طالبان ترامپ را فرصتی برای بازگشت به قدرت میداند
- «محسن روحیصفت» دیپلمات پیشین درباره مذاکرات بینالافغانی در افغانستان گفت: مذاکراتی که تا به امروز انجام شده برای خروج آبرومند نیروهای نظامی آمریکا از افغانستان میان واشنگتن و گروه طالبان بوده است بنابراین تا الان مذاکرات صلحی درباره افغانستان در کار نبوده است.
وی با بیان اینکه در مذاکرات واشنگتن و طالبان، آمریکا اجازه حضور و مداخله به دولت افغانستان را نداد، اظهار داشت: این حضور نداشتن و عدم مداخله دولت مرکزی در مذاکرات موجب شد تا طالبان نسبت به دولت افغانستان احساس برتری پیدا کرده و فکر کند میتواند امتیازات بیشتری از دولت کابل دریافت کنند.
این کارشناس ارشد مسائل افغانستان ادامه داد: عبارت صلح که از سوی زلمای خلیلزاد، نماینده ویژه آمریکا در امور افغانستان درباره مذاکرات ایالات متحده و طالبان به کار رفته، پوششی برای خروج آبرومندانه نیروهای نظامی این کشور از افغانستان پس از ۱۹ سال حضور نظامی است.
روحیصفت با بیان اینکه اکنون زمینه برای انجام مذاکرات بینالافغانی بیش از هر زمان دیگری فراهم شده است، تصریح کرد: اکنون زمان مناسبی است تا گروههای افغانستانی درباره سرنوشت کشورشان و مسائل مختلف مانند نحوه مشارکت طالبان در قدرت با یکدیگر گفتوگو و توافق کنند.
وی با اشاره به توقف مذاکرات دوحه در تشریح بیشتر این موضوع خاطرنشان کرد: طالبان اصرار دارد تنها فقه حنفی مبنای شریعت باشد و از طرفی، معتقد است فقط باید در چارچوب توافق با آمریکا، مذاکرات ادامه یابد و رفع اختلافات در این مسیر باشد، اما دولت افغانستان معتقد است توافق دوحه محدود بوده و تمام موارد را در نظر نگرفته و سایر مواردی که مطرح نشده هم باید مورد بررسی قرار گیرد.
به گفته معاون پیشین دفتر مطالعات سیاسی و بینالمللی وزارت امور خارجه، دولت افغانستان تاکنون از خود خویشتنداری نشان داده و سعی کرده این مذاکرات به بن بست کشیده نشود. هیات طالبان هم نیازمند رایزنی با رهبران خود بود و به همین خاطر، مذاکرات فعلا متوقف شده است.
آمریکاییها میخواهند خودشان محور مذاکرات بینالافغانی باشند
روحیصفت با اشاره به وجود تشتت در درون طالبان اظهارداشت: طالبان گروه یکدستی نیست. گروههای معارض زیادی در افغانستان هستند که با دولت این کشور در حال جنگ هستند که تحت عنوان کلی طالبان فعالیت میکنند.
وی افزود: همه گروههایی که تحت عنوان طالبان فعالیت دارند، نسبت به مذاکرات دید مثبتی ندارند و برخی از طالبان جدا شده و به داعش پیوستهاند. با این وجود، آنهایی که تحت عنوان طالبان همچنان فعالیت دارند، فعلا مخالفت جدی از خود نشان ندادهاند.
این دیپلمات پیشین درباره نقشآفرینی همسایگان افغانستان و قدرتهای منطقهای در مذاکرات بینالافغانی هم بیان کرد: هماکنون آمریکاییها مدیریت مذاکرات را برعهده دارند و تلاش آنها هم این بوده است که خودشان محور باشند و همسایگان افغانستان و قدرتهای منطقهای توان و نقشی در مذاکرات ایفا نکنند.
روحیصفت اضافه کرد: با این حال آمریکاییها برخی از کشورها را برای مذاکرات دوحه دعوت کردند. حتی از ایران هم رای حضور در این مذاکرات دعوت شد ولی چون ایران مذاکرات کنونی را مبتنی بر خواست آمریکا و نمایشی میدانست، در آن شرکت نکرد.
وی با بیان اینکه کشورهایی هم که در مذاکرات دوحه بودند نسبت به نمایشی بودن آن اعتراض داشتند، یادآور شد: انسجامی در مذاکرات دوحه وجود نداشت و امیدواری زیادی هم برای به نتیجه رسیدن آن نیست.
رئیس اسبق ستاد افغانستان وزارت امور خارجه درباره رویکرد آمریکا در مذاکرات دوحه هم عنوان کرد: دولت ترامپ مذاکرات افغانستان را برگ برنده خود در عرصه سیاست خارجی در انتخابات ریاست جمهوری میداند. به همین خاطر آنها نمیخواهند تا قبل از انتخابات اختلالی در مذاکرات پیش بیاید و مذاکرات شکست خورده تلقی شود.
طالبان ترامپ پشتوانه خود برای رسیدن به قدرت میداند
روحیصفت با بیان اینکه طالبان هم امیدوار است ترامپ مجددا رئیسجمهور آمریکا شود، گفت: آنها ترامپ فرصت خود برای بازگشت به قدرت میدانند. رفتار ترامپ و عدم مداخله دادن دولت افغانستان در مذاکرات میان واشنگتن و طالبان موجب احساس برتری در میان این گروه افغانستانی شده و آنها میخواهند این پشتوانه را حفظ و از آن استفاده کنند.
وی با بیان اینکه به نظر میرسد آمریکا دیگر منافعی در ایفای نقش موثر در افغانستان برای خود تصور نمیکند، اظهار داشت: ایالات متحده از بیثباتی و آشوب در منطقه به ویژه افغانستان نگران نیست. سیاست این کشور بیثباتسازی منطقه و کشیده شدن دامنه بحران از افغانستان به مناطق پیرامونی آن به ویژه آسیای مرکزی است.
به گفته این کارشناس ارشد مسائل افغانستان، هدف اصلی آمریکا در بیثباتسازی افغانستان کشیده شدن بیثباتی به آسیای مرکزی برای ضربه زدن به چین و روسیه است. آنها فکر میکنند از رهگذر بیثباتی در افغانستان هم ایران متضرر میشود و هم میتوانند به رقبای خود ضربه وارد کنند.
/انتهای پیام/
ایرنا