اهدای پلاسما راهی برای مقابله با کرونا / پویش بزرگ نذر خون از تاسوعا تا اربعین
- بعد از شیوع ویروس کرونا در جهان پزشکان، داروسازان، دانشمندان و سایر افراد به دنبال راهی برای مهار این ویروس هستند و تا کنون مطالعات و پژوهشهای فراوانی در این خصوص صورت گرفته است.
یکی از نتایجی که از این مطالعات به دست آمده این است که میتوان از پلاسمای افرادی که به کووید ۱۹ مبتلا بوده و بهبود پیدا کرده اند و این صلاح در بدن آنها موثر واقع شده است، در درمان کرونا استفاده کرد و به کمک سیستم ایمنی بیمار رفت.
پلاسما چیست؟
بخش اعظم خون را پلاسما تشکیل میدهد که تقریباً ۵۵ درصد از حجم خون را اشغال کرده است و وقتی از خون جدا شود، یک مایع زردرنگ است. پلاسما همراه با آب، نمک و آنزیمهای پلاسمایی انسان نیز حاوی اجزای مهم از جمله ایمونوگلوبولینها (آنتیبادیها)، عوامل لخته شدن خون و پروتئینهای آلبومین و فیبرینوژن است. هنگامیکه خون خود را اهدا میکنید، متخصصین بهداشت میتوانند این مواد حیاتی را از پلاسمای خون شما جدا کنند و آنها را به شکل محصولات متنوعی درآورند. این محصولات پس از آن بهعنوان درمانهایی به کار میرود.
اهدای پلاسما چه تاثیری در درمان کرونا دارد؟
فاطمه غنی پور در گفتوگو با میزان در خصوص تاثیر اهدای پلاسما در درمان کرونا گفت: یکی از راههایی که بدن با عوامل بیماری زا مقابله میکند تولید آنتی بادی است؛ آنتی بادی صلاحهایی است که برای مقابله با عوامل خارجی که به بدن حمله کرده اند، تولید میشود.
وی ضمن اشاره به اینکه فرآوردههای حاوی آنتی بادی یا ایمونو گلوبولینها برای پیشگیری و درمان بیماریها به کار برده میشوند و در برخی از آنها نقش اثبات شدهای دارند، بیان کرد: بر اساس مطالعات انجام شده مشخص شده است که استفاده از پلاسما سودمندیهایی از جمله بهبود شرایط بالینی بیمار، کاهش تعداد ویروسها در بدن، افزایش آنتی بادی، بهبود سندروم حاد ریوی که در بیماران کووید ۱۹ میتواند منجر به مرگ شود و تنفس بهتر بیماران را به همراه دارد.
این متخصص بیماریهای عفونی و گرم سیری افزود: بهبودیافتگان کرونا که خون خود را اهدا میکنند و پلاسمای آنها مورد استفاده قرار میگیرد، هم به بهبود بیماران بد حال میکنند و هم اینکه نقش بسزایی در انجام تحقیقات در مورد پیدا کردن بهترین راه درمان کرونا دارند.
برای اهدای پلاسما باید شرایطی را داشته باشیم؟
افرادی که میخواهند پلاسما اهدا کنند باید ۱۸ تا ۶۵ ساله باشند و وزنشان حداقل ۵۰ کلیو گرم باشد، اهدا کنندگان پلاسما نباید سابقه بیماری قلبی، کبدی، کلیوی و تشنج داشته باشند، این افراد همچنین باید فاقد سابقه اعتیاد تزریقی، تتو، خالکوبی، حجامت و رفتارهای پر خطر باشند.
شرایط اهدای پلاسما در بیماری کرونا
بهبودیافتگان کرونا که قصد اهدای پلاسما را دارند، باید درگیریشان به کووید ۱۹ از طریق تست PCR قطعی شده باشد و در زمان اهدای پلاسما دچار هیچ گونه علائم تنفسی نباشند و ۲۸ روز از زمان رفع کامل علائم بیماریشان گذشته باشد، همچنین هر فرد نهایتا تا دو ماه پس از بهبودیش میتواند به عنوان دهنده انتخاب شود.
تا کنون چه میزان پلاسما در کشور اهدا شده است؟
بشیر حاجی بیگی سخنگوی سازمان انتقال خون در گفتوگو با میزان در خصوص آمار اهدای پلاسمای بهبودیافتگان کرونا گفت: از اردیبهشت امسال تا کنون ۷ هزار ۳۲۳ نفر از بهبودیافتگان کووید۱۹ برای اهدای پلاسما به مراکز اهدای خون مراجعه کرده اند که از این تعداد ۶ هزار واحد پلاسما اهدا شده است.
وی ضمن اشاره به اینکه این آمار نشان می دهد که حدود ۲ درصد از بهبودیافتگان کل کشور برای اهدای پلاسما مراجعه کرده اند، اعلام کرد: تا کنون بهبودیافتگان استانهای تهران، خوزستان، اصفهان، مازندران، خراسان رضوی ،کرمانشاه و آذربایجان غربی اقبال بیشتری به اهدای پلاسما داشته اند.
سخنگوی سازمان انتقال خون توضیح داد: پزشکان معالج در بیمارستان ها از طریق بانک خون بیمارستان می توانند از سازمان انتقال خون درخواست پلاسما کنند و مراکز انتقال خون پلاسمای مورد نیاز را به بانک خون بیمارستان تحویل میدهد.
حاجی بیگی ضمن تاکید بر اینکه در روزهای عاشورا و تاسوعا ۲۵ مرکز انتقال خون کشور در استانهای مختلف آماده دریافت خونهای اهدایی مردم است، متذکر شد: مردم نذر خون فقط مختص روزهای عاشورا و تاسوعا ندانند چرا که پویش بزرگ نذر خون با هدف همراهی ارادتمندان به شعائر حسینی با فرهنگ انسانی و الهی اهدای خون از روز تاسوعا و به مدت چهل روز تا اربعین حسینی ادامه دارد.
وی ادامه داد: برنامه نذر خون امسال با نام و یاد شهدای مدافع سلامت و شهدای دفاع مقدس در وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با حضور ادکترحریرچی معاون کل وزارت بهداشت، دکتر یوسفی فرمانده کانون بسیج جامعه پزشکی و مدیرعامل سازمان خون برگزار میشود.
هشت مرکز ثابت و سه مرکز سیار در پایتخت برای نذر خون عاشورائیان
به گزارش روابط عمومی انتقال خون استان تهران، سه مرکز سیار اهدای خون در کنار هشت مرکز ثابت، در روزهای تاسوعا و عاشورا میزبان انسانهایی خواهند بود که نجات جان بیماران را در عاشقانههای زندگی خود گنجانده اند.
در روز شنبه هشتم شهریور ۱۳۹۹ و مصادف با تاسوعای حسینی، مراکز وصال، ستاری، تهرانپارس و شهرری از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ شب، مراکز صدر، پیروزی، نارمک و شهریار از ساعت ۵ بعدازظهر تا ۱۲ شب و مراکز سیار هیئت عزاداران حسینی شهرستان پیشوا، بیمارستان صدیقه الزهرا (س) دولت آباد شهرری و هیئت عزاداران مساجد غرب ابوذر در منطقه هفده از ساعت ۵ بعدازظهر تا ۱۲ شب آماده خدمت به مردم مهربان و ایثارگر تهرانی هستند.
در روز یک شنبه نهم شهریور ۱۳۹۹ و مصادف با عاشورای حسینی، مراکز وصال، ستاری، تهرانپارس و شهرری از ساعت ۷ صبح تا ۱۲ شب، مراکز صدر، پیروزی، نارمک و شهریار از ساعت ۷ بعدازظهر تا ۴ بعدازظهر و مراکز سیار هیئت عزاداران حسینی شهرستان پیشوا، بیمارستان صدیقه الزهرا (س) دولت آباد شهرری و هیئت عزاداران شهرک امام رضا (ع) منطقه چیتگر از ساعت ۷ صبح تا ۴ بعدازظهر، چشم انتظار عاشوراییان نوعدوست در پایتخت خواهند بود.
- بیشتر ببینید: