امیرعبداللهیان: افرادی که امروز برای تجزیه کشورهای دیگر در تلاش هستند، روزی دامن خودشان را هم خواهد گرفت
-نشست سالیانه رژیم صهیونیستی پژوهشی بعدازظهر امروز (دوشنبه) در دبیرخانه دائمی کنفرانس بین المللی انتفاضه فلسطین برگزار شد.
در ابتدای این نشست ابراهیم متقی کارشناس روابط بینالملل به سخنرانی پرداخت.
متقی در خصوص شکل گیری فرآیند معامله قرن و سیاست عادی سازی روابط برخی کشورهای عربی با رژیم صهیونیستی اظهارداشت: جهان عرب به لحاظ هستی شناسی هیچگونه پیوند و همبستگی با رژیم صهیونیستی ندارند. مبانی اندیشه و هویت جهان عرب به گونهای است که آن رژیم را نماد اشغالگری، کاربرد قدرت و توسعه نفوذ بر اساس سیاست قدرت میدانند.
وی با بیان اینکه در اندیشه جهان عرب رژیم صهیونیستی هیچگونه مشروعیتی ندارد، گفت: کشورهایی که در فضای سازش با رژیم صهیونیستی قرار گرفتند هم نتوانستند مشکلات اقتصادی و امنیت منطقهای را حل کنند.
متقی افزود: در فضای موجود و عادی سازی روابط کسورهای عرب با رژیم صهیونیستی، آمریکا صرفا یک نقش میانجیگر نداشته است. امروز در روند شکل گیری این فضا مبتنی بر اندیشه موازنه گرایی در سیاست منطقهای نیست. کشورهایی که در فضای احساس تهدید قرار دارند، عمدتا این کشورها روابطشان با عربستان روابط ویژهای است.
این کارشناس مسائل بینالملل تصریح کرد: توجیه این کشورها این است که ایران را تهدید امنیت ملی خود تلقی میکنند.
وی ادامه داد: ایران بازیگر حل مساله است یا خودْ مساله ساز است؟ پاسخ به این سوال این است که شما چه موقعیتی دارید در منطقه و عرصه بینالمللی دارید؟ آیا از شهرک سازیهای رژیم صهیونیستی توانستهاید جلوگیری کنید؟ آیا دولت فلسطینی توانسته موقعیت خودش را تثبیت کند؟ واقعیت این است که هیچ یک از مورد حاصل نشده است.
متقی گفت: مساله اصلی که امروز وجود دارد و ایران هم بخشی از آن است، مساله مقاومت است. ایران بخشی از فضای مقاومت است، به همانگونه که در فلسطین و لبنان وجود دارد در ایران هم وجود دارد.
این استاد دانشگاه بیان کرد: بحث اصلی این است که اگر مقاومت نه، جایگزینش چیست؟ آیا سیاست مبتنی بر اندیشه سازش توانسته اندیشه مطلوبی را برای جهان عرب و جهان اسلام فراهم کند یا خیر؟
وی افزود: ایران راهش را انتخاب کرده است و این مسیر فراز و نشیب دارد. رویکرد سیاست خارجی کلان منطقهای ایران در ارتباط با مساله فلسطین و رژیم صهیونیستی مبتنی بر مقاومت است.
متقی تصریح کرد: سیاست سازش هیچ نتیجهای را نه برای ایران، نه برای جهان عرب و نه برای فلسطینیان نداشته است.
این کارشناس مسائل بینالملل گفت: سوالی که اینجا مطرح میشود این است که نقش ایران برای منطقه چیست؟ آیا ایران با دشمنان جهان عرب و جان اسلام و فلسطین ائتلاف داشته است؟ آیا الگوی رفتاری ایران علیه این بازیگران، تهاجمی بوده است؟ برخی از این بازیگران ذرهای هستند همچون بحرین.
وی ادامه داد: نکتهای که هست این است که تفسیر مقابله جویانهای را کشورهای محافظه کار عرب دارند که عمدتا در جهت مقابله با ایران است. شورای همکاری خلیج فارس را تشکیل میدهند یا در ابتکار ناتو استانبول شرکت میکنند برای مقابله با ایران.
متقی با بیان اینکه امروز عربستان در حال فاصله گرفتن از ناتو است، گفت: بحثهای شهرهای پاییزی سعودی و شهرهای فوق مدرن آنها حاصل از تخیل پولهای سر ریز شده برای سعودی است.
این کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: تمام بازیگرانی که تا کنون کارکرد خودشان را از دست دادند در طول تاریخ، رویکردشان سازش بود. منطق بازی سیاست در حوزه روابط خارجی این را میگوید که در فضای تصمیمی قرار داشته باش که برای خودت اتخاذ کردی.
وی بیان کرد: معامله قرن چه ترامپ رای بیاورد یا نیاورد یک طرح شکست خورده است.
متقی در پایان خاطرنشان کرد: دولت فلسطینی برای بقای خودش ناچار خواهد بود با بسیاری از سیاستهای ترامپ و نتانیاهو مخالفت کند. اگرچه در فضای موجود سیاستهای ترامپ برای کسب آرای یهودیها معطوف به این بود که اولا معامله قرن رونمایی شود و دوم اینکه روند سازش نو در بررسی قرار گیرد، با این وجود معلوم نیست که یهودیها پاسخ مثبتی به ترامپ خواهند داد یا نه چرا که عمدتا یهودیها پایگاه رای دموکراتها در آمریکا هستند.
حسین امیرعبداللهیان دستیار ویژه رییس مجلس شورای اسلامی در امور بینالملل به ایراد سخنرانی پرداخت و در خصوص عادی سازی روابط برخی کشورهای عرب منطقه با رژیم صهیونیستی، اظهار داشت: در طرح معامله قرن فارغ از ناکارآمدیهای فراوانی که برای طرحهای آمریکایی وجود داشته و دارد یک طرح راهبردی در قالب تجزیه کشورهای منطقه به نفع رژیم صهیونیستی است که کماکان دنبال میشود.
وی گفت: از مدتها قبل این موضوع شروع شده و ما امروز شاهد تلاش محور آمریکایی صهیونیستی برای تجزیه سوریه، عراق و یمن هستیم. متاسفانه تجزیه سودان را شاهد بودیم و این طرح در ذیل نگاه راهبرادی طراحان معامله قرن دنبال می شود و تلاش های بسیاری هم در این خصوص صورت می گیرد.
امیرعبداللهیان افزود: کسانی که امروز برای تجزیه کشورهای دیگر تلاش میکنند روزی دامن خودشان را هم خواهد گرفت.
دستیار ویژه رییس مجلس در امور بین الملل تصریح کرد: فراموش نمیکنم که به آقای عادل الجییر گفتم تلاش های شما در یمن و نقش آفرینیتان با اجازه آمریکاییها و انگلیسیها تصور نکنید منجر به چند تکه شدن یمن خواهد شد؛ بلکه آنها به سراغ شما هم خواهند آمد. بدانید جمهوری اسلامی ایران با همان قدرتی که از سوریه، یمن و عراق حمایت میکند و با طرح های تجزیه طلبانه منطقه و گروههای تروریستی مقابله می کند، علی رغم دو دیدگاه سیاسی میان تهران و ریاض، آن روز شما میتوانید روی ایران حساب کنید که ما اجازه ندهیم کشوری اسلامی تجزیه شود.
وی ادامه داد: در بیروت ما شاهد یک اتفاق خوب مبنی بر نشست دبیران کل مقاومت و فلسطینی بودیم. بخشی از نشست و جلسات آن در تصویر و اخبار آمد و برخی دیگر از آن ها در قاب تصویر نیامد. اما دبیران کل مقاومت فلسطینی در سطح سیاسی این پیام را به جهان دادند که در مقابله با تحرکات آمریکایی صهیونیستی و متحدان مطنقه ای رویکردی جدید خواهند داشت.
امیرعبداللهیان گفت: در آیندهای نزدیک در نتیجه توافقات مهم و سری جلسات بیروت که به تصویر کشیده نشد، شاهد تغییر معادله در منطقه به ضرر آمریکا، رژیم صهیونیستی و برخی کشورهای میکروسکپی عربی که برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی تلاش میکنند، به نفع جبهه مقاومت خواهیم بود.
این دیپلمات ارشد کشورمان در پایان خاطرنشان کرد: معادله جدیدی در منطقه شکل خواهد گرفت که به نفع امنیت در منطقه است و قطعا به ضرر رژیم صهیونیستی، آمریکا و متحدان منطقهای آنها خواهد بود.