در ششمین روز جنگ تحمیلی چه گذشت؟

10:45 - 05 مهر 1399
کد خبر: ۶۵۹۳۷۳
پنجم مهرماه سال ۱۳۵۹، ششمین روز از جنگ تحمیلی، اهواز در محاصره قرار گرفته بود، اما در این میان مردم خرمشهر همچنان با سلاح و امکانات کم مقابل دشمن ایستاده بودند.

- فارس نوشت: ۵ مهر ۵۹ سازمان ملل مشغول بحث و اظهار نظر درباره جنگ و آتش‌بس بود و در همان حال، ارتش بعثی عراق در خاک ایران به هر سو که می‌توانست، آتش می‌گشود.

دشمن در شهرها، اما به مشکل خورده بود. در خرمشهر گروهی از تانک‌ها و سربازان که قصد ورود به شهر را داشتند با مقاومت مردمی مواجه شدند و عقب‌نشینی آنان سه کامیون پر از مهمات برای ایرانی‌ها غنیمت گذاشت و چه غنیمت باارزشی! مدافعان شهر در خرمشهر فقط مردم بومی نبودند؛ دلاورانی هم بودند از پادگان دژ خرمشهر و تکاوران نیروی دریایی بوشهر و گروه‌هایی از پاسداران سپاه. بهترین سلاح‌هایی هم که داشتند موشک ضدتانک تاو بود و خمپاره ۱۲۰ و آر‌پی‌جی و همه این‌ها محدود بود. مقاومت خرمشهری‌ها و آبرویی که از ارتش صدام برده بودند در رسانه‌های دنیا خیلی بازتاب داشت و هر روز خبر حماسه ایرانی مخابره می‌شد. یک نمونه اینکه روزنامه رویترز در ششمین روز جنگ درباره خرمشهر نوشت: «گزارش‌های امروز نشان می‌دهد که نیرو‌های مجهز به تانک و توپخانه عراق برای تصرف خرمشهر حمله شدیدی آغاز کردند که با مقاومت سخت نیرو‌های ایرانی مواجه شد.»

در ششمین روز جنگ تحمیلی چه گذشت؟

تکاوران ارتش ایران در نبرد خرمشهر

عشایر غرب ایران چه کردند؟

در گیلانغرب، امکانات نظامی برای مقابله با یورش تانک‌ها کمیاب‌تر بود و نیروی‌های نظامی هم کم بودند. به جایش عشایر بودند و تفنگ‌های برنو و ام یک. تانک‌ها و خودرو‌های جنگی عراق تا پیش از رسیدن به گیلانغرب می‌تاختند، ولی وقتی به این شهر می‌رسیدند از نفس می‌افتادند.

عشایر، روز‌ها می‌جنگیدند و شب‌ها هم؛ شبیخون می‌زدند به لشکر بعثی و دمار از روزگارشان درآوردند. صدام هم که به هر شهری در ایران طمع می‌کرد به در بسته می‌خورد در مقابل این اقدام عشایر شروع کرد به بمباران روستا‌های غرب ایران و از همه بیش‌تر روستا‌های کرمانشاه و به‌خصوص گیلانغرب. جنگ صدام با انقلاب اسلامی ایران شده بود جنگ صدام با مدافعان انقلاب، با مردم ایران.

در ششمین روز جنگ تحمیلی چه گذشت؟

عکسی از عشایر غرب ایران به همراه برنو‌هایی که جلوی ارتش بعثی را گرفت

آن روز میگ‌های عراقی علاوه بر روستا‌های کرمانشاه به آبادان و اهواز و همدان و مریوان و سنندج هم حمله کردند. در مقابل نیروی هوایی ایران نیز به پل‌ها و مراکز مخابراتی و تاسیسات نفتی و نظامی عراق حمله کرد و کار مهم‌تر اینکه تعدادی از یگان‌های زرهی ارتش بعثی در داخل خاک عراق را بمباران کردند. نتیجه آنکه حداقل ۴۰ تانک عراقی نابود شد.

در ششمین روز جنگ تحمیلی چه گذشت؟

از روز‌های ابتدایی جنگ، بسیاری از کشور‌ها در سازمان ملل حمایتشان از صدام را لو دادند

ایران و مساله نفت

از همان نخستین روز‌های شرع جنگ، فعالیت ضدانقلاب مسلح در شهر‌های غربی بر وخامت اوضاع امنیت ایران افزوده بود. در ششمین روز جنگ خبر رسید که «افراد مسلح غیرقانونی در شهر مهاباد سنگربندی کرده‌اند» و البته نیرو‌های مسلح ایران نیز در ارتفاعات و نقاط حساس مستقر شده بودند.

آن روز موضوع انتقال نفت از تنگه هرمز بحث روز سیاستمداران از بغداد تا آمریکا شده بود. صدام تهدید کرده بود که اگر ایران مسیر انتقال نفت را ببندد در خلیج فارس جنگ سنگینی علیه ایران راه می‌اندازد و آمریکا هم اعلام کرده بود مسیر باید باز بماند. همه از قدرت ایران برای بستن تنگه هرمز آگاه بودند و تازه یادشان افتاده بود با چه کشور مهمی در سیاست و اقتصاد جهان درافتاده‌اند.

تا آن روز بسیاری از کشور‌های اروپایی نیز با وجود ژست‌های اولیه مبنی بر بی‌طرفی، حمایت خود از صدام را لو داده بودند. از همه بدتر کشور‌های حاشیه خلیج فارس بودند که به سرعت آشکار می‌شد با تمام توان از صدام حمایت اقتصادی و نظامی می‌کنند. در میدان رزم نیز سربازانی از کشور‌های دیگر در ارتش بعثی شناسایی و حتی اسیر شده بودند.

در ششمین روز جنگ تحمیلی چه گذشت؟

در شهر‌های جنگزده ایران، زندگی با مقاومت و دفاع از شهر پیوند خورده بود

میهنِ از جان عزیزتر ما

در ششمین روز جنگ تحمیلی در برابر اعلام آمادگی اقوام و علمای مذاهب مختلف ایران برای مقاومت در برابر ارتش بعثی، امام (ره) سخنرانی فرمودند و در میان بیاناتشان به دلاوری عشایر نیز اشاره کردند: «این وحدت و انسجامى که امروز بین ملت دلیر و ارتش و سپاه شجاع دیده می‌شود، در تاریخ ایران و جهان بى‏‌سابقه است... جنگ، جنگ است و عزت و شرف میهن و دین ما در گرو همین مبارزات است و میهن از جان عزیزتر ما امروز منتظر است تا یکایک فرزندان خود را براى نبرد با باطل مهیا سازد... امروز، روزى است که بر تمام ملت واجب است با سربازان و پاسداران اسلام و ایران همکارى لازم و نزدیک داشته باشند. امروز، روزى است که‏ عشایر عزیز و غیور ما از مرزهاى کشورشان باید دفاع نمایند. امروز، روزى است که ملت ما باید دست در دست سپاه و ارتش نجیب و دلیر گذاشته و به دشمنان بفهمانند که بر فرض محال اگر وارد شهرى شدند، تازه با مردمى مسلح و جنگجو مواجه خواهند شد که از وجب به وجب شهرشان دفاع می‌نمایند... امروز، روز اتحاد و یگانگى است و این هم از الطاف بزرگ و تأییدات الهى است که درست برخلاف تصور و خواست فتنه‏‌انگیزان و جنگ‏‌افروزان، همه توطئه‏‌ها و جنگ‌ها، به اتحاد و یکپارچگى ملت بیدار و زنده ما در برابر قدرت‌ها می‌انجامد.»

 



ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *