زعفران، خرما و موز جایگزین های کشت خشخاش در افغانستان
وزارت کشاورزی افغانستان با انتشار گزارشی دراین زمینه اعلام کرد: پس از تحقیقات در این وزارت خانه روند ایجاد یک نخلستان جدید خرما با مساحت بیش از ۲۰۰ هکتار زمین در استان جنوبی هلمند با تقاضای مردم آغاز شده است و مردم این استان نیز تشویق شده اند که زمینها را برای ایجاد باغ خرما اختصاص دهند.
«زلمی الکور» رییس کشاورزی استان هلمند افغانستان در این زمینه به رسانه های این کشور گفت: تحقیقات آنان نشان می دهد که هر کشاورز می تواند از زمینی به مساحت یک هکتار بیش از ۵۰۰ هزار افغانی از کاشت محصولات متنوع به دست آورد و این موضوع این امیدواری را بوجود آورده که خرما نیز بتواند جایگزین خشخاش باشد.
دولت افغانستان پیش از این نیز تلاش کرده بود با ترویج و توسعه کشت زعفران کشت و تولید خشخاش را کاهش دهد که به طور کامل موفق به این کار نشد اما توانست کشت زعفران را در ۳۴ استان افغانستان گسترش داده و تولید آن را به بیش از ۲۰ تن برساند.
دولت افغانستان پس از سال ۲۰۰۱ میلادی اقدام به کشت انبوه زعفران کرد و در سال ۱۳۹۸ کشاورزان این کشور پس از ۱۹ سال موفق به برداشت بیش از ۲۰ تن زعفران شدند.
گزارش وزارت کشاورزی افغانستان دراین زمینه حاکی است: در سال ۲۰۰۴ میلادی ۱۶ هکتار زمین در این کشور تحت کشت زعفران قرار داشت که مجموع محصول زعفران آن صرفا ۶۰ کیلوگرم بود که این رقم در سال گذشته به بیش از ۲۰ تن افزایش یافته است.
براساس این گزارش، این کشور پس از بدست آوردن موفقیت در راستای کشت و تولید زعفران با کیفیت، کشاورزان را تشویق به کشت و توسعه محصولات باغی از جمله میوههای مختلف کرده است که در گذشته در این کشور رایج نبود و حتی کسی به ایجاد نخلستان خرما و باغ موز فکر نمی کرد.
این وزارتخانه افغانستان اعلام کرد: براساس تحقیقات این وزارت مشخص شد که استان های ننگرهار، هلمند و فراه برای ایجاد و توسعه نخلستان خرما مساعد هستند.
«هفته نامه دهقان» در پایان مرداد ماه دراین زمینه گزارش داد: نخلستانهای متعدد کشت نخل خرما در سالهای اخیر در استان های ننگرهار، هلمند و فراه توسط این وزارت ایجاد شده است که اکنون به ثمر رسیده و امسال از برخی از این نخلستانها خرما برداشت می شود.
اطلاعات منتشره دراین گزارش بیانگر آن است که محصول نخلستان های استان ننگرهار هر سال نسبت به سال قبل افزایش می یابد و پیش بینی می شود که امسال حدود ۱۵۰ تن خرما در ولایت برداشت شود.
طبق این گزارش، تاکنون در استان ننگرهار بیش از ۶۰ هکتار زمین درخت خرما کشت شده است که اکثر این باغها در شهرستانهای گوشته و سرخرود واقع است. وزارت کشاورزی افغانستان در نظر دارد تا سال آینده بیش از ۳۰۰ هکتار زمین دیگر را نیز تحت کشت درخت خرما قرار دهد.
رئیس اداره کشاورزی استان فراه در غرب افغانستان نیز دراین زمینه گفت: چند نخلستان خرما در این استان به ثمر رسیده و فراه، از جمله استان هایی است که آب و هوای آن برای رشد درخت خرما مساعد است.در استان فراه برای نخستین بار یک موسسه قطری به نام «الغرافه» برای تولید خرما سرمایه گذاری کرده و کشاورزان این استان با کمک موسسه مذکور تاکنون بیش از ۸۰ هکتار زمین را به زیر کشت نخل خرما برده اند.
طبق گزارش های رسانه ای، برخی از نخلستانهای خرما در هلمند افغانستان هم به ثمر رسیده و وزارت کشاورزی افغانستان دیروز شنبه اعلام کرد که اقدامات برای ایجاد یک نخلستان جدید خرما نیز در ۲۰۰ هکتار زمین در استان هلمند آغاز شده است.
طلوع نیوز افغانستان نیز روز گذشته ( شنبه) در این زمینه گزارش داد که امسال از باغ تحقیقاتی خرما در استان هلمند ۶ تن خرما برداشت شده و این موضوع مردم را تشویق کرده است تا زمینهای بیشتری را به کشت و برداشت خرما اختصاص دهند.
رئیس اداره کشاورزی هلمند در این زمینه گفت: باغداران از هر هکتار زمینی که در آن خرما کشت می کنند، می توانند سالانه بیش از ۵۰۰ هزار افغانی درآمد داشته باشند.
وزارت کشاورزی افغانستان همچنین اعلام کرده است که نتایج تحقیقات انجام شده حاکی است که استان های کنر، ننگرهار، لغمان و تخار برای پرورش درخت موز نیز مساعد هستند و می توان به آینده پرورش این محصول امیدوار بود.
این وزارتخانه درگزارش خود آورده است: کشاورزان در شهرستان «دشت قلعه» استان تخار از پرورش موز ابراز رضایت کرده و نتایج خوبی از ایجاد باغات موز گرفته اند.
طبق این اطلاعات، اگرچه خاک کشاورزی در افغانستان برای تولید انواع محصولات کشاورزی و باغی مساعد بوده اما در حال حاضر به دلیل جنگ ، ناامنی ، حضور قاچاقچیان و گروه های مافیایی بخشهای بزرگی از استان های مختلف این کشور تحت کشت خشخاش قرار دارد چرا که کشاورزان همچنان از تولید خشخاش نسبت به باغداری و کشاورزی درآمد بیشتری کسب می کنند.
مسئولان این وزارت خانه با این وجود ابراز امیدواری کردند درصورتی که صلح در افغانستان برقرار شود و دولت با کشاورزان و باغداران همکاری کند، به راحتی می توان ایجاد نخلستان های خرما، باغات موز، کشت زعفران و گیاهی به نان «هنگ» یا «آنغوزه» را به طور کامل جایگزین خشخاش کرد.
اگرچه آمریکا اعلام کرده که مساحت زمین های زیر کشت خشخاش در افغانستان کاهش یافته اما آمار نشان می دهد که تولید شیره تریاک نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش داشته و به ۶ هزار و ۷۰۰ تن رسیده است. در گزارش منتشر شده توسط آمریکا آمده است که در سال ۲۰۱۸، ۲۲۱ هزار هکتار زمین در افغانستان زیرکشت خشخاش قرار داشت اما در سال ۲۰۱۹ این رقم به ۱۶۰ هزار هکتار کاهش یافت و این درحالی است که در مقابل تولید شیره تریاک نسبت به سال ۲۰۱۸ افزایش یافته است.
براساس این گزارش در سال ۲۰۱۸ تولید تریاک در افغانستان ۵ هزارو ۵۵۰ تن بود که این رقم در سال ۲۰۱۹ میلادی ۶ هزار و ۷۰۰ تن برآورد شده است.
گزارش های رسانه ای حاکی است که افغانستان همچنان ۹۰ درصد تریاک جهان را تولید می کند و آمارها نشان می دهد که ۶۹ درصد تریاک در ولایات جنوبی این کشور تولید می شود.
/انتهای پیام/
ایرنا