تحلیل یک «جامعهشناس» از داغ شدن هشتگهای مجازی
- برجسته شدن برخی موارد در شبکه اجتماعی، بهانهای شد تا از یک جامعه شناس ارتباطات بپرسیم، شبکههای اجتماعی چه تاثیری بر مردم کشور ما دارند.
محمد الستی در گفتوگو با میزان گفت: بر اساس نظریه رایزمن، جوامع انسانی سه دوره کلی را تحولات خود طی میکنند.در دوره اول که به دوره «سنتی» معروف است، تمام قواعدها و ارزشها از سنت و پیشینیان نشات میگیرد. به عنوان مثال گفته میشود قدیمیهای ما این کار را میکردند و ما هم باید همین کار را انجام دهیم.
وی افزود: در دوره دوم که «درون راهبر یا عقلانی» نام دارد، افراد به این سمت حرکت میکنند که با عقل خود تصمیمی بگیرند و پیروی کورکورانه از گذشتگان را فراموش میکنند. ریشه از بین رفتن سنت راهبر، کتابت و در واقع مطالعه است که در جوامع اروپایی به شدت اوج گرفت، اما این دوره در کشور ما بسیار کوتاه بود.
این استاد دانشگاه اظهار کرد: از زمانی که رادیو و سایر رسانهها مانند شبکههای اجتماعی پدید آمدند، وارد دوره سوم یعنی «برون راهبر» شدیم؛ به این معنا که دیگر تصمیم گیری و قضاوت، شخصی نبوده و افکار عمومی و رسانه تاثیر بسیاری بر ذهنیت افراد میگذارند.
مردم تحت تاثیر شبکههای اجتماعی
این جامعه شناس ارتباطات ادامه داد: در حال حاضر، این مشکل در سراسر جهان وجود دارد و مردم تحت تاثیر ابر رسانه و علی الخصوص شبکههای اجتماعی قرار دارند و در واقع سوار موجهای ایجاد شده میشوند؛ بنابراین هشتگهای شبکههای اجتماعی دستاورد همین تاثیرات است.
الستی درباره تفاوت مردم کشور ما با سایر کشورها گفت: در بیشتر کشورها، دوره دوم که با کتابت و مطالعه همراه بود، طولانی بود و در تصمیم گیری و فرهنگ مردم تاثیر مثبت گذاشت، به طوریکه مردم آن کشورها در دوره سوم اجتماع، وضعیت مطلوبی دارند.
وی افزود: در کشور ما، دوره دوم کتابت یا شکل نگرفته یا بسیار کم تاثیر بود، زیرا دستگاه چاپ دیر به کشور ما وارد شد، اما برعکس، رادیو و تلویزیون خیلی زود وارد کشور شدند، بنابراین فرصت کتابت و تحلیل مردم کم بود و در دوره سوم مردم ما بیشتر تحت تاثیر این موجها قرار دارند.
مردم ما بیشتر از سایر جوامع تحت تاثیر موجهای شبکههای اجتماعی قرار دارند
این استاد دانشگاه با اشاره به ماجرای غم انگیز رومینا اشراقی، دختر ۱۳ سالهای که به دست پدرش به قتل رسید؛ گفت: در کشور ما اخیرا با ازدواج دختران کم سن مخالفتهای بسیاری وجود داشت، اما وقتی این دختر قصد ازدواج با فردی نامناسب را داشت و پدرش این اجازه را به او نداد و قتل اتفاق افتاد، به دنبال اعدام پدر رومینا هستند، اما اگر پدر رومینا اجازه ازدواج میداد، همین افراد این ازدواج را محکوم میکردند.
وی افزود: متاسفانه مردم ما بیشتر از سایر جوامع و به شدت تحت تاثیر موجهای شبکههای اجتماعی قرار دارند.