تغییر اقلیم و آلودگی هوا در تهران
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم گفت: تغییر اقلیم را باید یکی از اساسیترین و چالشیترین موضوعات قرن بیست و یکم دانست که بسیاری از کشورهای دنیا با آن روبرو هستند.
سید محمد مهدی میرزایی قمی، رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم در گفتوگو با میزان در خصوص برگزاری رویداد کلیماتون و تغییر اقلیم هوای تهران و شهرها گفت: تغییر اقلیم را شاید بتوان اساسیترین چالش قرن بیست و یکم دانست که بسیاری از کشورها با آن روبرو هستند.
میرزایی قمی ادامه داد: گرمایش جهانی ناشی از افزایش میزان انتشار گازهای گلخانهای موجب ایجاد تغییرات اب و هوایی شده است که پیامدهای بسیاری شامل انتشار گرد وغبار، وقوع سیلاب ها، کم شدن رطوبت خاک و از بین رفتن پوشش گیاهی به طور مستقیم و تاثیراتی در حوزه سلامت و افزایش بیماریها به صورت غیرمستقیم دارد. اهمیت مقابله با پدیده تغییرات اقلیم و گرمایش زمین به عنوان یک موضوع جهان شمول به حدی است که کشورها برای کاهش شدت و اثرات آن با همدیگر مشارکتی جدی را برنامه ریزی کرده اند.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم افزود: بر اساس مطالعات، شهرها به دلیل تراکم بالای جمعیت و فعالیتها، سهمی در حدود ۷۰ تا ۸۰ درصد از میزان انتشار گازهای گلخانهای در جهان را به خود اختصاص دادهاند. از همین روست که قرن ۲۱ را به عنوان قرن شهرها نامیدهاند، لذا نیاز به تغییر پارادایم در برنامه ریزی و طراحی شهری داریم.
وی ادامه داد: این تغییر نگرش در برنامه ریزی، برای کشورهایی نظیر ایران که هم با اثرات تغییر اقلیم به شکل ملموس مواجه شده است و هم جزو ۱۰ کشور اول در انتشار گازهای گلخانهای است، بسیار ضروری میباشد. پیچیدگی چالشهای مربوط به تغییرات اقلیمی در کلانشهرهای ایران بیشتر است، چرا که این مسئله علاوه بر تاثیرپذیری بسیار از تراکم جمعیتی، با مسایل اجتماعی، سلامت و معیشت ترکیب شده است و علاوه بر سیاستگذاری و اقدامات اجرایی، نیازمند همکاری بخش خصوصی و سازمانهای مردم نهاد نیز میباشد.
میرزاییقمی در خصوص تاثیرات متقابل تغییر اقلیم هوا و آلودگی هوا توضیح داد: آلودگی هوا و تغییر اقلیم از طریق اثرات متقابل و درهم تنیده در جو بر همدیگر اثر میگذارند؛ زیرا افزایش گازهای گلخانه¬ای باعث تغییر بیلان انرژی جو و سطح زمین، تغییر دما و در نتیجه تغییر در ترکیب شیمیایی جو میشود.
وی همچنین عنوان کرد: بر اساس مطالعات، تغییرات اقلیمی در شهر تهران، انواع مختلفی از مخاطرات اقلیمی را تشدید میکند. تغییرات اقلیمی سبب تشدید پایداری حرارتی و افزایش دوره استیلای پرفشار جنب حارهای بر روی ایران است که موجب تغییر در الگوی بارش میگردد.
وی گفت: همچنین پایداری برودتی نیز که معمولا با وارونگی دما همراه است شدت مییابد. این مساله به خصوص برای کلانشهر تهران حائز اهمیت است چرا که از نظر جغرافیایی چندان پالایش پذیر نیست و ساختار شهری، دسترسی به از بادهای محلی و منطقهای را غیرممکن میسازد.
رییس مرکز ملی هوا و تغییر اقلیم بیان کرد: بنا بر مطالعات انجام شده، در برخی سالها، در تهران نزدیک به ۲۰۰ روز را با وارونگی دما مواجه هستیم که در ۹۰ درصد موارد، ارتفاع این وارونگی کمتر از ۵۰۰ متر است. در چنین مواردی آلایندههای هوا در این ارتفاع محبوس خواهند شد که معمولا در مناطق مرکز و جنوب شهر تهران و در فصول سرد سال شاهد آن هستیم.
بیشتر بخوانید:
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *