شهید چیتسازیان، نابغهای نظامی که برای جذب زندانیان تلاش میکرد
- مهدی حاجمحمدی، رئیس سازمان زندانها و اقدامات تأمینی و تربیتی کشور ، روز سهشنبه چهارم آذر در مراسم انعقاد تفاهمنامه میان سازمان متبوع خود و سازمان بسیج مستضعفین در راستای آزادسازی زندانیان جرائم غیر عمد، در بخشی از سخنانش به زندگی شهدای والامقامی گریز زد که برای جذب و یارگیری از میان زندانیان در راستای دفاع از اسلام و انقلاب، جهد و تلاش میکردند؛ یکی از این شهدا، شهید والامقام، شهید «علی چیتسازیان» بود.
حاج محمدی در همین رابطه گفت: «بسیج به فرموده آقا اهل جذب است؛ لذا میتواند ما زندانبانان را در این ماموریت پرخطر و پرافتخار که همان جذب افراد و دستگیری از آنان است یاری کند. چه شهدایی که از زندانها به جبههها روانه شدند و چه شهدایی که زندان سکوی پروازشان شد؛ چه شهدایی که برای یارگیری و جذب به زندانها مراجعه میکردند؛ حتماً خاطرات شهید عزیز علی چیتسازیان را شنیدهاید؛ او که فرمود: تنها کسی میتواند از سیم خاردارهای دشمن عبور کند که در سیمخاردارهای نفس خود گیر نکرده باشد. شهید چیتسازیانی که به زندان میرفت، با زندانیان همصحبت میشد؛ با زندانیان ورزش میکرد و با زندانیان قول و قرار میگذاشت و به زندانیان میگفت بچهها هر موقع حبستان پایان یافت، حتماً به من سر بزنید».
این اشاره رئیس سازمان زندانهای کشور به مشی و بینش و روش شهدای والامقام ما از جمله شهید چیتسازیان در مواجهه با زندانیان، همان دستورالعمل ساری و جاری در نظام زندانبانی کشور است که بر مبنای رهنمونهای حضرت امام(ره) و مقام معظم رهبری، بر یک مددجوی مستقر در زندان، نه به عنوان یک مجرم بلکه به عنوان یک فرد مستعد بازاجتماعی شدن مینگرد.
اشاره بجای رئیس سازمان زندانها به روش و منش شهید چیتسازیان در مصاحبت با زندانیان برای کشاندن آنها به خط نورانی انقلاب اسلامی در سالگرد شهادت این شهید بزرگوار، ما را بر آن داشت تا مروری بر زندگی این شهید والامقام داشته باشیم.
شهید چیتسازیان که بود؟
شهید علی چیتسازیان در سال ۱۳۴۱ در خانوادهای مذهبی در همدان دیده به جهان گشود. تیزهوشی و توانایی جسمی از خصوصیات بارز دوران کودکی او بود. علاقه زیادی به ورزشهای رزمی داشت. پر تلاش و باروحیه بود. دوران ابتدائی و راهنمایی را در شرایط فقر خانواده گذراند و خود نیز برای امرار معاش خانوادهاش کار میکرد.
ورودش به هنرستان همزمان با پیروزی انقلاب بود. او مانند میلیونها ایرانی در راه پیروزی و استمرار انقلاب اسلامی تلاشهای زیادی به عمل آورد.
ورود به بسیج
با فرمان امام خمینی (ره) مبنی بر تشکیل ارتش بیست میلیونی، از طریق هنرستان وارد بسیج شد و در پادگان آموزشی قدس همدان آموزشهای نظامی را گذراند. هوش و ذکاوت او در کسب فنون نظامی به قدری بود که در مدت کوتاهی به عنوان فرمانده نیروهای آموزشی انتخاب شد . بعد از آن، او فرمانده مرکز آموزش نظامی شد. نیروهائی که توسط شهید چیتسازیان آموزش دیدهاند بالغ بر چندین هزار نفر میباشند.
با شروع جنگ تحمیلی و تجاوز دشمن بعثی به خاک مقدس جمهوری اسلامی ایران، او که شوق زیادی برای رفتن به مناطق جنگی داشت، با تشکیل و قبول فرماندهی گردان انصارالحسین (ع) و به عهده گرفتن مسئولیت آموزش جنگهای کوهستانی در این گردان، به منطقه عملیاتی رفت.
نوجوان ۱۷ سالهای که مأموریت خطیر را به نحو احسن اجرا کرد
در عملیات مسلمبنعقیل با اینکه بیش از ۱۷ سال سن نداشت، ۱۴۰ نفر از نیروهای بعثی را که به اسارت رزمندگان اسلام در آمده بودند از داخل خاک عراق به پشت جبهه انتقال داد و شهامت و شجاعت خود را به اثبات رساند.
علی چیتسازیان با تشکیل لشکر انصارالحسین (ع) به عنوان فرمانده اطلاعات و عملیات این یگان برگزیده شد و در بیشتر عملیاتهایی که از سوی رزمندگان اسلام برای مقابله با متجاوزان صورت میگرفت شرکت کرد. او ۶ بار از نواحی مختلف مجروح شد، اما هر بار با جدیتی بیشتر و عزمی راسختر به جبهه بر میگشت.
فرمانده اطلاعاتی که در عملیات میدانی نیز شرکت میکرد
علی چیتسازیان همانند فرماندهان سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، با وجود اینکه مسئولیت سنگین فرماندهی اطلاعات و عملیات لشکر انصارالحسین(ع) را به عهده داشت، هیچ گاه از نیروهای مخلص بسیجی دور نمیشد، در مواقع عملیات با اینکه مأموریت خود را که شناسایی مواضع دشمن بود، از قبل انجام داده بود، اما به برداشتن اسلحه و حضور در عملیات به یاری رزمندگان گردانهای عملیاتی میشتافت.
علی چیتسازیان در عملیات کربلای ۴ و ۵ نیز به عنوان فرمانده محور عملیاتی لشکر انصارالحسین(ع) به مبارزه با دشمنان بعثی پرداخت و رشادتها از خود به یادگار گذاشت. هنوز جای جای خاک شلمچه حماسهها و رشادتهای او را در دل خویش به یادگار دارد، حماسههایی که تا همیشه تاریخ فراموش نخواهد شد.
فرماندهی که وجودش مشکلگشا بود
تیز هوشی و قدرت تصمیمگیری فوقالعاده او در عملیات باعث شده بود که فرماندهی لشکرانصارالحسین(ع) بگوید: با وجود علی بسیاری از مشکلات عملیاتی ما حل میشود.
شهید، علی چیتسازیان در مناجاتهایش بیان کرده است: «کسی میتواند از سیمهای خاردار دشمن عبور کند که در سیمهای خاردار نفس خود گیر نکرده باشد.»
وی با اشاره به نقش شهید علی چیتسازیان در شکلگیری واحد اطلاعات، عملیات لشگر انصارالحسین (ع) گفت: زمانی که گردان کوهستانی انصار در سال ۶۱ به تیپ تبدیل شد؛ وی واحد اطلاعات را تقویت کرده و انسجام داد و از آن پس تا ۴ آذر ۶۶ که به شهادت رسید، مسئول اطلاعات لشگر انصار (ع) همدان بود.
متن تقریظ رهبر انقلاب بر این کتاب -که خاطرات خانم پناهیروا از همسر شهیدش (سردار علی چیتسازیان) به قلم خانم ضرابیزاده میباشد- بدین شرح است:
بسماللهالرّحمنالرّحیم
این روایتی شورانگیز است از زندگی سراسر جهاد و اخلاصِ مردی که در عنفوان جوانی به مقام مردان الهی بزرگ نائل آمد، و هم در زمین و هم در ملأ اعلیٰ به عزّت رسید .. هنیئاً له.
راوی -شریک زندگی کوتاه او- نیز صدق و صفا و اخلاص را در روایت معصومانهی خود بروشنی نشان داده است.
در این میان، قلم هنرمند و نگارش آکنده از ذوق و لطف نویسنده است که به این همه، جان داده است. آفرین بر هر دو بانو؛ راوی و نویسندهی کتاب.
در آذرماه سال ، ۹۷پایگاه اطلاعرسانی KHAMENEI.IR به مناسبت ایام سالگرد شهادت سردار علی چیتسازیان، نماهنگ «آنسوی معبر» را منتشر کرد.