کرونا و تاثیرات آن بر روی نابینایان
زهرا رزمجو در گفتوگو با میزان گفت: در کشور ما ۲۰۳ هزار و ۵۵۶ نابینا زندگی میکنند که ۷۳ هزار و ۱۲۷ نفر زن و ۱۳۰ هزارو ۴۰۴ نفر مرد هستند. از این تعداد ۱۸ هزارو ۱۴۶ نابینا در پایتخت زندگی میکنند.
وی افزود: بیشترین علت نابینایی، بیماریهای ژنتیکی و مادرزادی است. اما بیماریهای بعد از تولد و صدمات و ضربههایی که به چشم وارد میشود، از علل بعدی نابینایی هستند.
نابینایان چه خدماتی از بهزیستی دریافت میکنند؟
این مقام مسئول درسازمان بهزیستی با اشاره به خدماتی که به نابینایان ارائه میشود، ادامه داد: افرادی که به ما مراجعه میکنند در وهله اول، در کمیسیون پزشکی که متشکل از پزشکان متخصص و مددکاران است، بر اساس استانداردهای جهانی، نوع و شدت معلولیت آنها اعم از بینایی خفیف، شدید، متوسط و خیلی شدید تعیین میشود.
کارشناس توانبخشی بهزیستی استان تهران بیان کرد: پس از تشکیل پرونده در بهزیستی، این افراد میتوانند خدمات دریافت کنند. ارائه طرحهای توامندسازی و در واقع آموزش مهارتهای زندگی در مراکز سازمان بهزیستی، از جمله خدماتی است که از این سازمان دریافت میکنند. افراد در این دورهها یاد میگیرند چگونه از عصای سفید و حس لامسه خود بیشتر استفاده کنند.
وی افزود: همچنین یا یادگرفتن چند هنر یا حرفه میتوانند برای خودشغلی داشته باشند تا با رسیدن به حس خودباوری، بر محدودیتهای خود غلبه کرده و مستقل زندگی کنند.
رزمجو اظهار کرد: مناسب سازی و در دسترس پذیری خودروها و محل زندگی نابینایان، یکی دیگر از این خدمات است که شامل کمک مالی و انجام تغییرات میشود. با انجام این اصلاحات این افراد هم مانند سایر افراد جامعه میتواند از امکانات استفاده کنند.
کارشناس توانبخشی بهزیستی استان تهران درباره کمکهای سازمان بهزیستی در درمان این افراد ادامه داد: این افراد خدمات پزشکی و دارویی خود را انجام داده و سپس با فاکتور بخشی از این هزینهها را از سازمان دریافت میکنند.
این مقام مسئول در سازمان بهزیستی بیان کرد: مراکزی وجود دارند که خدمات توانبخشی شامل گفتار درمانی نیز برای کودکان زیر ۱۵ سال ارائه میدهند.
وی افزود: همچنین نابینایان از تسهیلات بازنشستگی پیش از موعد، کمک هزینه تحصیلی دانشجویی و دانش آموزی استفاده میکنند.
کرونا چه تاثیری بر زندگی نابینایان گذاشت؟
رزمجو با اشاره به اینکه خدمات سازمان بهزیستی به نابینایان در ایام کرونایی متوقف نشده، گفت: بر اساس پژوهشهای ما، نابینایان در ایام کرونایی بسیار دچار استرس و اضطراب شده اند، همچنین عواملی زندگی رومزه آنها را مختل کرده است.
کارشناس توانبخشی بهزیستی استان تهران بیان کرد: به عنوان مثال در گذشته مردم در خیابانها یا روی پلهها به آنها برای تردد کمک میکردند و دستشان را میگرفتند، اما با وجود مسری بودن ویروس کووید ۱۹، مردم فاصله اجتماعی را رعایت کرده و به این افراد کمک نمیکنند.
وی افزود: آلودگی سطوح باعث شده نابینایان مجبور به استفاده از دستکش شوند، اما این کار باعث کاهش کارایی حس لامسه آنها میشود.
رزمجو اظهار کرد: بیشتر این افراد دیگر نمیتوانند از مترو و اتوبوس استفاده کنند، زیرا نمیتوانند متوجه علامتهای رعایت گذاری فاصله اجتماعی شوند که این مسئله باعث ایجاد درگیری برای آنها میشود، زیرا مردم متوجه نیستند که این افراد نابینا هستند و علامتها را نمیبینند.
وی با اشاره به اینکه ۸۰ درصد نابینایان از لحاظ اقتصادی در سطح متوسط قرار دارند گفت: متاسفانه برخی افراد با دست فروشی در مکانهای عمومی گذران زندگی میکردند که در ماههای اخیر با مشکل مواجه شده اند.