نگاهی به اقدامات دستگاه قضایی برای پیگیری پرونده ترور حاج قاسم
- «درست است تروریستی که دستش به خون قهرمان ملی ما آلوده بود، از کاخ نمرودیاش بیرون انداخته شده است اما جمهوری اسلامی از عزم راسخ خود برای اجرای عدالت نسبت به عوامل ترور حاج قاسم سلیمانی و تروریستهای اقتصادی که در قالب تحریم علیه ملت ایران مرتکب جنایت شدند، عقبنشینی نخواهد کرد»؛ این تاکید آیتالله رئیسی در جلسه روز ۱۹ آبان شورای عالی قوه قضاییه بود.
دستگاه قضایی برای پیگیری پرونده ترور حاج قاسم و همراهانش اهتمام جدی داشته و تاکنون در این راستا اقدامات لازم و مقتضی را انجام داده است و این روند پیگیریهای مجدانه همچنان ادامه دارد.
تشکیل هیئتهای قضایی و مستشاری
در بادی امر، در رابطه با پیگیری پرونده حقوقی ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، یک هیئت قضایی و یک هیئت مستشاری با عضویت دستگاههای مختلف از جمله وزارت امور خارجه با محوریت قوه قضاییه تشکیل شد.
محسن بهاروند، معاون حقوقی وزارت امور خارجه در مصاحبهای که تیرماه سال جاری با داشت، تاکید کرد: در پرونده رسیدگی حقوقی به ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی، محوریت اصلی با قوه قضاییه است؛ در این رابطه شخص آیتالله رییسی اهتمام داشتند و جلساتی را با حضور خودشان و مشارکت نمایندگان سایر دستگاهها برگزار کردند. همچنین نقشه راه پیگیری حقوقی پرونده ترور سردار سلیمانی توسط آیتالله رییسی ترسیم شد و بر مبنای پیشنهاد ایشان امور مربوطه به صورت منسجم و منظم در قالب دو بخش قضایی و مستشاری در دست پیگیری است. در بخش قضایی امور مربوطه با محوریت دادستانی، شعبه بینالملل دادگاه، معاون دادستان و بازپرس ویژه پیگیری میشود و در بخش مستشاری اقداماتی در راستای جمعآوری اطلاعات، مستندات، شواهد و ادله جنایت فوقالذکر انجام میگیرد. مستنداتی که توسط این هیئت مستشاری جمعآوری و تنظیم میشود برای رسیدگی و اتخاذ تصمیم به هیئت قضایی ارجاع میشود.
احاله پرونده به دادسرای ویژه امور بینالمللی
از همان ابتدای مفتوح شدن پرونده ترور حاج قاسم، پیگیریهای قضایی پرونده به دادسرای ویژه امور بینالمللی (ناحیه ۲۰) دادستانی تهران محول گشت و تحقیقات مربوطه تحت مدیریت دادستان تهران پیش رفت. همزمان با انجام تحقیقات در دادسرا، هیات مستشاری تشکیل شده نیز به جمعآوری دلایل و مستندات جنایت رخ داده پرداخت.
صدور دستور جلب برای افراد دخیل در ترور حاج قاسم
القاصیمهر، دادستان تهران، نهم تیرماه سال جاری در نشست شورای عالی قوه قضاییه با اشاره به اقدامات انجام شده برای پیگیری پرونده ترور شهید سپهبد حاج قاسم سلیمانی اعلام کرد: ۳۶ نفر از افرادی که در ترور حاج قاسم مباشرت، مبادرت و آمریت داشتند، اعم از مسئولان سیاسی و نظامی آمریکا و دیگر دولتها شناسایی شدند که توسط مقام قضایی برای آنها دستور جلب و اعلام وضعیت قرمز از طریق پلیس بینالملل صادر شده است.
سید اشرفی، بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی، اوایل آذرماه جاری در نشست پیگیری و بررسی ابعاد حقوقی این ترور در دادگستری استان تهران اظهار داشت: در جریان روند پیگیری پرونده ترور حاج قاسم، مشخصات ۴۵ نفر از متهمان آمریکایی که در این امر نقش داشتند ارائه شد و نسبت به صدور حکم بازداشت بینالمللی متهمان از طریق سازمان پلیس بینالملل اقدام لازم صورت پذیرفت؛ اما متأسفانه به دلیل فضای سیاسی حاکم از صدور حکم بازداشت بینالمللی متهمان امتناع کردند، ولی با این حال تحقیقات روند خود را طی کرد.
ارسال نیابت قضایی به ۶ کشور
طبق گفته سید اشرفی، در جریان پیگیری پرونده ترور حاج قاسم توسط رژیم آمریکا در خاک عراق، نیابت قضایی به شش کشوری که پایگاههای آمریکاییها در آنجا مستقر هستند، تنظیم و ارسال شد و دولت عراق پاسخ این نیابت را آماده کرده و در مسیر دیپلماتیک در حال ارسال است.
بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی در همان نشست پیگیری و بررسی ابعاد حقوقی این ترور در دادگستری استان تهران اذعان کرد: در حال حاضر در صدد تنظیم نیابت قضایی خطاب به دستگاه قضایی آمریکا هستیم و قصد داریم دستگاه قضایی آمریکا را در معرض امتحان قرار دهیم تا ببینیم به رسیدگی به اتهامات متهمان میپردازند یا خیر.
تشکیل کمیته تعقیب و ردیابی متهمان
تشکیل کمیته تعقیب و ردیابی متهمان پرونده ترور حاج قاسم در سطح دادسرای تهران، از دیگر اقدامات قضایی صورت گرفته برای پیشبرد پرونده مزبور است؛ این امر از آن جایی حائز اهمیت است که برخی متهمان این پرونده در کشورهای همسایه ما تردد دارند.
علیایحال، بنا به گفته سید اشرفی، بازپرس ویژه رسیدگیکننده به پرونده ترور سردار شهید سلیمانی، مرحله تحقیقات پرونده رو به پایان است و قرار نهایی و کیفرخواست مربوطه به زودی صادر میشود.
آلمان برای تکمیل و رفع ابهامهای پرونده ترور سردار سلیمانی با ایران همکاری کند
دکتر علی باقری، دبیر ستاد حقوق بشر و معاون بینالملل قوه قضاییه، روز شنبه ۱۵ آذر در دیدار «هانس اودو موتسِل» سفیر آلمان در تهران در بخشی از سخنانش با اشاره به انتشار اخباری درباره استفاده از ظرفیت یکی از پایگاههای آمریکا در آلمان (رامشتاین) در ماجرای جنایت ترور سردار سلیمانی، از طرف آلمانی درخواست کرد تا برای تکمیل پرونده و رفع ابهامها درباره عاملان و معاونان جنایت ترور سردار سلیمانی با دستگاه قضایی ایران همکاری کنند.