شهید محسن فخریزاده از نمای نزدیک؛ از دستاورد هستهای تا مخالفت با برجام
- انقلاب اسلامی که با مدد از قیام امام حسین (ع) شکل گرفت و پیروز شد الهام بخش مظلومان جهان در رویارویی و مقابله با نظام استکبار بوده و هست. در این بین به یُمن برکات دین مبین اسلام و تلاش انقلابیون جمهوری اسلامی در عرصههای مختلف به پیشرفتهای بیشماری دست یافته و راه رشد و تعالی خود را طی کرده است، مسیری که برای پیمودن آن دانشمندان و اندیشمندان بسیاری را تربیت و تقدیم کرده است.
اما دشمن همیشه در کمین بوده تا راه پیشرفت را به روی فرزندان ایران همیشه سربلند سد کند و به طرق مختلف تلاش میکند رشد و پیشرفت عرصههای مختلف را تحت سیطره خود قرار دهد و ملتهایی که میکوشند به فناوری و علم جدید دست یابند را به انحای مختلف از این راه دور کند.
کشورمان ایران، اما در طول سالهای گذشته علیرغم این خواست نابحق دشمن سر تسلیم خم نکرده و اندیشمندان و نخبگان آن مسیر کشف علوم مختلف که باعث راحت شدن زندگی بر مردم میشود را کشف و عملیاتی کردهاند. «محسن فخریزاده» از جمله دانشمندانی است که طی ۴۰ سال گذشته خدمات ارزشمندی در حوزههای مختلف از جمله دفاعی و هستهای به کشور ارائه کرده است.
شهید «محسن فخریزاده» دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی کشورمان ۱ فروردین ۱۳۴۰ در قم به دنیا آمد. در دوران جوانی که مصادف با طلیعه پیروزی انقلاب اسلامی بود به مبارزه با رژیم طاغوت برخاست. با آغاز پیروزی انقلاب اسلامی در صف مقابله با گروهکهای تجزیهطلب از جمله در غرب کشور قرار گرفت.
آنطور که سردار «احمد وحیدی» اولین فرمانده نیروی قدس سپاه اعلام کرده، شهید فخریزاده با ادغام وزارت سپاه و وزارت دفاع، در وزارت «دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» مشغول به خدمت شد و آخرین سِمَت این شهید عزیز سکانداری سازمان پژوهشهای نوین دفاعی ذیل وزارت «دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» بود و در این کسوت خدمات بیشماری برای تأمین راه ملت انجام داد. تهیه کیتهای تشخیص کرونا یکی از آخرین اقدامات این شهید بود.
شهید «فخریزاده» کار خود را در دانشگاه امام حسین(ع) و وزارت سپاه شروع کرد و بعد از ادغام دو وزارت سپاه پاسداران و وزارت دفاع، در وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح مشغول شد و کارهای علمی خودشان را از آنجا به عنوان مهمترین فعالیت، دنبال کرد و در این دوران کارهای علمی بسیار گستردهای انجام داد.
وی با شروع درگیریهای کردستان و گروههای تجزیه طلب، به کردستان رفت و مدت زیادی آنجا بود و با شهیدان بزرگی مانند شهید بروجردی هم نفس، همراه و همکار شدند و مبارزه میکرد و سپس به جبهههای جنگ رفت و در یگانهای سپاه حضور فعال داشت و پس از پایان جنگ هم به فعالیتهای علمی خود برگشت.
البته اقدامات شهید «فخریزاده» فقط مربوط به حوزه هستهای نبود، دانش هستهای تنها یک بخش فعالیت او بود و در همه زمینههای علمی دیگری که در طول زمان احتیاج شد یک حضور فعال داشت؛ شاید دهها حوزه مختلف علمی را شروع به کار و یا پایه گذاری کرد و در آخرین مسئولیتی که عنوان رئیس سازمان پژوهش و نوآوریهای دفاعی را داشت مکفل بود بتوانند حرفهای نو و جدید را در کنار سایر سازمانهای صنعتی وزارات دفاع بهشکل خاص دنبال کند؛ این سازمان بیشتر تحقیقات پایه و حوزه تحقیقات اش هم حوزه تحقیقات بنیادی و تحقیقات توسعهای و کاربردی بود.
شخصیت ذوابعاد
شهید «فخریزاده» به لحاظ نظری، قوی و به لحاظ عملی نیز شخص توانمندی بود؛ معمولا کسانی که خودشان محقق هستند گاهی در مدیریت تحقیقاتی خیلی قوی نیستند، اما وی یک محقق بسیار ارزشمند محسوب میشد و از سویی یک مدیر تحقیقاتی ارزشمندی بودند که قادر بودند گروههای مختلف تحقیقاتی را به کار بگیرند.
به گفته سردار احمد وحیدی اولین فرمانده نیروی قدس سپاه، داراییهای علمی و هر آنچه که در وسع او بود را صرف انقلاب، نظام و مردم کرد؛ در حالی که یک فرد بسیار دانشمندی بود خیلی خاکی بود؛ بسیار جدی و در عین حال فرد ظریف الطبعی بودند، در مسائل اسلامی بسیار عمیق و کاملا با تفسیر قرآن آشنا در ادبیات نویز یک حافظخوان برجسته بودند.
ابعاد وجودی شهید «فخریزاده»، تنها منحصر در داراییهای علمی او نبود بلکه شخصیت همه جانبهای ساخته بود که باعث شده بود در مجموعه خود نه فقط نقش یک مدیر بلکه نقش یک پدر، هادی و راهبر را داشت.
متخصص تک
شهید «فخریزاده» در وزارت دفاع اما در چند نقش ایفای وظیفه میکرد؛ اول به عنوان یک محقق بر جسته که انصافا در بعضی تخصصهای وی تک بود؛ این شهید معزز محقق هستهای بود و همه او را به عنوان محوریت قبول داشتند و در حوزههای فناوریهای نو پدید، رشتههای مختلف کاری را شروع کرد که در اینجا شاید صلاح نباشد همه ابعاد آن را باز کنم، ولی هر کدام از این رشته ها، برای خودش بسیار مهم و اقتدار آفرین است؛ چرا که پژوهش و تحقیقی را دنبال میکرد که به نتیجه علمی برسد و محصول محور باشد لذا به طور مستقیم در اقتدار دفاعی و اقتدار ملی کشور نقش داشت.
شهید «فخریزاده» و مجموعه او در مسائل ملی و غیر دفاعی نیز فعالیتهای تحقیقاتی داشتند و سرریز دانش حوزه دفاعی را به حوزههای غیر دفاعی هم انجام میدادند؛ در حوزه علوم پایه کارهای ارزشمند قوی در مجموعه ایشان صورت میگرفت.
حامد فخریزاده میگوید: پدرم مخالف برجام بودند و همیشه میگفتند این برجام هستهای بعد میشود برجام موشکی، بعدش میشود برجام حقوق بشر و این ته ندارد، پایان ندارد، چرا که آمریکا هیچ وقت خوی گرگ بودن خود را کنار نمیگذارد. تا آنجا که میدانم پدر با حاجقاسم جلساتی داشتند و به بعضی مکانهای مرتبط با کارشان، با هم برای بازدید میرفتند، اما بعد از شهادت حاجقاسم یادم نمیآید که پدر در جلسهای، سمیناری یا سخنرانی شرکت کرده باشند و در ابتدای صحبت خود با نام و سلام بر شهید حاجقاسم آغاز نکرده باشند. پدر خیلی به حاجقاسم علاقهمند بودند. پدرم سنین نوجوانی که ۱۵ سال داشتند، فعالیتهای انقلابی خودشان را شروع کردند و جزو نخستین نفراتی بودند که در همین خیابان صفاییه قم در تظاهرات ضد رژیم ستمشاهی فعالیت داشتند. بعد از اینکه انقلاب پیروز شد، برای تحصیل به تهران رفتند و بعد عضو سپاه شدند. در زمان جنگ تحمیلی هم تا آنجایی که میدانم بیشتر در جبهه غرب کشور بودند و دوره کوتاهی هم در جبهه جنوب حضور داشتند. پدر متولد شده قم بودند لذا ارادت بسیار ویژهای به حضرت فاطمه معصومه سلامالله علیها داشتند و گمان میکنم اینکه شهادت پدر مصادف شد با شهادت حضرت معصومه سلامالله علیها به دلیل همین ارادت ایشان به حضرت معصومه بود. موضوع ترور پدر، کار بسیار پیچیدهای بوده و میدانم چندین گروه و سازمانهای مختلف دارند روی این قضیه کار میکنند، چون ابهامات زیادی وجود دارد و موضوع خیلی پیچیدهتر از این حرفها است. یک ترور ساده که چندتا تیر شلیک شده، نبوده و قضیه ترور پدر ابعاد بسیار پیچیدهای داشته است.
او یک عنصر مؤثر در نوآوریهای دفاعی بود و علت کار دشمن، روشن است. دشمن هرجایی که برای ملت ایران، یک گام مؤثر و بلند برداشته شود، آنجا را مورد هدف قرار میدهد. حوزه دفاع به عنوان یک حوزه مؤثر برای ملت ایران همواره مورد توجه دشمن قرار گرفته است.
وزیر دفاع ادامه داد: دو نفر از همراهان شهید فخریزاده هم در این حادثه مجروح شدند. متاسفانه کار تیم پزشکی به نتیجه نرسید و ایشان به شهادت رسیدند.
وی درباره شایعات مطرح شده درباره نحوه شهادت شهید «فخریزاده» مبنی بر انفجار یک دستگاه نیسان در از مهمات در مقابل خودروی این شهید معزز با تایید این موضوع گفت: گزارشات دریافتی از همراهان این شهید و صحنه این خبر صحیح است. ابتدا ایشان مورد اصابت گلوله قرار میگیرند و بعد از حدود ۱۰ تا ۱۵ ثانیه، در فاصلهای با حدود ۱۵ تا ۲۰ متر، خودرو نیسان منفجر شده و جراحاتی را بر ایشان وارد میکند و ایشان به شهادت میرسد.
وزیر دفاع درباره علت انتخاب شهید فخریزاده توسط تروریستها اظهار داشت: او معاون وزیر دفاع و رئیس سازمان پژوهش و نوآوریهای دفاعی کشور و دارای وجهه علمی بالا و سابقه طولانی در نوآوریهای دفاعی کشور بودند.
بیشتر بخوانبد:
نماهنگ شهیدِ مُحسن
به گفته امیر دریابان علی شمخانی خدمات شهید هستهای سردار و مهندس فخریزاه قابل بیان نیست؛ همینقدر بگویم که ۲۰ ساله دشمن دنبال به شهادت رساندن ایشان بود، اما تا بحال ناکام بود.
دبیر شورایعالی امنیت ملی گفت: این بار هم سیستمهای اطلاعاتی کشور با دقت احتمال وقوع حادثه علیه ایشان و محل بروز احتمالی حادثه را پیشبینی کرده بودند اما به دلیل تواتر اخبار در طول این ۲۰ سال، متأسفانه جدّیت مورد نیاز اعمال نشد و این بار دشمنان موفق شدند وگر و در حوزه فناوری صاحب سبک، خلاق و مبتکر بود و همیشه محل خدمتشان نوک خدمت به ملت ایران بود؛ در حاشیه نبود ونه عملیاتهای ناکام فراوانی داشتند.
وی تصریح کرد: سیستمهای اطلاعاتی به این اطلاعات رسدند که ایشان هدف است و در کدام نقطه - در همین نقطهای که به شهادت رسیدند - قرار است اقدامی علیه ایشان صورت بگیرد؛ دربارۀ حفاظت ایشان هم تقویت لازم صورت گرفت، اما اینبار دشمن از از سبک شیوۀ و کاملاً حرفهای و تخصصی استفاده کرد و بعد از ۲۰ سال متأسفانه موفق شد.
دبیر شورایعالی امنیت ملی افزود: شهید فخریزاده از دیدگاه من یک دانشمند هستهای بیبدیل است؛ نمیخواهم به کسی جسارت کنم، ولی بسیار هستند کسانی که با سوءتفاهم میشود گفتد آنها دانشمند هستهای هستند، اما شهید فخریزاده داشنمند هستهای بود.
شمخانی گفت: اگر روزی مجال این شد و مصلحت بر این قرار گرفت که تلاشهای گام به گام شهید فخریزاده در تولید اقتدار در حوزه مختلف؛ از کرونا تا توان پدافند هستهای و هستهای بیان شود، حتماً چشم مبهوت جهانیان بیشتر مبهوت خواهد شد که این فرد با این قابلیتها میتواند در ایران وجود داشته باشد؟ بله.
وی ادامه داد: شهید فخریزاده تنها نیست و ما به طور قیع فخریزادهها داریم. دشمنان ما هرگز قارد نیستند توان علمی و فنی فخریزادهها را مابین جوانان مؤثر ما ولو با تأخیر بگیرند.
دبیر شورایعالی امنیت ملی تاکید کرد: امیدواریم خون این شهید همانطور هم که در پیام رهبر معظم انقلاب بیان شد، منجر به ادامه تلاش در مسیری باشد که ایشان شروع کرد و امیدواریم زندگان ما قصاص این را به نحو شادکننده ملت ایران بگیرند.
وی ضمن اشاره به اینکه ادعای رژیم صهیونیستی به دلیل ترس از سقوط خودش است افزود: او میداند سقوط میکند و برای تاخیر انداختن به آن دست و پا میزند و اقدامات هستهای کشورمان را بهانه قرار میدهد. در حالی که با نظارت گسترده آژانس بینالملی انرژی اتمی دنیا میداند که ایران کاملا در چارچوب قوانین بینالملل حرکت میکند و تحت نظارت دقیق آنهاست.
محسن پاکآیین نیز در گفتوگو با میزان، ضمن محکومیت ترور دانشمند هستهای شهید «محسن فخریزاده» اظهار کرد: ترور دانشمندان هستهای موضوع جدیدی نیست و استکبار جهانی به سرکردگی آمریکا و همراهی رژیم صهیونیستی تا به حال تعدادی از بهترین دانشمندان هستهای ایران راترور و به این اقدام شنیع خود اعتراف کرده است.
کارشناس ارشد مسائل بینالملل با بیان اینکه علت اصلی این گونه اقدامات اسرائیل و آمریکا نگرانی و وحشت آنها از پیشرفت برنامههای هستهای ایران است گفت: ما همیشه اعلام کردهایم که برنامههای هستهای ایران دارای مقاصد صلحآمیز است و به هیچ وجه در پی ساخت سلاح هستهای نیستیم.
این کارشناس ارشد مسائل بینالملل گفت: ترور سردار فخری زاده از همان اقدامات ظالمانه و غیر قانونی است که توسط رژیم صهیونیستی یا اذناب داخلی این رژیم انجام شده است و قطعا از طرف ملت بزرگ ایران و مردم جهان محکوم است.
ایران همیشه پرچمدار خلع سلاح اتمی بوده و بارها این پیشنهاد را در مجامع بینالملل اعلام کرده است، به گفته پاکآیین هدف اصلی آمریکا و رژیم صهیونیستی از ترور اندیشمندان هستهای ایران جلوگیری از پیشرفت و تبدیل ایران به قدرت بزرگ منطقهای است چرا که قدرت اقتصادی قوی و قدرت نظامی قدرتمند برای بازدارندگی از حمله هر کشوری به ایران است.
ما حق داریم در مواجه با ترور شهید «محسن فخریزاده» عمل متقابل انجام بدهیم و انتقام خون فرزند دلیر اسلام را بگیریم. دشمن مطمئن باشد پیشرفتهای هستهای ایران ادامه خواهد یافت. درخت تنومند انقلاب امثال شهید «محسن فخریزاده» را کم ندارد که با علم توام با ایمان قدم در راه اعتلای انقلاب و دین مبین اسلام نهادند و تا سرحد جان خود، از هیچ تلاشی فروگذار نبودند و این مسیر تا رسیدن به همه اهداف صلحآمیز هستهای ایران تداوم خواهد یافت.
اما دهم آذر مراسم تشییع و وداع با پیکر دانشمند شهید محسن فخریزاده با حضور جمعی از مسئولان لشکری و کشوری و خانواده این شهید عزیر امروز در ستاد وزارت «دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» برگزار شد.
حضرت آیتالله خامنهای رهبر حکیم انقلاب پیرو شهادت دانشمند هستهای و دفاعی کشور شهید دکتر محسن فخریزاده پیامی صادر کردند که توسط حجتالاسلام سید ضیاء الدین آقاجانپور رئیس سازمان عقیدتی سیاسی وزارت «دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح» قرائت شد.
در بخشی از این پیام آمده بود: «دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی کشور جناب آقای محسن فخریزاده به دست مزدوران جنایتکار و شقاوتپیشه به شهادت رسید. این عنصر علمی کمنظیر جان عزیز و گرانبها را به خاطر تلاشهای علمی بزرگ و ماندگار خود، در راه خدا مبذول داشت و مقام والای شهادت، پاداش الهی اوست.
وزیر دفاع افزود: اگر دشمنان رذیلانه دست به این جنایت نزده بود و خون شهید عزیز ما که یک شخصیت مخلص بیادعای گمنام بود این خون ریخته نشده بود، چه بسا در گمنامی از این دنیا میرفت، اما امروز شهید عزیز ما که دیروز فقط الگوی جوانان، شاگردان، همکاران و همراهان خودش بود به همه جهان معرفی شد.
از امروز شهید «فخریزاده» یک شخصیت جهانی است و همه کسانی که پا در راه مبارزه میگذارند، یک الگوی بزرگ به نام شهید استاد دکتر «محسن فخریزاده» دارند و میتوانند در علم و تلاش و اخلاص و در همه ابعاد زندگی به او تاسی کنند و دشمنان بدانند این اولین شکست آنهاست
وزیر دفاع اضافه کرد: از امروز شهید «فخریزاده» یک شخصیت جهانی است و همه کسانی که پا در راه مبارزه میگذارند، یک الگوی بزرگ به نام شهید استاد دکتر «محسن فخریزاده» دارند و میتوانند در علم و تلاش و اخلاص و در همه ابعاد زندگی به او تاسی کنند و دشمنان بدانند این اولین شکست آنهاست.
وی با تاکید بر اینکه این پیشرفت و قدرتمند شدن ادامه پیدا خواهد کرد، گفت: با این کار تلاش بزرگی را که شهید عزیز ما انجام میداد، کارهای گستردهای که عمدتاً در حوزههای بدیع و نوظهور و برترساز است، این راه با قوت ادامه پیدا خواهد کرد.
امیرحاتمی با اشاره به جلسه نهم آذر هیئت دولت گفت: روز گذشته در جلسه بودجه دولت ما گام اول را برداشتیم. در حالی که بودجه سازمان پژوهش و نوآوری وزارت دفاع برای سال ۱۴۰۰ افزایش پیدا کرده بود، تصمیم گرفتیم که بودجه آن را دوبرابر کنیم.
پیکر مطهر شهید «محسن فخریزاده» دانشمند برجسته و ممتاز هستهای و دفاعی پس از تشییع به امامزاده صالح (ع) تهران منتقل و در کنار سایر شهدای آرامیده در این مکام مقدس همچون شهید مجید شهریاری دانشمند هستهای و تئوریسن و پایهگذار غنیسازی ۲۰ درصد کشورمان آرام گرفت.