میانگین هزینه بیمار کرونایی در بیمارستان دولتی چه قدر است؟
- محمد مهدی ناصحی در نشست خبری با اشاره به این که هدف بیمه سلامت پوشش همگانی برای تمام مردم جامعه است، گفت: حدودا نیمی از جمعیت کشور یعنی ۴۱ میلیون نفر و ۵ صندوق بیمهای تحت پوشش سازمان بیمه سلامت هستند که از این تعداد ۲۰ میلیون نفر در صندوق بیمه روستاییان بیمه شده اند.
وی با تاکید بر این که بیمه سلامت به دنبال ارتقای خدمات برای بیمه شدگانش است، تاکید کرد: از دورههای قبل با توجه به قوانین بالا دستی اقدامات مناسبی در این زمینه صورت گرفته است. نگاه من و تیمم افزایش خدمات و پوشش بیمهای برای بیمه شدگان مان است. اندک ضعفی در خدمات سرپایی وجود دارد که به دنبال رفع نواقص آن هستیم.
وی افزود: در نظام ارجاع بسته خدماتی مناسبی وجود دارد که باید به شکل کامل ارائه شود. در شرایط فعلی که طرح کامل اجرا نمیشود، باز هم توفیقات مناسبی داشته ایم که امیدواریم با همکاری وزارت بهداشت و سایر بیمهها خدمات ارجاع ارتقا یافته تا اقتصاد سلامت نیز بهبود یابد.
وی با اشاره به این که برای درمان بیماران کرونایی بیمه سلامت بر اساس پروتکلهای وزارت بهداشت اقدام میکند، تصریح کرد: بر همین اساس در بخش بستری ۹۰ درصد هزینه و در بخش سرپایی ۷۰ درصد هزینهها را پوشش میدهیم.
ناصحی ادامه داد: در بحث دولت الکترونیک پیشرفتهای خوبی حاصل شده است و خیلی از شهرستانها در این زمینه پیشرفتهای خوبی داشته اند. امیدواریم به همین منوال بتوانیم اهدافمان را در نسخه نویسی و نسخه پیچی الکترونیک پیش بریم. البته عدم هماهنگیهایی نیز وجود داشته است که ما از سوی بیمه سلامت اعلام آمادگی کرده ایم تا فعالیتمان در این حوزه را در بیمارستانهای دولتی افزایش دهیم.
وی با اشاره به خدمات ارزیابی وسع که از سال گذشته انجام میشود، تاکید کرد: امیدواریم بتوانیم بر اساس دهکهای درآمدی تقسیم بندی شده، سطح خدمات را ارتقاء دهیم. با توجه به شرایط کرونایی که برخی از افراد را از نظر اقتصادی آسیب پذیرتر کرده است بر اساس هماهنگیهایی که با وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی داشته ایم در نظر داریم تا دهکهای آسیب پذیر پرداخت وجه و ارزیابی وسع نداشته باشند.
وی درباره پرداخت بدهیهای سازمان بیمه سلامت گفت: در بخش خصوصی تا نیمه اول دی ماه سال ۹۸ و در بخش دولتی تا اواسط خرداد ماه سال ۹۹ مطالبات را پرداخت کرده ایم. این نکته را در نظر بگیرید که خود ما هم مطالبات زیادی از سازمان برنامه و بودجه داریم که با این حال خدمات را ارائه میدهیم، اما این معوقات از سال ۹۷ وجود دارد که سازمان برنامه و بودجه باید در اختیار ما قرار دهد.
مدیر عامل سازمان بیمه سلامت ادامه داد: در بحث بیمه روستایی با توجه به تفاهم نامهای که با معاونت بهداشتی در وزارت بهداشت به امضا رسیده است، قرار است هزار و ۹۰۰ میلیارد تومان سازمان بیمه سلامت و به همین اندازه نیز معاونت بهداشتی در اختیار قرار دهد تا جمعا حدود ۴ هزار میلیارد تومان پول در حوزه روستایی هزینه شود. شرط کرده ایم که حقوق و دستمزد همکارانمان در روستاها بر این اساس به طور کامل پرداخت شود.
وی افزود: تا مرداد ماه امسال مطالبات پزشک خانواده روستایی پرداخت شده است. همچنین در بخش خصوصی کلیه مطلبها و داروخانهها تا سال ۹۸ تصفیه شده در سال ۹۹ نیز مطالبات را تا تیر ماه تصفیه کرده ایم.
وی با اشاره به این که ۷ هزار و ۵۰۰ میلیارد تومان به سازمان بیمه سلامت تخصیص یافته بود که از این مبلغ ۲ هزار و ۹۷۰ میلیارد تومان پرداخت شده، تاکید کرد: مابقی مبلغ را سازمان برنامه و بودجه در اختیار ما قرار نداده است. رویکرد ما در سازمان و در سال آخر دولت این است که دو اقدام اساسی و مهم را پیش بریم. این دو اقدام شامل خدمات یکپارچه الکترونیک و خدمات پزشکی از راه دور است که با توجه به شیوع کرونا، دورا پزشکی یکی از نکات بسیار مهم است که همچنان منتظر نظر متولیان سلامت و ساز و کارهای قانونی مانده است. بیمه سلامت آمادگی کامل دارد که خدمات دوراپزشکی را ادامه دهد.
ناصحی ادامه داد: در بحث نظام ارجاع و پزشکی خانواده تاکید داریم که باید در کوتاهترین زمان این مقوله اجرایی شود. با توجه به شرایط فعلی اقتصادی کشور اجرای طرح پزشک خانواده نقش مهمی خواهد داشت و با توجه به این که شاید آگاهی و سواد سلامت جامعه بالا نباشد، هزینههای هنگفتی در سطوح بالاتر ایجاد شود. به همین دلیل دنبال کردن موضوع نظام ارجاع و پزشک خانواده امر بسیار مهمی است تا با کاهش هزینههای بیماران مزمن و صعب العلاج رو پوشش دهیم.
وی درباره هزینههای درمان بیماران مبتلا به کرونا گفت: متوسط این هزینهها ۵ میلیون و ۴۰۰ هزار تومان است که مبلغ ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان آن را بیمه سلامت متعهد میشود که پرداخت کند. البته این مبلغ میانگین هزینه درمان بیماران است. هر بیمار بسته به نوع نیازی که دارد ممکن است هزینه درمانش نیز متفاوت باشد. در مورد داروهای موثر در درمان کرونا نیز داروهایی که از پیش تحت پوشش بیمه بودند، همچنان هستند و سایر داروهایی که به پروتکل درمان اضافه شده است، توسط خود وزارت بهداشت برای بیمارستانها با سوبسید تهیه میشود. در خصوص هزینههای تست کرونا هزینه تست در بخش دولتی ۲۵۰ هزار تومان و در بخش خصوصی ۵۸۰ هزار تومان است که تعهد بیمه بر اساس تعرفه دولتی پرداخت میشود.
وی افزود: دستگاههای اجرایی در قالب بودجه سنواتی تفاهم نامهای دارند. در سال گذشته ۲۰ هزار میلیارد مصوب شد که بودجه در اختیار بیمه سلامت قرار گیرد؛ در حالی که بر اساس کارشناسیهای صورت گرفته سال قبل حدود ۳۰ هزار میلیارد هزینه صورت گرفته بود. ما میدانیم که منابع بودجهای محدود است و بودجه باید متناسب پرداخت شود. بدهی سنواتی ما حدودا ۶ هزار میلیارد تومان است که مربوط به سالهای ۹۵ و ۹۶ نیز است و با تغییراتی که در مصرف منابع خواهیم داد، این عدد در سالهای بعد کاهش خواهد یافت. پیش بینی میکنیم در صورتی که تخصیص منابع سازمان در سال ۹۹ کامل باشد، بدهی نداشته باشیم.
وی با اشاره به این که ۱۳ میلیون نفر تحت پوشش بیمه رایگان هستند، گفت: با اجرای آزمون ارزیابی وسع هنوز ۵ میلیون نفر دفترچههای خود را تحویل نگرفتند. البته دو میلیون و ۵۰۰ هزار نفر آنها ارزیابی شدند و دفترچه شان نیز آماده است، اما دفترچه را تحویل نگرفتند. با توجه به شرایط موجود علل این موضوع بررسی شده و با وزارت رفاه نیز جلساتی داشته ایم مبنی بر این که هیچ فشاری به دهکهای پایین وارد نشود و در نتیجه تصمیم گرفته شده کسانی که تمایل به استفاده از خدمات بخش خصوصی دارند در ارزیابی وسع شرکت کرده و افراد در دهکهای پایین دیگر نیازی به آزمون ارزیابی وسع ندارند. خدماتی که به دهکهای مختلف در بخش دولتی ارائه میشد، همچنان مانند گذشته است. اما اگر فردی بخواهد علاوه بر خدمات دولتی از خدمات خصوصی نیز استفاده کند در آزمون ارزیابی وسع شرکت میکند و در صورت تایید از تعرفه دولتی برخوردار میشود. تا زمانی که شرایط کرونا در کشور وجود دارد آزمون وسع و پرداخت هزینه از سوی مردم لغو میشود. البته این موضوع باید مراحل قانونی خود را طی کند. در حال حاضر مصوبه آن در حال تدوین است و با طرح موضوع در ستاد ملی کرونا و تایید مصوبه آمادگی اجرای این موضوع را داریم.
ناصحی درباره تخصیص ارز دارو به بیمه سلامت تاکید کرد: به شرط آنکه تمام هزینه به سازمان بیمه سلامت اختصاص داده شود، موافقت پرداخت ارز دارو هستیم، اما اگر قرار باشد مانند سایر صندوقها بودجه ما کامل پرداخت نشود، این موضوع را قبول نخواهیم کرد.
وی افزود: مدتی بود که قرارداد جدیدی با داروخانهای منعقد نشده بود، اما قصد داریم با توجه به شرایط فعلی جامعه با داروسازان جوان که بیشتر در مناطق حاشیهای و کمتر برخوردار داروخانه تاسیس کرده اند، قراردادی منعقد کنیم که این قرارداد باعث تحریک فعالیت در جامعه داروسازی خواهد شد. همچنین بیش از دو سال است که با مراکز پاراکلینیکی و آزمایشگاهی قرارداد منعقد نشده که این موضوع نیز در دستور کار قرار گرفته است.
ناصحی در پاسخ به سوالی درباره الزام داروخانهها به ثبت نسخه پزشکان در سامانههای الکترونیکی گفت: ما مجبور هستیم که طرف مردم را بگیریم؛ در شرایطی که پزشک کار نسخه نویسی الکترونیک را انجام نمیدهد مجبوریم از داروخانهها انتظار داشته باشیم تا نسخه را در سیستم وارد کنند. اما هم پزشکان و هم داروسازان باید بدانند که نسخه پیچی و نسخه نویسی الکترونیک به نفع کل مجموعه خواهد بود.
وی در خاتمه تاکید کرد: توجهمان را به سمت بیمههای تکمیلی معطوف کرده ایم تا مردم بتوانند از خدمات گسترده تری در این زمینه استفاده کنند.