حضور ۲۱۰ تیم نظارتی برای کنترل هیئات در دهه اول ماه محرم
- نشست خبری مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران در محل این سازمان و با حضور اهالی رسانه برگزار شد، در ابتدای این نشست خبری روحالله عبدالهی مدیر روابط عمومی سازمان تبلیغات اسلامی تهران گفت: محرم امسال حال و هوای متفاوتی نسبت به سالهای گذشته داشت، به واسطه شیوع بیماری منحوس کرونا ما محرم امسال را همراه با رعایت اصول بهداشتی پشت سر گذاشتیم.
وی ادامه داد: بعد از تاکیدات مقام معظم رهبری مبنی بر تبعیت از ستاد ملی مبارزه با کرونا ما هم خودمان را ملزم به رعایت اصول بهداشتی دانستیم و به همین دلیل به صورت مداوم جلساتی را پیرامون نحوه برگزاری هیئات و رعایت اصول بهداشتی برگزار کردیم. به حمدالله اکثریت هیئات مذهبی در محرم امسال نکات بهداشتی را رعایت کردند و امیدوارم این رعایت تا پایان ماه صفر نیز ادامه یابد.
در ادامه نشست حجتالاسلام والمسلمین سهرابی مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی پیرامون برگزاری عزاداریها در دهه اول ماه محرم گفت: امسال همه ما در آستانه آزمونی سخت بودیم، شاید ما به عنوان کارشناسان هیئت مذهبی انتقاداتی به بخش هایی از دستورالعملهای بهداشتی داشتیم اما به حکم مقام معظم رهبری خودمان را ملزم به رعایت پروتکلهای بهداشتی دانستیم.
وی ادامه داد: ما با همکاری بسیج محلات، طلاب و خواهران، تیمهای بازرسی را تشکیل دادیم تا روند رعایت اصول بهداشتی نظارت شود، در شهر تهران نزدیک به ۲۱۰ تیم نظارتی حضور داشتند و رعایت پروتکلها را نظارت می کردند. این تیمها بنا به یک اپلیکیشن کارشان را انجام می دادند و ما بنا به همین گزارشات پایش های خودمان را انجام میدادیم.
مدیرکا سازمان تبلیغات اسلامی تهران درباره رعایت فاصله گذاری اجتماعی در هیئات افزود: امسال فاصله گذاری اجتماعی در هیئات نزدیک به نود درصد رعایت شده بود، البته در میان نزدیک به ۱۰ درصد هیئت در رتبه های پایینی قرار داشتند.
وی بیان کرد: امسال نزدیک به ۸۱ درصد هیئت ها در فضای باز برنامه خود را برگزار کردند و ۱۹ درصد فضای مسقف عزاداری را داشتند، البته حضور در فضای مسقف به معنای عدم رعایت پروتکل های بهداشتی نیست. ضدعفونی دست عزاداران در ۷۴ درصد توسط خادمان صورت گرفت و در کل ۹۴ درصد ضدعفونی پیش از ورود عزادارن انجام پذیرفت. در ۳۳ درصد از ورودی هیئتها تب سنج وجود داشت البته در پروتکلها الزامی به استفاده از آن نبود.
حجتالاسلام سهرابی در همین رابطه اضافه کرد: امسال همچنین در ۷۸ درصد هیئت ها ایستگاه های پذیرایی وجود نداشت، اگر هم نذری پخش می شد در بسته های ایزوله و بهداشتی برای مصرف در خانه صورت می گرفت، همچنین در ۶۳ درصد هیئاتی که در فضای مسقف برگزار می شدند از تهویه مطلوب استفاده می کردند، در کنار این اتفاق ۲۸ درصد هم از تهویه خوب بهره می بردند.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی اضافه کرد: امسال محل برگزاری هیئات یکی از مهمترین اتفاقات بود که در ۹۱ درصد این اماکن ضدعفونی عالی و مداوم صورت میگرفت، در طبخ و تهیه غذا نیز نزدیک ۷۴ درصد هیئات نکات بهداشتی را کاملا رعایت میکردند. در قبال بیمه آتشسوزی و مسئولیت به واسطه نبود الزام نزدیک به ۷۰ درصد هیئات بیمه نبودند و نزدیک به ۱۹ درصد بیمه آتش سوزی انجام داده بودند.
وی ادامه داد: علاوه بر۲۱۰ گروه بازرسی ما امسال شاهد ۲۵ بازرس ویژه بودیم و به سرعت روند نظارت را انجام میدادیم، امسال در سامانه بیرق ۴۴۶۹ هیئت ثبت نام کردند، البته در استان تهران نزدیک به ۱۳ هزار هیئت داریم، اما نزدیک به پنج هزار هیئت ثبت نام کردند.
سهرابی با اشاره به بازرسی اکثریت هیئات مذهبی اضافه کرد: امسال تمام تلاشمان را برای بازرسی هیئات مذهبی داشتیم، البته برخی هیئاتخانگی بودند که لزومی به بازرسی ویژه و سخت گیرانه نداشتند، ما امسال سامانه هایی را هماهنگ کردیم تا خود مردم هم بتوانند شکایت خود نسبت به عدم رعایت پروتکل ها را اعلام کنند، نزدیک به ۶۰۰ شکایت مردمی به ما رسید اما نزدیک به ۲۵ مورد آن نیاز به پیگیری ویژه داشت. در مجموع به تمامی شکایات رسیدگی شده است.
وی ادامه داد: بنده بنا برملاحظات میدانی متوجه شدم که بیشتر شکایات مردمی بنا به ترافیک و همچنین صدای بلند هیئات بوده و به لحاظ بهداشتی شکایات چندانی نداشتیم، اگر بخواهیم معدلی میانگین ارائه دهیم نزدیک به ۹۰ هیئات پروتکل های بهداشتی را رعایت کردند، خوشبختانه علاوه بر بندهای مقرر دستورالعملها در بخش هایی که الزام نبود هم بهداشت به خوبی رعایت شده است، بازرسی های هیئات به دو شکل محسوس و نامحسوس شکل گرفت، گاها هم بازرسان ویژه با حکم وارد عمل می شدند.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی تهران اظهار کرد: این نکته را متذکر می شوم که توزیع نذری در حین برگزاری عزاداری ممنوع بوده است، طبخ و و توریع نذری به نحوی که ازدحام ایجاد نکند در پروتکل موردی نداشت، ما همسعی کردیم در محیط های بهداشتی پخش و توزیع اغذیه نذری را انجام دهیم، البته مردم نیت هایی داشتند و ما سعی کردیم با فرهنگ سازی این نذور را به اقلام بهداشتی تغییر دهیم. ما حتی به دلیل جلوگیری از عدم تجمعات از پخش بسته های نوشیدنی کارخانه ای هم جلوگیری کردیم.
وی بیان کرد: امسال حدود نود درصد دسته های عزاداری بیرون نیامدند، تذکر ما به دسته های عزاداری این بود که مراسم خود را بدون حرکت انجام دهند، مسئله بهداشتی در قبال دسته های عزاداری تجمعات پیرامون این دسته ها بوده است و اگر نه خود دسته ها همواره با نظم فاصله گذاری برگزار می شدند، امسال برخی هیئات تا مرز تعطیلی رفتند اما سریعا تمامی پروتکل ها را رعایت می کردند لذا هیچ هیئتی امسال تعطیل نشد، سازمان تبلیغات اسلامی و نیروی انتظامی امسال سعی داشتند تا هیچ برخورد قهری نداشته باشند و همه مسائل را با گفتمان حل و فصل کنند.
سهرابی ضمن تشکر از هیئات مذهبی بیان کرد: انصافا محرم امسال برای هیئات و تکایا نیز آزمونی سخت بود و ما شاهد بودیم که هیئات برای برگزاری مراسم عزاداری با رعایت پروتکلهای بهداشتی به صورت شبانه روزی فعالیت می کردند.
وی درباره فضاهای باز شهری که در اختیار هیئات قرار گرفت ادامه داد: آموزش و پرورش کمک شایانی به ما کمک کردند، نزدیک به ۶۵۰ مدرسه در اختیار هیئات کل استان قرار گرفت، همچنین ۴۶ فضای ورزشی توسط وزارت ورزش و فضاهای ورزشی توسط شهرداری در اختیار هیئات قرار گرفت. این آمار تقریبی است و قطعا این آمار بیشتر هم هم خواهد بود. همچنین نزدیک به ۱۲۵ بوستان در اختیار هیئات قرار گرفت که ۷ بوستان تماما خاصه بانوان بودند.
سهرابی ادامه داد: همچنین ۵۳ نقطه توسط فرهنگسراهای شهر تهران در اختیار هیئات قرار گرفت، همچنین ۱۳۵ نقطه توسط نواحی مختلف بسیج به هیئات اختصاص داده شد، سازمان اوقاف نیز ۷۷ محل در اختیار هیئات قرار دادند. در این میان برخی از هیئات خودشان فضای باز داشتند، آمار فوق نشان میدهد که ارگانها برای شرط اصلی پروتکل یعنی عزاداری در فضای باز کمال همکاری را انجام دادند.
وی درباره کمکهای بهداشتی به هیئات استان تهران اضافه کرد: ما حدود یک میلیون چهارصد هزار ماسک عرضه کردیم و حدود دویست هزار لیتر مواد ضدعفونی به هیئات ارایه دادیم. البته در این میان خود هیئات هم خرید اقلام بهداشتی داشتند، امسال نزدیک پنجاه هزار پرچم و ۱۰۰ هزار پوستر به هیئات اهدا شد.
مدیرکل سازمان تبلیغات اسلامی درباره اقامه عزا در دهه اول محرم اضافه کرد: امسال در فاصله اذان مغرب نزدیک به ۹۰۰ برنامه شامل منبر و محتوا و روضه خوانی را در قالب برنامه کوچههای حسینی ارایه کردیم. همچنین در ایستگاههای متروپ ویش نذر مشاوره را برگزار کردیم، ۲۱۳۷ در روز مراجعه برای اهدا خون داشتیم که در این میان ۱۷۳۳ نفر مجاز به اهدا خون شدند. همچنین در روز عاشورا ۲۷۳۳ نفر برای اهدا خوناعلام آمادگیکردند که در اینمیان ۲۲۵۰ مجاز به اهدا خون شدند، *۴۰۳۰# نام کدی است تا افراد بتوانند در صورت علاقه به تغییر نذرخود به تهیه وتوزیع اقلام بهداشتی اهتمام ورزند.
سهرابی با اشاره به همت جمعی سازمان تبلیغات اسلامی، هیئات مذهبی و مردم در برگزاری پرسور عزاداری «سیدالشهدا(ع)» خاطرنشان کرد: خدا را شکر میکنیم که همه تا حد وسع خود توانستیم در این آزمون الهی سربلند بیرون بیاییم، بدون شک برگزاری هیئات مذهبی با رعایت پروتکلهای بهداشتی گامی بزرگ در محرم امسال بود و امیدواریم که در روزهای باقی مانده از ماه محرم و صفر نیز این دستورالعملها رعایت شوند تا اینکونه از برگزاری هیئات به یک الکوی اجتماعی مذهبی مبدل شوند.