نخست وزیر عراق در ایران؛ نخستین سفر خارجی «الکاظمی» و توسعه روابط بغداد و تهران
– «مصطفی الکاظمی»، نخست وزیر عراق، روز سهشنبه،۳۱ تیر، در صدر یک هیئت عراقی به ایران سفر کرد.
سفر «الکاظمی» به ایران نخستین سفر خارجی وی به عنوان نخست وزیر عراق به شمار میرود.
پیش از سفر نخست وزیر عراق به ایران، «محمد جواد ظریف»، وزیر امور خارجه کشورمان، به عراق سفر کرد؛ وی در جریان این سفر با مقامهای سیاسی و حزبی این کشور دیدارهایی را برگزار کرد.
«ظریف» در سفر خود به عراق و در دیدار با مقامهای این کشور و از جمله نخست وزیر و رییس مجلس عراق درباره تحولات منطقه و توسعه همکاریهای دو جانبه میان تهران و بغداد رایزنی کرد.
انتظار میرود نخست وزیر عراق در سفر به تهران و دیدار با مقامهای کشورمان موضوع روابط میان بغداد و تهران را مورد بررسی قرار بدهد.
از جمله همراهان «مصطفی الکاظمی» در جریان سفر به ایران، وزرای نفت، برق، دارایی، دفاع، بهداشت و مشاور امنیت ملی این کشور هستند.
نخست وزیر عراق قرار است در سفر به تهران دیدارهایی با مقمهای ارشدکشورمان از جمله رییس جمهور و رییس مجلس شورای اسلامی داشته باشد.
همچنین در این سفر مذاکرات هیئتهای بلندپایه دو کشور در زمینه موضوعات مختلف نیز انجام خواهد شد.
سفر نخست وزیر عراق به ایران در شرایط کنونی و همزمان با تحرکات آمریکا و تلاش احزاب سیاسی عراق برای اخراج نیروهای آمریکایی از این کشور میتواند حائز اهمیت باشد.
این سفر در حالی صورت می گیرد که پیش از این دولت عراق مذاکراتی را با واشنگتن نیز آغاز کرده که محوریت این مذاکرات خروج نیروهای آمریکایی از این کشور است.
دور نخست این مذاکرات انجام شده و ریاست دور دوم آن را که به زودی آغاز خواهد شد، «مصطفی الکاظمی» بر عهده دارد.
همزمان با این مذاکرات، احزاب سیاسی عراق بر موضوع خروج نیروهای آمریکایی تاکید کرده اند.
«احمد الصحاف»، سخنگوی وزارت خارجه عراق روز دوشنبه از انجام سفر «مصطفی الکاظمی» به ایران براساس برنامه از پیش تعیین شده، خبر داده بود.
ناظران بین المللی سفر «مصطفی الکاظمی» به ایران به عنوان نخستین سفر خارجی نخست وزیر جدید عراق را بسیار پراهمیت توصیف کردند.
تحولات عراق از اواسط سال گذشته میلادی سرعت و شکل متفاوتی پیدا کرد؛ این روند در نهایت با رای اعتماد پارلمان عراق به کابینه «مصطفی الکاظمی» در مسیر ثبات قرار گرفت.
اما این روند رو به بهبود برای آمریکا و متحدان منطقه ای اش بنا به دلایل متعدد قابل هضم نبود؛ بنابراین اقدام های متعددی برای خارج کردن عراق از مسیر مطلوب مردم این کشور که شامل خروج نظامیان آمریکایی، تثبیت شرایط امنیتی و بهبود اوضاع اقتصادی بود، آغاز شد.
آمریکا که استراتژی هایش در خلیج فارس و به ویژه عراق ناکام مانده، اکنون به شکلی آشکار در حال دست زدن به هر دستاویزی است تا بتواند حضورش را در عراق ضروری جلوه دهد.
البته توجه به این نکته هم لازم است که نگاهی دقیقتر به روند عملکرد آمریکا در عراق از سال ۲۰۰۳ و سرنگونی رژیم «صدام»، فقدان استراتژی عملی آمریکا را اثبات میکند.
واشنگتن در ماه های اخیر دست به رشته اقدام هایی زده که بتواند باز تعریفی از ضرورت حضورش در این کشور ارائه کند.
همزمان با افزایش تحرکات آمریکا در عراق، ریاض نیز اقدام هایی را در دستور کار خود قرار داده که به نظر میرسد در هماهنگی با اقدام های واشنگتن صورت میگیرد.
عمده اقدام های ریاض در این زمینه در بستر جنگ تبلیغاتی و فعالیت رسانه ای انجام میشود.
عربستان از طریق رسانه های خود تلاش دارد تا فضای داخلی عراق را ملتهب کرده و به اعتراض ها و بحران های داخلی این کشور دامن بزند که نمونه بارز آن توهین اخیر روزنامه سعودی «شرق الاوسط»، به «آیت الله سیستانی» بود.