ماجرای ساخت مسکن محرومان به کجا رسید؟
- باشگاه خبرنگاران نوشت: ماجرای تخریب خانههای محرومان و حاشیه نشینها در شهرهای مختلف امسال بسیار حاشیه ساز شده است. آلونکهایی که برای بسیاری از خانوادههای محروم جامعه به عنوان یک سقف بالا سر مهم بود، در مدت چند دقیقه به صورت کامل تخریب شد.
طبق قانون اساسی دولت موظف است که برای اقشار محروم جامعه خانه بسازد، اما طی چند سال گذشته شاهد آن هستیم که دستگاههای مختلف از جمله شهرداری ها، بنیاد مسکن، شرکت باز آفرینی شهری و سایر دستگاهها نه تنها اقدامی در این بخش انجام نمیدهند بلکه به بهانههای مختلف هم اقدام به تخریب واحدهای مسکونی افراد میکنند که این خود باعث ایجاد جو روانی بدی در جامعه شده است.
از طرف دیگر در بسیاری از محلاتی که دارای بافت فرسوده هستند، اهالی این مناطق همکاری لازم را انجام نمیدهند و این خود باعث کند شدن روند اجرای پروژههای نوسازی شده است.
بسیاری از دستگاهها از جمله انجمن خیرین مسکن ساز و همچنین بنیاد مسکن اعلام کرده اند که ساخت چندین هزار واحد مسکن محرومان را به اتمام رسانده اند، اما در یکی دو سال اخیر با افزایش هزینههای ساخت و پاسخ گو نبودن میزان تسهیلات، روند ساخت این واحدها کند شده است.
ساخت مسکن محرومان در روستاها با پرداخت تسهیلات ادامه دار
در همین رابطه حمید رضا سهرابی مدیر کل مسکن روستایی بنیاد مسکن با بیان اینکه از سال ۹۴ همواره مشغول ساخت مسکن برای محرومان هستیم گفت: بنیاد مسکن با امکاناتی که در اختیار دارد در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر اقدام به ساخت مسکن برای کمدرآمدها میکند.
او با بیان اینکه بنیاد مسکن متناسب با تسهیلات و امکاناتی که در اختیار دارد اقدام به پرداخت تسهیلات و همچنین وامهای بلاعوض میکند ادامه داد: در شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر با توجه به اینکه امکاناتی در اختیار نداریم، نمیتوانیم در این زمینه اقدام کنیم، اما با همکاری دستگاههای دیگر امکان ساخت مسکن محرومان وجود دارد.
سهرابی در ادامه به مشکلی که اخیرا در استان هرمزگان، شهر بندرعباس برای خانوادهای در زمینه مسکن رخ داده است گفت: بنیاد مسکن همواره آماده است برای خانوادههای محرومی که مشکل مسکن و یا نیاز به دریافت تسهیلات دارند، اقدامات لازم را انجام دهد و تاکنون هم چندین مورد در روستاهای مختلف انجام شده است.
مدیر کل مسکن روستایی بنیاد مسکن توضیح داد: متاسفانه به دلیل آنکه بنیاد مسکن مسئولیت ساخت مسکن در شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر را ندارد، بنابراین نمیتواند از امکانات خود برای پرداخت تسهیلات بلاعوض استفاده کند، امّا دستگاههای مختلف از جمله خیرین مسکن ساز اقدام به ساخت مسکن برای اقشار محروم جامعه میکنند.
سهرابی با بیان اینکه در قالب تفاهمنامه با سازمان برنامه و بودجه در روستاها و شهرها از جمله شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر هم اقدام به ساخت مسکن برای محرومان میکنیم گفت: البته در صورتی که گزارش یا موردی اعلام شود که خانوادهای محروم است و نیاز به مسکن دارد برای این افراد، مسکن بلافاصله با پرداخت تسهیلات و وامهای بلاعوض ساخته میشود.
بیش از ۹۱ هزار واحد مسکونی در روستاها برای محرومان ساخته شده است
او تصریح کرد: همواره در موارد خاص ساخت، همکاریهای لازم در این بخش صورت گرفته به طور مثال ساخت مسکن ملی برای دهکهای اول و دوم است. به صورت روتین بنیاد مسکن در شهرهای بالای ۲۵ هزار نفر و در روستاها کمکهای بلاعوض و تسهیلات پرداخت میکند.
این مقام مسئول توضیح داد: در مجموع ۹۱ هزار و ۹۴۰ واحد برای محرومان ساخته شده و در روستاها هم تسهیلات ۲۵ تا ۳۰ میلیون تومان بلاعوض پرداخت شده که این تسهیلات به اضافه تسهیلات ۵۰ میلیون تومانی است که در روستاها و شهرهای زیر ۲۵ هزار نفر پرداخت میشود.
همچنین انجمن خیرین مسکن ساز اعلام کرده است که با شیوع ویروس کرونا بسیاری از هزینهها و کمکها به سمت سلامت و معیشت مردم رفته است که این خود نقش موثری در کند شدن اجرای پروژهها دارد.
افزایش هزینه ساخت واحد مسکونی برای محرومان
خاکی پور رئیس انجمن خیرین مسکن ساز با بیان اینکه این انجمن یک ظرفیت مشخصی برای ساخت مسکن در سراسر کشور دارد گفت: در استانهای مختلف فعالیت زیادی در حوزه ساخت مسکن برای محرومان و نیازمندان داشته ایم و در حوزه تولید مسکن برای افرادی که نیاز داشتند، پروژههایی را در دست اجرا داریم.
او ادامه داد: افزایش قیمت تولید مسکن و از سوی دیگر شیوع بیماری کرونا باعث شده که کمک خیرین بیشتر به سمت سلامت و معیشت مردم هدایت شود، اما باز هم با این وجود پروژههای زیادی را در دست اجرا داریم.
رئیس انجمن خیرین مسکن ساز اظهار کرد: سعی شده از محل حساب ۱۰۰ حضرت امام خمینی (ره) و با کمک سازمان بهزیستی به صورت موقت مبالغی را برای رهن کردن واحدها پرداخت شود و مقرر شد در برنامههای بعدی از محل حساب ۱۰۰ امام برای این افراد واحدهای جدید ساخته شود.
رئیس انجمن خیرین مسکن ساز اظهار کرد:این انجمن از سال ۸۸، ۳۰ هزار واحد در دست ساخت دارد و ۲۱ هزار واحد از آنها به متقاضیان تحویل داده شده و مابقی این واحدها هم در دست اجرا است.
او با بیان اینکه پیش از این برای ساخت واحدهای مسکن محرومان از محل تسهیلات ارزان قیمت و همچنین از محل تسهیلات مسکن مهر با کمک وزارت راه وشهرسازی، استفاده میشد گفت: این واحدها با متراژهای ۷۰ تا ۸۰ متری با تامین زمین از سوی وزارت راه وشهرسازی و همچنین بخشی از آورده متقاضیان، ساخته میشد.
او بیان کرد: هم اکنون تسهیلات مسکن مهر برای خود واحدهای مسکن مهر و واحدهای طرح اقدام ملی هزینه میشود و از طرف دیگر قیمت تمام شده ساخت مسکن برای یک واحد ۷۰ متری حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ میلیون تومان تمام میشود؛ بنابراین میزان ساخت این واحدها کاهش یافته است.
خاکی پور تصریح کرد: در قالب کمک خیرین مسکن ساز آورده متقاضیان تسهیلات بانکی به هر جهت با سود متعارف بانکی باز پرداخت میشود و در هر حال ساخت این واحدها ادامه دارد.
افزایش هزینههای ساخت پروژههای مسکونی برای محرومان در این شرایط سخت اقتصادی برای بسیاری از دستگاهها که شاید پیش از این قدمی در این زمینه بر میداشتند باعث شده که روند ساخت مسکن محرومان کند شود، اما باید بدانیم که هنوز افراد بسیار زیادی هستند که در حاشیه شهرها در حلبی آباد ها، واگنهای فرسوده قطار، آلونکهای کوچک و یا حتی کانکسها زندگی خود را میگذرانند که این خود میتواند یک زنگ خطری برای بخش مسکن کشور باشد.
- بيشتر بخوانيد:
- تحویل واحدهای مسکن ملی تا پایان سال ۱۴۰۰