بن بست سیاسی در اراضی اشغالی؛ بحران فساد، اعتراضات و اختلاف با گانتز بر سر نتانیاهو
- طی هفتههای اخیر و با اوج گیری شیوع کرونا در اراضی اشغالی و بحران اقتصادی ناشی از آن، تنشها در میان اعضای کابینه رژیم صهیونیستی به شدت افزایش یافته است.
تشکیل کابینه ائتلافی در ماه می
پس از ۳ دور انتخابات در اراضی اشغالی در طول کمتر از یک سال و شکست در تشکیل کابینه، در نهایت «بنیامین نتانیاهو» و «بنی گانتز»، نخست وزیر و وزیر جنگ رژیم صهیونیستی، در ماه می، بر سر تشکیل کابینه ائتلافی و نخست وزیری چرخشی به توافق رسیدند.
این ائتلاف از همان ابتدا نیز با اما و اگرهای بسیاری همراه بود، اما نتانیاهو و گانتز ائتلاف شکنندهای را تشکیل دادند که از همان روزهای نخست تشکیل، وجود اختلاف در آن بر سر مسائل مختلف وجود داشت.
بروز مشکلات و تشدید اختلافات در کابینه ائتلافی.
اما کمتر از ۱۰۰ روز از تشکیل کابینه ائتلافی، تحولات اراضی اشغالی به گونهای پیش رفته که اکنون این کابینه در مسیر فروپاشی قرار گرفته است؛ شیوع ویروس کرونا، بحران اقتصادی و بروز تظاهراتهای گسترده علیه نتانیاهو و کابینه رژیم صهیونیستی از جمله این تحولات هستند.
بحران کرونا در اراضی اشغالی
طی هفتههای اخیر و پس از یک فروکش نسبی، شیوع ویروس کرونا بار دیگر در اراضی اشغالی اوج گرفت به گونهای که آمار ابتلای این ویروس در بسیاری از موارد به بالای ۲ هزار نفر رسید.
در حال حاضر شمار افرادی که در اراضی اشغالی به ویروس کرونا مبتلا شده اند به بیش از ۹۲ هزار نفر رسیده و ۶۷۹ نفر نیز بر اثر ابتلا به این ویروس جان خود را از دست داده اند.
کابینه رژیم صهیونیستی برای مهار این ویروس با برگزاری نشستهایی اضطراری، اقدام به بازگرداندن محدودیتهای کرونایی کرد.
بحران اقتصادی، فساد مالی نتانیاهو و بالا گرفتن اعتراضات
ادامه محدودیتهای کرونایی و تعطیلی مشاغل، تبعات بسیاری را در اراضی اشغالی به همراه داشت و موجب به راه افتادن تظاهرات علیه کابینه رژیم صهیونیستی شد.
اما دامنه اعتراضات در اراضی اشغالی تنها به بحران اقتصادی محدود نمیشود بلکه فساد مالی نتانیاهو که طی سالهای اخیر همواره با انتقادها و تظاهراتهایی نیز همراه بوده، اعتراضات اخیر را شعله ورتر کرد.
طی چند هفته اخیر تظاهرات در اراضی اشغالی به امری روزمره تبدیل شده معترضان از بخشهای مختلف با تجمع در برابر اقامتگاه نتانیاهو در قدس اشغالی و تل آویو خواستار استعفای او هستند.
ساکنان اراضی اشغالی بزرگترین تظاهرات سراسری سالهای اخیر را در اعتراض به سیاستهای کابینه نتانیاهو برگزلر کردند.
اختلاف میان گانتز و نتانیاهو
اما تظاهرات روزانه سراسری تنها بحران در اراضی اصغالی به شمار نمیرود و اختلاف میان گانتز و نتانیاهو در این مدت رفته رفته ابعاد گسترده تری به خود گرفته است.
ریشه اختلاف نتانیاهو و گانتز به تصویب بودجه اراضی اشغالی بر میگردد؛ در حالی که گانتز تاکید دارد بر اساس توافق صورت گرفته، بودجه باید به صورت ۲ ساله بسته شود نتانیاهو میگوید که بودجه باید یک ساله به تصویب برسد.
گانتز و نتانیاهو بر سر مسائل دیگری از جمله اجرای طرح الحاق کرانه باختری به اراضی اشغالی نیز با یکدگیر اختلاف دارند.
کابینه ائتلافی تا روز ۲۵ آگوست (۵ شهریور) فرصت دارد تا بر سر بودجه به توافق برسد و در غیر این صورت کابینه ائتلافی و کنست منحل خواهد شد و انتخابات چهارم برگزار میشود.
در حالی که تا موعد مقرر زمان زیادی باقی نمانده، اما اختلاف میان گانتز و نتانیاهو در حال افزایش است به گونهای که نشست هفتگی کابینه که روزهای یکشنبه برگزار میشود، برای نخستین بار در سال جاری لغو شد.
به نظر میرسد که ادامه این اختلاف و هشدار نتانیاهو درباره برگزاری انتخابات چهارم زمینه را برای ایجاد بن بستی دیگر در اراضی اشغالی و فروپاشی کابینه ائتلافی فراهم میکند.