۵ نشانه هشدار دهنده فقر آهن در بدن
- بیتوته نوشت: اگر بدن شما هموگلوبین کافی نداشته باشد، بافتها و عضلات اکسیژن کافی دریافت نمیکنند و قادر به کار موثر نیستند. این منجر به بیماری به نام کم خونی میشود. اگرچه انواع مختلف کم خونی وجود دارد، اما کم خونی فقر آهن شایعترین در سراسر جهان است.
دلایل عمده فقر آهن شامل مصرف ناکافی آهن به دلیل رژیم غذایی نامناسب یا رژیمهای محدود کننده، بیماری التهابی روده، افزایش نیاز در دوران بارداری و از دست دادن خون از طریق دورههای سنگین یا خونریزی داخلی است.
علت آن هر چه باشد، کمبود آهن میتواند علائم ناخوشایندی را ایجاد کند که میتواند بر کیفیت زندگی شما تأثیر بگذارد. این شامل سلامتی، تمرکز و بهره وری ضعیف است.
علائم و نشانههای کمبود آهن بسته به شدت کم خونی، سرعت آن، سن و وضعیت فعلی سلامتی شما متفاوت است. در برخی موارد، افراد هیچ علائمی را تجربه نمیکنند.
علائم کمبود آهن
در اینجا 5 علامت و نشانه کمبود آهن آورده شده است که از رایجترین آنها شروع میشود.
۱. خستگی غیرمعمول
احساس خستگی زیاد یکی از رایجترین علائم کمبود آهن است که بیش از نیمی از افراد را مبتلا میکند. این اتفاق میافتد، زیرا بدن شما برای ساخت پروتئینی به نام هموگلوبین که در گلبولهای قرمز وجود دارد، به آهن نیاز دارد. هموگلوبین به انتقال اکسیژن به بدن کمک میکند.
وقتی بدن شما هموگلوبین کافی نداشته باشد، اکسیژن کمتری به بافتها و عضلات شما میرسد و انرژی آنها را کم میکند. علاوه بر این، قلب شما باید بیشتر کار کند تا خون غنی از اکسیژن را در اطراف بدن خود حرکت دهد، که میتواند شما را خسته کند.
از آنجا که خستگی غالباً بخشی طبیعی از یک زندگی شلوغ و مدرن تلقی میشود، تشخیص کمبود آهن تنها با این علامت دشوار است.
با این حال، بسیاری از افراد مبتلا به کمبود آهن در کنار ضعف، احساس گنگ بودن، مشکل در تمرکز یا بهره وری ضعیف در محل کار، انرژی کمتری را تجربه میکنند.
۲. رنگ پریدگی
پوست کم رنگ و رنگ پریدگی قسمت داخلی پلکهای پایین از دیگر علائم کمبود آهن است. هموگلوبین موجود در گلبولهای قرمز خون به خون رنگ قرمز میبخشد، بنابراین میزان کم در هنگام کمبود آهن باعث کمرنگتر شدن خون میشود. به همین دلیل پوست میتواند رنگ سالم و گلگون خود را در افرادی که دچار فقر آهن هستند از دست بدهد.
این رنگ پریدگی در افراد مبتلا به کمبود آهن میتواند در سراسر بدن ظاهر شود، یا میتواند به یک ناحیه محدود شود، مانند صورت، لثهها، داخل لبها یا پلکهای پایین و حتی ناخن ها.
این اغلب یکی از اولین مواردی است که پزشکان به عنوان نشانه کمبود آهن بدنبال آن میگردند. با این حال، باید با آزمایش خون تأیید شود. رنگ پریدگی بیشتر در موارد متوسط یا شدید کم خونی مشاهده میشود.
اگر پلک پایین خود را به سمت پایین بکشید، لایه داخلی آن باید یک رنگ قرمز زنده باشد. اگر این رنگ صورتی یا زرد بسیار کم رنگ باشد، این ممکن است نشانگر کمبود آهن شما باشد.
۳. تنگی نفس
هموگلوبین سلولهای قرمز خون شما را قادر میسازد تا اکسیژن را به بدن منتقل کنند.
وقتی هموگلوبین در بدن شما در هنگام کمبود آهن کم باشد، سطح اکسیژن نیز کم خواهد بود. این بدان معناست که عضلات شما اکسیژن کافی برای انجام فعالیتهای طبیعی مانند راه رفتن دریافت نمیکنند. در نتیجه، با تلاش بدن برای دریافت اکسیژن بیشتر، میزان تنفس شما افزایش مییابد.
به همین دلیل تنگی نفس یک علامت شایع است. اگر احساس میکنید که هنگام انجام کارهای عادی و روزمره، مانند راه رفتن، بالا رفتن از پلهها یا کار کردن نفس نفس میزنید و احساس تنگی نفس میکنید، کمبود آهن میتواند مقصر باشد.
۴. سردرد و سرگیجه
کمبود آهن ممکن است باعث سردرد شود. به نظر میرسد این علامت کمتر از بقیه علایم است و اغلب با سرگیجه همراه است.
در کمبود آهن، سطح پایین هموگلوبین در گلبولهای قرمز به این معنی است که اکسیژن کافی به مغز نمیرسد. در نتیجه، رگهای خونی در مغز میتوانند متورم شوند، و باعث فشار و سردرد شوند.
اگرچه دلایل زیادی برای سردرد وجود دارد، سردردهای مکرر و دائم و سرگیجه میتواند نشانه کمبود آهن باشد.
۵. تپش قلب
ضربان قلب تند، که به آن تپش قلب نیز میگویند، میتواند یکی دیگر از علائم کم خونی فقر آهن باشد. هموگلوبین پروتئینی در سلولهای قرمز خون است که به انتقال اکسیژن در بدن کمک میکند. در کمبود آهن، سطح پایین هموگلوبین به این معنی است که قلب مجبور است برای حمل اکسیژن سخت کار کند.
این میتواند منجر به ضربان قلب نامنظم شود، یا احساس کنید قلب شما به طور غیر طبیعی سریع میتپد. در موارد شدید، میتواند منجر به بزرگ شدن قلب، سوفل قلب یا نارسایی قلبی شود. با این حال، این علائم معمولاً کمتر شایع هستند. برای تجربه طولانی مدت باید از کمبود آهن رنج ببرید.