اهتمام دستگاه قضایی برای رسیدگی سریع به پروندههای کثیرالشاکی/ احقاق حق ۱۰۰ هزار نفر در ۶۵ پرونده پُرشاکی
- رسیدگی خارج از نوبت و دقیق به پروندههای کثیرالشاکی از تاکیدات همیشگی آیتالله رییسی است و طی یک سال و نیم اخیر در دوره تحول نیز دستگاه قضایی برای تعیین تکلیف این قبیل پروندهها ورود جدی داشته است.
ضرورت مشورت در رسیدگی به پروندههای کثیرالشاکی
رییس قوه قضاییه، ۲۰ مهر در نشست با معاونین و سرپرستان مجتمعهای قضایی دادگستری استان تهران، ضمن اعلام موافقت برای رسیدگی خارج از نوبت به پروندههای کثیرالشاکی به پیچیدگیهای این نوع پروندهها هم اشاره کرد و هم به قضات و هم به مدیران مجموعههای قضایی توصیه کرد در رسیدگی به این پروندهها و برای تسریع در حصول نتیجه مطلوب، مشورت و هم اندیشی و انتقال تجربه را مورد توجه قرار دهند.
آیتالله رییسی در همان نشست از تلاش کارکنان و قضات دادگستری تهران در رسیدگی به پروندههای کثیرالشاکی نیز تقدیر کرد و آن را در گرهگشایی از کار هزاران نفر مؤثر دانست، اما به مسئولان اجرایی نیز تأکید کرد با اعتبارسنجی و بررسی صلاحیت مجموعههای اقتصادی که دنبال جذب منابع مالی مردم هستند، مانع از بروز مشکل برای آنها و دستگاه قضایی شوند.
رسیدگی ویژه به ۲۱۴ پرونده کثیرالشاکی در دادسرای تهران
علی القاصیمهر، دادستان تهران، روز ۲۹ مرداد در دیدار آیتالله رییسی با شورای معاونین دادسرای عمومی و انقلاب تهران،ضمن ارائه گزارشی از عملکرد دادسرای عمومی و انقلاب تهران در یک سال گذشته، در خصوص تعیین تکلیف پروندههای کثیرالشاکی اعلام کرد که ۲۱۴ پرونده با بیش از ۳۵ هزار نفر شاکی به طور ویژه مورد رسیدگی قرار گرفت که فقط در پرونده سکه ثامن ۶۷۰ میلیارد ریال از وجوه مالباختگان بازپرداخت شد که رضایت شکات را در پی داشت؛ همچنین برای ۸۴ فقره از این پروندهها کیفرخواست صادر و به دادگاه ارسال شد.
رییس قوه قضاییه، در همان دیدار، از اقدام جهادی دادسراهای تهران در رسیدگی به پروندههای کثیرالشاکی تقدیر کرد و تعیین تکلیف این پروندهها را موجب امنیت خاطر سرمایه گذاران و مالباختگان دانست.
یکی از مصادیق پروندههای کثیرالشاکی، پروندههای خودرویی است؛ غلامحسین اسماعیلی سخنگوی دستگاه قضا روز هشتم مهرماه در جریان سی و چهارمین نشست خبری خود در پاسخ به سوال خبرنگار میزان پیرامون آخرین وضعیت پروندههای خودرویی، گفت: متأسفانه یکی از گرفتاریهای ما وضعیت شرکتهای خودرویی متعددی است که ثبتنامهایی از مردم انجام داده و کلاهبرداری کردهاند و نتوانستهاند به موقع به تعهدات خود عمل کنند. این پروندهها شکات متعددی دارد؛ برخی از این پروندهها مانند «شرکت مفتاح نورد» ۱۶۰۰ شاکی دارند؛ یا پرونده «عظیم خودرو» دارای ۱۸۰۰ شاکی است؛ پرونده «رامک خودرو» نیز شکات متعددی دارد. متأسفانه اینها کلاهبرداریهای سنگینی انجام دادند. با دستور ریاست قوه قضاییه مبنی بر اولویت دادن به پروندههای کثیرالشاکی، این پروندهها در اولویت قرار گرفتهاند. جلسات متعدد دادگاه پرونده «عظیم خودرو» تاکنون انجام شده است؛ دادگاه پیشبینی میکند تا قبل از مهرماه این پرونده به صدور حکم منتهی شود. پرونده «مفتاح نورد» نیز تاکنون چند جلسه آن تشکیل شده و برای بعد از پرونده «عظیم خودرو» در آبان ماه تعیین وقت شده است. پرونده «رامک خودرو» هم برای آبان ماه تعیین وقت شده است. برنامه ما این است که طی مهرماه و آبان ماه سرنوشت این پروندههای خودرویی کثیرالشاکی در دادگاه کیفری یک استان تهران مشخص شود.
دستور آیتالله رییسی برای رسیدگی فوری به ۶ پرونده کثیرالشاکی در استان چهارمحال و بختیاری
اواخر شهریورماه سال جاری نیز در جریان سفر استانی آیتالله رییسی به استان چهارمحال و بختیاری، رییس دستگاه قضا دستور داد به ۶ پرونده جنجالی و کثیرالشاکی این استان، به صورت خارج از نوبت و فوری رسیدگی شود. این پروندهها عبارت است از: اختلاف در مالکیت اراضی وردنجان، نشر نفت به رودخانه میانکوه، تعاونی ملکی معلولان، کلاهبرداری طلافروش فراری، کلاهبرداری مؤسسه گردشگری.
رسیدگی به ۶۵ پرونده کثیرالشاکی با حدود ۱۰۰ هزار شاکی در سال ۹۸
در جریان همایش سراسری قوه قضاییه در هفتم تیرماه سال جاری، علیرضا آوایی وزیر دادگستری به ارائه گزارشی از عملکرد قوه قضاییه در سال ۹۸ در دو حوزه «تحول» و «کارنامه بخشهای ستادی و سازمانهای وابسته به قوه قضاییه» پرداخت و در خلال این گزارش دهی از رسیدگی به ۶۵ پرونده کثیرالشاکی که نزدیک ۱۰۰ هزار شاکی داشتهاند، خبر داد.
رسیدگی سریع به پرونده کثیرالشاکی شرکت گوهر ناز قم
پروندههای کثیرالشاکی مصادیق زیادی دارد که دستگاه قضایی یک به یک در حال رسیدگی فوری و خارج از نوبت به آنهاست و برخی از آنها نیز همچون «سکه ثامن» به سرانجام رسیده و برخی دیگر نظیر پروندههای خودرویی در حال صدور رأی هستند.
یکی از پرونده های کثیرالشاکی، پرونده مربوط به شرکت گوهر ناز قم است که بیش از ۴ هزار شاکی دارد؛ سخنگوی قوه قضاییه، ۲۰ خرداد سال جاری در جریان نشست خبری خود در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه پرونده «شرکت گوهر ناز قم» با ۴ هزار سهامدار که شاکی هم هستند، به کجا رسید، گفت: پرونده شرکت گوهر ناز قم که در دادسرای عمومی و انقلاب قم در حال رسیدگی است، بیش از ۴ هزار شاکی با موضوع اتهامی اخلال در نظام اقتصادی کشور دارد. این پرونده به لحاظ فعالیتهای مضاربهای و جمعآوری وجوه زیاد از این چهار هزار نفر و حیف و میل اموال متعلق به مردم، در زمره پروندههای کثیرالشاکی است که دستور داده شده در فرآیند رسیدگی به آن تسریع شود. البته یکی دوماه پایان سال و شیوع بیماری کرونا و جمع زیاد شاکیان، باعث شد روند پرونده کندتر پیش رود. علیایحال پرونده مراحل پایانی تحقیقات را طی میکند.