انتشار فراخوان «خیابان تئاتر ایران»/اهمیت و ویژگی «پهنه رودکی» بررسی شد
- تئاتر و عرصه هنرهای نمایشی از ابتدای تیر ماه سال جاری و بعد از نزدیک به پنج ماه تعطیلی بار دیگر آغاز به کار کرد، هر چند بسیاری در ابتدا مخالف بازگشایی زودهنگام سالنهای نمایش بودند اما تماشاخانههای تئاتر مکلف شدند تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی میزبان مخاطبان باشند.
در این میان بسیاری از کارگردانان مطرح تئاتر از اجرا سر باز زدند، بسیاری از اجراهای مطرح و برخی دیگر از اجراهایی که از حضور بازیگران چهره و سلبریتیها بهره میبردند ادامه کار خود را به بعد از پایان بیماری کرونا منتقل کردند اما در این میان برخی از کارگردانان جوان فرصت را غنیمت شمرده و آثار خود را روی صحنه بردند.
بعد از بازگشایی تماشاخانه های تئاتر بار دیگر عرصه هنر نمایش با احتمال تعطیلات یک هفته ای روبرو شده است، تعطیلاتی که به احتمال فراوان می تواند با توجه به موج دوم بیماری کرونا ادامه دارد باشد.
افسانه ای از کشور مالزی در «افسون افسانه» رادیو نمایش
پنج شنبه بیست و ششم تیرماه، شنونده افسانه «بوکیت یانگ» در«افسون افسانه» رادیو نمایش باشید.
زهرا عبدالله زاده تهیه کننده این برنامه رادیویی گفت: این هفته افسانه ی«بوکیت یانگ» برگرفته از کتاب افسانه های مشرق زمین در نوشته ی محمد عبادزاده کرمانی است که سهیلا خدادادی آن را برای رادیو تنظیم کرده است.
وی افزود: خلاصه داستان این افسانه به این صورت است که : سال ها پیش در یکی از روستاهای کشور مالزی زنی به نام حلیمه همراه پسر کوچکش رشید در رودخانه ای در نزدیکی های تپه بوکیت یانگ زندگی می کرد. پدر رشید مرده بود و حلیمه برای گذران زندگی سخت کار می کرد تا بتواند رشید را بزرگ کند .همه اهالی این روستا می دانستند که حلیمه توان مالی خوبی ندارد به همین دلیل به حلیمه و رشید کمک میکردند تا اینکه رشید قد کشید و جوان بالغ و ورزیده ای شد و به مادرش در کارها کمک می کرد .روزی رشید تصمیم گرفت که برای کسب درآمد بیشتر از روستا برود مادرش از شنیدن این خبر خیلی ناراحت شد و به رشید گفت اگر بروی مرا فراموش می کنی اما رشید تصمیم خود را گرفته بودو..
افسانه «بوکیت یانگ» به روایت مهرخ افضلی و با هنرمندی نوشین حسن زاده، امیر فرحان نیا، بهناز بستاندوست و امین بختیاری در اداره کل هنرهای نمایشی رادیو تولید شده است و ایوب آقاخانی کارگردانی آن را بر عهده دارد.
بخش رادیویی جشنواره پرده خوانی و نقالی غدیر در رادیو نمایش
«بخش رادیویی چهارمین جشنواره پرده خوانی ونقالی غدیر» از چهارم تا هفتم مرداد ماه در رادیو نمایش برگزار میشود.
بخش رادیویی چهارمین جشنواره سراسری پرده خوانی و نقالی غدیر «نقالان علوی» در استودیو هشت مجموعه رادیویی «پانزده خرداد» در شبکه رادیویی نمایش برگزار خواهد شد و داوود فتحعلی بیگی، محمدحسین ناصربخت و اردشیر صالح پورداوری این بخش را بر عهده دارند و درباره نکات آموزشی اجراها گفتگو خواهند کرد.
همچنین قرار است برنامهای با همین عنوان به تهیهکنندگی علی بهرامی از چهارم تا شانزدهم مرداد ماه، هر شب ساعت ۲۲:۳۰ از رادیو نمایش پخش شود.
دبیر جشنواره نقالی و پردهخوانی غدیر معرفی شد
جشنواره سراسری نقالی و پردهخوانی غدیر (نقالان علوی) که چند سالی است همزمان با دهه ولایت و امامت (از عید سعید قربان تا عید غدیر خم) برگزار میشود، چهارمین دوره خود را با دبیری مرشد محسن میرزاعلی برگزار میکند.
مرکز هنرهای نمایشی حوزه هنری انقلاب اسلامی با همکاری معاونت امور اجتماعی و فرهنگی شهرداری تهران و اداره کل هنرهای نمایشی رادیو در راستای ارتقای فرهنگ علوی و ایرانی و نیز تقویت، بازپیرایی و بهروز رسانی هنر سنتی و دیرینه پردهخوانی، نقالی و حماسهخوانی (نعت و مناقبخوانی آلالله) در کشور، چهارمین دوره جشنواره سراسری نقالی و پردهخوانی غدیر (نقالان علوی) را، همزمان با دهه ولایت و امامت (از عید سعید قربان تا عید غدیر خم) برگزار میکند.
این مرکز برای چهارمین دوره از جشنواره سراسری نقالی و پردهخوانی غدیر (نقالان علوی) طی حکمی مرشد محسن میرزاعلی را به عنوان دبیر معرفی کرد.
متن این حکم چنین است: «بعد از عید فطر در تقویم تاریخ اسلام عید غدیر بزرگترین عید مسلمین است. عیدی که به ظاهر از یک پایان به یک آغازی میانجامد. آغازی که خبر از یک تراژدی بزرگ خبر میدهد و اگر حقیقتاً بخواهیم آنرا از نظر دراماتیک بررسی کنیم، غدیر از یک ساختار تراژیک برخوردار است. غدیر شروع مظلومیت علی(ع) است. شروعی که نطفه توطئه شهادت علی را در محراب رقم میزند. چراکه آن جامعه جاهل نمیتوانست مرد بزرگی چون علی را پذیرا باشد. پس از همان غدیر طرح و توطئه سرنگونی مرد عدالت را طراحی میکنند. همه ما میدانیم که نمایش و درام فریاد است، دفاع از انسانیت و عدالت و مظلومیت است. پس بر ماست که همواره بر بلندای تاریخ بشریت بیرق مظلومیت علی را برافراشته داریم و روایتگر آن باشیم که حقیقت غدیر و شهید محراب است.
جناب آقای محسن میرزاعلی، دبیر محترم چهارمین جشنواره سراسری نقالی و پردهخوانی غدیر (نقالان علوی) از شما و جامعه روایتگری انتظار میرود که برخود لازم و بایسته دانید که گوشه کوچکی از مظلومیت علی(ع) در غدیر را در جشنواره نقالان علوی توسط روایتگران علوی روایت کنید و مفهوم غدیر و ولایتپذیری برای جامعه امروز ایرانی شیعی را به نمایش بگذارید تا بار دیگر دچار اشتباه تاریخی دوبارهای نشویم.
امید است با تلاش، پیگیری و اتکال به ذات اقدس الهی و با عنایت به اهداف عالی حوزه هنری در مسیر معرفی و رویش نیروهای جوان و متعهد در عرصه نمایشهای آئینی و ملی موفق و مؤید باشید.
انتشار فراخوان «خیابان تئاتر ایران»
برنامه «خیابان تئاتر ایران» در پی برگزار نشدن جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان به شکل مرسوم در سال جاری به جهت تبعات شیوع ویروس کرونا، با رویکرد استمرار ارتباط شهروندان با تئاتر و به ویژه نمایشهای خارج از صحنههای مرسوم، برگزار میشود.
با توجه به برگزار نشدن جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان به شکل مرسوم در سال جاری به جهت تبعات شیوع ویروس کرونا، ادارهکل هنرهای نمایشی و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان با همراهی انجمن هنرهای نمایشی ایران و انجمن هنرهای نمایشی استان کردستان، برنامه «خیابان تئاتر ایران» را برگزار میکنند.
این برنامه در راستای حمایت از آثار هنرمندان تئاتر کشور با رویکرد استمرار ارتباط شهروندان با تئاتر و به ویژه نمایشهای خارج از صحنههای مرسوم در سه بخشِ «اجرا» با زیرمجموعههای «آزاد»، «نمایشهای آیینی و سنتی» و «نمایشهای کودک و نوجوان» و همچنین «مسابقه طرح و ایده» و «کارگاههای آموزشی» برگزار میشود.
متقاضیان حضور در برنامه «خیابان تئاتر ایران» میتوانند تا تاریخ یکشنبه ۵ مردادماه سال جاری از طریق «بخش ویژه خیابان تئاتر ایران» در تارنمای ایرانتئاتر به نشانی http://theater.ir اقدام کنند.
اهمیت و ویژگی «پهنه رودکی» بررسی شد
برنامه زنده رادیویی«گیومه» رادیو نمایش، با حضور رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر، مدیرعامل بنیاد رودکی، مدیر مجموعه تئاتر شهرو شهردار منطقه ۱۱ به اهمیت اجرایی شدن پهنه رودکی در تآتر شهر پرداخت.
نزدیک دو سال است که مدیریت شهری تهران در دوره جدید، طرحهای بزرگ فرهنگی را در پهنه رودکی پیشبینی کرده تا فضاهای فرهنگی و هنری قابل دسترسی برای شهروندان بهویژه درمحدوده منطقه ۱۱ ایجاد کند.
پهنه رودکی از شمال به خیابان انقلاب، ازجنوب به خیابان نوفل لوشاتو، از شرق به خیابان حافظ و از غرب به خیابان، ولی عصر میرسد. در این محدوده آثار ارزشمند تاریخی و هنری بسیاری با ظرفیت ایجاد پلازاهای شهری یا عرصههای عمومی شناسایی شده و اکنون شهرداری تهران در حال اجرای اقداماتی در این منطقه است.
پهنه رودکی منطقه ویژه فرهنگی و هنری پایتخت
در این خصوص محمد جواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر، مهدی افضلی مدیرعامل بنیاد رودکی و سعید اسدی مدیر مجموعه تئاتر شهر و نصرالله آبادیان شهردار منطقه ۱۱ به عنوان میهمان در این برنامه حضور داشتند.
در ابتدای برنامه، محمدجواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر درباره پهنه رودکی گفت: این منطقه به لحاظ سابقه تاریخی و اینکه منطقهای است که رویدادهای بزرگ شهر را در خود جای داده، سابقهای قدیمی دارد. در این منطقه دو بنای مهم شهر تهران وجود دارد که تئاتر شهر و تالار رودکی این دو بنا هستند.
حق شناس ادامه داد: این دو بنا کارکردهای خود را در زمینه نمایش، و موسیقی دارند و جز نمادهای شناخته شده تهران هستند.
وی افزود: گذر شهریار منطقهای بود که قرار بود ارتباط بین تالار وحدت و تئاتر شهر باشد.
حق شناس عنوان کرد: در دوره جدید شورای شهر با مطالعهای که انجام شد قرار شد این منطقه به جای گذر تبدیل به پهنه رودکی شود و قرار بود بیشتر رویدادهای فرهنگی را در خود جای دهد.
انتظار از مدیران میراث فرهنگی
در ادامه حق شناس درباره نظارت مدیران میراث فرهنگی تصریح کرد: انتظار میرود در این بخش حضور بیشتری را از سمت مدیران میراث فرهنگی داشته باشیم.
رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر تأکید کرد: تا چهار ماه آینده گزارش ویژهای درباره خانههای تاریخی این محدوده منتشر خواهد شد و این خانههای تاریخی آرام آرام ارزش اقتصادی خود را نیز نشان میدهند و این خانهها تبدیل به محلی برای کار فرهنگی خواهند شد و ارزش اقتصادی مورد نیاز مالکان این خانهها هم فراهم خواهد شد.
رونق کسب و کار
حق شناس درباره مشاغل خرد که در این پهنه وجود دارند گفت: تمام تلاش و نگاه شورای شهر و شهرداری و در سازمان زیباسازی این است که مداخله این طرح باعث از بین رفتن کسب و کاری نشود و ما حتی وقتی ورود خودرو را ممنوع کنیم باعث رونق کسب و کار خواهد شد.
وی تأکید کرد: مردم مطمئن باشند کار بدون مطالعه نبوده است و نظرسنجی نیز از همه ساکنان انجام شده است.
حق شناس در ادامه گفت: این طرح قرار است باعث کمک به ساکنان شود و این منازل بدون هیچ گونه ضرری ادامه خواهند داد.
کلان شهر نیاز به این نوع اتفاقات فرهنگی دارد
مهدی افضلی، مدیرعامل بنیاد رودکی نیز درباره این طرح گفت: خوشبختانه با پیگیری مسئولین زمان این طرح بیشتر نشد و شورای شهر متوجه این موضوع بود که شهر تهران نیاز به این فضا دارد و ما غافل بودیم که این کلان شهر نیاز به این نوع اتفاقات فرهنگی دارد.
وی افزود: قبل از اینکه به صورت اداری وارد این گفتگو شویم شورای شهر تهران به صورت مطالعاتی وارد این موضوع شد. با توجه به مسائل پیش آمده و همکاری شورای شهر طرح در حال پیگیری است.
پارکینگهای این منطقه
همچنین مهدی افضلی درباره پارکینگهای این منطقه گفت: ما جلسات زیادی را درباره بحث جای پارک در این منطقه برگزار کردیم و همچنین پارکینگ مقابل تالار وحدت همچنان در اختیار مردم خواهد بود و این مشکل نیز در دراز مدت حل خواهد شد.
اتفاقات مبارک بعد از کرونا
افضلی نیز درباره این ضرر به ساکنان گقت: شهردار منطقه ۱۱ سعی و تلاش خود را در باب تغییر کاربریها انجام دادند تا نارضایتی برای مردم ایجاد نشود و ما این نوید را به مردم میدهیم که بعد از کرونا شاهد اتفاقات مبارکی در این مورد خواهیم بود.
ارتباط تئاتر شهر و تالار وحدت
در بخش دیگری از برنامه سعید اسدی مدیر مجموعه تئاتر شهر و نصرالله آبادیان شهردار منطقه ۱۱ مهمان برنامه بودند.
آبادیان درباره این طرح گفت: ما در این محدوده بر اساس برنامه دوم شهرداری تهران که مصوبه شورای اسلامی شهر است، قرار است با توجه به ظرفیتهای موجود تالار وحدت و تئاتر شهر، بر اساس ضوابط شهرداری این دو مجموعه را به هم ارتباط دهیم.
وی ادامه داد: با نظرسنجی از هنرمندان و کسانی که در این محدوده رفت و آمد دارند از نقطه نظرهای آنها استفاده کردیم.
همکاری چندوجهی میتواند مشکلات این فضا را حل کند
سعید اسدی مدیر مجموعه تئاتر شهر گفت: ما در جنبههای تخصصی این طرح ورودی نداشتیم و البته با شهرداری منطقه ۱۱ تعامل داشتیم و نظرات و صحبتهای خود را در جلسات با شهردار این منطقه داشتیم و شهرداری نیز با نهایت همکاری با مجموعههای فرهنگی این طرح را پیش میبرد.
وی افزود: اتفاقاتی که در این طرح در اطراف تئاتر شهر میافتد میتواند با همکاری چندوجهی، مشکلات این فضا را حل کند به عنوان مثال در چندماه گذشته بحث دست فروشان کنار تئاتر شهر ساماندهی شد و البته ما بامشکلات اجتماعی در اطراف تئاتر شهر همچنان دست به گریبان هستیم.
اسدی ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی تئاتر شهر را به عنوان یک میراث فرهنگی ثبت کرده است، ولی متاسفانه نگاه خوبی به تئاتر شهر از طرف میراث فرهنگی نمیشود.
مدیر مجموعه تئاتر شهرخاطر نشان کرد: به نظر میرسد این پهنه باید از سمت تئاتر شهر به سمت تالار وحدت برود و شهرداری باید یک تعجیل و یک بازنگری در این طرح انجام دهد. اسدی درباره منبع آبی که قرار است در کنار تئاتر شهر جای گذاری شود گفت:دراین منطقه یک پست برق وجود دارد که مربوط به تئاتر شهر است و در جا یابی این منبع به نظر میرسد مشکلاتی وجود دارد و گذاشتن این منبع در کنار پست برق به نظر معقول نیست و البته تا به این لحظه قرار شده است یک فاصله معقول بین این منبع و پست برق برقرار شود.
در پایان محمد جواد حق شناس رئیس کمیسیون فرهنگی شورای شهر در این باره تاکید کرد:در پهنه رودکی جای بهتری از کنار مجموعه برق تآتر شهر را میتوانیم معرفی بکنیم و حالا اگر در این منطقه جایابی منبع آب، اینگونه باشد، شاید همکاران ما کم سلیقگی به خرج دادند که باید پی گیری شود.
این برنامه سه شنبه ساعت ۹ تا ۱۰:۳۰ به صورت زنده از رادیو نمایش پخش شده است، علی بهرامی تهیه کنندگی «گیومه» و علی جعفری فوتمی مجری کارشناسی آن را بر عهده داشته است.