القاب و کینه های امام مهدی (ع)
- حضرت مهدی (عج) تنها فرزند امام حسن العسکری در نیمه شعبان سال ۲۵۵ به دنیا آمدند. ایشان ۵ سال تحت تربیت پدرشان قرار گرفتند، یکی از مهمترین کارهایی که در این ۵ سال انجام شد معرفی امام مهدی (عج) به عنوان جانشین و امام بعدی بود، روزی عثمان بن سعید به همراه تعدادی از شیعیان خدمت امام حسن العسکری (ع) رسیدند و درباره جانشین ایشان سوال کردند، بعد از مطرح شدن سوال کودکی نورانی وارد مجلس شد، امام حسن العسکری(ع) رو به کودک فرمود ایشان همان جانشین من هستند و بعد از من ایشان را همراهی کنید و نگذارید در دین تفرقه ایجاد شود.
شروع غیبت صغری با آغاز امامت حضرت مهدی (عج) از سال ۲۶۰ شروع میشود و تا سال ۲۲۹ که آخرین واسطه امام زمان فوت میکند امام داشت و بعد از آن غیبت کبری شروع شد.
در غیبت صغری امام زمان شیعیان را از طریق ۴ واسطه رهبری میکردند.
کینه حضرت مهدی(عج)
ابوالقاسم: این کنیه مشترک بین پیامبر و امام زمان است.
ابوعبدالله
اباصالح
ابوابراهیم
ابوالحسن
ابوتراب: ابوتراب کنیه مشترک بین حضرت علی و امام زمان است.
القاب امام زمان(عج)
منتظر
امام جواد در یکی از روایات حضرت مهدی را منتظر خواندند اصحاب بعد از شنیدن علت این نام را پرسیدند، امام در جواب فرمود ایشان در طول زندگی همواره در حال انتظار هستند تا خداوند دستور قیام را صادر کنند و ظلم و ستم را از زمین بردارد.
حجت الله
در دستهای از روایتها و دعاها، امام زمان را حجةالله نامیدهاند. درباره دلیل این نامگذاری، نظرهای گوناگونی بیان شده است. از جمله گفتهاند: خداوند تبارک و تعالی به وسیله آن حضرت بر بندگانش، اتمام حجّت میکند و به همه پرسشها و شبهه ای آنان پاسخ میدهد. به گونهای که در سرپیچی از حق، برای هیچ کس، بهانهای باقی نخواهد ماند. برخی نیز گفته اند: امام زمان حجةاللّه است؛ به این معنی که حکومت الهی بر همه خلایق، به دست آن حضرت تحقق خواهد یافت.
صاحبالامر
امام مهدی را صاحبالامر نیز می نامند؛ زیرا آن حضرت، رهبر و پیشوایی است که خداوند تبارک و تعالی، پیروی از ایشان را بر همه بندگان خود، واجب دانسته است. از جمله در قرآن کریم میفرماید: «ای کسانی که ایمان آوردهاید، از خدا و پیامبرش و صاحبان امر، پیروی کنید.
روایت معتبری در تفسیر این آیه، تصریح دارد که مراد از «اولیالامر»، امامان معصوم و خاندان پیامبر اکرم(ص)اند که نخستین آنان، حضرت علی بن ابی طالب علیهالسلام و واپسین آنان، حجت بن الحسن العسکری؛ امام زمان (عج) است.
خلف صالح
منظور از خلف صالح بهترین جانشین است زیرا حضرت مهدی جانشین تمام پیامبران و امامان است و تمام خلق و خوی های نیک را در خود دارد در حدیثی اماده است که بعد از امام حسن العسکری فرزندی به امامت خواهد رسید که تمام خصلت های اخلاقی پیامبران را در خود دارد ایشان صفوت آدم، رفعت ادریس، آرامش نوح، بردباری ابراهیم، صلابت موسی، بهای عیسی و صبر ایوب را دارا است.
بقیه الله
درباره این لقب نظرهای مختلفی وجود دارد و بعضی ها اعتقاد دارند که این لقب کاملترین لقبی است که تمام صفات شخصیت و مقام امام را دارا است، زیرا آن حضرت وارث کسی است که تمام ملائک به آن سجده کردند.
منتقم
اولین بار این لقب را پیامبر به حضرت مهدی دادند ولی بعد خود ایشان در بعضی از نامهها خود را منتقم صدا کردند. روزی پیامبر در توصیف حضرت مهدی کنار اصحاب میفرمایند: از جمله اوصاف مهدی آل محمد اینست که حق مظلومان را از ظالمان پس میگیرد.
حضرت مهدی در نامهای به اصحاب خود فرمود: من از دشمنان خداوند انتقام خواهم گرفت.
غائب
غائب به معنی غیرظاهر است. خداوند بعد از شهادت امام حسن العسکری، امام زمان را از دیدهها پنهان کردند تا از خطرات احتمالی درامان باشد.