ضرورت به تاخیر انداختن آموزش/ مدرسه برای کودکان خطر مرگ دارد
- تنها یک روز مانده به آغاز سال تحصیلی، وزارت آموزش و پرورش در تصمیمی عجیب، بازگشایی تمام مدارس از پانزدهم شهریور ماه را اعلام کرد؛ این مسئله با واکنشهایی مواجه شد.
علیرغم تمام واکنش ها، در پانزدهم شهریور در مدارس به روی دانش آموزان گشوده شد، اما رفتار برخی دانش آموزان در کلاسهای درس خبر ساز شد. به طوریکه گفته میشد دانش آموزان دوران ابتدایی ماسکهای خود را با یکدیگر عوض کرده و در نبود معلم پروتکلهای بهداشتی را رعایت نمیکنند.
پس از خبر ساز شدن این رفتارهای کودکانه، وزارت آموزش و پرورش اعلام کرد حضور دانش آموزان اجباری نیست و کلاسهای درس به صورت محدود برپا میشوند.
اما سوال اینجاست چرا یک باره وزارت آموزش و پرورش تصمیم خود مبنی بر حضور دانش آموزان در کلاسهای درس را تغییر داد؟ والدین در واکنش به این تصمیم چه واکنشی باید نشان بدهند؟ آیا سلامت کودکان مهم است یا آموزش؟
علی الستی در گفتوگو با میزان با تاکید بر اینکه قطعا حفظ سلامت و جان دانش آموزان بر هر مسئله دیگری اولویت دارد، گفت: در حال حاضر ما با بحرانی مواجه هستیم که تمام ابعاد فرهنگی، اجتماعی و تربیتی جامعه ما را تحت تاثیر قرار داده و باعث ایجاد یک نوع بلاتکلیفی شده است.
وی افزود: از طرفی حفظ سلامت افراد مهم است و از طرفی جامعه پذیری و رشد اجتماعی ما در گرو رفت و آمد در محلهایی مانند مدارس و دانشگاه است.
این جامعه شناس ارتباطات اظهار کرد: قطعا کودکانی که در حال حاضر در سن آموزش پذیری و شکل گیری شخصیت هستند با وجود محدودیت موجود، ضربه میخورند، اما باید سنجید که سلامت افراد مهمتر است یا آموزش؟
وی ادامه داد: از آنجایی که ویروس کرونا بسیار خطرناک است و به نظر میرسد تا یکی دوسال آینده نیز خطر آن وجود داشته باشد، ایجاد وقفه در تحصیل و آموزش قطعا ضربه کمتری به دانش آموزان و جامعه خواهد زد.
دکتر الستی با اشاره به اینکه بازگشایی مدارس بسیار کار خطرناکی در زمینه شیوع بیشتر این ویروس است، گفت: عدهای از مردم موارد و پروتکلهای بهداشتی را رعایت میکنند، اما دانش آموزان خصوصا در دوران ابتدایی، در سنی نیستند که موارد بهداشتی را رعایت کنند و اهمیت این موارد را درک کنند.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: هرچقدر مسئولین مدارس و معلمان تلاش کنند که پروتکلهای بهداشتی رعایت شود، این امر محقق نمیشود و این مسئله میتواند خطر مرگ ایجاد کند.
الستی گفت: من کاملا با بازگشایی مدارس مخالفم و معتقدم اموزش باید به صورت غیرحضوری و آنلاین ادامه پیدا کند. حتی در مناطقی که امکان تدریس آنلاین وجود ندارد و امکانات کافی نیست، بهتر است مدارس تعطیل باشند، زیرا بازگشایی مدارس باعث افزایش زنجیره انتشار و در نتیجه تهدید جان افراد میشود.
وی در پاسخ به این سوال که حضور محدود و به صورت اختیاری چه ایرادی دارد، گفت: حضور در بسیاری از اماکن، اجباری نیست، اما در ایام کرونا این اماکن نیز تعطیل شدند، زیرا حضور محدود و اختیاری نیز به انتشار بیماری کمک میکند و به نظر میرسد مسئولان آموزش و پرورش هنوز خطر این بیماری را جدی نگرفته اند.
چرایی بازگشایی مدارس
این عضو هیئت علمی دانشگاه در ادامه در مورد عوامل بازگشایی مدارس ادعاهایی را مطرح کرد؛ که آن را تایید نمیکند؛ او در بخشی از این ادعاها گفت: «یکی از آفات نظام سرمایه داری، دستهای پشت پرده است که باعث تغییر در تصمیمات مهم کشور میشوند. «مافیای آموزش» باعث بازگشایی مدارس شدند که بچههای ما را به کام مرگ میفرستند. گروهی از این افراد، مدیران مدارس غیرانتفاعی که میلیاردها تومان درآمد خود را سال گذشته از دست دادند بنابراین با فشار بر آموزش و پرورش، خواستار بازگشایی مدارس شدند. در حذف کنکور نیز، مافیای کنکور نقش موثری دارد. سال هاست که ماجرای حذف کنکور ادامه دارد و امسال با توجه به شرایط کرونایی، بهترین زمان برای اجرای آن بود، اما این افراد با برگزاری کنکور و جلوگیری از حذف آن به مقاصد خود رسیدند. تعلیم و تربیت و آموزش اجتماعی دانش آموزان مسئله بلند مدتی است که با تعطیلی یک یا دوساله مدارس زیاد آسیب نمیبیند، اما این موضوع تنها به یک بهانه برای سودجویی سرمایه داران تبدیل شده است.»
دانشگاه هم تعطیل بماند
الستی گفت: احتمال ابتلا به ویروس کرونا در همه جا وجود دارد و مدرسه و دانشگاه نمیشناسد.
وی افزود: تا حد امکان باید فواصل اجتماعی را رعایت کرد و از حضور در امکان شلوغ پرهیز کرد.
این استاد دانشگاه ادامه داد: در حال حاضر فرصتی ایجاد شده است تا زیرساختهای آموزش آنلاین در کشور ایجاد و تقویت شود و به نظر میرسد شکافهای اینترنتی از بین رفته است، بنابراین در این ایام آموزش باید از طریق فضای مجازی صورت گیرد.