وضعیت نابسامان فعالان گردشگری با شیوع کرونا و حمایتی که انجام نمیشود!
- چندماهی از شیوع کرونا در کشورمان میگذرد و بسیاری از فعالیتهای اقتصادی از این مساله متضرر شدهاند. در ابتدا گمان میشود که شیوع کرونا و پیامدهای آن مدت کوتاهی بیشتر در کشور باقی نمیمانند و همه میتوانند به زندگی عادی خود برگردند، با گذشت زمان، اما مشخص شد که ابدا اینگونه نیست و مدت زمان زیادی کرونا مهمان ناخوانده سفره ایرانیها خواهد ماند و تبعات جبران ناپذیر اقتصادی را با خود به همراه داشت.
تبعات اقتصادی که در برخی از حوزهها و مشاغل آنان را به سمت تعطیلی کشانده است و دیگر امیدی را برای برخی از حوزهها باقی نگذاشته است که آنان بتوانند به وضعیت سابق خود بازگردند.
یکی از این مشاغلی که در این مدت کوتاه بسیار متضرر شدهاند، فعالان گردشگری و به ویژه طبیعتگردان هستند که عملا بدون هیچ گونه حمایت و حتی پوشش بیمهای چندماهی است بدون کار و فعالیت روزگار میگذارنند.
حوزه نوپایی که به تازگی در ایران جان گرفته بود، اما شیوع کرونا همه برنامهریزیها را در این شرایط برهم زد و حالا مشخص نیست که چه سرنوشتی در انتظار این افراد است.
در این شرایط اگرچه رفت و آمد به فضاهای باز طبیعت با حفظ فاصلهگذاری اجتماعی و استفاده از سوی ستاد ملی مقابله با کرونا مجاز شناخته شده است، اما بسیاری از این طبیعتگردان برای حفظ سلامت مردم تعداد سفرهای خود را کاهش داده و برخی حتی آن را کنسل کردهاند.
با این وجود آنچه در این میان اهمیت دارد این است که در کنار اقدامات این گردشگران که چندماهی است بدون فعالیت و درآمد در حال گذران زندگی خود هستند، حمایت از سوی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از آنان صورت بگیرد.
در این شرایط اعطای وام کرونایی اعلام شده از سوی سایت کارا نیز عملا دردی از این افراد دوا نکرده است چراکه بسیاری از آنان هنوز موفق به گرفتن این وام و فراهم کردن شرایط آن را ندارند و هزینه آن هم چندان بالا نیست که بتواند گره از مشکلات آنان باز کند.
با یکی از طبیعتگردان گردشگری که زیر نظر وزارتخانه به فعالیت میپردازد به گفتگو پرداختیم و او در گفتگو با میزان گفت: فعالان گردشگری چندماهی است در شرایط بدی قرار گرفتهاند و هنوز هیچ کمکی به آنان پرداخت نشده است.
وقتی از او درباره وام شش میلیونی کرونایی پرسیدیم تاکید کرد که او و بسیاری از همکارانش در این سایت ثبت نام کردهاند و، اما هنوز خبری از تایید بانک و ادامه مراحل برای گرفتن این وام خبری نیست و همه در وضعیت بلاتکلیفی قرار داند.
این فعال طبیعتگرد در ادامه سخنانش تاکید کرد که از وزارتخانه تقاضا دارند که در تسریع و پیگیری این مساله کمی اقدامات را بیشتر کنند تا وضعیت فعالان گردشگری از این وضعیت بدتر نشود چراکه در صورت عدم حمایت عملا همه فعالان این حوزه به ورطه ورشستگی میرسند و مشخص نیست که چه بلایی بر سرشان بیاید.
اظهاراتی که مونسان، وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در دیدار با معاون اول رییس جمهور و در فروردین ماه امسال با اشاره به ضرورت حمایت جدی دولت از صنعت گردشگری گفت: ۸۰ هزار نفر مستقیم با گردشگری مرتبط هستند که در صورت حمایت نکردن دولت، بیکار میشوند و خسارت گسترده به این صنعت به دلیل شیوع کرونا سبب ورشکستگی آن میشود.
به گفته مونسان این وزارتخانه برای جبران خسارتهای ناشی از کرونا به شاغلان حوزه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی رقمی در خواست اختصاص اعتباری معادل ۳۸هزارمیلیارد ریال را به این حوزه کرده بود که ۳۰ درصد آن بهصورت بلاعوض و ۷۰ درصد آن بهصورت تسهیلات با تنفس یکساله اعطا شود تا این وضعیت بهبود یابد.
با این وجود اگرچه نزدیک به نیمه سال رسیدهایم بسیاری از فعالان این حوزه هنوز نتوانستهاند از این چنین وام بلاعوض و تسهیلاتی بهرهمند شود و این مساله ضرورت دارد تا پیگیری مضاعفی صورت بگیرد.
هرچند که در این شرایط کرونایی همه از چنین وضعیتی برخوردار هستند و راه چارهای نیست، اماای کاش راهبردی اندیشیده میشد تا مردم بتوانند با استفاده از امکانات فضای مجازی و پرداخت هزینه کم از تورهای مجازی در مناطق گردشگری بهرهمند شده و اندکی از این استرس کرونایی رها میشدند.
در این شرایط نباید فراموش کرد که اگرچه همواره بر اساس تاکید ستاد ملی مقابله با کرونا و کارشناسان وزارت بهداشت همه تا جای امکان را باید در خانه بمانند و از سفر کردن خودداری کنند، اما نباید فراموش کرد که فضای مجازی و استفاده از تورهای آنلاین فرصت مناسبی را پدید آورده است تا مردم بتوانند از این مساله بهرهمند شوند و با دیدن فضای طبیعت و صدای دریاچه و پرندگان در فضای طبیعی اماکن مختلف کشورمان بتوانند روحیه از دست رفته خود را بازیابند و به روزهای آیندهای دل خوش کنند که بتوانیم همچون گذشته و بدون استرس کرونا به طبیعت زیبای کشورمان سفر کنیم.