سردار جلالی: تهدیدات آمریکا از حوزه نظامی به حوزه اقتصادی و سایبری منحرف شده است
_ سردار غلامرضا جلالی با حضور در برنامه تیتر امشب شبکه خبر به تبیین وظایف، کارکردها و میزان اثربخشی تصمیمات این سازمان در مواجهه با تهدیدات پرداخت.
وی با بیان اینکه در بحث تهدید انسان ساز دو مولفه داریم که یکی از آنها انسان و دیگری مولفه سخت افزاری، دانشی و تکنولوژی است، گفت: مولفههای انسانی تهدید شامل استراتژی، دکترین، سیاست، ساختار، مدیریت، فرماندهی و ... میشود و مولفه دوم دانش است که در قالب زیرساخت، فناوری، سلاح، تجهیزات و امثالهم خود را نشان میدهد.
جلالی با تاکید بر اینکه این دو مولفه سیال و پویا هستند و برخلاف تهدیدهای طبیعی ثابت نیستند، گفت: تهدیدهای انسان ساز ده سال پیش با پنج سال قبل و حتی یک هفته پیش متفاوت است.
رییس سازمان پدافند غیر عامل کشور با بیان اینکه در تهدیدات طبیعی انگیزه دشمنی وجود ندارد، اما در تهدیدات انسانی انگیزه انسانی وجود دارد، گفت: زمانی که زیرساختی مثل آب، برق و گاز ماهیتش تبدیل به ماهیت فناورانه و سایبری میشود، نوع حفاظت و دفاع از ان هم کاملا متغیر میشود لذا دو مولفه سیال و پویا داریم که یکی تفکرات و اندیشههای انسانی و دیگری تحولات فناورانه است که در برابر این دو عنصر باید همواره جنس، ماهیت، عرصه، حوزه و تغییرات تهدیدات تهدیدات را رصد، پایش و کنترل کنیم.
وی در رابطه با مهمترین تهدیداتی که کشور با آن مواجه است، اظهار داشت: در درگیریهایی که ظرف یکی، دو سال گذشته در منطقه داشتیم مهمترین تهدیدی که ایران با آن مواجه است تهدیدات آمریکاست که در این رابطه میتوان به سرنگونی پهباد فوق پیشرفته آمریکا اشاره کرد که پس از این اتفاق اتاق جنگ آمریکاییها در صدد پاسخگویی ما بر آمدند و اولین گزینه آنها نیز پاسخ نظامی بود، اما متوجه شدند که به دنبال اقدام نظامی، پاسخ و اقدام نظامی جمهوری اسلامی ایران کاملا قطعی است بنابراین آنها احساس کردند اگر پاسه نظامی بدهند آسیب پذیر هستند چرا که سرنگونی این پهباد خود در حوزه پدافند هوایی ما بود.
جلالی ادامه داد: بنابراین آنها گزینه نظامی را کنار گذاشتند و به این نتیجه رسیدند که گزینههایی مثل فشار در حوزه اقتصادی، جنگ سایبری و سیاسی میتواند برای آنها مناسب باشد که در آن دوره رییس جمهور آمریکا هم به صراحت گفت گزینه پاسخ ما در حوزه سایبری و اقتصادی است.
رییس سازمان پدافند کشور افزود: براین اساس توانمندی در بخش دفاع دشمن را از پاسخ در حوزه نظامی منصرف و تهدیدات آنها را به دیگر حوزههایی که اشاره شد منحرف کرد.
وی با بیان اینکه جنگ سایبری در عرصههای مختلف شکل میگیرد گفت: یک نمونه از این تهدید، جنگ سایبری نظامی است که میتوان به جنگ پهبادها، رادارها، سیستمهای فرماندهی کنترل و هواپیماهای بدون سرنشین جنگنده اشاره کرد که نمونه آن را در جنگ آذربایجان و قره باغ میبینیم و یک نمونه دیگر از این تهدید میتواند جنگ سایبری زیر ساختی باشد که در این رابطه میتوان به حمله به نطنز اشاره کرد و حالا هم ممکن است این تهاجم دشمن با شدت کمتری در حوزههای دیگر اتفاق بیفتد.
گرایش مردم به خرید سکه و ارز یک آفند اقتصادی است
سردار جلالی ادامه داد: یک حوزه دیگر که میتواند موثر باشد، استفاده از مزیت تسلط بر شبکههای اجتماعی است که به واسطه آن دشمن میتواند مردم را سازماندهی کند و با تکیه بر نارسایی ها، مشکلات و آسیبهای اقتصادی و با ترکیبی از عملیات رسانهای و اقتصادی مردم را به سمت ایجاد انبار خانگی، خرید سکه و ارز و نهایتا کاهش ارزش پول ملی بکشاند و اقداماتی از این قبیل که محور آفند اقتصادی است که در قالب شبکههای اجتماعی شکل میگیرد و وقتی میبینیم که به یک اندازهای در مردم اثر گذاشته، نشان میدهد این رویکرد، رویکرد غالب آنهاست.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور تصریح کرد: زمانی که فناوریها در کنار هم قرار میگیرند و در بستر فضای مجازی با هم تلفیق میشوند جنگ هیبریدی (ترکیبی) شکل میگیرد که ترکیبی از انواع تهدیدات است.
وی با بیان اینکه رویکرد آمریکا، جنگ ترکیبی است، ادامه داد: بر این اساس ترکیبی از سایبر، حوزههای اجتماعی (ساماندهی مردم در شبکههای اجتماعی) در قالب جنگ اقتصادی شکل میگیرد و سپس فضای سیاسی کشور را به سمت سناریوهای امنیتی و آشوب میکشاند.
سردار جلالی ادامه داد: در حوزههایی که احتمال حمله سایبری داده میشود سعی میکنیم آن حوزه را امن سازی کنیم و، چون رویکرد ما پدافندی است به سمت کاهش آسیب پذیری، امن سازی و مصون سازی میرویم و از آنجایی که برخی حوزهها جدید هستند نیاز به یک نظام نامه داریم که تقریبا در چند ماه گذشته تلاش کردیم نظامات و زیر ساختهای حوزههای غیر نظامی، بخش دولتی، بخش خصوصی، بخش خصولتی و شبکههای مردم نهاد را برای یک دفاع ترکیبی آماده سازیم.
وی تاکید کرد: ضمانت اجرای این نظامات قانون و سیستم قضایی کشور است و اگر به درستی اجرا نشود احساس ما این است که علت آن نافرمانی نیست بلکه مشکل تنظیم نظامات اجرایی و مشکل آموزش است.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل یادآور شد: در موضوع سازمان بنادر، سال گذشته نظامی به نام مرزبانی پدافند زیستی تنظیم و تصویب کردیم که مبتنی بر کنترل ورود و خروج تهدیدات زیستی در مرزهای کشور است، همچنین در سال ۹۶ دو سال قبل از ورود کرونا در فرودگاه امام خمینی (ره) رزمایشی با هدف نحوه کنترل تهدیدات زیستی و با فرض ورود سناریو کرونا برگزار کردیم، البته نه مدل خاص کووید ۱۹؛ کرونا دستهای از بیماریهای واگیردار ویروسی حوزه تنفسی است که ۷ نوع از این ویروس وجود دارد و کووید ۱۹ تنها مدل جدیدی از این ویروس است.
ساختار پدافند زیستی کشور را طراحی کردیم
سردار جلالی با بیان اینکه در سال ۷۸ طرح جامع دفاع میکروبی کشور را در شورای عالی امنیت ملی تصویب و تکالیف وزارت بهداشت، وزارت کشور و ئیروهای مسلح را در این رابطه مشخص کردیم افزود: تا سال ۹۰ هیچ اتفاقی نیفتاد و در این سال بر اساس سیاستهای پدافند غیر عامل، ساختار پدافند زیستی کشور را طراحی و تکالیف دستگاهها برای هر نوع تهدید را مشخص کردیم و در سال ۹۲ نیز این قرارگاه را کاملا فعال کردیم.
وی با اشاره به حادثه بیروت و لزوم توجه به آن گفت: بعد از این حادثه یک ارزیابی از مراکز انرژی و کارخانجات داشتیم و متوجه شدیم یک سری شرایط شبیه بیروت برای ما هم وجود دارد که به سرعت تشکیل جلسه دادیم و ابلاغیههایی تهیه کردیم.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل ادامه داد: در این فضا به این نتیجه رسیدیم که در همه دنیا مرکز نظام ایمنی در حوزه شیمیایی و هستهای وجود دارد؛ در حوزه شیمیایی ما این نظام ایمنی را نداریم و این در حالیست که در این حوزه، توسعه با شیب بسیار تند انجام داده ایم و حدود ۷ هزار مجتمع و کارگاه شیمیایی و پتروشیمی در کشور داریم.
وی افزود: بر این اساس، طرحی را با کمک وزارت صمت و وزارت نفت آماده کردیم تا یک مرکز رصد، پایش و هشدار را در همه شهرها داشته باشیم، ضمن آنکه دولت و مجلس هم باید کمک کنند تا مراکز پرخطر هرچه سریعتر تعیین تکلیف شوند.
سردار جلالی با بیان اینکه دستگاهها برای ایجاد زیر ساخت هایشان باید الزامات ایمنی را در نظر داشته باشند و مجوزهای لازم را اخذ کنند، گفت: بر اساس برنامه پنجم و ششم احکام مشخص و صریحی در این رابطه وجود دارد ضمن اینکه آئین نامهها و دستورالعملهای اجرایی هم در این رابطه تهیه شده و در حال اعمال است.
هدف جنگ اقتصادی ناکارآمدسازی دولت و ایجاد تنگناهای اقتصادی است
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور درباره جنگ اقتصادی نیز اظهار داشت: هدف این جنگ ناکارآمد سازی دولت در تامین نیازهای مردم و ایجاد تنگناهای اقتصادی برای آنهاست تا از طریق شبکههای اجتماعی، نارضایتیهای آنها را به حوزه اعتراض بکشانند.
وی افزود: دلار بزرگترین نقطه قوت آمریکاست و ما باید این موضوع را تعیین تکلیف کنیم که آیا دلار پول رایج ماست و یا فقط یک ارز مبادلاتی برای خارج از کشور است.
سردار جلالی گفت: زمانی که داراییهای کشور به دلار و سکه تبدیل میشوند آسیبهای جدی را به اقتصاد کشور وارد میکنند لذا باید برای دلار تعیین تکلیف کرده و راه حلهایی را در این رابطه پیش بینی کنیم که در این رابطه میتوان به اجرای تعاملات بین المللی با ارز مشترک کشورهای مختلف و لزوم تنوع در سبد ارزی اشاره کرد البته این موضوع هم در قانون دیده شده و هم در سیاستهای کلی مقام معظم رهبری، اما هر بار به هر دلیلی برای اجرایی شدن آن به مشکل میخوریم.
رئیس سازمان پدافند غیر عامل کشور تاکید کرد: باید سیاستهای اقتصادی را به گونهای تنظیم کنیم که به قشر ضعیف آسیب نرسد و یک شبکه توزیع مطمئن و دقیق را در این شرایط جنگ اقتصادی طراحی کنیم البته مجلس طرحی را در این رابطه تهیه کرده که امیدواریم دولت نیز همکاری کند تا بتوانیم با یک شبکه توزیع کالا به اقشار ضعیف جامعه کمک کنیم.
وی با بیان اینکه در حوزه تحریمها دیگر هدفی برای آمریکا باقی نمانده گفت: مقاومت فعال کار خود را کرده و به نظر میرسد استراتژی فشار حداکثری به آخر خط رسیده است.