تاثیر کمبود دستگاه لرزه نگار در امدادرسانی
- چندی پیش جمعیت هلال احمر اعلام کرد هنگامی که یک حادثه رخ میدهد، با توجه به اطلاعات موجود از هر منطقه در کشور، میزان تیمهای امدادی اعزامی به منطقه حادثه مشخص میشود.
این اطلاعات شامل نوع بافت منطقه، موقعیت جغرافیایی و حتی تعداد خانوار ساکن در منطقه است.
اما کارشناسان زلزله شناسی بر این باورند که تعداد دستگاههای ثبت لرزه نگاری در کشور ما کم است که این مسئله باعث کاهش کیفیت بررسی زمین لرزهها میشود؛ بنابراین سوال اینجاست که اگر تعداد دستگاههای لرزه نگار کم است چگونه میتوان در هنگام حوادثی مانند زلزله، بر اساس اطلاعات آن نیروی امدادی اعزام کرد؟
حسین درخشان در گفتوگو با میزان گفت: در این مسئله که تعداد دستگاههای ثبت لرزه نگاری در کشور کم است، شکی نیست و موسسه ژئوفیزیک و دانشگاه تهران باید نسبت به راه اندازی دستگاههای جدید اقدام کنند.
وی افزود: در برخی مناطق، به دلیل تعداد کم دستگاه ها، فاصله دستگاههای ثبت لرزه از یکدیگر زیاد است که این باعث کاهش کیفیت و تاخیر در ارسال اطلاعات میشود، اما هیچ منطقهای بدون دستگاه نیست و ما از هر تحرک کوچک و بزرگ زمین با خبر میشویم.
این مقام مسئول در سازمان امداد و نجات اظهار کرد: این دستگاهها حساسیت بالایی دارند، اما تنهایی مورد نظر نیستند؛ به طوریکه اگر چند دستگاه لرزههای کوچک را ثبت کنند، بر اساس الگوریتمهای خاص یک خروجی محاسبه میشود که بر اساس آن تصمیمات مختلف گرفته میشود.
درخشان ادامه داد: به عنوان مثال اگر در استان تهران زلزله بیاید، علاوه بر دستگاههای موجود در تهران، اطلاعات دستگاههای سایر استانهای همجوار نیز بررسی شده و پس از بررسی تمام اطلاعات، میزان زلزله و عمق آن سنجیده میشود.
رییس مرکز کنترل و هماهنگی عملیات سازمان امداد و نجات گفت: سایتهای بین المللی در ایران هیچ دستگاهی ندارند و نزدیک ترین دستگاه هایشان به کشور ما در روسیه و پاکستان قرار دارند، اما از زمین لرزهها مطلع میشوند، زیرا از اطلاعات مجموع دستگاهها استفاده میکنند.
وی در پاسخ به اینکه در کدام استانها دستگاه ثبت لرزه کم است، افزود: در استانهای سیستان وبلوچستان، هرمزگان و خراسان جنوبی تعداد دستگاههای لرزه نگار کمتر از سایر نقاط است.