روز به روز کیفیت تهران درحال از دست رفتن است/ پایتخت از نظر زیبایی و سلامت در حال سقوط است
رضا لاهیجی گفت: امثال من که در سازمان زیباسازی شهری حضور داریم و سالهاست درباره زیبایی و چگونگی مدیریت شهری در حال کار هستیم به این نتیجه رسیده ایم که درصد تخریب و استهلاک تهران بسیار بیشتر از سازندگی در این شهر است. به خاطر همین متاسفانه ما شاهد این هستیم که روز به روز کیفیت تهران درحال از دست رفتن است و از نظر پاکی، زیبایی و سلامت در حال سقوط است.
رضا لاهیجی کارشناس طراحی صنعتی و معماری و مدیر اداره مبلمان شهری سازمان زیباسازی شهری تهران درباره تاثیر بوی نامطبوع تهران بر ناکارکردیها در فضای شهری پایتخت به میزان گفت: انواع آلودگیها مثل بوی نامطبوع و آلودگیهای صوتی باعث میشود یک شهر علاوه بر اینکه اصالت و هویتش را از دست بدهد در حوزه سلامت هم با علامت سوال مواجه شود. به خصوص در این روزها که ما دچار پاندمی همه گیری هستیم و این موضوع به هیچ عنوان اثر مطلوبی بر روی مردم نخواهد داشت.
لاهیجی در واکنش به این پرسش که آیا اضافه شدن این بوی نامطبوع به نارساییها و مشکلات تهران را باید به معنای زوال و نا به سامانی مدیریت شهری پایتخت گرفت گفت: از آنجا که در طول بیست سال گذشته مدیریت تهران در دست سیاستمداران بوده نه تخصص مداران این شهر خصوصیات شهری اش را از دست داده است. بسیاری از مدیران برجسته شهری و متخصصانی که معمار یا شهردار بودند یا حتی رئیس سازمان جهانی حمل و نقل و ترافیک شهری که به عنوان مهمانان خارجی به تهران سفر کرده اند هر کدامشان که به اینجا میآمدند میگفتند شهر شما از جنبههایی پیشرفت خوبی داشته، ولی از نظر شهرآیینی و متمدن بودن نه تنها پیشرفتی نکرده بلکه رو به عقب هم رفته است. بنا به نظر این صاحب نظران خارجی تهران بیشتر شبیه یک روستای بزرگ است تا یک شهر مدرن. دلیل این مساله هم وجود ساخت و سازهای بی رویه است و اینکه هر کسی هر مجوزی که برای ساخت و ساز خواسته گرفته و هر چیزی که دوست داشته در این شهر ساخته است.
وی ادامه داد: منطقه یک، منطقه دو و منطقه بیست و دو در تهران زمانی ورودی هوای پاک به این شهر بودند، اما کارکرد این مناطق در طی بیست سال گذشته از بین رفته، زیرا آنقدر آپارتمان و و برجهای بلند و ساخت و سازهای بی رویه در این مناطق انجام شده که طبیعت شهری این مناطق از بین رفته و دیگر از آن سمت باد مناسبی که بتواند آلودگی تهران را کنار بزند نمیوزد و این آلودگیها در فضاهای درونی شهر ماندگار شده و فقط میتوان دست به دعا شد تا بارانی ببارد و هوا چند روزی پاک باشد.
کارشناس حوزه زیباسازی شهری با اشاره به این ضرب المثل که بوق هم در کنار حناست افزود: وقتی مدیریت شهری در پاکیزه و سالم نگه داشتن شهر موفق نباشد و نتواند به موقع به مسائلش رسیدگی کند این اتفاقات هم خواهد افتاد. تهران شهری است که حدود پانزده میلیون نفر جمعیت فعال دارد که این جمعیت شبانه روز در حال آمد و شد هستند و مدیریت شهری در طی این سالها باید تلاش میکرد که جلوی این ساخت و سازهای بی رویه را بگیرد، اما متاسفانه این اتفاق نیفتاده و امروز تهران تبدیل به شهری شده که وضع و شکلش را میبینیم.
بیشتر بخوانید:
لاهیجی در ادامه گفت: سازمان نظام پزشکی چند سال پیش در یک گزارشی اعلام کرده بود درمیان شهروندان کشور ما ساکنان تهران کمترین عمر را دارند و یک خبرنگاری هم در این رابطه نوشته بود هر کسی که میخواهد زود بمیرد باید به تهران بیاید، چون عمر متوسط در تهران الان به زیر ۵۷ سال رسیده است و دلایلش هم همین موارد است.
وی ادامه داد: امثال من که در سازمان زیباسازی شهری حضور داریم و سالهاست درباره زیبایی و چگونگی مدیریت شهری در حال کار هستیم به این نتیجه رسیده ایم که درصد تخریب و استهلاک تهران بسیار بیشتر از سازندگی در این شهر است. به خاطر همین متاسفانه ما شاهد این هستیم که روز به روز کیفیت تهران درحال از دست رفتن است و از نظر پاکی، زیبایی و سلامت در حال سقوط است.
لاهیجی افزود: اتفاقا من در صفحهای که در فضای مجازی به مساله زیباسازی شهری اختصاص داده ام و اعضای شورای شهر و بسیاری از مدیران زیباسازی شهری هم در آن حضور دارند همین امروز اعلام کردم ما شبانه روز باید کار کنیم آن هم کار و تلاش بدون منتی که بتواند درصد سازندگی را به میزانی بیشتر از تخریب و استهلاک برساند تا بتوانیم این چرخه را معکوس کنیم و مقداری شاهد پاکی آب و هوای تهران باشیم.
لاهیجی در واکنش به این پرسش که مشکلات عدیدهای نظیر فقدان اعتبارات برای نوسازی ناوگان حمل و نقل یا مشکل پسماند و آلودگی و ... چه تاثیری بر اعتماد عمومی مردم نسبت به کارآمدی نهادهای مدیریتی خواهد گذاشت گفت: من عضو کمیتهای هستم که درباره حمل و نقل و ترافیک تصمیم گیری میکنند و بسیاری از مدیران ترافیک در آنجا حضور دارند. اعضای این کمیته که متخصصان سطح بالای کشور هستند برآورد کرده اند ما تا ده سال آینده اگر بخواهیم ناوگان و شیوه حمل نقل عمومی را برای خدمت رسانی به مردم بروزرسانی کنیم نیاز به بودجهای سیصدهزار میلیاردی داریم. این برآورد که دو روز پیش در رسانههای خبری هم منتشر شد رقم بسیار بالایی است. باید در نظر بگیریم چنین برآوردی کاملا منطقی و درست و علمی هم بوده به خاطر اینکه اعضای این کمیته افرادی صاحب نظر و متخصص محسوب میشوند و بینشان سیاستمدار و پزشک و... نبوده است. درواقع همه اینها افرادی هستند که تخصصشان مدیریت حمل و نقل و ترافیک است و در این کمیته کارهای بسیار تخصصی و برآوردهای دقیقی صورت میگیرد. این رقم درست است و ما واقعا این بودجه را برای بهبود وضع ناوگان حمل و نقل نیاز داریم.
وی ادامه داد: ناوگان حمل و نقل عمومی شامل تاکسی، مترو، اتوبوس و قطار میشود که ما واقعا به این رقم نیاز داریم تا بتوانیم خودمان را به آن چیزی که امروز تقریبا در اروپا متداول است برسانیم. امروز در اروپا مردم میتوانند خودروهایشان را بیرون نیاورند و با حمل و نقل عمومی به همه فعالیت هایشان برسند. در شهرهای شلوغ اروپا مردم معمولا خودروهایشان را در روزهای تعطیل یا آخر هفته بیرون میآورند و فقط موقعی استفاده میکنند که ضرورت داشته باشد، زیرا حمل و نقل عمومی به قدر کفایت برای همه هست. در آن کشورها امروز در مساله حمل و نقل عمومی تنها چیری که با آن درگیر هستند رعایت بهداشت و مراقبت از سلامت در برابر پاندمی کروناست که باید با آن مبارزه کنند.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *