ایران ظرف 20 سال به چرخه کامل سوخت هسته ای دست پیدا کرد
وی ادامه داد: اما در سال 60 و 62 که دانشگاهها بازگشایی و گرایشی تر شدند رشته فیزیک هسته ای نیز راه اندازی و بنده جزو اولین دانشجویان و فارغ التحصیلان این رشته بودم.
عباسی افزود: متخصصین هسته ای سعی کردند تصمیم سازی هایی را در حوزه هسته ای به مدیران کشور منتقل کنند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی درباره توانمندی رژیم عراق و صدام در توانمندی هسته ای گفت: منابع اطلاعاتی در اختیار داشتیم به این موضوع تاکید می کردند که رژیم عراق در اواخر جنگ علاوه بر تلاش برای گسترش برد موشک های خود جداسازی اورانیوم به دو روش علمی انجام می داد.او به پیشرفت هایی دست یافته بود که ما در سال 90 به آنها دست یافتیم.
وی اضافه کرد: اگر صدام به غنی سازی با کمک های کشورهای غربی و سلاح هسته ای دست می یافت حتما علیه ما استفاده می کرد.
این کارشناس مسائل هسته ای بیان کرد: در زمان جنگ دو نگرش نسبت به مسائل هسته ای وجود داشت یکی اینکه بحث پدافندی را مطرح می کردند که اگر عراق حرکتی انجام دهد ما بتوانیم آثار آن را کاهش دهیم و رویکرد دوم نظرات کارشناسی جوانانی بود که یکسری اطلاعات را به مسئولان در جهت فناوری هسته ای و چرایی دستیابی به آن منتقل می کردند.
وی تصریح کرد: مجلس شورای اسلامی با توجه به این نظرات کارشناسی قانونی را مصوب کرد که ما باید به تولید 20 هزار مگاوات برق هسته ای دست یابیم که در سند چشم انداز 20 ساله چیزی که ما مشاهده می کنیم هزار مگاوات است.
عباسی گفت: در سال 90 وزارت نیرو 120 هزار مگاوات برق نصب شده در اختیار قرار می داد که باید 8 درصد آن هسته ای باشد یعنی 10 هزار مگاوات اما چنین چیزی رخ نداد.
وی با اشاره به بودجه حوزه هسته ای گفت: تصویب کرده ام که 7 میلیارد تومان به این مسئله اختصاص داده شود که با چنین چیزی 20 هزار مگاوات تصویب شده مجلس امکان پذیر نیست و این نشان می دهد که انسجام بین تصویب و مجریان در این حوزه وجود ندارد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی بیان کرد: بیشتر نگاهها در حوزه هسته ای به بیرون بود و می گفتند چون ما تحریم هستیم نمی توانیم کاری انجام دهیم و در حوزه طراحی تنها 8 درصد طی 5 سال پیشرفت داشتیم که این بیشتر شبیه بازی بود.
وی افزود: اما از زمانی که سیستم درون زا را امتحان کردیم توانستیم ظرف 8 ماه 28 درصد پیشرفت داشته باشیم که این تفاوت رویکرد مدیریتی در مسائل مختلف را نشان می دهد.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی تصریح کرد: ما در فاصله 20 سال توانستیم فرایند کامل چرخه سوخت را به دست بیاوریم و جزو 10 کشور دارنده چرخه سوخت کامل جهان تبدیل شویم که آقای آقازاده در این مسیر نقش بسیار برجسته ای را داشتند.
وی اضافه کرد: حتی در دولت گذشته قصد داشتیم با پیوند صنعت نفت با فناوری هسته ای تحریم های علمی را خنثی کنیم.
عباسی خاطرنشان کرد: با اقدامات گذشته ما به یکی از قدرت های هسته ای دنیا تبدیل شدیم که دارای چرخه کامل سوخت هسته ای است که می توانیم هرچقدر که بخواهیم غنی سازی کنیم حتی بالای 20 درصد نیز می توانیم غنی سازی کنیم.
وی گفت: ما در گذشته در مسیر تولید 360 مگاوات و حتی هزار مگاوات حرکت کردیم اما امروز برخی بحث 100 مگاوات را مطرح می کنند و عددهایی برای توجیه توافقنامه مطرح می کنند که حتی جامعه دانشگاهی از آنها سر در نمی آورد.
این کارشناس مسائل هسته ای با اشاره به تاریخچه فرایند چرخه سوخت در کشور گفت: این موضوع از زمان دولت آقای هاشمی استارت خورد و در بین سالهای 77 تا 83 تنها 6 درصد پیشرفت داشت اما از سال 84 تا 92 قریب به 80 درصد به آن 6درصد اضافه شد.
عباسی افزود: بودجه تعلق گرفته به این حوزه به منحنی واقعی آن نزدیک شد که اگر این نگرش نبود راکتور بوشهر راه نمی افتاد.
وی درباره فرایندهای انجام گرفته نیز گفت: ما هیچگاه بی گدار در این حوزه و بدون آزمایشات انجام شده به آب نزدیم و همه استانداردها را در راکتور اراک اعمال کردیم که متاسفانه این راکتور در آبان سال 92 تعطیل شد.
وی درباره طرح بازطراحی راکتور اراک در توافقنامه هسته ای نیز گفت: اگر ما بازطراحی کنیم دیگر چیزی به عنوان آب سنگین نداریم و این باز طراحی نیز بیشتر برای تبلیغات داخلی است و با نسخه پیچی های آمریکایی ها انجام شده است.
وی افزود: در این توافقنامه کارخانه سوخت ما تعطیل می شود. برخی امروز اجحاف هایی را نسبت به راکتور ارک با صحبت هایی این چنینی که راکتور اراک شبیه چرنبیل است و این توافق یک مائده آسمانی است و آمریکایی ها برای ما آورده اند و با این مسائل می خواهند ذهن نمایندگان را منحرف کنند.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی در پاسخ به این سوال که آقای صالحی گفته اند ما نمی توانستیم به IR8 دست پیدا کنیم بنابراین فرقی نمی کند آنها ما را در این حوزه محدود کنند ارزیابی شما از این صحبت چیست گفت: آقای صالحی به نظر آدم دوست داشتنی می آیند که خوشتیپ هستند و حرف خوب می زنند اما ایشان یک مقدار تحت تاثیر جو قرار دارد و بیشتر دوست دارد با آمریکایی ها صحبت کند.
وی اضافه کرد: اگر مذاکره خوب است چرا با من مذاکره نمی کنند و ساعت ها با آمریکایی ها حرف زدند اگر در داخل صحبت می کردند یک اجماعی درباره این مسئله صورت می گرفت و ما شاهد آشفتگی های امروز نبودیم.
عباسی بیان کرد: آنها امروز آمده اند 150 صفحه جلوی ما گذاشته اند و امروز هیچکس از متن توافق اطلاع ندارد.
وی درباره به کارگیری سانتریفیوژها در سالهای گذشته نیز گفت: ما توانستیم 5-6 هزار سانتریفیوژ را با چنگ و دندان که محصول تمام آزمایش ها بود راه بیاندازیم و دشمن با تمام ابزارهای جاسوسی، فنی، ویروسی، الکترونیکی، مواد منفجره و تربیت نیروهای خاص می خواست آنها را از بین ببرد.
عباسی خاطرنشان کرد: حتی یک سیستم مدیریتی آمد و گفت ما دیگر نیاز به سانتریفیوژهای نسل اول نداریم و این چیزی بود که دشمن می خواست 6 هزار سانتریفیوژ ما را نابود کند و در این مسیر نیز اقدام کرد، در فوردو در روز قدس در نطنز در روز 15 شعبان اقداماتی را در این ایام ایدئولوژیک ما برای نابودی سانتریفیوژها انجام دادند ولی ما با همه این تلاش ها توانستیم تجهیزات را حفظ کنیم اما در این 2 سال آنها را تعلیق کامل کرده ایم و این چیزی بود که دشمن می خواست، آنها می خواهند ما فقط با تعلیق سانتریفیوژهای نسل اول 500 سانتریفیوژ در انبار داشته باشیم.
رئیس سابق سازمان انرژی اتمی گفت: ما توانستیم غنی سازی 20 و 5/3 درصد را که مورد نیازمان بود را انجام دهیم و سانتریفیوژهای IR8 شروع به کار بکنند که اگر 6 ماه دیگر ادامه داده بودیم به 24 سو دست پیدا می کردیم اما امروز همه این مسائل را تعلیق کرده ایم.
عباسی در پایان گفت: دولت می توانست با برخی اقدامات با دست پُرتر برای امتیازگیری به میز مذاکره برود.