تیرگی روابط عربستان و قطر؛ جرد کوشنر با سفر به خاورمیانه به دنبال چیست؟
- رسانههای آمریکا گزارش دادند که «جرد کوشنر»، مشاور ارشد کاخ سفید در امور غرب آسیا به زودی به قطر و عربستان سعودی سفر میکند.
قرار است کوشنر طی روزهای آینده با «محمد بن سلمان»، ولیعهد عربستان در شهر «نئوم» و «شیخ تمیم بن حمد آل ثانی»، امیر قطر، دیدار کند.
یک مقام ارشد آمریکا در مصاحبه با رویترز ضمن اعلام این خبر گفته که «برایان هوک»، نماینده سابق وزارت خارجه آوریکا در امور ایران، نیز در این سفر همراه کوشنر خواهد بود.
پایگاه «آکسیوس» نیز به نقل از یک مقام ارشد آمریکا مینویسد «کوشنر درصدد است تا مقامهای عربستان و قطر را متقاعد کند تا طیفی از اختلافات را حل کنند.»
این پایگاه آمریکایی می نویسد که حل بحران خلیج فارس می تواند در واپسین روزهای حضور در کاخ سفید دستاوردی برای ترامپ به شمار برود.
به گزارش آکسیوس، تاکنون دولت آمریکا چندین بار برای حل بحران میان قطر و عربستان تلاش کرده اما این تلاش ها ناموفق بوده اند.
سال ۲۰۱۷، ۴ کشور عربستان، امارات، بحرین و مصر ضمن مطرح کردن اتهاماتی از جمله «حمایت از تروریسم» علیه دوحه، روابط دیپلماتیک خود را با قطر به طور کامل قطع کرده و حریم هوایی خود را به روی این کشور بستند.
پایگاه شبکه الجزیره در گزارشی به این سفر پرداخته و می نویسد «کوشنر با هدف پایان دادن به اختلاف میان عربستان و قطر با محمد بن سلمان و شیخ تمیم بن حمد آل ثانی دیدار خواهد کرد.»
این گزارش میگوید «اوایل ماه جاری رابرت اوبرایان، مشاور امنیت ملی آمریکا، اعلام کرد که حل بحران خلیج فارس از اولویتهای دولت آمریکاست و این اقدام ممکن است تا پیش از خروج ترامپ از کاخ سفید صورت بگیرد.»
«سیگورد نوباوئر»، تحلیلگر مسائل غرب آسیا به الجزیره میگوید به نظر میرسد قطعنامهای درباره محاصره قطر وجود داشته باشد، اما ما نمیدانیم که این قطعنامه پیش از خروج ترامپ از کاخ سفید خواهد بود و یا بعد از ورود جو بایدن.
بر اساس گزارش الجزیره، ماه پیش نیز وزیر خارجه قطر گفته که بحران خلیج فارس هیچ برندهای نخواهد داشت.
ماه جولای سال ۲۰۱۷ عربستان و ۳ کشور دیگر روابط دیپلماتیک خود را با قطر قطع کردند و اکنون این قطع روابط چهارمین سال خود را سپری میکند.
بسیاری از کارشناسان و تحلیلگران بر این عقیده هستند که اگرچه دریچهای به روی حل این بحران در حال گشوده شدن است، اما توافق قطر و عربستان در آیندهای نزدیک امکان پذیر نیست.
شبکه الجزیره در ماه ژوئن و در گزارشی به مناسبت سومین سالروز این بحران گزارش داد که در سالروز سومین سال بحران میان قطر و ۴ کشور عربی نشانههای کمی مبنی بر حل این بحران دیده میشود.
این گزارش میگوید که قطر درخواستها و شروط ۴ کشور عربی را نپذیرفته و آن را «فاقد توجیه منطقی» میداند.
به گفته الجزیره، تاکنون پیشرفت بسیار کمی در روند حل بحران قطر و عربستان حاصل شده و تنش میان دوحه و ابوظبی نیز جریان دارد.
علاوه بر این بحران در دیوان بین المللی دادگستری نیز افزایش یافته است؛ دوحه شکایتی را علیه ابوظبی به دلیل تبعیض نژاد و نقض حقوق بشر تنظیم کرده است.