تاسیس ۵ تماشاخانه خصوصی در دوران کرونا/اسامی آثار پذیرفته شده نهایی جشنواره نمایشنامهنویسی «گلدستهها»
- تئاتر و عرصه هنرهای نمایشی از ابتدای تیر ماه سال جاری و بعد از نزدیک به پنج ماه تعطیلی بار دیگر آغاز به کار کرد، هر چند بسیاری در ابتدا مخالف بازگشایی زودهنگام سالنهای نمایش بودند اما تماشاخانههای تئاتر مکلف شدند تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی میزبان مخاطبان باشند.
در این میان بسیاری از کارگردانان مطرح تئاتر از اجرا سر باز زدند، بسیاری از اجراهای مطرح و برخی دیگر از اجراهایی که از حضور بازیگران چهره و سلبریتیها بهره میبردند ادامه کار خود را به بعد از پایان بیماری کرونا منتقل کردند اما در این میان برخی از کارگردانان جوان فرصت را غنیمت شمرده و آثار خود را روی صحنه بردند.
اسامی آثار پذیرفته شده نهایی جشنواره نمایشنامهنویسی «گلدستهها»
سید مصطفی موتورچی مسئول دفتر تئاتر بچههای مسجد حوزه هنری از اعلام اسامی آثار پذیرفته شده نهایی جشنواره نمایشنامهنویسی «گلدستهها» و پایان بخش رقابتی این رویداد خبر داد.
مسئول دفتر تئاتر بچههای مسجد حوزه هنری با اعلام این خبر گفت: این جشنواره با هدف گشایش دربهای نمایشنامهنویسی به روی نویسندگان سراسر کشور در قالب بچههای مسجد ایجاد شد که بخش رقابتی آن صبح امروز با حضور امیر مشهدیعباس، سید حسین فداییحسین و بنده به عنوان هیئت داوری پایان یافت و نتایج نهایی آن اعلام شد.
موتورچی افزود: از میان ۲۳۳ طرح ارسالی برای دبیرخانه جشنواره در نهایت ۳۸ نمایشنامه تولید و تاییدیه نهایی را گرفتند. این در حالی است که از میان این ۳۸ نمایشنامه هم ۵ نمایشنامه به اصلاحیههای مورد نظر هیئت داوری نیاز دارند.
موتورچی در ادامه گفت: دفتر تئاتر بچههای مسجد که زیر نظر مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری است، پیش از برپایی این جشنواره، تجربه سفارش نگارش نمایشنامه و چاپ و قرار دادن آنها در اختیار گروههای تئاتری بچههای مسجد سراسر کشور را داشت، اما رویداد تازهای که در جشنواره گلدستهها خودنمایی کرد این بود که اینبار بهجای سفارش نمایشنامه با انتشار فراخوانی، تمامی نمایشنامهنویسان علاقهمند به تئاتر بچههای مسجد امکان ارسال اثر برای ما را داشتند. به بیانی دیگر تمایز جشنواره نمایشنامهنویسی گلدستهها با دیگر تلاشهای تولیدی نمایشنامه مناسب از سوی مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری برای تئاتر بچههای مسجد این بود که این بار به جای گزینش نویسندگان برای این امر مهم، به همه علاقهمندان و نویسندگان این فرصت را داده شد.
موتورچی در مورد آمار آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره گفت: فراخوان جشنواره گلدستهها با تعیین موضوعاتی مشخص در قالب تک جنسیتی و در مدت زمان ۲۵ الی ۳۵ دقیقه منتشر شد. بر اساس این فراخوان مقرر شد تا ابتدا نویسندگان علاقهمند به شرکت در این رویداد طرحهای نمایشنامههای خود را برای دبیرخانه جشنواره ارسال کنند تا از سوی گروه انتخاب و بازخوانی ما مورد ارزیابی قرار گیرند. در این مرحله ۲۳۳ طرح از سراسر کشور به دست ما رسید.
مسئول دفتر تئاتر بچههای مسجد حوزه هنری افزود: از میان ۲۳۳ طرح ارسالی به جشنواره، ۶۵ طرح انتخاب شدند و قرار شد تا طی فرایندی ۴۵ روزه از سوی صاحبان طرح به نمایشنامه تبدیل شوند.
تاسیس ۵ تماشاخانه خصوصی در دوران کرونا
خبر شیوع ویروس کووید ۱۹ در پایان سال میلادی ۲۰۱۹ تحیر جهانیان را رقم زد و پس از آن دنیا با تحولات عظیمی روبرو شد که پیش از آن تجربه نشده بود. شیوع و همهگیری ویروس کرونا در ایران از آخرین ماه سال گذشته منجر به تعطیلی بسیاری از کسب و کارها به صورت موقتی شد که باید توقف فعالیتهای فرهنگی هنری را از جمله آنها نام برد با این تفاوت که پس از مدتی، دیگر فعالیتها، کسب و کارها و مشاغل دیگر با وجود گسترش روزافزون این بیماری از سرگرفته شد، اما با اینکه مدت کوتاهی فعالان عرصه فرهنگ و هنر اجازه ادامه کار داشتند، اما دوباره فعالیت آنها در پی دستورالعمل ستاد ملی مبارزه با کرونا متوقف شد.
در پی همهگیری ویروس کرونا مشاغلی با ضرر و زیانهای مالی روبرو شدند از این رو چارهای جز تعطیلی دائمی پیش رو نداشتند. بر این اساس سالنهای خصوصی تئاتر که با هزینه شخصی دایر بودند از این امر مستثنا نشدند. عمارت نوفل لوشاتو و مرکز تئاتر توانش که مکانی برای اجرای آثار کودک و نوجوان بود را از این دست میتوان قلمداد کرد هرچند که مابقی سالنهای نمایش خصوصی تاکنون با چنگ و دندانِ صاحبانشان تاکنون حفظ شدند و متاسفانه در پی ادامه این شرایط و نبود تمهیدات لازم، آینده روشنی برایشان نمیتوان متصور بود.
آنچه که در این میان حائز اهمیت است بازگشایی ۵ تماشاخانههایی است که به تازگی و پس از شیوع ویروس کرونا به چرخه تماشاخانههای خصوصی اضافه شدهاند که در این گزارش بر آن شدیم تا مروری بر این تالارهای نمایشی داشته باشیم که در ادامه میخوانید:
سالن نمایش حیایی
موسسه هنرگسترحیایی دهم تیرماه سال ۱۳۹۳ توسط امین حیایی و روزبه معینی در مرکز خرید پویا واقع در منطقه میرداماد تاسیس شد. هدف اولیه از پایهگذاری آن استعدادیابی در زمینه فعالیتهای هنری بود و این موسسه پانزدهم فروردین ماه سال ۱۳۹۷ با برگزاری کلاسهای بازیگری به صورت رسمی فعالیت خود را آغاز کرد و پس از مدتی از اواخر سال ۱۳۹۸ سالن نمایش بلک باکسی به منظور حمایت از آثار هنرجویان و برگزاری جشنواره این موسسه در طبقه سوم مرکز خرید پویا دایر شد و آثاری از هنرجویان در آن به نمایش آمد و تاجایی که گروههای حرفهای تئاتر متقاضی اجرا در این تماشاخانه شدند. از تابستان امسال این تالار نمایشی در اختیار اجرای نمایشهایی از کارگردانهای شناخته شده تئاتر قرار گرفت و برای نخستین بار هامون سیدی نمایشی را در این تالار نمایشی به صحنه آورد و سپس کارگردانهایی، چون محمد میرعلی اکبری، محمدرضا مالکی و ... نمایشهایی را در این تماشاخانه اجرا کردند که خوشبختانه مورد استقبال هنرجویان و مخاطبان تئاتر قرار گرفت. این سالن نمایش با مدیریت پریسا محمدی از فعالان عرصه تئاتر و با بهرهگیری از امکانات و تجهیزات استاندارد دارای ۵۱ نفر ظرفیت تماشاگر است.
تماشاخانه اهورا
تیر ماه سال جاری فراخوانی مبنی بر میزبانی یک تماشاخانه تازه تاسیس از گروههای حرفهای، دانشجویی و نیمه حرفهای با کمترین هزینه جهت اجرا و نمایشنامهخوانی منتشر شد. مدیریت این تالار نمایشی که "اهورا" نام دارد را نادر نادرپور کارگردان و بازیگر تئاتر برعهده دارد. پیشتر فضای این مجموعه اداری بود. سال گذشته مذاکراتی با من درخصوص کاربری این فضا انجام شد و علاقمند بودم تا آن را تبدیل به تماشاخانه کنم و بر این اساس قرارداد بلندمدت شراکتی منعقد شد و ۴ طبقه این فضا با هزینه شخصی من تبدیل به تماشاخانه شد چراکه دوست داشتم تا فضای جدیدی به ناوگان تئاتر کشور به منظور اجراهای حرفهای و دانشجویی اضافه کنم، اما نسبت به ویروس کرونا و اتفاقات پس از شیوع آن آگاهی نداشتم. " با این حال این تالار نمایشی از ۱۹ شهریور ماه با نمایش "دوستان" به کارگردانی نادرپور افتتاح شد. تماشاخانه اهورا دارای سالنی با ۸ متر عرض، ۱۱ متر عمق و ۶ متر ارتفاع است و ظرفیت آن ۱۱۲ صندلی است. همچنین این تالار نمایشی که واقع در میدان هفت تیر است، دارای ۲۴ خط نوری تفکیک شده و سیستم صدای حرفهایست.
تماشاخانه ایران مال
۲۴ شهریور ماه سال جاری تماشاخانه ایران مال با دو بلک باکس تخصصی در مجموعه فرهنگی اجتماعی ایران مال گشایش یافت هرچند تاکنون به دلیل شرایط حاکم بر فعالیتهای فرهنگی هنری و تعطیلی آن، نمایشی در این مجموعه به صحنه نیامده است، اما براساس صحبتهای اکبر تشکرینیا معاون فرهنگی مجموعه فرهنگی اجتماعی ایران مال در روز افتتاحیه، قرار است تا یک بخش فعالیتها، متعلق به تئاتر تجربی باشد و به گفته او برنامهریزیهای لازم برای اجراها در طول سال انجام شده است. مجموع ظرفیت دو سالن نمایش این مجموعه ۴۰۰ نفر است. در این میان توجه به گشایش تالارهای نمایشی در مجموعههای اجتماعی اتفاق قابل توجهی است.
تئاتر آبان
این مجموعه نیز از تماشاخانههایی است که به تازگی وارد ناوگان تالارهای نمایشی شده است. قرار بر این بود تا تماشاخان آبان با نمایش "کدو قلقله زن" به کارگردانی سینا نورایی از یازدهم مهر ماه فعالیت خود را به صورت رسمی آغاز کند که متاسفانه آغاز به کار این تالار نمایشی تازه تاسیس با تعطیلی تئاتر به دلیل گسترش ویروس کرونا مواجه شد. این تالار نمایشی نیز در خیابان شهید عضدی جنوبی واقع است.
عمارت جدید نوفل لوشاتو
عمارت نوفل لوشاتو که با دو سالن نمایش با ظرفیتهای ۹۴ و ۱۴۰ نفر و با استاندارد قابلقبولی بهلحاظ فنی همچون تجهیزات نوری و آگوستیک، از پاییز ۱۳۹۸ فعالیت خود را آغاز کرده بود، مردادماه امسال به دلیل تعطیلات پیاپی به دلیل شیوع ویروس کرونا چارهای جز تعطیلی دائمی نداشت و این مجموعه برای همیشه تعطیل شد. اما داوود نامور مدیریت این مجموعه چندی است که اقدام به بازگشایی تالار نمایشی دیگری با همین نام در خیابان نوفل لوشاتو کرده که تاکنون کافه آن افتتاح شده و سالن نمایش این مجموعه در دست تجهیز و بازسازی قرار دارد که براساس گفته نامور اطلاعات آن به زودی اعلام خواهد شد.
برگزیدگان جشنواره «راویان حماسه» معرفی شدند
در جلسهای که شامگاه گذشته در محل انجمن تئاتر انقلاب و دفاع مقدس برگزار شد، اعضای هئیت ارزیابی آثار این جشنواره متشکل از حمیدرضا افشار، بهرام ابراهیمی و فریبا متخصص با بررسی آثار ارسالی به دبیرخانه جشنواره، نمایشهای رادیویی زیر را بهعنوان آثار منتخب این جشنواره، بدون اولویت ارزیابی و معرفی نمودند.
ده اثر برگزیده بخش نمایشهای رادیویی جشنواره «راویان حماسه»
۱) باد که مینویسد (داریوش شهبازی)
۲) چشمه عاشقان (گوانمهر اسماعیلپور)
۳) سمفونی پلاک (پیمان قریبپناه)
۴) گرمازده (فیروزه بنیطالبی)
۵) مهره گمشده (ندا پولادآبادی)
۶) گندم (شیدا کشاورز)
۷) ضیافت مرغان (شیرین سپهراد)
۸) بلبل خرما (سیما امیری)
۹) سماعیل (منصوره عسگری)
۱۰) فیشآباد (سیروس همتی)
برترینهای دراماتراپی ایران معرفی شدند
انجمن بینالمللی نمایش درمانی ایران در قالب برنامهای مجازی همزمان با هفته بینالمللی دراماتراپی ده دراماتراپیست برتر سال ۲۰۲۰ - ۱۳۹۹ را معرفی کرد.
هفته جهانی دراماتراپی از ۲۷ مهرماه تا ۴ آبان ماه مصادف با ۱۸ تا ۲۵ اکتبر در حال برگزاری است. این هفته در ایران و ۶۲ کشور جهان با هماهنگی اتحادیه جهانی دراماتراپی برنامههایی در حال برگزاری دارد. ایران نیز به عنوان عضو موسس این اتحادیه در طول این هفته برنامههای متنوعی را بصورت مجازی در دستور کار دارد.
مهمترین روی داد این هفته برنامه معرفی ده دراماتراپیست برتر سال بود. در این مراسم که با خوانش پیام مدیرکل هنرهای نمایشی همراه بود از همکاری و حمایتهای اداره کل هنرهای نمایشی و انجمن هنرهای نمایشی ایران تقدیر شد.
برگزاری یوگای خنده بصورت مجازی با حضور اصغر تنهایی مربی بین المللی این عرصه از دیگر بخشهای این مراسم بود. در ادامه از سوی انجمن بین المللی نمایش درمانی ایران ده دراماتراپیست برتر سال ۲۰۲۰ - ۱۳۹۹ به شرح ذیل معرفی شدند.
۱ - مرجان کاشانی از استان خراسان رضوی
۲ - سپیدهی صدری از استان گیلان
۳ - زینب ایرانی از استان تهران
۴ - عطا جمالی پور از استان خوزستان
۵ - مصطفی محمدی از استان کرمان
۶ - یاشلی علیزاده از استان تهران
۷ - مهشید عبادوز از استان تهران
۸ - فیروزه عطایی از استان خوزستان
۹ - ماوا حسین زاده از استان خوزستان
۱۰- فریماه فرهنگی از استان تهران
همچنین مدال بوعلی سینا پزشک بزرگ ایرانی به دو دراماتراپیست سال ۲۰۲۰ -۱۳۹۹ اهداء شد.
اصغر تنهایی از استان مرکزی شهر ساوه
عطا جمالیپور از استان خوزستان شهر اهواز
در بخش دیگر برنامه کارت اینترنشنال دراماتراپی اعضا رسمی انجمن دراماتراپی ایران رونمایی و اهداء شد.
معرفی سه ایرانی در سمینار بین المللی دراماتراپی لیلا برون، امید پیروی و مریم آذرکیش از دیگر برنامههای هفته جهانی دراماتراپی بود.
اداره کل هنرهای نمایشی، انجمن هنرهای نمایشی ایران و معاونت فرهنگی هنری شهرداری منظقه ۵ تهران، حامیان برنامه هفته دراماتوراپی هستند که در فرآیند برپایی این برنامه حمایت و همکاری داشتهاند و از آنها تقدیر به عمل آمد.