فردا، خط پایان نبرد انتخاباتی آمریکا
فردا مهمترین انتخابات ریاست جمهوری چند دهه اخیر آمریکا در حالی برگزار میشود که نتیجه آن نه تنها در این کشور بلکه در کل جهان مهم است. رییس جمهور فعلی آمریکا در ۴ سال اخیر باعث عدم تعادل در موازنههای سیاسی و اقتصادی جهان شده و این اهمیت انتخابات را برای جهانیان بیشتر کرده است.
_ روزنامه ایران نوشت: فردا مهمترین انتخابات چند دهه اخیر امریکا بین دو پیرمرد دموکرات و جمهوریخواه این کشور، «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» که سالهای هشتمین دهه زندگیشان را میگذرانند، به ایستگاه پایان میرسد. نگاههای بسیاری به این انتخابات دوخته شده است و نه فقط مردم امریکا که همه جهان به این انتخابات چشم دوختهاند تا ببیند آیا تاجر کاخ سفید که او را بیشتر به عنوان رییس جمهوری میشناسند که در ۴ سال گذشته باعث عدم تعادل در موازنههای سیاسی و اقتصادی جهان شده است، همچنان بر امریکا حکم خواهد راند، یا بایدن جانشین او میشود که به سنتهای حزب دموکرات پایبند است و میتواند ثبات را به کاخ سفیدی که ۴ سال هیجانزده را سپری کرده است، بازگرداند.
به گزارش «نیویورک تایمز»، دیروز در حالی که درجه حرارت کمپینهای انتخاباتی بشدت گرم و به عبارتی داغ و سوزان شده بود، «جو بایدن» و «دونالد ترامپ» مهمترین کمپینهای انتخاباتی خود را برگزار کردند. «ترامپ» که بسیار نگران آرای انتخاباتی خود در پنسیلوانیا است، ترجیح داد، تمام روز خود را صرف برپایی سخنرانی در ۴ نقطه این ایالت کند. او سال ۲۰۱۶ توانسته بود در این ایالت که با ۲۰ رأی الکترال، از ایالتهای کلیدی است، پیروز شود و اکنون نیز امیدوار است، این کامیابی را تکرار کند.
اما نظرسنجیها نشان میدهد تمایل مردم به کاندیدای دموکرات از تمایل آنها به رییس جمهوری بیشتر است «ترامپ» در سخنرانی خود در نیوتاون در حالی که جمعیت زیادی از هوادارانش بدون ماسک در این کمپین حضور داشتند، از آنها خواست روز انتخابات «موج قرمز» راه بیندازند تا با پیروزی او در پنسیلوانیا کار انتخابات تمام شود. او سپس «بایدن» را به تمسخر گرفت و گفت: «او فقط از کووید میگوید. انگار هیچ چیز دیگری بلد نیست.» این در حالی بود که آمارها نشان میدهد تاکنون ۷۰۰ نفر از کسانی که در ۵۰ محل کمپینهای رییس جمهوری امریکا حضور داشتهاند، به علت ابتلا به کرونا درگذشتهاند.
در نقطه مقابل، اما «بایدن» تلاش کرده کمپینهایی کم جمعیت و آنلاین را برگزار کند. او در جدیدترین این کمپینها به میشیگان با ۱۶ رأی الکترال رفت. ایالت دیگری که «ترامپ» سال ۲۰۱۶ در آن به پیروزی رسیده بود، اما حالا گرایش مردم در این ایالت نیز به کاندیدای آبی است. او در سخنرانیاش در این ایالت گفت: «وقت آن است که ترامپ چمدانش را ببندد و برود.» «بایدن» در این کمپین، رییس سابق خود، «باراک اوباما» را به همراه داشت. اوبامایی که در هر دو دوره ریاست جمهوریاش در این ایالت به پیروزی رسیده بود و اکنون آمده بود تا با قدرت کاریزما و سخنوری خود، از معاون سابقش حمایت کند.
او در سخنرانیاش در میشیگان بیش از آنکه بخواهد به طور مستقیم از «بایدن» حمایت کند، به نقد «ترامپ» پرداخت و او را مردی توصیف کرد که: «به جای کمک به دیگران، فقط به خودش و حلقه یاران و خانوادهاش» کمک میکند. او مردم امریکا را به تغییر دعوت کرد و گفت: «این سهشنبه فرصتی است تا همه چیز را تغییر دهید و به سامان برسانید.»
آخرین نظرسنجیها چه گفتند
دو رقیب دیروز در حالی کمپینهای خود را برگزار کردند که جدیدترین نظرسنجیها نشان میداد، بایدن همچنان برتری خود را بر ترامپ در آرای سراسری حفظ کرده است. بر اساس نظرسنجی «سی ان ان»، بایدن با ۵۲ درصد جلوتر از ترامپ با ۴۲ درصد است. این در حالی است که بر اساس آماری که «فایننشال تایمز» ارایه داد، وضعیت آرای الکترال «بایدن» پسرفت داشته و در حالی که پیشتر تصور میشد بتواند تا ۲۹۰ رأی الکترال را داشته باشد، اکنون احتمالاً خواهد توانست ۲۷۲ رأی اکترال را از آن خود کند. بر مبنای قوانین انتخاباتی امریکا کاندیدایی برنده میشود که بتواند به حداقل ۲۷۰ رأی الکترال دست یابد. آرای الکترال، آرای نخبگان جامعه سیاسی امریکا متشکل از نمایندگان دو حزب در مجلس نمایندگان و همین طور سناتورهای آنان در مجلس سنا است. انتظار میرود در این دور از انتخابات امریکا شاهد رکورد کم سابقهای در مشارکت مردمی در انتخابات باشیم. همچنین ۴۸ ساعت مانده تا آغاز رسمی انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۲۰ امریکا حدود ۹۲ میلیون امریکایی به دلیل شرایط شیوع کرونا در انتخابات پیش از موعد مشارکت کردهاند. این رقم که دو سوم شرکت کنندگان در انتخابات ۲۰۱۶ است رکوردی در تاریخ انتخابات امریکا به شمار میرود.
تنش در انتخابات
این دور از انتخابات امریکا در حالی برگزار میشود که نگرانیهای امنیتی زیادی پیرامون آن وجود دارد. دیروز حامیان «ترامپ» و «بایدن» در بورلی هیلز در لسآنجلس درگیر شدند. طوری که پلیس مجبور به استفاده از گاز اشکآور شد. در روزهای قبل هم ایالتهای مختلف امریکا شاهد چنین درگیریهایی بودند. ناظران معتقدند این درگیریها در روز انتخابات میتواند افزایش چشمگیری یابد.
تشکیل واحدی جدید در گارد ملی برای ورود به درگیریها و خشونتها
روزنامه واشنگتن پست در مطلبی مینویسد: اداره گارد ملی واحد جدیدی تشکیل داده است که عمدتاً متشکل از پلیسهای نظامی است تا در روزهای آتی برای کمک به مـــــــــــــــــقابله با ناآرامیها اعزام شوند. این واحد که احتمالا برای کمک رسانی در زمان وقوع بلایای طبیعی و دیگر مأموریتها نیز از آن استفاده خواهد شد، در ماه سپتامبر تشکیل شد و ابتدا به آن نیروی واکنش سریع گفته میشد. اما با نزدیک شدن به زمان برگزاری یکی از اختلاف برانگیزترین انتخابات تاریخ آمریکا، مقامات گارد ملی آنها را «واحدهای واکنش منطقه ای» نامیدند. نیروهای گارد ملی که داخل هر ایالت سازماندهی شده اند و فرماندهی آنان به طور معمول با فرماندار است، برای تحت کنترل درآوردن شلوغی ها، محافظت از اماکن یا اعمال مقررات منع آمد و شد اعزام خواهند شد. احتمال دارد برخی از آنها نیز در پایتخت مستقر شوند، البته اگر دونالد ترامپ تصمیم بگیرد برنامه ماه ژوئن خود را تکرار کند و نیروهای نظامی را در کنار نیروهای فدرال و محلی در واشنگتن گردهم آورد. ترامپ نیز با انتشار تصاویری از مخالفان خود که در حال آتش زدن پرچم امریکا هستند، در توئیتی نوشت: «نگاه کنید: آنتیفا فریاد میزند مرگ بر امپراتوری لعنتی و پرچم امریکا را آتش میزند. اینها آنارشیستهای جنایتکار هستند و باید به میز محاکمه کشیده شوند.»
نقاط ضعف بایدن و ترامپ
شاید تا حدود ۸، ۹ ماه قبل شرایط امریکا به گونهای نبود که «دونالد ترامپ» تصور کند در کارزار انتخابات ۲۰۲۰ حتی سیاستهای پوپولیستیاش نیز راه به جایی نخواهد برد. اما به نوشته «سی ان بی سی»، درست در روزهایی که او و تیمش برنامههای پیروزیشان را برای دور دوم میچیدند، تراژدی ویروس کرونا و آوار آن بر اقتصاد امریکا، با ضربهای مهلک کاخ آرزوهایشان را ویران کرد. بیکاری، فقر و شیوع سریع کرونا در طول ۹ ماه وعدهها و برنامههای پرطمطراق اقتصادی ترامپ را ناباورانه به بنبست کشاند.
در این شرایط، اما یک گزارش افشاگرانه در نیویورک تایمز وخامت اوضاع را برای «ترامپ» بیشتر کرد؛ گزارشی درباره پرداخت ۷۵۰ دلار مالیات در مدت ۵ سال. گرچه «دونالد ترامپ» در نخستین مناظره انتخاباتی سعی کرد این لکه سیاه را با فرافکنیهایش برطرف کند، اما حتی اگر به گفته خودش بدهی عقب افتاده این چند سال نیز پرداخت شده باشد این تخلف هرگز از ذهن مردم امریکا پاک نخواهد شد. فارغ از این مسایل جنبش سیاهپوستان امریکا و حمایت علنی او از نژادپرستی، شائبه تبانی با روسیه در انتخابات ۲۰۱۶ و سوء استفاده او از قدرت در موضوع اوکراین نیز نقاط سیاهی است که پیروزی او در انتخابات ۲۰۲۰ را با، اما و اگرهایی همراه کرده است. در سوی مقابل، نامزد دموکراتها نیز با وجودی که بداقبالیها و رفتارها و تصمیمات رییس جمهوری فعلی ورق را دست کم در نظرسنجیها به سود او برگردانده و همچنان اعداد و ارقام پیشتازی او بر رقیب جمهوریخواهش را نشان میدهد، اما شائبههای معاملات کلان پسرش «هانتر» هرگز دست از سر او برنمیدارد. به نوشته «کوریر ژورنال»، روسها بتازگی با افشای خبر پیدا شدن لپ تاپ دوم «هانتر بایدن» این دردسر را تازه کردند و «رودی جولیانی» وکیل ترامپ با استفاده از این موضوع سعی در تخریب چهره رقیب کرد. شایعات درباره اینکه «هانتر» با استفاده از جایگاه پدر میلیونها دلار از شرکت گازی در اوکراین گرفته، همان دردسری است که در بزنگاه انتخابات دستاویزی برای تخریب نامزد دموکراتها شده است.
روگرداندن هم حزبیهای بنام ترامپ
سیاستها، رفتارها، اظهار نظرهای خارج از قاعده و برخوردهای «دونالد ترامپ» در طول ۴ سال گذشته بسیاری از جمهوریخواهان دوآتشه را از نامزد رسمی حزبشان ناامید کرد. به طوری که از حدود یک ماه قبل چهرههایی مانند «کالین پاول»، وزیر خارجه «جورج دبلیو بوش» به جای نشستن در سکوی حمایتی از رییس جمهوری فعلی در کمپین «جو بایدن» حاضر شد. در این میان بسیاری از جمهوریخواهان دیگر نیز ناامید از «ترامپ» سکوت اختیار کردند، اما شخصیتهایی مانند «مایک فاسانو»، سناتور و نماینده سابق جمهوریخواهان که تاریخ امریکا او را از ۱۸ سالگی و هواداری «رونالد ریگان» میشناسد، پس از چند سال سکوتش را شکست و به نوشته «تامپابی» در روزی که «ترامپ» کمپینی در این شهر برگزار کرده بود، پیامی در شبکه اجتماعی گذاشت و رسماً حمایت خود از «جو بایدن» را اعلام کرد. او در سال ۲۰۱۶ نیز برای نخستین بار در انتخابات شرکت نکرد، اما حاضر نشد کاندیدای دموکراتها را برگزیند، اما به گفته خودش امسال شرایط جور دیگری شده است. علاوه بر او این روزها دیگر چهره بنام و مخالف ترامپ جمهوریخواهان، «جیم اسمیت»، دادستان و وزیر خارجه سابق امریکا از فلوریدا است که او نیز علم حمایت از «جو بایدن» را بالا برده است.
به نوشته «فلوریدا پولتیکس»، «اسمیت» در ویدئوی مستقلی که در اختیار دموکراتها قرار داد، گفت: «در انتخابات ۲۰۲۰ من جمهوریخواهی طرفدار بایدن خواهم بود. من به جمهوریخواه بودنم افتخار میکنم، اما گاهی مواقع منافع کشور به حزب ارجحیت دارد و سوم نوامبر یکی از آن روزها است.» از دیگر شخصیتهای جمهوریخواهی که «ترامپ» را تحریم کرده و به کمپین حمایت از بایدن پیوستهاند، «ریک ویلسون» از مقامات ارشد جمهوریخواهان و «مک استیپانوویچ»، مسئول برگزاری کمپین «رونالد ریگان» در سال ۱۹۸۴، «میشل استیله»، رییس سابق کمیته ملی جمهوریخواهان، «جان کاسیچ»، فرماندار سابق اوهایو، بیوه و دختر «جان مک کین» سناتور سابق امریکا و شماری از مقامات سابق دولت ترامپ را میتوان نام برد. انتخابات ریاست جمهوری و در کنار آن کنگره امریکا فردا سهشنبه، ساعت ۶ صبح به وقت محلی شرقیترین نقاط این کشور همچون نیویورک (۱۴:۳۰ به وقت تهران) آغاز میشود و ساعت ۲۱ به وقت محلی غربیترین نقاط این کشور (۵:۳۰ بامداد چهارشنبه به وقت تهران) پایان میگیرد.
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *