پایان راند دیگری از بازی ضد ایرانی آمریکا؛ واشنگتن تحت فشار انتقادهای جهانی
– آمریکا که با خواسته غیرقانونی و غیرمنطقی تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران وارد گود مبارزه با تهران در شورای امنیت شده بود، در نهایت با شکستی آشکار مواجه شده و نتیجه ای جز انزوا و انتقاد عایدش نشد.
خیز بلند و خصمانه آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران که براساس توافق هسته ای در مهرماه سال جاری پایان می یابد، در شورای امنیت سازمان ملل منجر به سقوطی دردناک برای واشنگتن شد که در سال برگزاری انتخابات ریاست جمهوری با چالش های متعدد داخلی مواجه است؛ چالش هایی که در یک بخش آغاز شده و به سرعت به سایر حوزه ها تسری مییابند.
بحران بهداشتی و ناکامی دولت در مواجهه با آن، بحران اقتصادی ناشی از شیوع کرونا، بحران اجتماعی متعاقب قتل یک شهروند سیاهپوست، بحران سیاسی ناشی از ناکارآمدی دولت در عرصه های داخلی و خارجی و البته چالش بزرگ کاهش محبوبیت و رضایتمندی از جمله دشواری های مبتلابه دولت آمریکاست.
ابزارهای آمریکا برای اعمال فشار در جهت تمدید تحریم تسلیحاتی ایران چه بود؟
روند حرکت خلاف جهت چندجانبه گرایی آمریکا در سال های حضور «دونالد ترامپ» در کاخ سفید، جامعه بین المللی را به این نتیجه رسانده است که همراهی با آمریکا میتواند پیامدهای ناخوشایندی بر عرصه بین المللی داشته باشد.
خروج یکجانبه آمریکا از توافق هستهای در سال ۲۰۱۸ نیز یکی از چند مورد خروج آمریکا از پیمانها و تعهدات بین المللی و بی توجهی به نقش چندجانبه گرایی در حل و فصل مسائل بین المللی است.
از این رو ابزارهای آمریکا برای متقاعد و همراه کردن جامعه بین المللی محدود و ضعیف بودند.
این ابزارها عبارتند از:
چرا تیر آمریکا در تمدید تحریم ها به سنگ خورد؟
آمریکا که از چندماه پیش، رشته اقدام هایی را برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران آغاز کرده بود، به دفعات و در موارد مختلف با جواب رد مواجه شد.
نخستین و مهم ترین دلیل این امر را باید قاطعیت ایران در واکنش به این اقدام ها دانست؛ تاکید ایران بر کوبیدن آخرین میخ بر تابوت برجام در صورت تمدید تحریم تسلیحاتی پس از پایبندی کامل به تعهدات برجامی در پنج سال گذشته، برای طرفین غربی این توافق، اولتیماتومی محسوب می شد که قابل توجه بود.
تلاش آمریکا برای تنش آفرینی در این عرصه نیز سبب شد تا جامعه بین المللی و طرف های غربی توافق هسته ای به این نتیجه برسند که تن دادن به این خواسته آمریکا نمی تواند نقطه پایانی بر زیاده خواهی های آمریکا بگذارد.
این موارد در کنار هم منجر به این شد که تهدیدهای ترامپ راه به جایی نبرد و در نهایت موضوع تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت برخلاف امیال و خواسته های واشنگتن البته فعلا به پایان برسد.
پیامدهای شکست تحریم تسلیحاتی ایران برای آمریکا
انزوا و کاهش نفوذ روزافزون آمریکا را باید مهم ترین و اصلی ترین دستاورد آمریکا از تلاش برای تمدید تحریم تسلیحاتی ایران در شورای امنیت دانست.
مقصر قلمداد کردن آمریکا و ترامپ برای مشکلات موجود پیرامون توافق هسته ای به دلیل خروج یکجانبه از این توافق که منجر به بروز رشته اقدامات تقابلی میان ایران و آمریکا و نقض حقوق بین المللی از سوی واشنگتن شد، انتقادی آشکار بود که از هر گوشه به گوش می رسد.
انتهای پیام/