پایان صبر راهبردی ایران/ بازگشت و افزایش هر نوع تحریمی غیرقابل قبول است
مدیر عامل موسسه مطالعات و تحقیقات بینالمللی ابرار با بیان اینکه بازگشت و افزایش هر نوع تحریمی علیه ایران غیرقابل قبول است، گفت: ادعای فعال کردن مکانیسم ماشه در حالی مطرح میشود که آمریکا به لحاظ قانونی به سبب خروج از برجام، اساساً حق درخواست برای اسنپبک را ندارد.
عابد اکبری در گفتوگو با میزان، با اشاره به اهداف آمریکا از فعالسازی «مکانیسم ماشه» اظهار داشت: کمتر از دو ماه مانده به انتخابات ریاستجمهوری آمریکا، ترامپ تلاش دارد توافقاتی بدون درنظر گرفتن آثار طولانی مدتشان بهدست آورد تا آنها را بهعنوان دستاوردهای دولت خود فهرست کند.
وی افزود: تلاش برای فعالسازی «مکانیسم ماشه» و هیاهو برای تمدید مجدد تحریمهای تسلیحاتی علیه ایران یا توافق صلح رژیم صهیونیستی با دیگر دولتهای مسلمان منطقه، اقداماتی از این جمله است.
کارشناس مسائل بین الملل تصریح کرد: در ماه گذشته، آمریکا در نشست شورای امنیت سازمان ملل درمورد بازگشت تحریمها علیه ایران کاملاً منزوی شد، با اینحال وزیر امور خارجه آمریکا همچنان از همین امروز یعنی ۲۰ سپتامبر تهدید میکند بار دیگر تحریمهای سازمان ملل علیه ایران را با فعالسازی مکانیسم ماشه برگردانده است.
اکبری درباره اینکه آیا آمریکا میتواند به لحاظ قانونی مکانیسم ماشه را فعال کند، گفت: ادعای فعال کردن مکانیسم ماشه درحالی مطرح میشود که آمریکا بهلحاظ قانونی بهسبب خروج از برجام، اساساً حق درخواست برای اسنپبک را ندارد.
وی خاطرنشان کرد: در متن قطعنامه ۲۲۳۱ آمده است که هر کشور شرکتکننده در توافق هستهای میتواند در صورتی که کشور دیگر را ناقض تعهد تشخیص داد، این مکانیسم را فعال کند. با این حال آمریکا و اروپا بر سر کشور شرکتکننده اختلاف نظر دارند.
مدیر عامل موسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار عنوان کرد: اروپا استدلال میکند که آمریکا در سال ۲۰۱۸ از توافق خارج شده و به لحاظ قانونی دیگر شرکتکننده محسوب نمیشود. در نتیجه نمیتواند «ماشه» را فعال کند. در سوی مقابل آمریکا میگوید که از برجام خارج شده است و نه از قطعنامه شورای امنیت.
وی توضیح داد: آمریکاییها استدلال میکنند که در تصویب قطعنامه شورای امنیت به عنوان «شرکتکننده» حاضر بودهاند و از آنجا که این قطعنامه همچنان اجرایی تلقی میشود، میتوانند مکانیسم ماشه را فعال کنند. با این مکانیسم تمامی قطعنامههای تحریم شورای امنیت علیه ایران که از سال ۲۰۰۶ وضع شده و با برجام معلق شده بودند، بازمیگردند.
اکبری در عین حال تصریح کرد: در نتیجه این قطعنامهها تمامی فعالیتهای مرتبط با صنعت هستهای ایران، شامل برنامههای تحقیق و توسعه، باید متوقف شوند. انتقال یا صادرات هرگونه اقلام مرتبط با سلاح هستهای به ایران ممنوع خواهد شد، افراد و نهادهای درگیر در برنامه موشکی و هستهای ایران در فهرست تحریم قرار خواهند گرفت و تحریم تسلیحاتی ایران از نو برقرار خواهد شد. این قطعنامهها همچنین از کشورهای جهان میخواهند کشتیهای باری از ایران یا به مقصد ایران را بازرسی کنند و محمولههای غیرقانونی را ضبط کنند.
وی در پاسخ به این سوال که جوزف بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در بیانیهای گفته است که آمریکا به لحاظ قانونی حق فعال کردن مکانیسم ماشه را ندارد. پیش بینی شما از برخورد اروپا با این اقدام آمریکا چیست، عنوان کرد: آمریکا امیدوار است کشورهای اروپایی تحریم تسلیحاتی ایران را تمدید کنند. کشورهای اروپایی، بهرغم فشار آمریکا بر آنها، بهویژه انگلیس درمورد بهجریان انداختن سازوکار اسنپبک، با یکدیگر توافق کردهاند درمقابل خواسته آمریکا بایستند.
مدیر عامل موسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار یادآور شد: اختلافاتی درون اروپایی درمورد تحریمهای علیه ایران دیده میشود. فرانسه و آلمان تصدیق کردهاند که انگلیس حساسیتهایی برای حمایت از نزدیکترین شریک خود، یعنی آمریکا دارد. انگلیس مایل است یک توافق تجارت آزاد با آمریکا منعقد کند و در منطق بیمار ترامپ نمیتواند همزمان خواهان توافق تجاری و مخالف بازگشت استنپبک باشد.
اکبری در ادامه افزود: اگرچه اروپا اعلام کرده تمایل دارد در چهارچوب توافق فعلی باقی بماند و آن را تنها راه صلحآمیز حل مناقشه پرونده هستهای ایران میداند؛ باوجود این، روشن است چنانچه واکنشهای اروپایی به اقدامات دولت ترامپ این اندازه منفعلانه باشد، درصورت انتخاب مجدد ترامپ، شانس نجات برجام به صفر میرسد.
وی توضیح داد: این مسئله که اروپا مدعی شود تمامی تلاشی که میتواند برای حفظ برجام انجام دهد وضعیت فعلی است، برای ایران غیرقابل قبول است.
مدیر عامل موسسه مطالعات و تحقیقات بین المللی ابرار درباره واکنش ایران به اقدامات آمریکا نیز گفت: صبر راهبردی ایران دیگر بهپایان رسیده است و پس از این پاسخ منفعلانه متحدان اروپایی آمریکا و اعضای برجام را نخواهد پذیرفت.
اکبری با بیان اینکه بازگشت و افزایش هر نوع تحریمی علیه ایران غیرقابل قبول است، تصریح کرد: حتی درصورت انتخاب مجدد ترامپ، بازی ایران طی ماههای آتی بسیار تغییر خواهد کرد. در آن زمان، توافق برجام دیگر نجاتدادنی نیست. این مسئله همانگونه که برای ایران، برای آمریکا و کشورهای اروپایی نیز شفاف است.
انتهای پیام/
ارسال دیدگاه
دیدگاهتان را بنویسید
نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخشهای موردنیاز علامتگذاری شدهاند *