکسن کرونا، این است که بدانیم وضعیت خود آن کشور‌ها چگونه است. به عنوان مثال، در کشور ترکیه آن‌طور که وزیر بهداشت این کشور اعلام کرده، میزان واردات اولیه واکسن کرونا بین ۱۰ تا ۲۰ میلیون دوز خواهد بود و تزریق آن از ۱۱ دسامبر (۲ روز دیگر) با اولویت کادر درمان آغاز می‌شود، آن هم یک واکسن ساخت چین که هنوز تاییدیه سازمان جهانی بهداشت را ندارد. اما به گفته «فخرالدین کوجا» واکسیناسیون گسترده در این کشور پس از تولید واکسن بومی از ماه آوریل (حداقل ۳ ماه دیگر) خواهد بود.

واضح است که طبق این اطلاعات خبرگزاری رسمی ترکیه، خبری از پیش‌بینی تزریق واکسن برای گردشگران نیست و بدون‌شک مسافران خارجی در مقابل مردم این کشور دارای اولویت نخواهند بود.

استفاده از ایرانی‌ها برای تست واکسن چینی‌ها توسط ترکیه؟

اما این همه ماجرا نیست و نگرانی مهم‌تری هم وجود دارد. طبق برخی خبر‌های منتشرشده، چینی‌ها و اماراتی‌ها که یک واکسن کرونای بی‌کیفیت چینی را به صورت رایگان دریافت کرده‌اند، قصد تست انسانی این واکسن را در کشور خود دارند و برای این کار به داوطلبان تزریق پول هم می‌دهند. گویا در این بین برخی در داخل ایران هم سعی دارند برخی هموطنان را با وسوسه تزریق واکسن کرونا به ترکیه ببرند و با این تله، آن‌ها را به عنوان داوطلب تست واکسن چینی در اختیار کشور همسایه قرار دهند. هرچند صحت این خبر مشخص نیست، اما حتی احتمال یک‌درصدی درستی آن هم برای پرهیز از این سفر‌ها کافی است.

احتمالات نگران‌کننده

این ماجرا ابعاد نگران‌کننده دیگری هم دارد. یک موضوع مهم در این زمینه، تلاش‌های عجیب و غریب ترکیه در هفته‌های اخیر برای احیای صنعت گردشگری این کشور است. ترک‌ها که مهم‌ترین درآمد کشورشان از گردشگری است، مدت‌هاست سعی می‌کنند شرایط این کشور در زمینه کرونا را مناسب و همه چیز را مهیای پذیرش گردشگران خارجی نشان دهند و چه چیز بهتر از گردشگران ایرانی که ارزآورترین مسافران برای ترکیه بوده‌اند و حالا هم می‌توان با تبلیغ‌های کاذبی مثل «تور استانبول ویژه تزریق واکسن کرونا» آن‌ها را به این کشور کشاند. اما حتی اگر فرض را بر این بگذاریم که شرایطی هم برای تزریق واکسن احتمالی به گردشگران فراهم شود، یک احتمال خطرناک‌تر وجود دارد که هیچ عقل سلیمی آن را نمی‌پذیرد.

چه تضمینی وجود دارد؟

دکتر «مسعود مردانی» عضو کمیته علمی ستاد ملی مقابله با کرونا در این باره می‌گوید: «از کجا معلوم که در کشوری مثل ترکیه یا هر کشور دیگر، واکسنی که به گردشگران خارجی و به‌ویژه مردم ما تزریق خواهد شد، همان واکسنی باشد که مراحل تست انسانی را پشت سرگذاشته و تا حدی تایید شده است؟ شاید واکسنی تزریق شود که هنوز هیچ تاییدیه‌ای ندارد».

وی می‌افزاید: «من تعجب می‌کنم که چطور برخی از مردم ما چنین تصوراتی دارند و فکر می‌کنند خوب است برای تزریق واکسن به یک کشور دیگر بروند؛ این یک تصمیم نگران‌کننده و خطرناک است».

دکتر مردانی نکته قابل‌تامل دیگری را هم مطرح می‌کند: «هم‌اکنون همه واکسن‌های احتمالی کرونا تجربه اول خود را پشت سر می‌گذارند و چه بهتر که ما فرصت کافی برای مشخص‌شدن نتیجه کامل آن‌ها را داشته باشیم، اتفاقا در این مورد اگر کمی دیرتر از دیگر کشور‌ها اقدام به واکسیناسیون کنیم، اطمینان‌خاطر بیشتری از میزان دقت و اثرگذاری واکسن خواهیم داشت. ضمن آ‌ن که اگر کسی بخواهد در کشور‌های همسایه واکسن کرونا بزند، باید حدودا ۱۵۰۰ برابر بیشتر از آن چه در کشور خودمان لازم است، هزینه کند».

واکسن‌ها به ایران می‌رسد

البته دکتر مردانی این نکته را هم می‌گوید که: «خوشبختانه تلاش‌های خوبی برای خرید واکسن انجام شده است، هم سازمان جهانی بهداشت به ما واکسن می‌دهد و هم پیش‌خرید واکسن از کشور‌هایی مثل هند انجام شده است. علاوه بر این‌ها شرکت آسترازنکا به عنوان یکی از معتبرترین شرکت‌های تولید واکسن هم اعلام کرده است که ۱۰ میلیون دوز واکسن کرونا به ایران خواهد داد».

دکتر مردانی می‌افزاید: «درخواست من از مردم این است که کمی خویشتن‌داری و صبوری کنند تا به امید خدا خیلی زود واکسن کرونا تحت‌نظارت وزارت بهداشت کشورمان وارد و تزریق آن آغاز شود».



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *