شهرهای مختلف ایران میزبان نمایشهای خیابانی میشوند/«ماسک» بر سیمای «تئاتر شهر»
- تئاتر و عرصه هنرهای نمایشی از ابتدای تیر ماه سال جاری و بعد از نزدیک به پنج ماه تعطیلی بار دیگر آغاز به کار کرد، هر چند بسیاری در ابتدا مخالف بازگشایی زودهنگام سالنهای نمایش بودند اما تماشاخانههای تئاتر مکلف شدند تا با رعایت پروتکلهای بهداشتی میزبان مخاطبان باشند.
در این میان بسیاری از کارگردانان مطرح تئاتر از اجرا سر باز زدند، بسیاری از اجراهای مطرح و برخی دیگر از اجراهایی که از حضور بازیگران چهره و سلبریتیها بهره میبردند ادامه کار خود را به بعد از پایان بیماری کرونا منتقل کردند اما در این میان برخی از کارگردانان جوان فرصت را غنیمت شمرده و آثار خود را روی صحنه بردند.
بعد از بازگشایی تماشاخانه های تئاتر بار دیگر عرصه هنر نمایش با احتمال تعطیلات یک هفته ای روبرو شده است، تعطیلاتی که به احتمال فراوان می تواند با توجه به موج دوم بیماری کرونا ادامه دارد باشد.
انتشار فراخوان هماندیشی «میرزا آقا تبریزی؛ پیشگام ادبیات نمایشی در ایران»
پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران، فراخوان هماندیشی «میرزا آقا تبریزی؛ پیشگام ادبیات نمایشی در ایران» را منتشر کرد.
پژوهشکده هنرِ فرهنگستان هنر جمهوری اسلامی ایران با مشارکت گروه تخصصی نمایش و ادبیات نمایشی فرهنگستان هنر و سازمان فرهنگی اجتماعی ورزشی شهرداری تبریز و همراهی مؤسسة آموزش عالی چرخ نیلوفری آذربایجان، مؤسسة آموزش عالی نبی اکرم (ص) تبریز و معاونت فرهنگی اجتماعی دانشگاه تهران (تئاتر مولوی) در نظر دارد هماندیشی «میرزا آقا تبریزی؛ پیشگام ادبیات نمایشی در ایران» را با هدف مطالعة زمینههای پیدایش و سیر تحول تئاتر و ادبیات نمایشی و ارائة خوانشهای نوین از نخستین آثار ادبیات نمایشی در ایران برگزار نماید. پژوهشگران علاقهمند میتوانند یافتههای پژوهشی خود را حول محورهای مطالعاتی زیر به دبیرخانه این هماندیشی ارسال کنند:
۱ ـ شرح احوال و دیدگاهها
ـ شرح احوال میرزا آقا تبریزی بر پایة مستندات، دستنوشتهها و متون تاریخی.
ـ بنیانهای فکری و اهداف سیاسی ـ اجتماعی میرزا آقا تبریزی در گرایش به تئاتر اروپایی.
ـ کارکردهای اجتماعی و اخلاقی تئاتر اروپایی از دیدگاه میرزا آقا تبریزی.
ـ مواجهة فکری میرزا آقا تبریزی با سایر اندیشمندان و نویسندگان همعصر خود.
۲ ـ مطالعات تاریخی، تطبیقی و بینامتنی
ـ نمایشنامههای میرزا آقا تبریزی در پیوند با رویدادهای تاریخی، سیاسی و اجتماعی ایران.
ـ تطبیق و مقایسة رویکردهای اندیشهای ـ ادبی میرزا آقا تبریزی با دیگر نویسندگان همعصر وی.
ـ تحلیل برگرفتگیها و مناسبات بینامتنی در آثار میرزا آقا تبریزی و دیگر آثار نمایشی و ادبی نویسندگان همعصر وی.
ـ بازآفرینی نمایشنامههای میرزا آقا تبریزی در صحنة تئاتر (اقتباسها، نمایشپردازیها و بازخوانیهای نمایشی).
فراخوان تماشاخانه تازه تاسیس اهورا منتشر شد
تماشاخانه تازه تاسیس اهورا در اقدامی ویژه، از گروههای حرفهای، دانشجویی و نیمه حرفهای دعوت به عمل آورد.
تماشاخانه تازه تاسیس "اهورا" با مدیریت نادر نادرپور کارگردان و بازیگر تئاتر در اقدامی ویژه، از گروههای حرفهای، دانشجویی و نیمه حرفهای با کمترین هزینه جهت اجرا و نمایشنامهخوانی دعوت به عمل آورد.
این سالن ۸ متر عرض، ۱۱ متر عمق و ۶ متر ارتفاع دارد و ظرفیت آن ۱۱۲ صندلی است. تماشاخانه اهورا دارای ۲۴ خط نوری تفکیک شده و سیستم صدای حرفهای است.
این تالار نمایشی با رعایت پروتکلهای بهداشتی مورد تائید ستاد ملی مبارزه با کرونا، آماده همکاری و عقد قرارداد با گروههای تئاتری به منظور اجرا در تابستان و شش ماهه دوم سال جاری است.
تماشاخانه اهورا واقع در میدان هفت تیر، ابتدای خیابان مفتح جنوبی، بین کوچه تور و همراه، مجتمع هنری عرفان (تیتان) است.
آشنا: برگزاری جشنواره تئاتر فجر با اما و اگر همراه نخواهد بود
مدیر مرکز هنرهای نمایشی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر کار مطالعاتی و کارشناسی در قالب تعامل و گفتوگو با هنرمندان تئاتر کشور گفت: تمامی عوامل اجرایی دست در دست یکدیگر دادهاند تا در مسیر و شیوه برگزاری این جشنواره گرفتار اما و اگرها نشویم.
شیوع ویروس کرونا در کشور از ابتدای اسفندماه ۱۳۹۸ که تا به امروز با فراز و فرودهای مختلفی ادامه داشته تاثیر مستقیمی بر شیوه اجرای برنامههای مختلف حوزههای اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و البته فرهنگی داشته است.
در کنار این تغییرات علاوه بر تعطیلی فعالیتهای فرهنگی و هنری که تا ابتدای تیرماه ۱۳۹۹ با دستور وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی در همراهی با ستاد ملی مبارزه با کرونا و وزارت بهداشت، درمان آموزش پزشکی شاهد بودیم، برگزاری رویدادها و رخدادهایی که در قالب جشنواره هنرهای نمایشی در کشور شناخته میشود از دیگر مسائلی بود که طی این بازه زمانی بارها چه از جانب اهل رسانه و چه از سوی خانواده تئاتر خطاب به مسئولان مورد پرسش قرار گرفته است.
اتفاقی که در نهایت طی هفته گذشته منتج به معرفی حسین مسافرآستانه به عنوان دبیر جشنواره تئاتر فجر از یک سو و از سوی دیگر برگزاری مستقل جشنواره تئاتر عروسکی تهران-مبارک شد. درحالیکه پیشتر عنوان شده بود جشنواره عروسکی تهران-مبارک قرار است که در بطن جشنواره تئاتر فجر برگزار شود.
شهرهای مختلف ایران میزبان نمایشهای خیابانی میشوند
برنامه «خیابان تئاتر ایران» در پی برگزار نشدن جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان به شکل مرسوم در سال جاری به جهت تبعات شیوع ویروس کرونا، با رویکرد استمرار ارتباط شهروندان با تئاتر و به ویژه نمایشهای خارج از صحنههای مرسوم، برگزار میشود.
با توجه به برگزار نشدن جشنواره بینالمللی تئاتر خیابانی مریوان به شکل مرسوم در سال جاری به جهت تبعات شیوع ویروس کرونا، ادارهکل هنرهای نمایشی و ادارهکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان کردستان با همراهی انجمن هنرهای نمایشی ایران و انجمن هنرهای نمایشی استان کردستان، برنامه «خیابان تئاتر ایران» را برگزار میکنند.
این برنامه در راستای حمایت از آثار هنرمندان تئاتر کشور با رویکرد استمرار ارتباط شهروندان با تئاتر و به ویژه نمایشهای خارج از صحنههای مرسوم در سه بخشِ «اجرا» با زیرمجموعههای «آزاد»، «نمایشهای آیینی و سنتی» و «نمایشهای کودک و نوجوان» و همچنین «مسابقه طرح و ایده» و «کارگاههای آموزشی» برگزار میشود.
متقاضیان حضور در برنامه «خیابان تئاتر ایران» میتوانند تا تاریخ یکشنبه ۵ مردادماه سال جاری از طریق «بخش ویژه خیابان تئاتر ایران» در تارنمای ایرانتئاتر به نشانی http://theater.ir اقدام کنند.
«ماسک» بر سیمای «تئاتر شهر»
س از اوج گیری مجدد شیوع ویروس کرونا و لزوم استفاده از ماسک در اماکن عمومی، تصاویر گرافیکی از پیوستن تئاتر شهر به پویش ملی «من ماسک میزنم» طراحی و در تابلوی اصلی این مجموعه نصب شد.
در این تصویر گرافیکی که با طراحی بهمن وخشور و عکاسی سمیرا نظری انجام گرفته، نشان گرافیگی مجموعه تئاتر شهر با طراحی استاد ابراهیم حقیقی و دیوار نگارههای منحصر به فرد معماری نمای بیرونی به همراه عکسی از ساختمان مجموعه که روی نمای اصلی آن یک ماسک به شکلی نمادین طراحی شده به چشم میخورد.
در بخش تایپو گرافی اثر نیز گروه اجرایی پروژه با انتخاب جملههای «ماسک من از تو محافظت میکند» و «ماسک تو از من محافظت میکند» کوشیده اند تا از دریچه نگاه کارکنان تئاتر شهر و هنرمندان تئاتر، مخاطبان را به ترویج فرهنگ استفاده از ماسک در روزهای کرونایی ترغیب کنند.
شایان ذکر است پیش از این نیز یک اثر گرافیگی دیگر متناسب با حال و هوای روزهای کرونایی با طراحی مهتا کریمی پیش روی شهروندان تهرانی قرار گرفته بود.
هم اکنون نمایش «یه گازکوچولو» به نویسندگی فرزانه سهیلی، کارگردانی فقیهه سلطانی و بازی گیلدا حمیدی، شهروز دل افکار، افشین غیاثی، مهسا مهجور، نورا هاشمی تا روز جمعه ۲۷ تیر ماه ساعت ۱۹:۳۰ به مدت زمان ۷۰ دقیقه و قیمت بلیت ۳۰ هزار تومان در تالار سایه تئاتر شهر با رعایت موازین مربوط به ضدعفونی و فاصله گذاری بهداشتی روی صحنه است.