سرخابیها از فوتبال ایران آبروداری کردند
- روزنامه اعتماد نوشت: در پایان دور گروهی و بعد از ۶ هفته رقابت که ۴ هفته پایانی آن به صورت متمرکز در قطر برگزار شد ۲ تیم استقلال و پرسپولیس توانستند جواز حضور در دور حذفی را در روز آخر به دست آورند و سپاهان با یک پیروزی آبرومندانه از جام کنار رفت. هر چند شهرخودرو در اولین تجربه آسیایی به هیچ عنوان انتظارات را برآورده نکرد و بدون امتیاز و بدون گل زده بدترین نتیجه تیمهای ایرانی یا شاید تمامی ادوار مسابقات لیگ قهرمانان آسیا را رقم زد.
الچارجه!
بهترین عملکرد بین تیمهای ایرانی را پرسپولیس با یحیی گلمحمدی به ثبت رساند. سرخها تا پیش از هفته پایانی با ۷ امتیاز در رده سوم گروه C بودند و برای رسیدن به دور حذفی باید در بازی آخر الشارجه امارات را شکست میدادند.
تیمی که در ۲ بازی قبلی خود ۱۰ گل وارد دروازه ۲ تیم الدوحیل و التعاون کرده بود؛ ۴ تا برای نماینده قطر و ۶ تا برای نماینده عربستان. البته در اینکه پرسپولیس قبل از بازی هفته پایانی محکوم به برد معرفی شد، ردپای AFC و تصمیمات عجیبش نیز دیده میشد که در ادامه مفصل به آن خواهیم پرداخت. نگرانی اصلی هواداران پرسپولیس پیش از شروع بازی این بود که تیمشان سخت گل میزند و خریدهای جدید تیم هنوز خودی نشان ندادهاند.
پرسپولیس در برابر التعاون ۲ برد خفیف یک بر صفر به دست آورده بود و مقابل الدوحیل یک بر صفر شکست خورده بود. در سمت مقابل خط حمله حریف به عنوان گرانترین تیم امارات با ۳ ستاره خارجی خود یعنی ویلیتون، کایو و کورنادو جزو بهترین خطوط حمله رقابتها به حساب میآمد.
یحیی در بازی مرگ و زندگی با همان ترکیب ابتدایی خود در لیگ قهرمانان آسیا به میدان رفت یعنی بازی با تک مهاجم تخصصی و ۲ هافبک دفاعی. با این حال آنالیز عالی کادرفنی سرخها از وضعیت الشارجه از همان دقیقه یک بازی مشهود بود.
پرسپولیس بازی را توفانی آغاز کرد و هنوز ۳ دقیقه از بازی نگذشته بود که شجاع خلیلزاده آمادهترین مدافع حال حاضر فوتبال ایران موفق شد روی کار خوب احسان پهلوان با ضربه سر دروازه حریف را باز کند. شجاع در مقابل التعاون در بازی هفته سوم نیز تکگل ۳ امتیازی تیمش را به ثمر رسانده بود. گل شجاع سریعترین گل این دوره از رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا لقب گرفت.
در ادامه پرسپولیس موقعیتهای گل فراوانی روی دروازه حریف ایجاد کرد، اما موفق به گلزنی نشد. در سمت مقابل هم حامد لک یک موقعیت تک به گل را از ویلیتون، مهاجمی که در بازی با التعاون هتتریک کرده بود، گرفت. در۵ دقیقه پایانی نیمه نخست سرخها دو بار دیگر دروازه حریف اماراتی را گشودند. ابتدا روی ارسال کرنر بشار رسن، عیسی آلکثیر با ضربه سر گل دوم را به ثمر رساند.
این نخستین گل مهاجم جدید پرسپولیس بود که در سومین بازی او ثبت شد. آلکثیر در بازی مقابل التعاون هم یک ضربه پنالتی به دست آورده بود. ۴ دقیقه بعد کار تیمی سرخها در محوطه جریمه الشارجه با سانتر خوب باز هم احسان پهلوان همراه شد و ضربه سر وحید امیری حریف را ۳ تایی کرد تا تقریبا خیال یحیی گلمحمدی و هواداران از صعود تیمشان راحت شود.
در نیمه دوم پرسپولیس بیشتر به حفظ توپ و میدانداری پرداخت و در ۱۰ دقیقه آخر بازی یحیی تعویضهای زیادی را در دستور کار تیمش قرار داد. ۲ تا از این تعویضها آمدن آرمان رمضانی و مهدی عبدی جوان به بازی بود. در دقیقه ۹۱ همین ۲ بازیکن موفق شدند، گل چهارم را هم با همکاری یکدیگر به ثمر برسانند. روی ارسال کرنر، رمضانی توپ را با سر برای عبدی مهیا کرد و مهاجم آیندهدار پرسپولیس تیر خلاص را به حریف زد.
اینکه ۳ گل پرسپولیس با ضربه سر به ثمر رسید و پاس گل چهارم هم با ضربه سر داده شد، نشان میدهد کادرفنی سرخها چه تحلیل دقیقی روی خط دفاع حریف داشتند. از نکات مثبت بازی میتوان به درخشش همه خریدهای جدید پرسپولیس اشاره کرد. سومین کلین شیت حامد لک، گلزنی آلکثیر، ۲ پاس گل احسان پهلوان و پاس گل آرمان رمضانی در کنار نمایش خوب سرلک و آقایی پرسپولیسیها را به این بازیکنان تازهوارد امیدوار کرد.
پرسپولیس در پایان با برد پرگل و جالب توجه ۴ بر صفر ۱۰ امتیازی شد و باتوجه به شکست دور از انتظار الدوحیل مقابل التعاون صدرنشین گروه لقب گرفت و همراه با التعاون راهی دور بعد شد. نکته جالب توجه اینکه قبل از شروع دیدارهای هفته ششم هر ۴ تیم گروه شانس صعود داشتند و درنهایت این تیمهای سوم و چهارم گروه در پایان هفته پنجم بودند که به دور بعد رسیدند.
در گروه D مسابقات نیز سپاهان که پیش از این حذفش مسجل شده بود مقابل السد قطر که ژاوی هرناندز را روی نیمکت دارد با نیتجه ۲ بر یک به پیروزی دست پیدا کرد تا وداعی آبرومندانه با لیگ قهرمانان آسیا داشته باشد. البته برد سپاهان برای پرسپولیس هم مهم شد، چون شکست السد این تیم را به عنوان تیم دوم راهی دور بعد و حریف پرسپولیس در یک هشتم نهایی کرد. برای زردپوشان اصفهان رضا میرزایی و سجاد شهباززاده موفق به گلزنی شدند. این نخستین پیروزی نویدکیا در قامت سرمربیگری سپاهان بود.
شانس بالای نمایندگان ایران
با صعود سرخابیهای پایتخت به دور حذفی لیگ قهرمانان آسیا باز هم ثابت شد این دو قدرت سنتی شناسنامه فوتبال ایران به حساب میآیند و هرقدر هم که دچار مشکلات داخلی باشند، اما به واسطه تجربه و اتمسفر حاکم بر تیمهایشان میتوانند در بزنگاه گلیم خودشان را از آب بیرون بکشند.
صعود ۲ تیم در شرایطی رقم خورد که این فصل یکی از بدترین فصول لیگ قهرمانان آسیا برای فوتبال ایران بود و در پایان هفته پنجم ما حتی یک نماینده هم در دور بعد نداشتیم ولی در حالی که هر دو تیم باید بازی آخر خودشان را میبرند این اتفاق با پیروزیهای پرگل و قاطع مقابل رقبا به دست آمد تا هیچ حرف و حدیثی هم باقی نماند و فوتبال کشورمان صاحب ۲ نماینده در دور بعد شود. حال این دو تیم باید به ادامه مسابقات فکر کنند. به رقابتهای تکحذفی که بسیار خطرناک است و البته فرصتساز.
در مورد آبیها نمیتوان با قطعیت گفت که رویارویی این تیم با الهلال کرونا زده بهتر بود یا بازی فعلی با پاختاکور. استقلال در سالهای گذشته بردهای خوبی مقابل الهلال به دست آورده و ترسی از این تیم پرقدرت ندارد. پاختاکور هم تیم متوسطی است که از گروهی نسبتا راحت صعود کرده است. استقلال اگر با همان ذهنیتی که مقابل الاهلی وارد زمین شد مقابل تیم ازبکستانی به میدان برود بدون شک میتواند خودش را به جمع ۸ تیم پایانی برساند.
وضعیت برای سرخها هم به همین شکل است. السد با تیم دومش مقابل سپاهان شکست خورد. در روزی که اکثر ستارههای این تیم نظیر بغداد و سانتی کازورلا در ترکیب تیم نبودند. هرچند بودن این ستارهها نیز دلیل نمیشود که السد را تیمی ترسناک بدانیم. آنها در گروه خود و طی ۶ بازی تنها ۲ پیروزی کسب کردند که یکی مقابل سپاهان قبل از شیوع کرونا بود و دیگری مقابل العین بحرانزده. این مساله از یک طرف و آشنایی کامل سرخها با السد از سمت دیگر میتواند شرایط خوبی برای یحیی گلمحمدی فراهم کند تا با یک بازی هوشمندانه بتواند به همراه شاگردانش به دور یکچهارم نهایی مسابقات برسد.
پاداش غمانگیز
پرسپولیس و استقلال که هر دو با مشکلات مالی وحشتناکی روبهرو هستند بعد از برد در هفته پایانی و صعود به دور بعد جدا از پاداشهایی که تاکنون به دست آورده بودند، مبلغ ۱۵۰ هزار دلار پاداش دریافت کردند. ۵۰ هزار تا به خاطر برد و ۱۰۰ هزار تا به خاطر صعود. این رقم با نرخ ارز فعلی میشود، رقمی بالغ بر ۴ تا ۴.۵ میلیارد تومان. این رقم از یک طرف بسیار خوشحالکننده است و از سمتی دیگر بسیار غمانگیز.
اینکه در شرایط بد اقصادی تیمهای پایتخت چند میلیارد تومان به حسابشان واریز شود، آن هم به صورت دلاری، کمک بزرگی به حساب میآید که میتواند بخشی از دردسرهای دو باشگاه را حل کند. اما از سمت دیگر اینکه چنین پاداش خفیفی که شاید برای سایر تیمهای حاضر در مسابقات رقمی معمولی به حساب بیاید برای فوتبال ایران اینقدر بزرگ است، نشان از مشکلات ریشهدار در کشورمان است.
در واقع پشت عدد بزرگ چند میلیارد تومان به عنوان پاداش، کاهش وحشتناک ارزش پول ملی کشورمان مخفی شده است. شاید بخش اعظمی از جامعه ایران و حتی خود بازیکنان و مدیران سرخابیها ترجیح میدادند، رقم پاداش AFC یک جایزه معمولی به حساب میآمد ولی در سمت مقابل خیلی از مشکلات دیگر وجود نمیداشت.
به هر حال امروز ۲ تیم استقلال و پرسپولیس به خوبی میدانند که یک برد در رقابتهای لیگ قهرمانان آسیا و صعودشان به دور بعد چقدر میتواند برای آنها درآمدزا باشد. در حدی که رقم قرارداد یک بازیکن لیگ برتری با یک برد در لیگ قهرمانان آسیا برابری میکند.