فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی رونمایی شد/ دستورالعمل تفصیلی نحوه دریافت و بررسی گزارش مردمی فساد به زودی از سوی رییس قوه قضاییه ابلاغ میشود
- امروز طی مراسمی با حضور حجت الاسلام والمسلمین درویشیان رییس سازمان بازرسی کل کشور و آیتالله صدیقی رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، از فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی رونمایی شد.
این سامانه که فازهای بعدی آن ارتقاء مییابد و در حوزه ماموریتی سازمان بازرسی کل کشور است، برای این منظور طراحی شده تا کسانی که به نحوی از انحاء از سوءجریان اداری یا مفسدهای در دستگاههای اجرایی مطلع میشوند، موضوع را از طریق سامانه مذکور به اطلاع سازمان بازرسی برسانند.
شایان ذکر است، دستورالعمل تفصیلی نحوه دریافت و بررسی گزارش مردمی فساد به زودی از سوی رییس قوه قضاییه ابلاغ خواهد شد.
شناسایی و برخورد با ریشهها و جریان فساد باید در اولویت باشد
آیتالله صدیقی رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، طی سخنانی در مراسم رونمایی از فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور، با بیان اینکه در آستانه ماه محرم، ماه خون و شهادت و امر به معروف و نهی از منکر قرار داریم، اظهار داشت: امر به معروف یعنی راه را برای اجرای خوبیها باز کردن و جامعه را در مسیر رسیدن به کمال بسیج کردن. نهی از منکر نیز به معنی دفع مفسده و رفع ظلم و مقابله با ناهنجاریهاست.
وی تصریح کرد: در زندگی ارادی انسان، خداوند متعال قانون امر به معروف و نهی از منکر را به عنوان بیمهگر سلامت جامعه و پاسداری از عدالت اجتماعی در آیات قرآن مطرح فرموده است.
آیتالله صدیقی، بیان داشت: معروف هر آنچیزی است که انسان و جامعه را به کمال هدایت میکند؛ این معروفها باید به یک گفتمان عمومی تبدیل شود. در اسلام، الفاظ و مفاهیمی، چون «به من چه» یا «به تو چه» هیچگونه زمینهای ندارد.
وی تصریح کرد: نهی از منکر جامعه را در برابر ویروسهای خطرناک حرامخوری و بیبندباری و جهالت بیمه میکند.
رییس ستاد امر به معروف و نهی از منکر، بیان داشت: انسان در برابر یک آدم شرور و رشوهخوار و نفوذی نباید لبخند بزند و عکسالعمل سیمایی در برابر این افراد باید داشته باشد.
وی افزود: در مرحله برخورد و افشا و مجازات فرد مرتکب منکر مطابق دستور قرآنی، باید از هرجومرج پرهیز شود لذا حکومت اسلامی و مراکز دینی مکلف به برخورد با مروجان و مرتکبان منکر هستند
آیتالله صدیقی اطهار داشت: مگر میشود کسی را دید که سلامت جامعه را به مخاطره میاندازد یا با رشوهگیری اعتماد عمومی را خدشهدار میکند و در برابر چنین فردی ساکت و منفعل بود.
وی تصریح کرد: امروز که قوه قضاییه با نفس تازه رویکرد تحول را در پیش گرفته اولویت باید شناسایی و برخورد با ریشهها و جریان فساد باشد.
آیت الله صدیقی بیان داشت: نیروهای اطلاعاتی و امنیتی و چتر فراگیر سازمان بازرسی باید دقیق مسائل را اولویت بندی کنند و مفسدین سیاسی و نفوذیهای غربی و مفسدین اقتصادی را شناسایی و مورد برخورد قرار دهند.
وی افزود: در مراحل بعدی نیز باید با افرادی که بصورت جریانی در بازارهای مختلف نظیر ارز و سکه و اقلام مورد نیاز مردم احتکار و فساد میکنند برخورد شود.
وی تصریح کرد: در شرایط حساس کنونی، جای سکوت و بیتفاوتی و ترس در برابر فساد و مفسد وجود ندارد.
آیتالله صدیقی خاطرنشان کرد: امیدواریم در ایام محرم، زن و مرد به میدان بیایند و نسبت به فساد سیاسی و فساد فرهنگی و فساد اقتصادی، جوانمردانه حساسیت نشان دهند.
تشریح بخشهای مختلف سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور
شهیادی معاون نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور در مراسم رونمایی از فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور اظهار داشت: مرکز نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور تلاش دارد ضمن ایجاد فضای محرمانه برای گزارشگران فساد، شفافیت پیگیری گزارشها را مدنظر قرار دهد.
شهیادی تصریح کرد: مرکز نظارت همگانی ور سیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور به عنوان هسته اصلی ارائه خدمت سامانه گزارشگران فساد تلاش دراد تا به صورت کاملا هوشمند و برنامه محور و با مشارکت سایر ارکان سازمان در بخش صف و ستاد ضمن ایجاد فضای امن و محرمانه برای گزارشگران فساد ، شفافیت در فرآیند دریافت و رسیدگی به اعلامات و گزارشهای مربوطه را تا زمان حصول نتیجه تعقیب نماید و نتایج را به نحو مقتضی به استحضار ذی نفعان برساند.
وی در ادامه به اهم اهداف مورد نظر سازمان بازرسی کل کشور در حوزه جلب مشارکت عمومی و نظارت همگانی جهت پیشگیری و مقابله با فساد پرداخت و گفت: جلب مشارکت عمومی در پذیرش مسئولیت اجتماعی و فعال کردن ظرفیت مطالبه گری مردمی در مقابله با سوء جریانات، تخلفات و جرایم در دستگاههای اجرایی و بهره گیری از ظرفیت و توان خبری ، علمی ، تجربی و تخصصی اشخاص حقیقی و حقوقی در ارائه تحلیل محیطی و آسیب شناسی از عملکرد دستگاههای اجرایی و ایجاد شبکه ساختار یافته از گزارشگران ( سوت زنان) و افشا کنندگان فساد در زمره اهم اهداف سازمان بازرسی کل کشور در امر راه اندازی این سامانه گزارشگران فساد است.
معاون نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور بیان داشت: در سامانه مزبور، سه بخش تعبیه شده؛ بخش نخست مختص گزارشگرانی است که تمایل به درج و شناسایی مشخصات هویتی خود ندارند؛ در این حالت، گزارشگر پس از ثبت اطلاعات و مستندات مربوطه، از طریق لینک مخصوص، کد ثبت گزارش دریافت خواهد نمود.
شهیادی گفت: بخش دوم مشمول گزارشگرانی است که تمایل به همکاری مستمر با سازمان بازرسی در قالب ناظر افتخاری دارند؛ در این حالت گزارشگران (حقیقی و حقوقی) ابتدا وارد لینک ثبتنام شده و پس از بارگذاری اطلاعات شخصی و هویتی، نسبت به ثبتنام و درخواست عضویت اقدام مینمایند. سازمان پس از بررسی اصالت مدارک ارسالی، نتیجه را از طریق پیامک با ارسال کدشناسه و رمز عبور به گزارشگران ارسال خواهد کرد.
وی تصریح کرد: بخش سوم مختص گزارشگرانی است که کد شخصی و رمز عبور جهت همکاری دریافت نمودهاند؛ این افراد میتوانند با مراجعه به سامانه، نسبت به بارگزاری گزارشهای فساد و اخبار مربوطه اقدام نمایند.
معاون نظارت همگانی و رسیدگی به شکایات مردمی سازمان بازرسی کل کشور گفت: سامانه گزارشگران فساد که مرکز نظارت همگانی سازمان بازرسی کل کشور در طراحی آن نقش محوری داشته، در عین سادگی و سهولت کار با آن، از امنیت بالایی برخوردار است.
شایان ذکر است، Gozaresh.bazresi.ir ، آدرس سامانه گزارشگران فساد میباشد.
حمایت از گزارشگران فساد توسط سازمان بازرسی کل کشور
حجت الاسلام والمسلمین درویشیان رییس سازمان بازرسی کل کشور نیز در مراسم رونمایی از فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور، اظهار داشت: اراده قوه قضاییه و سازمانهای تابعه آن تحقق فلسفه وجودی قوه یعنی تحقق عدالت است.
وی بیان داشت: هدف سازمان بازرسی نظارت کارآمد و اثربخش و پیگیری مطالبات بحق مردم و منویان مقام معظم رهبری است.
رییس سازمان بازرسی کل کشور تصریح کرد: یکی از اقدامات ایجاد کننده شفافیت، سامانه های الکترونیکی است که قابلیت رصد هوشمند داشته باشد؛ ما مصرانه این موضوع را دنبال میکنیم و یکی از ملزومات از بین رفتن بسترهای فسادزا را توسعه همین سامانههای الکترونیکی ناظر بر شفافیت میدانیم.
حجت الاسلام والمسلمین درویشیان، تصریح کرد: الزام دیگر تحقق عدالت، مقابله با فساد به طور جدی است؛ یعنی پس از شناسایی و اصلاح بسترهای فسادزا، برخورد جدی با فساد چه در سازمان بازرسی و چه در قوه قضاییه و چه در بخشهایی که در دستگاههای اجرایی وجود دارند، ضروری است.
وی در ادامه با اشاره به اهتمام سازمان بازرسی کل کشور به بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی و جلب مشارکت مردمی، اظهار داشت: همانطور که مقام معظم رهبری در بیانیه گام دوم انقلاب فرمودهاند پیشگیری مقدم بر مبارزه با فساد است؛ پیشگیری در امر مقابله با فساد و تخلف هم شامل اصلاح قوانین و هم شامل ارائه آموزش به مردم و کارکنان دستگاهها میشود.
رییس سازمان بازرسی تصریح کرد: مشارکت مردم در امر مبارزه با فساد، صرفاً در گزارشگری فساد منحصر نمیشود بلکه مشارکت مردم در امر پیشگیری از فساد نیز بسیار حائز اهمیت است.
رییس سازمان بازرسی کل کشور با اشاره به ماده یازده تشکیل سازمان مزبور، اظهار داشت: بهرهگیری از ظرفیتهای مردمی و تشکلهای مردمی در امر مبارزه با فساد یک تکلیف قانونی است و بر همین مبنا در سازمان بازرسی کل کشور ادارهای ذیل یکی از معاونتها تعبیه شده تا از ظرفیت بازرسان افتخاری و تشکلهای مردم نهاد در همه مراحل مقابله با فساد بهره گرفته شود و سازمان بازرسی در تحقق این موضوع مصمم است.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان با اشاره به اهمیت مقابله با فساد از سوی بخشها و مسئولان دستگاههای اجرایی در گام نخست گفت: مدیران، حراستها و بازرسیهای دستگاههای اجرایی مکلف به انجام نظارت بر زیرمجموعههای خود هستند تا از این طریق مانع بروز فساد در دستگاههای متبوع خود شوند و چنانچه در این دستگاهها فسادی بروز کرد مسئولان این دستگاهها باید گزارشهای لازم را به مراجع ذیصلاح از جمله سازمان بازرسی ارائه دهند.
وی در ادامه با اشاره به راهاندازی سامانه گزارشگران فساد، گفت: پیشتر مرکز رسیدگی به شکایات و اطلاعات مردمی در قالب یک سامانه در سامانه بازرسی کل کشور وجود داشت، اما به لحاظ اهمیت موضوع مقابله با فساد و بهرهگیری بیشتر مشارکت مردم در این عرصه سامانه جدیدی را ایجاد کردهایم.
رییس سازمان بازرسی کل کشور تأکید کرد: سامانهای که امروز راهاندازی میشود یعنی سامانه گزارشگران فساد صرفاً برای سازمان بازرسی کل کشور است و در قوه قضاییه حسب دستور ریاست دستگاه قضا طراحی یک سامانه جامع که مربوط به همه بخشهای قوه باشد در دست انجام است.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان بیان داشت: امروز فاز اول سامانه گزارشگران فساد راهاندازی میشود و به مرور به تکمیل این سامانه و رفع نواقص آن خواهیم پرداخت.
وی گفت: موضوعی که باید مدنظر گزارشگران فساد قرار گیرد این است که صرفاً به ارائه آن دسته از گزارشهایی اهتمام داشته باشند که رسیدگی به آنها در حوزه اختیارات قانونی سازمان بازرسی کل کشور است؛ باید توجه داشت که برخی موضوعات مربوط به سایر دستگاهها از جمله دستگاههای اجرایی یا دیوان عدالت اداری میباشد که درخواست داریم گزارشگران از ارائه گزارشهای مربوط به سایر دستگاهها به سامانه گزارشگران فساد سازمان بازرسی خودداری کنند.
رییس سازمان بازرسی کل کشور بیان داشت: یکی دیگر از موضوعاتی که باید مدنظر گزارشگران فساد در سامانه مزبور لحاظ شود، این است که گزارش مسائل مهم و اصلی را در اولویت قرار دهند چرا که رسیدگی به مسائل مهم و اصلی در اولویت کاری سازمان بازرسی قرار دارد.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان تصریح کرد: گزارش اعلام شده توسط گزارشگران پس از ثبت در سامانه و بررسی مستندات مرتبط با آن به لحاظ اینکه از قابلیت پیگیری برخوردار میباشد یا خیر، به فرد گزارشدهنده اعلام میشود و فرد گزارش دهنده مطمئن باشد اگر تحقق فساد احراز شود، پیگیریهای مقتضی از سوی سازمان بازرسی انجام میگیرد.
وی گفت: البته باید توجه داشت که آن دسته از گزارشهایی که ناظر بر کشف فساد اشخاص است، بر اساس قانون آیین دادرسی کیفری تا زمان رسیدگی نهایی، امکان اعلام عمومی آنها وجود ندارد؛ البته در این دسته از گزارشها نیز فرد گزارشدهنده از پیگیریهای صورت گرفته توسط سازمان بازرسی مطلع میشود.
رییس سازمان بازرسی کل کشور با بیان اینکه در سامانه گزارشگران فساد دو بخش گزارشگران بدون هویت و گزارشگران با هویت تعبیه شده است، گفت: افرادی که با هویت مشخصی اقدام به گزارشگری فساد در سامانه مذبور میکنند مطمئن باشند که مشخصاتشان محرمانه باقی میماند؛ همچنین ممکن است ما در ادامه بررسیهای خود پیرامون یک گزارش فساد لازم داشته باشیم تا با فرد گزارشدهنده در تماس باشیم و مشارکت بیشتر او را جلب کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین درویشیان اظهار داشت: گزارشگران فساد اطمینان داشته باشند که نام آنها به هیچ وجه فاش نخواهد شد و چنانچه مشکلی برای آنها از سوی دستگاههای اداری یا اجرایی ایجاد شود سازمان بازرسی کل کشور از تمام ظرفیتهای خود برای حمایت از فرد گزارشگر استفاده خواهد کرد و چنانچه لازم باشد پیشنهاداتی را برای ایجاد اصلاح در قوانین حمایت از گزارشگران فساد ارائه خواهیم کرد.
بخشهای مختلف سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور
حجت الاسلام والمسلمین درویشیان همچنین در حاشیه مراسم رونمایی از فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی کل کشور، در جمع خبرنگاران اظهار کرد: سامانه گزارشگران فساد از امنیت بالایی برخوردار است و مشخصات و هویت گزارشگران فساد در این سامانه به صورت محرمانه باقی میماند.
وی تصریح کرد: مطابق تمهیدات اندیشیده شده، سازمان بازرسی کل کشور از تمام ظرفیتهای قانونی موجود برای حمایت از گزارشگران فساد بهره خواهد گرفت و چنانچه محرز شود دستگاهی به سبب گزارش فساد برای فرد گزارشگر مشکلی ایجاد کرده است، سازمان بازرسی در راستای حمایت از فرد گزارشگر اقدامات لازم را انجام میدهد.
رییس سازمان بازرسی کل کشور بیان داشت: امروز فاز نخست سامانه گزارشگری فساد سازمان بازرسی رونمایی شد و فازهای بعدی آن ارتقاء مییابد.
رییس سازمان بازرسی گفت: این سامانه مخصوص سازمان بازرسی کل کشور است و در قوه قضاییه حسب دستور رییس دستگاه قضا، طراحی ایجاد سامانهای جامع که مربوط به همه بخشهای قوه باشد در دست انجام است.
وی در پاسخ به سئوالی مبنی بر اینکه گفته میشود افراد دخیل در انعقاد قرارداد با مارک ویلموتس لیست اموالشان را برای توقیف یا مصادره اعلام کردهاند، گفت: ما چنین درخواستی نداشتهایم. در قرارداد مزبور اشکالات قابل توجهی وجود دارد که گزارش مرتبط با آن آماده شده و به زودی منعکس میشود.