والدین و دانشآموزان عدم رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس را به «سجام» گزارش دهند
- محسن خیرمند، سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مرکزی اظهار کرد: سامانه جامع اطلاع رسانی مردمی «سجام» به نشانی الکترونیکی www.sajam.scpd.ir با رویکرد پیشگیری راه اندازی و فعالیت میکند.
وی ادامه داد: یکی اهداف ایجاد این سامانه این است که مردم اخبار و جرایمی که حوزه بندی شده را به دادگستری اعلام کنند تا قبل از آنکه پروندهای تشکیل شود موضوع به دستگاه مربوطه باتوجه به حوزه مشخص شده اعلام گردد و در نهایت جلوی تخلفات گرفته شود. اما مهمترین هدف از تشکیل این سامانه افزایش قدرت مطالبه گری، مسئولیت پذیری اجتماعی و افزایش سرانه اعتماد سازی در بین مردم جامعه است و مردم باید بدانند میتوانند به راحتی و بدون نگرانی گزارشات خود را منعکس کنند تا در سطح عالیترین مقام اجرایی این گزارش پیگیری شود.
خیرمند گفت: کاهش مراجعات مردمی، ایجاد قدرت مسئولیت پذیری و مسئولیت سازی در سطح جامعه از اهداف عالی معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم است البته این فقط وظیفه قوه قضائیه و معاونت اجتماعی نیست بلکه و ظیفه تمامی دستگاهها است، اما باتوجه به اینکه طبق فرمایشات مقام معظم رهبری (مدظله العالی) مردمی کردن یکی از مهمترین تولیتهای دستگاه قضا است و از زمان به روی کار آمدن آیت الله رئیسی، رئیس قوه قضائیه این موضوع مورد توجه بیشتری قرار گرفته است به همین دلیل به عنوان معاونت اجتماعی در این موضوع دغدغه مندتر از گذشته عمل میکنیم.
وی با تاکید براینکه بیش از پنج سال است که سامانه سجام در استان مرکزی راه اندازی شده است، عنوان کرد: آنچه ما در خصوص این سامانه توقع داریم اتفاق نیفتاده است. این عدم موفقیت صرفا به خاطر عدم آشنایی مردم با این سامانه نیست بلکه علت آن به پایین بودن شاخصهای سرمایه اجتماعی استان، برمی گردد چرا که هرچه میزان شاخص اجتماعی در بین مردم بالاتر باشد به همان میزان مسئولیت پذیری مردم و اعتماد به مسئولین بیشتر است و مردم دغدغه مندتر خواهد و به راحتی اخبار و گزارشات خود را اعلام میکنند وپس برای اینکه بتوانیم مردم را مجاب کنیم دراین سامانه فعالیت داشته باشند باید بر روی سرمایه اجتماعی افراد جامعه بیشتر کار کنیم.
خیرمند یادآورشد: مردم ما در بحث اطلاعات حقوقی و دانش قضائی ضعیف هستند و این باعث میشود از گستره جمعی و کلی استان نتوانیم نتیجه حقوقی و قضایی درستی بگیریم الزاما وقتی شخصی بابت موضوعی به دادگستری مراجعه میکند نسبت به یک سری فاکتورها حساسیتش بیشتر میشود و باتوجه به تجربهای که برای افراد ایجاد شده دغدغه فرد نسبت به سایر افراد بیشتر است.
وی با بیان اینکه هنوز بسترهای لازم برای نه تنها این سامانه بلکه برای سامانههای دولت الکترونیک هم به خوبی فراهم نشده است، گفت: مردم در استان مرکزی با سیستمهای اینترنتی و موبایلی هنوز هم خیلی آشنا نشده اند که یکی از دلایل آن عدم پوشش کافی شبکه موبایلی در استان است حتی در سطح شهر اراک هم اینترنت در بعضی از نقاط ضعیف است ما در استان هنوز روستاهایی را داریم که اصلا اینترنت ندارند حتی شبکههای مخابراتی در آنها مشکل دارد و سیگنالهای تلویزیونی را ضعیف دریافت میکنند.
سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مرکزی گفت: شیوه سنتی طومار نویسی هنوز هم در اراک استفاده میشود و متاسفانه جامعه دغدغهمند ما دیگر جامعه جوان ما نیست و نمیتوانیم به جامعهای که از زمان آموزش پذیری اش گذشته است به راحتی آموزش در خصوص نحوه استفاده از اینترنت و اپلیکیشنهای موبایل بدهیم؛ لذا یکی از مباحث مهمی که باید مورد توجه قرار بگیرد ایجاد مسئولیت پذیری افراد است همچنین معاونت اجتماعی دادگستری به دنبال آن است تا سامان پیامکی را جهت ارسال گزارشهای مردمی راه اندازی کند.
وی در ادامه اظهار داشت: سامانه سجام زیرمجموعه معاونت اجتماعی و پیشگری از وقوع جرم است و هویت خبردهنده جایی فاش نمیشود. حتی خود ما هم به آن دسترسی نداریم برای این معاونت هویت خبردهنده اهمیتی ندارد و چیزی که مهم است اهمیت موضوعی است که گزارش شده صحت و سقم موضوع است روند گزارش دهی در این سامانه به دو صورت است یک مورد شخص به عنوان دیده بان در این سامانه ثبت نام میکند یا اینکه شخص بدون ثبت نام وارد سامانه میشود و خبر خود را ثبت میکند و در این صورت هیچ دسترسی به هویت شخص وجود ندارد. پس از ثبت، خبر جهت بررسی صحت و سقم موضوع به اداره مربوطه گزارش میشود و پیگیریهای لازم صورت میگیرد.
خیرمند گفت: معاونت اجتماعی به دنبال اخذ اخبار و اطلاعات صحیح است، اما تنها هدف این معاونت فقط اخذ گزارش صحیح نیست، بلکه همین که بتوانیم قدرت مطالبه گری و مسئولیت پذیری را افزایش دهیم این خودش بار مثبت است البته اگر میزان گزارشها کذب بالا رفت باید این موضوع را ریشه یابی شود.
وی گفت: بیشترین حجم گزارشهایی که تاکنون در این سامانه گزارش داده شده مربوط به تخلف در حوزه کرونا میباشد بیش از ۲۰۰ گزارش در این خصوص در بازه زمانی فروردین ماه امسال در این سامانه به ثبت رسیده است. البته همه آسیبها و نابه هنجارهایی که در جامعه رخ میدهد و میتواند مشکل آتی ایجاد کند را میتوان در این سامانه گزارش داد جامعیت موضوعات بسیار گسترده است.
سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مرکزی اظهار داشت: یکی از موضوعات مهمی که هم اکنون با اهمیت است موضوعات مربوط به رعایت پروتکلهای بهداشتی در مدارس است باتوجه به اینکه آموزشها کاملا مجازی نیست دانش آموزان آینده سازان جامعه ما هستند و سلامت آنها بسیار حائز اهمیت است باتوجه به اینکه برخی مدارس شهر ساختار قدیمی دارند مساحت کلاس تعداد دانش آموزان و سرویسهای بهداشتی میتواند ایجاد دغدغه کند.
خیرمند با عنوان اینکه: برای سامانه سجام شرط سن تعریف نشده و والدین و حتی خود دانش آموزان هم میتوانند در این سامانه گزارش خود را ثبت کنند. گفت:در بحث کرونا آیتمهایی که برای مدارس در نظر گرفته شده بحث ماسک، تب سنج، تعداد افراد شرکت کننده در یک کلاس است و اینکه مدرسه باید از پذیرش دانش آموزانی که علایم کرونا دارند جلوگیری کند.
وی در ادامه اظهار داشت:اگر در خصوص عدم رعایت پروتکل بهداشتی در بحث مقابله با کرونا در مدارس گزارشی به سامانه سجام ارسال گردد، گزارش جهت رسیدگی و برطرف کردن آن به مدیرکل آموزش و پرورش انتقال داده میشود و اگر مشکل حل نشود موضوع در ستاد کرونا استان مطرح شده وهمچنین تعقیب قضائی نیز میتواند اتفاق بیفتد خط قرمز دستگاه قضا سلامت مردم است و در این خصوص با هیچ چیزی و هیچ کس مدارا نمیکنیم.
خیرمند تاکید کرد: یکی از موضوعات مهمی که این معاونت بر روی آن کار میکند ایمنی مدارس و مهدهای کودک هست مردم میتوانند چنانچه در این خصوص نیز تخلفی رخ بدهد مردم میتوانند این موضوع را در سامانه سجام گزارش دهند دستگاه قضا به عنوان متولی عامه و متولی سلامت جامعه مکلف به رسیدگی به این نوع گزارشها است. همچنین یکی دیگر از موضوعاتی که مردم میتوانند در خصوص آن گزارش دهند بحث خشونت و تنبه کودک در مدارس است. استان مرکزی یکی از استانهای کشور است که شاخص خشونت در آن بالا است و هرنوع بدرفتاری، توهین یا تنبیه بدنی در مدارس میتواند منجر به ایجاد فرهنگ خشونت در جامعه شود.
سرپرست معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان مرکزی در پایان اظهار داشت: معاونت اجتماعی دادگستری به دنبال مردمی کردن این سامانه است و والدین نیز جز مردم هستند بازرسیهایی در مدارس اتفاق میافتد، اما ممکن است وقتی بازرسین حضور نداشته نباشند پروتکلها رعایت نشود، اما چون دغدغه مندی که والدین دارند زیاد است. میتوانند این معاونت را در بحث کرونا در سامانه سجام یاری کنند و همکاری داشته باشند.