آیتالله تسخیری؛ مرد خستگیناپذیر/ نگاهی به ماهیت شورایعالی مجمع جهانی تقریب مذاهب
ساعاتی قبل خبر درگذشت آیتالله محمدعلی تسخیری در رسانهها منتشر شد. وی رییس شورایعالی مجمع جهانی تقریب مذاهب و مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام در رسانهها بود که در سن ۷۶ سالگی بر اثر عارضه قلبی دار فانی را وداع گفت.
بعد از انتشار خبر درگذشت آیت الله تسخیری رهبر معظم انقلاب این ضایعه را به ملت ایران و جهان اسلام تسلیت گفتند و فرمودند: کارنامه این مرد نستوه و خستگیناپذیر در انواع خدمات برجسته در مجامع جهانی اسلامی حقاً درخشان است. عزم راسخ و دل پرانگیزه این عالم ربانی حتی بر ناتوانیهای جسمانی در چند سال اخیر فائق میآمد و حضور مؤثر و برکت وی را در هر نقطه لازم و مفید استمرار میبخشید. مسئولیتها و خدمات ایشان در داخل کشور نیز فصل جداگانه و ارزشمندی از تلاشهای این روحانی فاضل و متعهد است.
محمدعلی تسخیری فرزند مرحوم حجت الاسلام والمسلمین حاج شیخ علیاکبر، متولد ۱۳۲۳ هجری شمسی تحصیلات ابتدائی و متوسطه خود را در نجف گذراند و دروس حوزوی را تا مرحله درس خارج در محضر اساتید بزرگی نظیر آیات عظام شهید سید محمد باقر صدر، خویی، سید محمد تقی حکیم، شیخ جواد تبریزی، شیخ کاظم تبریزی، صدرا بادکوبی و شیخ مجتبی لنکرانی سپری نمود و در کنار آن دروس دانشگاهی را نیز در رشته ادبیات عرب و فقه و اصول در دانشکده فقه نجف فراگرفت.
وی در مبارزات سیاسی علیه رژیم بعث عراق حضوری فعال داشت و در این باره به زندان افتاد، ولی به یاری خداوند متعال نجات یافت. آیت اللـه تسخیری در این مدت در مناصب فرهنگی، تبلیغی و اجرائی زیر ادای وظیفه کرده است از جمله؛
۱. مشاور مقام معظم رهبری در امور فرهنگی جهان اسلام.
۲. عضو مجلس خبرگان رهبری به نمایندگی از استان گیلان (دوره سوم).
۳. معاون بین الملل دفتر مقام معظم رهبری از سال ۱۳۶۹.
۴. مشاور عالی امور بین الملل بعثه مقام معظم رهبری در امور حج و معاون بین الملل آن.
۵. رییس سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی از زمان تأسیس ۱۳۷۳ تا ۱۳۸۰.
۶. مشاور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در امور بین الملل.
۷. معاون بینالملل سازمان تبلیغات اسلامی از ۱۳۶۰ تا ۱۳۷۰.
۸. دبیرکل مجمع جهانی اهل بیت (علیهم السلام) به مدت ۹ سال و عضو شورای عالی آن.
۹. عضو شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی به مدت ۱۸ سال.
۱۰. دبیرکل مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی.۱۳۸۰ الی ۱۳۹۱،
۱۱. رییس کمیته فرهنگی هشتمین کنفرانس سران اسلامی در تهران.
۱۲. رییس کمیته هماهنگی فعالیتهای مشترک اسلامی درسازمان کنفرانس اسلامی (به مدت ۵ سال)
۱۳. رییس هیئت امنای دانشکده اصول دین ـ تهران – پس از رحلت علامه عسکری -
۱۴. رییس هیئت امنای دانشگاه مذاهب اسلامی.
۱۵. عضو مجمع فقه اسلامی جده از زمان تأسیس ۱۳۶۲ تاکنون و نماینده حوزههای علمیه ایران و نماینده رسمی مذهب شیعه اثنی عشری درآن.
۱۶. استاد دانشگاه امام صادق (ع) در رشته فقه مقارن.
۱۷. استاد دانشگاه تربیت مدرس در رشته اقتصاد اسلامی.
۱۸. عضو کمیته فقهی بانک جهانی توسعه اسلامی.
۱۹. عضو دائمی کمیته (بررسی چالشهای قرن ۲۱) کارشناسان سازمان کنفرانس اسلامی.
۲۰. عضو مجلس شرعی هیأت حسابرسی مؤسسات مالی در بحرین
۲۱. رییس شورای عالی مجمع جهانی تقریب مذاهب اسلامی
۲۲. مشاور مقام معظم رهبری در امور جهان اسلام و...
مرحوم آیت الله محمدعلی تسخیری در مورد همکاری با مجامع بینالمللی تقریب مذاهب اسلامی برای گسترش دین مبین اسلام تلاشهای وافری انجام داده بود که بیانات وی را درباره مؤسسه الازهر «بزرگترین مرکز دینی جهان اسلام و جایگاه آن در مصر» میبینیم و میشنویم.
درباره مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی بدانیم
آنطور که دانشنامه مجازی مکتب اهل بیت (ع) آورده است، مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی سازمانی غیر دولتی متشکل از گروهی از اندیشمندان و عالمان دینی جهان اسلام با هدف تلاش برای تقریب مذاهب اسلامی (نزدیک کردن و رفع اختلافات پیروان مذاهب اسلامی به ویژه شیعیان و اهل سنت) است. این تشکل در سال ۱۳۶۹ هجری شمسی به دستور حضرت آیت الله خامنهای تأسیس شد.
ارتقای سطح آشنایی، آگاهی و تعمیق تفاهم بین پیروان مذاهب اسلامی و تقویت احترام متقابل و تحکیم رشتههای اخوت اسلامی در بین مسلمانان بدون هیچ گونه تمایزی از لحاظ تعلقات فرقهای، قومی یا ملی آنان به منظور رسیدن به امت واحده اسلامی، استراتژی مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی است.
اعضای شورایعالی مجمع جهانی تقریب بین مذاهب اسلامی از میان علما، متفکران و شخصیتهای مذاهب معتبر اسلامی توسط، ولی امر مسلمین برای مدت ۶ سال منصوب میشوند. تعداد اعضای این شورای حداقل ۱۵ نفر و حداکثر ۲۱ نفر است. جلسات شورایعالی با حضور اکثریت اعضای موجود در ایران رسمیت پیدا میکند و مصوبات آنان با اکثریت حاضران معتبر است و دعوت به جلسات به عهده دبیرکل است.
کمک به امر احیا و گسترش فرهنگ و معارف اسلامی و دفاع از حریم قرآن کریم و سنت پیامبر اکرم (ص)، کوشش در راه ایجاد آشنایی و تفاهم بیشتر بین علما، متفکران و پیشوایان مذهبی جهان اسلام در زمینههای اعتقادی، فقهی، اجتماعی و سیاسی، گسترش اندیشه تقریب بین اندیشمندان و فرهیختگان جهان اسلام و انتقال آن به تودههای مسلمان و آگاه کردن آنان از توطئههای تفرقه انگیز دشمنان، کوشش در تحکیم و اشاعه اصل اجتهاد و استنباط در مذاهب اسلامی، سعی در ایجاد هماهنگی و تشکیل جبهه واحد در مقابل توطئههای تبلیغاتی و تهاجم فرهنگی دشمنان اسلام بر اساس اصول مسلم اسلامی و رفع بدبینیها و شبهات بین پیروان مذاهب اسلامی از جمله اهداف این نهاد میتوان برشمرد.
- بیشتر بخوانید:
- رییس مجلس خبرگان: آیتالله تسخیری سالیان متمادی از عمر خود را صرف ترویج معارف ائمه هدی(ع) کرد
آیت اللـه تسخیری در طول عمر پربرکت خود در مناصب مختلف فرهنگی، تبلیغی و اجرائی آثار ارزنده و پرباری را در کشور و جهان اسلام از خود برجای گذاشته است. قطعا درگذشت این عالم ربانی ضایعهای جبرانناپذیر برای کشورمان و مسلمانان جهان خواهد بود. روحش شاد و راهش پررهرو باد.