مقابله با کرونا، اولویت نشست سازمان همکاری شانگهای در مسکو
– در این اجلاس دو روزه، وزیران امور خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای شامل روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، تاجیکستان، ازبکستان، هند و پاکستان شرکت می کنند.
به گفته سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، در مرکز توجه این اجلاس که تحت ریاست سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه برگزار می شود، فراهم آوردن مقدمات اجلاس آتی سران کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای قرار دارد.
ماریا زاخارووا در نشست خبری خاطرنشان کرد که در اجلاس وزیران خارجه سازمان شانگهای قرار است پیش نویس بیانیه نهایی اجلاس سران و موضوعاتی که در آن باید گنجانده شود، مطرح و بررسی گردد.
سخنگوی وزارت خارجه روسیه در ادامه گفت: در این بیانیه موضوعاتی همچون هفتاد و پنجمین سالگرد پیروزی متفقین در جنگ دوم جهانی بر آلمان نازی، مسائل مهم سیاست خارجی و نیز تصمیماتی برای توسعه و گسترش فعالیت سازمان همکاری شانگهای گنجانده خواهد شد.
علاوه بر آن، راههای رفع پیامدهای اجتماعی و اقتصادی جهانی ویروس همه گیر کرونا در اجلاس مسکو بررسی خواهد شد.
به گفته زاخارووا، وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، موضوعات کلیدی دستور کار منطقه ای و بین المللی را در پیوند با هفتاد و پنجمین سالگرد تاسیس سازمان ملل متحد بررسی می کنند.
وزیر خارجه روسیه در حاشیه اجلاس مسکو دیدارهای دوجانبه با برخی از شرکت کنندگان در این اجلاس خواهد داشت.
سازمان همکاری شانگهای در سال 2001 توسط روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، چین، تاجیکستان و ازبکستان تاسیس شد و در سال 2017 پاکستان و هند به آن پیوستند و جمهوری اسلامی ایران، افغانستان، بلاروس و مغولستان هم به عنوان عضو ناظر در آن حضور دارند.
تلاش روسیه برای توسعه همکاریهای امنیتی در چارچوب سازمان شانگهای
بنظر می رسد یکی از اهداف اجلاس وزیران خارجه سازمان شانگهای در مسکو، توسعه همکاریهای امنیتی بین کشورهای عضو باشد.
گفتنی است روز چهارم سپتامبر (روز جمعه هفته گذشته) نخستین اجلاس وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، جامعه همسود و پیمان امنیت جمعی در مسکو برگزار شد.
سرگئی شایگو وزیر دفاع روسیه در این اجلاس ابراز امیدواری کرد که همکاریهای نظامی بین المللی پس از این اجلاس فعالتر شود.
وی خاطرنشان کرد که امیدوار است نتایج این اجلاس، پایه های محکمی برای تعمیق همکاریهای وزارت دفاع کشورهای شرکت کننده در این اجلاس باشد.
در اجلاس وزیران دفاع کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای، جامعه همسود و پیمان امنیت جمعی در مسکو، تدابیر احتمالی برای کمک متقابل و ایجاد توانمندی برای پاسخ به تهدید بیولوژیکی ازجمله در رابطه با فعالیت های نظامی بیولوژیکی کشورهای فرامنطقه ای بررسی شد.
علاوه بر آن شرکت کنندگان در این اجلاس، به مبادله تجربه در مورد راههای رفع پیامدهای انتشار ویروس همه گیر کرونا پرداختند.
گفتنی است اجلاس وزیران خارجه کشورهای عضو سازمان همکاری شانگهای در شرایطی برگزار می شود که روابط روسیه و ناتو پرتنش و تیره است و مسکو و بروکسل (مقر ناتو) بارها یکدیگر را به تنش افرینی متهم کرده اند.
وزیر دفاع روسیه به تازگی اعلام کرد که پیمان آتلانتیک شمالی (ناتو) روسیه را مجبور به واکنش می کند هر چند که مسکو میلی به وارد شدن به مسیر درگیری ندارد.
سرگئی شایگو در جمع خبرنگاران گفت: روسیه علاقه مند به ورود به مسابقه تسلیحاتی نیست اما مجبور است امکانات نظامی خود را در پاسخ به عملیات غیردوستانه ناتو بهروزرسانی کند.
وی افزود: روسیه به ناتو پیشنهاد کرد که شمار رزمایش ها را در دوره شیوع همه گیر ویروس کرونا کاهش دهد تا از بدتر شدن بیشتر روابط جلوگیری کند اما بروکسل با این ایده مسکو برخورد منفی کرد.
وزیر دفاع روسیه ناتو را متهم کرد که می خواهد به رویارویی با روسیه شبیه آنچه که در دوره جنگ سرد بین غرب و اتحاد جماهیر شوروی وجود داشت، بازگردد.
شایگو با بیان اینکه پروازهای تجسسی هواپیماهای ناتو در مجاورت مرزهای روسیه بشدت افزایش یافته است، به افزایش تعداد ناوهای خارجی در دریای سیاه هم اشاره کرد و با انتقاد از حضور دائمی ناوهای آمریکایی در دریای سیاه افزود: این ناوهای ما نیست که در سواحل سان فرانسیسکو تردد می کند بلکه ناوهای آنها در دریاه سیاه حضور مستمر دارد.
میانجی گری روسیه بین هند و چین
به گزارش رسانه های روسی، وزیر خارجه روسیه قصد دارد بین هند و چین که مناقشه مرزی دارند و تاکنون درگیریهای مسلحانه در مرز دو کشور رخ داده است میانجی گری کند.
روزنامه روسی اوراسیا دیلی به تازگی در این باره نوشت: انتظار می رود وزیران خارجه چین و هند در حاشیه اجلاس وزیران خارجه سازمان همکاری شانگهای در مسکو با یکدیگر دیدار کنند.
به نوشته روزنامه روسی، در زمان حاضر مقدمات این دیدار که احتمالا لاوروف نیز در آن شرکت می کند، فراهم می شود.
تارنمای روسی کراسنایا وسنا نیز نوشت که وزیران دفاع چین و هند روز چهارم سپتامبر (جمعه گذشته) در مسکو دیدار کرده بودند اما این دیدار رسانه ای نشد و نتایج آن نیز اعلام نگردید.
روسیه قصد دارد سازمان همکاری شانگهای را به وزنه بزرگی برای حمایت از سیاست های خود در رویارویی با غرب در شرایط کنونی که تنش های با آمریکا و برخی کشورهای غربی بویژه انگلیس بر سر مسائلی همچون کنترل تسلیحاتی و استقرار اجزای سامانه جهانی پدافند موشکی امریکا در مجاورت مرزهای روسیه تشدید شده است، تبدیل کند.
تنش های بین روسیه و غرب در روزهای اخیر با متهم کردن روسیه ازسوی برخی کشورهای غربی ازجمله آمریکا، انگلیس و فرانسه و آلمان به مسموم کردن الکسی ناوالنی از رهبران مخالفان روسیه وارد مرحله جدید شده است و انتظار می رود کشورهای غربی تحریم های جدید در مورد مسکو وضع کنند.
این رویارویی روسیه و غرب شرایط برای همکاری در سازمان همکاری شانگهای بین کشورهایی همچون ایران و چین که روابط پرتنش با غرب دارند را مساعد کرده و شرایط برای همگرایی بیشتر این کشورها در عرصه های اقتصادی، امنیتی و نظامی را فراهم کرده است.
/انتهای پیام/
ایرنا