لزوم بررسی و حل مشکلات شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی ایران
- سال ۷۳ بود که به پیشنهاد سازمان تربیت بدنی و با تصویب هیئت وزیران، شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی تاسیس شد. هدف از تشکیل این شرکت، مدیریت ورزشگاههای کشور، تعمیر، نگهداری و بازسازی اماکن ورزشی تحت پوشش توسعه و احداث ورزشگاههای جدید بود؛ اما در طول سالهای گذشته شرکت توسعه و نگهداری اماکن ورزشی به یکی از معضلات جدی ورزش کشور تبدیل شده و عملا کارایی مثبتی نداشته است.
در حال حاضر بسیاری از فدراسیونها به جهت اجاره اماکن ورزشی که در اختیار آنها قرار گرفته به این شرکت بدهکار هستند؛ ضمن اینکه شرکت توسعه به دلیل اینکه شرکت درآمد و هزینه است بودجهای از وزارت ورزش دریافت نمیکند و در حال حاضر هم به خاطز شیوع ویروس کرونا و تعطیلی اماکن ورزشی نتوانسته درآمدی از محل جااره این اماکن داشته باشد و عملا به یک شرکت زیان ده تبدیل شده است.
اینکه وجود این شرکت تا چه حد به سود ورزش کشور است به یک چالش مهم و قابل بحث تبدیل شده است. فدراسیونها بودجه خود را از وزارت ورزش دریافت میکنند، اما مجبور هستند بخش قابل توجهی از این بودجه را به شرکت تجهیز و توسعه اماکن ورزشی که متعلق به وزارت ورزش است پرداخت کنند و عملا این شرکت باعث ایجاد یک چرخه معیوب در ساختار ورزش کشور شده است.
شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی حدود ۸۶۰ پرسنل دارد و حتی این تعداد پرسنل از تعداد کارمندان وزارت ورزش هم بیشتر است. نکته مهمتر اینکه فدراسیونهای ورزشی متولی رشتههای تحت پوشش خود هستند و باید اماکن ورزشی که به این رشتهها اختصاص دارد در اختیار خودشان باشد؛ اما نه تنها باید برای در اختیار داشتن اماکن ورزشی اجاره پرداخت کنند، بلکه باید با بخش خصوصی هم رقابت کنند تا بتوانند این اماکن را در اختیار بگیرند.
همه این مسائل باعث شده بسیاری از ملی پوشان رشتههای مختلف ورزشی در استانهای محل سکونت خود نتوانند در سالنها تمرین کنند؛ چرا که این سالنها به بخش خصوصی واگذار شده است. قطعا اگر این شرکت تغییر ماهیت دهد و تنها در بخش ساخت و ساز اماکن ورزشی فعالیت کند بیشتر میتواند به ورزش کشور کمک کند؛ در غیر این صورت ورزش قهرمانی کشور و همین طور هیئتهای استانی بیشتر از گذشته آسیبپذیر میشوند.